جمعه ۰۶ مهر ۱۴۰۳
۱۴:۳۱ - ۲۲ آذر ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۹۰۵۹۱۱
کشاورزی، دامپروری و صنایع غذایی

كاهش واردات چای لطمه بزرگی به بازار ايران می زند؛

خطر درکمین ذخاير استراتژيك چای

چای,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,کشت و دام و صنعت

پس از آب، چای پرمصرف‌ترين نوشيدني جهان محسوب مي‌شود كه جزو با اهميت‌ترين محصولات در بخش كشاورزي به شمار مي‌آيد؛ به طوري كه یک کالای استراتژیک ناميده مي‌شود. ميانگين مصرف چاي ايران طبق آمار سازمان و اتحاديه چاي، سالانه ۱۲۰ هزار تن است كه تنها ۲۰ تا ۲۵ تن آن در داخل كشور توليد مي‌شود و مابقي آن بايد از كشورهايي مانند هند و سريلانكا تامين شود.

 

با اين حال از آنجايي كه طي ماه‌هاي اخير واردات چاي به دليل مسائل و مشكلات مربوط به تحريم كاهش پيدا كرده، برخي از مسئولان در خصوص كمبود چاي در ماه‌هاي آينده هشدار مي‌دهند. در اين ميان به تازگي نايب رييس اتحاديه چاي گفته است:‌ چاي مورد نياز كشور از خارج تامين نشده است و به احتمال زياد در ماه آينده با كمبود جدي چاي روبه‌رو خواهيم بود. اين صحبت‌ها نشان مي‌دهد كه وقفه در واردات چاي،‌ ذخایر اين كالاي استراتژیک را تهديد مي‌كند.

 

در ماه آينده با كمبود چاي روبه‌رو مي‌شويم

محمدرضا مقدسي، نايب رييس اتحاديه چاي، در خصوص وضعيت صنعت چاي در كشور در گفت‌و‌گو با «قانون» گفته است:‌ مصرف داخلي چاي كشور سالانه ۱۲۰ هزار تن است که ۲۰ تن آن در داخل كشور توليد مي‌شود و صد هزار تن بايد از كشورهاي ديگر وارد شود. با وجود نیاز صد هزار تنی به واردات اما از ابتداي سال تاكنون ۵۰ تا ۶۰ هزار تن واردات صورت گرفته که به اين ترتيب دركشور با ۵۰ هزار تن كمبود در بازار مواجه هستیم.مقدسی با بیان اینکه واردات چاي امسال با مشكلات زيادي مواجه شده است، تاکید کرد: از ارديبهشت به دليل نوسانات نرخ ارز ثبت سفارش چاي نيز همچون ساير كالاهاي ديگر به بن بست خورد؛ بنابراين واردات چاي با وقفه چهار‌ماهه روبه‌رو شد.

 

بهترين فصل چاي را از دست داديم

نايب رييس اتحاديه چاي با تاکید بر اینکه اكنون واردات چاي از هند مد نظر است، متذکر شد: هم‌اکنون از يك سو براي تبادلات بانكي با مشكل مواجه هستيم و از سوي ديگر فصل چاي گذشته است و به همين خاطر در بازار جهاني چاي با كيفيت مناسب موجود نيست. اين وقفه چهار ماهه لطمه زيادي به ذخيره چاي كشور زده است، به طوري كه بهترين فصل خريد چاي را از دست داديم.

 

نايب‌رييس اتحاديه چاي در ادامه با اشاره به اینکه بهترین فصل خريد چاي از خرداد به بعد است گفت: ما در این فصل اجازه واردات نداشته‌ايم و در حال حاضر ممكن است با وقفه چهار ماهه‌اي كه براي واردات ايجاد شد،‌ دست کم به میزان يك ماه چاي در ايران وجود داشته باشد.مقدسي ادامه داد: اخيرا براي ثبت سفارش اقداماتي صورت گرفته، اما زمانی که محموله‌های ثبت سفارش شده به ایران وارد شود، حدود سه ماه زمان می‌برد. وی با بیان اینکه ورود محموله‌های جدید شايد تا عيد يا پس از عيد اتفاق بیفتد، اظهار کرد: به احتمال زياد در ماه آينده كمبود جدي چاي را تجربه مي‌كنيم.

 

توضيح رییس سازمان چای درباره علت کمبود چای

به گفته حبیب جهان ساز، ريیس سازمان چای امسال از مجموع بهای برگ سبز، ۲۵ هزار و ۶۳۳ تن چای خشک تولید شد که به سبب افزایش کیفی و استقبال مردم از چای ایرانی، بخش اعظمی‌از چای تولیدی در بهار و تابستان به فروش رسیده است. ريیس سازمان چای در پاسخ به این سوال که علت کمبود چای فله ایرانی در بازار و خرده‌فروشی‌ها تهران چیست، بیان کرد: سالانه ۱۰۵ هزار تن چای خشک در کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد که تولید ۲۵ تا ۲۶ هزار تن چای در داخل، تنها جوابگوی یک‌چهارم مصرف داخل است. هم اکنون بسته بندی برخی برند‌های ایرانی با خارجی در رقابت است و این طور نیست که چای ایرانی به سبب نبود بسته بندی مناسب، مشتری‌پسند نباشد. قیمت فروش هر کیلو چای ایرانی بسته به کیفیت و نوع ممتاز، قلمی، شکسته، لاروتی ۳۰ تا ۵۰ هزار تومان است.

 

تحریم‌های آمریکا واردات چاي از هند را كاهش داد

صادرات چای هند به ایران، دومین بازار بزرگ صادرات چای، به دلیل تحریم‌های تجاری توسط ایالات متحده، به میزان قابل توجهی کاهش یافته است.در سال ۲۰۱۸، صادرات چای هند به ایران، دومین بازار بزرگ صادرات چای، به دلیل تحریم‌های تجاری توسط ایالات متحده، به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. این اتفاق احتمالا منجر به شرایط مازاد عرضه برای هند به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان چای خواهد شد.صادرات چای هند طی ماه‌های ژانویه تا سپتامبر ۲۰۱۸ حدود ۱۷۳.۸۰ میلیون دلار باقی مانده است که به دلیل کاهش صادرات به ایران است. در این شرایط ، هند می‌تواند یک شریک تجار دیگر برای خود پیدا کند، این کشور می تواند عراق باشد.تجارت هند با عراق از ماه جولاي آغاز شده است.

 

صادرات چای هند به عراق در دهه اول قرن بیست و یکم، با وجود اشغال اين كشور توسط ایالات متحده از بین رفت. با این حال، پس از ۲۰۱۴-۲۰۱۳، حدود ۵۰ میلیون کیلوگرم چای از هند به عراق صادر شد.پس از محدودیت صادرات هند، عراق واردات چای از ویتنام و سریلانکا را افزایش داد. در واقع، سریلانکا اعلام کرده است که ۸۰ درصد از واردات چای عراق را انجام می‌دهد اما اکنون دولت هند با از دست دادن بازار ایران سیاستی را برای افزایش صادرات کالاهای کشاورزی با بهبود زیرساخت‌های حمل و نقل و کاهش قیمت‌ها تهیه کرده است.

 

۸۰ هزار تن چاي، واردات رسمي و غير‌رسمي كشور است

رييس سازمان چاي تير امسال گفت: سالانه ۱۰۵ تا ۱۱۰ هزارتن چای در داخل کشور مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به تولید رسمی حداقل ۲۵ هزارتن چای خشک رقمی کمتر از ۸۰ هزارتن چای از طریق مبادی رسمی و غیر رسمی وارد می شود. بنابرآمار رسمی گمرگ، سال گذشته ۵۸ هزارتن چای از طریق مبادی رسمی وارد کشور شد، اما واردات ۲۵۰ میلیون دلاری چای از سریلانکا غیر ممکن است. واردات چای علاوه بر سریلانکا از کشورهای هند و کنیا صورت می گیرد که با این وجود نمی توان تجار را محدود به واردات از کشور خاص کرد.

 

واردات ۲۴۸ میلیون دلاری انواع چای

به استناد آمارهای موجود، بازار واردات چای ایران بیش از همه در اختیار کشور امارات قرار دارد و هند به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده چای دنیا در رده دوم واردات کشور قرار می‌گیرد. به این ترتیب سهم کشورهای وارد کننده چای به ایران در سال ۱۳۹۵ عبارت بوده از امارات متحده (۵۲ درصد)، هند (۴۱ درصد)، کنیا (چهار درصد)، ترکیه (دو درصد) و سریلانکا (یک درصد).طبق آمارهای موجود می‌توان گفت سال گذشته یکی از سال‌هایی بوده است که واردات انواع چای به کشور رونق نسبی داشته و ۵۳ هزار و ۷۰۰ تن انواع چای به ارزشی بالغ بر ۲۴۸ میلیون دلار وارد کشور شده است که این رقم در قیاس با ارزش صادرات بیش از ۱۲ برابر بیشتر است.

 

این در حالی است که میزان واردات حجمی چای در سال ۱۳۹۴ معادل ۵۱ هزار تن بوده است اما در کنار کاهش صادرات و افزایش واردات، طبق این آمارها میزان تولید برگ سبز چای در سال گذشته ۱۲۰ هزار تن بوده است که این رقم در قیاس با مدت مشابه سال قبل حدود دو برابر رشد داشته و از ۷۰ هزار تن به این رقم رسیده است. طبق آمارهای جهانی نیز در سال ۲۰۱۶ میلادی ارزش صادرات چای در کل دنیا رقمی بالغ بر هفت میلیارد و ۳۲۱ میلیون دلار بوده است.

 

ركود توليد چاي در كشور، به دليل عدم توجيه اقتصادي آن است

از آنجايي كه توليد چاي در كشور مانند گذشته نيست و كاهش پيدا كرده است،‌ به عقيده كارشناسان و كشاورزان اين حوزه، يكي از عوامل رکود تولید چای در کشور را مقرون به صرفه نبودن فروش برگ سبز چای کشاورزان به دولت و تاخیر در پرداخت هزینه آن است.

 

طي سال‌هاي گذشته واردات بی رویه چای خارجی دارای اسانس و رنگ، بیمه نبودن کشاورز، عدم حمایت دولت از کارخانه‌ها و تعطیلی بیش از ۲۰ درصد واحدهای تولید،‌ به صنعت چاي كشور آسيب وارد كرده و عوامل اساسی رکود آن را به وجود آورده است. مهم‌ترین دلایل افت تولید برگ سبز چای در استان قیمت پایین تضمینی خرید برگ سبز چای از سوی دولت، نبود حمایت های کافی از چایکار و کارخانه دار، افزایش تجمعی تورم نسبت به تجمیع هزینه‌های تولید برگ سبز چای، ثابت ماندن قیمت خرید تضمینی برگ سبز چای طی چندین سال متمادی و کاهش صادرات چای داخلی از عوامل موثر در کاهش روند تولید است.

 

ghanoondaily.ir
  • 18
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش