دوشنبه ۱۴ خرداد ۱۴۰۳
۱۲:۱۹ - ۱۴ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۳۷۰۰
کتاب، شعر و ادب

نویسندگان در سالروز تولد جلال آل‌احمد درباره میراث ادبی او نظر داده‌اند

زوال جلال؟

جلال آل‌احمد,اخبار فرهنگی,خبرهای فرهنگی,کتاب و ادبیات

سال‌ها بود وقتی سالروز تولد یا مرگ جلال آل‌احمد از راه می‌رسید، این پرسش از سیمین دانشور می‌شد که نظرش درباره جلال چیست؟ هرچه از مرگ جلال آل‌احمد بیشتر می‌گذشت این پرسش‌ها شخصی‌تر می‌شد. اگر آن زمان که دانشور زنده بود به پلاک یک در کوچه‌  ارض سر می‌زدید، به نویسنده سالخورده‌ای برمی‌خوردید که هنوز انگشتر زردی را در دست چپش داشت؛ انگشتری که نشان از ازدواج او با جلال آل‌احمد در سال‌های آخر دهه  ۳۰ داشت. آن انگشتر زرد برای بیش از ۶۰ سال در انگشت سیمین دانشور باقی ماند و همیشه محل سؤال بود. آل‌احمد در کتاب «سنگی بر گوری» پته  همه‌چیز را روی آب ریخته و ناگفته‌های زیادی روایت کرده بود، اما کسی که باقی مانده بود برای چند دهه ناچار بود پاسخگوی سؤال‌هایی باشد که هیچ ربطی به کتاب‌ها و ادبیاتش نداشتند؛ همه‌شان شخصی بودند.

 

دانشور ۲۰ سال بعد از درگذشت آل‌احمد از روزهایی حرف زده بود که به گفته او حکومت قرار بود او را منزوی کند، «اما محیط امن و آرام خانه بیشتر این آزارها را جبران می‌کرد. من چرا این همه سال‌ بدون بچه با جلال‌ سر کردم؟ موجی که در خانه بود، موج دلپذیری بود. جلال در برابر حکومت ببری بود، اما در خانه مردی بود سربه‌راه، مهربان، کمک‌کننده و یک‌ پشتیبان عاطفی به تمام معنی و من هم به‌طور‌ کلی، عاری از تفاخر، زنی هستم مداراکننده و چنان‌که دوستانم‌ می‌گویند روحیه‌دهنده.»

 

۲۰ سال از مرگ آل‌احمد گذشته بود که دانشور تن به یک گفت‌وگوی مفصل درباره شوهرش داد: «جلال هم زنده‌ خوبی‌ بود هم‌ مرده خوبی.» و بعد به همان مریدان همیشگی‌اش اشاره کرده بود که «تعداد زیاد مریدان و دوستدارانش‌ گاهی امان مرا می‌بریدند بس‌که تلفن‌هایشان را جواب می‌دادم یا در خانه پذیرایشان می‌شدم تا‌ عاقبت پاس‌شان دادم به‌ کافه‌‌فردوسی‌ در‌ خیابان‌ اسلامبول‌ و بعد‌ به کافه‌فیروز‌ در‌ خیابان نادری و خودم را خلاص کردم. دیگر خانه واقعا کاروانسرایی شده بود.»

 

جلال با حاشیه‌هایش زنده ماند؛ حاشیه‌هایی که ربطی به ادبیات نداشتند و تنها قرار بود یک روشنفکر مبارز بیرون از متن‌ها و داستان‌هایی بسازند که از سال ۱۳۲۴ با انتشار داستان «زیارت» در مجله «سخن» زیر سایه صادق هدایت کارش را شروع کرده بود. دانشور ۲۰ سال بعد از مرگ آل‌احمد گفته بود: «سعی زیادی می‌شد او‌ را‌ منزوی‌ کنند‌، از‌ چاپ‌ آثارش جلوگیری کنند و بارها به‌ ساواک بکشانندش.»

 

حدود نیم‌قرن از مرگ آل‌احمد می‌گذرد و هنوز هم حاشیه‌های زندگی او به قدری پررنگ است که انگار نمی‌گذارند تکلیف ادبیاتش روشن شود. دانشور گفته بود: «شناخت جلال، نه در زنده بودنش آن طور که شاید و باید شناخته شد و نه پس‌ از مرگش. اگر مقصودتان‌ از‌ شناخته‌شدن قدردانی‌ است، بله، در دوران انقلاب، به نامش بزرگراه، دبیرستان، تالار دانشکده و غیره گذاشته شده. کتاب‌ها درباره او چاپ شده، یادنامه، فرهنگ‌نامه، نامه‌های‌ جلال و غیره، در سالگرد‌ مرگش‌ تلویزیون درباره‌ او برنامه می‌گذارد.

 

غالبا قصه‌ها یا مقاله‌هایش از رادیو پخش می‌شود، اما هنوز یک بنده خدایی پیدا‌ نشده‌ است که یک نقد کامل همه‌جانبه از آثار جلال‌ عرضه‌‌ بدارد و آثارش را بررسی و تجزیه و تحلیل و طبقه‌بندی‌ کند.» و هنوز هم تکلیف ادبیات با او روشن نیست. تردیدی نیست که هنوز هم حاشیه‌های زندگی جلال آل‌احمد زنده‌اند و تا وقتی این حاشیه‌ها زنده باشند ادبیاتِ او در کانون قرار نمی‌گیرد. هرچند همین حالا هم کم نیستند کسانی که آثار داستانی‌اش را بی‌ارزش می‌خوانند یا در رده درجه‌دوها طبقه‌بندی‌شان می‌کنند.

 

حالا حدود نیم قرن از خاموشی آل‌احمد می‌گذرد و حضور داستان‌ها و نوشته‌های او در کتاب‌های درسی از یک طرف و حضور نامش بر تابلوهای خیابان‌های شهرهای کوچک و بزرگ از طرف دیگر و برگزاری جوایز ادبی به نام او شاید مانعی شده‌اند برای فراموشی نامش؛ با این حال نمی‌شود همه‌ ادبیاتش را با یک چوب راند و منکر تأثیرگذاری‌اش در دهه‌های ۳۰ و ۴۰ شد.

 

مجید توکلی

 

 

asemandaily.ir
  • 14
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه

انواع ضرب المثل درباره امانت داری ضرب المثل ها ابزار ارزشمندی برای انتقال مفاهیم مهم اجتماعی و اخلاقی به نسل های بعدی هستند. انواع ضرب المثل درباره امانت داری نیز از این قاعده مستثنی نیستند و طی قرن ها، اهمیت حفظ امانت و درستی در روابط انسانی را به ما گوشزد کرده اند.

...[ادامه]
ویژه سرپوش