دوشنبه ۱۴ خرداد ۱۴۰۳
۰۸:۴۷ - ۲۷ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۲۵۵۵
اقتصاد کلان

فساد به سبک ایرانی و مدیریت به سبک همینی که هست

فساد به سبک ایرانی,فساد سیستماتیک در ایران
آنچه به فساد به سبک ایرانی ویژگی خاصی بخشیده است، علاوه و مهم‌‌تر از عوامل مختلف یاد‌شده که در شاخص‌های گوناگون ادراک فساد، شاخص تجارت بین‌الملل، شاخص نسبت رشوه، شاخص راهنمای بین‌المللی ریسک کشوری، شاخص گزارش رقابت جهانی، شاخص شفافیت بین‌الملل مطرح شده و از‌جمله بانک جهانی عوامل سنجش سطح فساد را چنین بر‌می‌شمرد: «سطح پاسخ‌گویی، کارآمدی دولت، میزان رعایت قانون، حقوق و آزادی‌های مدنی، قدرت مطبوعات و شاخص‌های حکمرانی»، در همین نگاه است؛ یعنی زوال مفهوم منافع عمومی و فقدان ذهنیت پاسخ‌گویی در سطوح مختلف اداری و حکمرانی که از خردترین سطح تا بالاترین سطح آن را شاهدیم. 

محمدکریم آسایش، کنشگر و پژوهشگر شهری در روزنامه شرق نوشت: از یک تجربه شخصی آغاز می‌کنم؛ چند ماه قبل در خیابان ولیعصر مشغول پیاده‌روی بودم که ناگهان با موانع فیزیکی بتونی کاشته‌شده در پیاده‌رو برخورد کردم و پایم مقداری مصدوم شد. با ۱۳۷ تماس گرفتم و توضیح شرایط که این بولاردها هیچ کارایی ندارند و فقط سبب صدمه به عابران می‌شوند. در پاسخ به ۱۳۷ که وجود آنها را به دلیل تردد موتورسیکلت می‌دانست، شرح دادم که فاصله موانع یاد‌شده چنان است که نه‌تنها موتور که حتی ماشین هم امکان عبور از آنها را دارد، حتی از ابزار تخصص هم بهره بردم و گفتم در مدیریت طرح معاونت فنی و عمرانی مناطق (۳، ۵ و ۱۹) همکاری داشته‌ام و می‌دانم که اینها مغایر ضوابط مناسب‌سازی است و در سال گذشته نیز بخش‌نامه‌ای از سوی شهرداری تهران برای برچیده‌شدن آنها صادر شده است. در نهایت پاسخ ۱۳۷ این بود: «همینی که هست و هرجا می‌خواهید شکایت کنید»‌.

چند روز قبل روایتی خواندم از سمیه جاهد‌عطائیان در روزنامه «شرق» که حکایت بی‌توجهی اورژانس اجتماعی (۱۲۳) و نیروی انتظامی (۱۱۰) برای کمک به یک کودک سندرم داون گمشده بود که آنجا نیز همین عبارت در نهایت در پاسخ تکرار شد: «همینی که هست».

مسئله وقایع جاری و نحوه مواجهه برخی مسئولان را نیز وقتی ملاحظه می‌کنیم، در واقع طنین همین جمله شوم را شاهدیم. فساد در تعاریف اخذ‌شده از بانک جهانی، سازمان شفافیت بین‌المللی و الیو در مجموع «ترجیح منافع خصوصی بر منافع عمومی» و «سوء‌استفاده از قدرت در جهت منافع خصوصی» تعریف شده است.

برای فساد عوامل مختلفی برشمرده می‌شود؛ از فقدان دموکراسی تا نبود شفافیت و همچنین عوامل اقتصاد سیاسی که منابع رانتی یا منابع حاصل از غارت را دارای اهمیت می‌‌کند.

آنچه به فساد به سبک ایرانی ویژگی خاصی بخشیده است، علاوه و مهم‌‌تر از عوامل مختلف یاد‌شده که در شاخص‌های گوناگون ادراک فساد، شاخص تجارت بین‌الملل، شاخص نسبت رشوه، شاخص راهنمای بین‌المللی ریسک کشوری، شاخص گزارش رقابت جهانی، شاخص شفافیت بین‌الملل مطرح شده و از‌جمله بانک جهانی عوامل سنجش سطح فساد را چنین بر‌می‌شمرد: «سطح پاسخ‌گویی، کارآمدی دولت، میزان رعایت قانون، حقوق و آزادی‌های مدنی، قدرت مطبوعات و شاخص‌های حکمرانی»، در همین نگاه است؛ یعنی زوال مفهوم منافع عمومی و فقدان ذهنیت پاسخ‌گویی در سطوح مختلف اداری و حکمرانی که از خردترین سطح تا بالاترین سطح آن را شاهدیم. 

در حقیقت مشکل ورای مدل اداره و حکمرانی یا عوامل اقتصاد سیاسی، در رویکرد به حکمرانی است. چین، کوبا، شیخ‌نشین‌های عربی و کشورهای بسیاری دموکراتیک نیستند (حداقل برخی از آنها بنا بر الگوهای لیبرال‌دموکراسی و دموکراسی بر مبنای تکثر سیاسی و چرخش قدرت نخبگان)، اما وضعیت فساد آنها با ما متفاوت است.

 در برخی از آنها مانند شیخ‌نشین‌های عربی، منابع رانتی (نفت) نیز بسیار بااهمیت است؛ اما نه نفرین نفت و نه دالِ تهی دموکراسی سبب نشده است این شدت از فساد را شاهد باشند. به نحوی که رتبه ایران ۱۵۰ و رتبه امارات متحده عربی ۲۴ است.

در چین، کوبا، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، قطر، عمان، بحرین و کویت که وضعیت بسیار بهتری در رتبه فساد نسبت به ایران دارند و همگی هم طبق تعریف، دموکراتیک نیستند -‌گرچه درباره چین و کوبا ساختارهای اجتماعی پایینی دموکراتیک (کمون‌ها و شوراها) وجود دارند، کنگره چین دارای سهمیه فراکسیون اقلیت برای احزاب بورژوازی است و در کوبا رجوع به همه‌پرسی‌های موضوعی رواج دارد- برخلاف ایران، اراده به توسعه و منافع عمومی وجود دارد.

 تقریبا اغلب کشورها که وضعیت بدتری از ایران دارند، یا در وضعیت فروپاشی دولت هستند یا تقریبا نادولت‌اند و قلمروهای خانوادگی یا قبیله‌ای محسوب می‌شوند. این وضعیت، نتایج خطرناکی را در بر دارد و می‌تواند شرایط ایران را هم به وضعیت تضعیف دولت سوق دهد. نظیر عراق و لبنان.

مقدمه هر اصلاحی در الگوی اداره، شفافیت، مبارزه با فساد، مشارکت مردم و نظایر آن، اراده مبتنی بر منافع عمومی و اراده به توسعه است. حتی اراده به توسعه بر دانش توسعه و برنامه توسعه اولویت دارد. حتی این اراده مقدم بر حاکمیت قانون است. مسئله ما اکنون نه حتی در ابتدای مسئله حاکمیت قانون که از مشروطه آغاز شد، بلکه پیش از آن مسئله ترقی است که از عهد محمدشاه قاجار نطفه‌اش با قائم‌مقام فراهانی شکل گرفت.

  • 12
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
ویژه سرپوش