چهارشنبه ۱۶ خرداد ۱۴۰۳
۰۹:۰۴ - ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۲۱۲۹۶
صنعت و معدن

وزیر صمت کار را از مجموعه تحت‌امر خود شروع کند  

وزیر صمت کار,اقتصاد دستوری,قیمت‌گذاری دستوری خودرو
 سال‌هاست که کارشناسان اقتصاد ایران را یک اقتصاد دستوری می‌دانند که قیمت‌ها در آن سرکوب و تولیدکننده متضرر می‌شود. برخی مسئولین از قیمت‌گذاری دستوری و دخالت در بازار دفاع و برخی دیگر وانمود می‌کنند که مخالف این شیوه هستند. دیروز وزیر صمت در قامت گروه دوم ظاهر شد و ابراز امیدواری کرد که بتوان از قیمت‌گذاری دستوری فاصله گرفت.

به گزارش ایلنا، عباس علی‌آبادی در نشست با فعالان اقتصادی استان قم گفت: بنده مخالف قیمت‌گذاری دستوری هستم؛ چراکه به بهانه حمایت از مردم نباید به تولیدکنندگان فشار وارد کنیم.

اما آیا این شعار قابلیت اجرایی دارد؟

کاهش ۲۴ درصدی تولید خودرو

خودرو یکی از آن صنایعی است که به‌شدت تحت تاثیر اقتصاد دستوری است و بسیاری مصائب آن را ناشی از این نوع اقتصاد و شیوه قیمت‌گذاری می‌دانند.

جالب توجه است که تولید خودرو در فروردین امسال ۲۴ درصد کاهشی بوده است. به گزارش مهر، در حالی علی‌آبادی وعده تولید ۱.۷ میلیون خودرو تا پایان امسال را داده که بررسی صورت‌های مالی ۳ خودروساز بزرگ کشور در فروردین امسال بیانگر افت ۲۴ درصدی تولید خودرو نسبت به فروردین ۱۴۰۲ است.

بررسی صورت‌های مالی ارائه شده از سوی خودروسازان بزرگ کشور (ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو) به کدال نشان می‌دهد در ماه نخست امسال ۴۲ هزار و ۴۵۱ دستگاه خودروی سواری تولید و در مقابل ۳۸ هزار و ۱۵ دستگاه فروخته شده است. این در حالیست که فروردین ماه پارسال در مجموع ۵۵ هزار و ۴۶۳ دستگاه تولید و ۳۱ هزار و ۳۶۱ دستگاه خودرو فروخته شده بود. بنابراین اگرچه تولید خودرو ۲۴ درصد کاهش داشته، اما در مقابل فروش خودرو ۱۸ درصد افزایش یافته است.

اما چه تلاشی برای رفع قیمت‌گذاری در صنعت خودرو شده است؟

دولت نقش قیمت‌گذاری خود را محکم ایفا می‌کند

رئیس سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای ایران در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی» درباره اقتصاد دستوری عنوان کرد: قیمت‌گذاری دستوری باید در جایی باشد که دولت یارانه و سوبسید قوی می‌دهد، اما در حوزه‌هایی که دولت سوبسید یا به عبارتی پول‌های رانتی پرداخت نمی‌کند، اصلا نباید ورود کند.

ابوالفضل روغنی گلپایگانی با تاکید بر اینکه اساسا در یک اقتصاد سالم، به هیچ‌وجه قیمت‌گذاری دستوری قابل‌قبول نیست، اظهار کرد: متاسفانه در کشور ما، در همه شئون و در همه شرایط، دولت نقش خود را به عنوان قیمت‌گذار خیلی محکم ایفا می‌کند.

او با اشاره به اینکه این کار شرایط را برای تولیدکننده نامناسب می‌کند و تعادل را به هم می‌زند، درباره اظهارات وزیر، بیان کرد:  آقای وزیر به دلیل اینکه باتجربه است و در صنایع مختلف کار کرده، ارکان اقتصاد و تولید و صنعت را بسیار خوب می‌شناسد و اتفاقا کار درست برای نجات تولید، فاصله گرفتن از قیمت‌گذاری دستوری است.

این فعال صنعتی تصریح کرد: البته وزیر این حرف را می‌گوید اما دستگاه‌هایی در کشور هستند که رعایت نمی‌کنند. هرچند خود وزیر ابتدا کار را باید از سازمان زیرنظر خود، سازمان بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع کالا و خدمات، شروع کند و به آنها اجازه ورود ندهد.

روغنی گلپایگانی با عنوان اینکه در قوه قضاییه موضوع تعزیرات حکومتی وجود دارد که باید مدیریت شود، تاکید کرد: بنابراین این حرف وزیر، خرف شایسته‌ای است، اما اجرای آن موضوع دیگری است.

قیمت‌گذاری دستوری سد راه تولید است

بابک صدرایی، کارشناس صنعت خودرو، نیز در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی» مشکلات ارزی را در کاهش تولید خودرو موثر دانست و تاکید کرد که نابسامانی‌هایی در تصمیم‌گیری در وزارتخانه صمت و خودروسازان نیز وجود دارد.

او افزود: وقتی این قیمت‌ها باعث زیان انباشته می‌شود و سامانه فروش یکپارچه، که یکی از مشکلات اصلی همین سامانه است، جمع نمی‌شود و نظام قیمت‌گذاری اصلاح نمی‌شود، خود این عاملی می‌شود که انگیزه‌ای برای تولید وجود نداشته باشد.

این کارشناس درباره تاثیر قیمت‌گذاری دستوری در تولید گفت: قیمت‌گذاری دستوری عملا سد راه تولید است و اگر هم بخواهد تولید بیشتر شود، با این سیستم قطعا نتیجه‌ای جز افزایش زیان انباشته نداشته و این زیان انباشته را به یک مرز غیرقابل بازگشت برای صنعت خودروسازی می‌رساند. صدرایی تصریح کرد: قیمت‌گذاری دستوری جلوی تولید را در بلند مدت می‌گیرد. سرکوب قیمت باعث می‌شود خودروساز بخواهد به قطعه‌ساز فشار وارد کند و قطعه‌ساز زیربار نمی‌رود و این باعث می‌شود تولید خودرو افت کند.

قیمت‌گذاری دستوری فقط دست دلال را باز می‌گذارد

او درباره دیگر تاثیرات قیمت‌گذاری دستوری در خودرو اظهار کرد: همچنین قیمت‌گذاری دستوری نظام توزیع خودرو را دچار مشکل می‌کند. 

ابوالفضل روغنی گلپایگانی در گفت‌وگو با «توسعه ایرانی»: وزیر صمت با قیمت‌گذاری دستوری ابراز مخالفت می‌کند، اما دستگاه‌هایی در کشور هستند که رعایت نمی‌کنند. هرچند خود وزیر ابتدا کار را باید از سازمان زیرنظر خود، سازمان بازرسی و نظارت بر قیمت و توزیع کالا و خدمات، شروع کند و به آنها اجازه ورود به حیطه قیمت‌گذاری ندهد

این کارشناس صنعت خودرو ادامه داد: خودروسازان ما هیچوقت در فضای رقابتی نبودند، با مسائلی چون آینده‌نگری، بهره‌وری و غیره بیگانه هستند و هزینه‌های زیاد دارند، من هم موافق این هستم که قیمت خودرو در ایران بالاست و این مسأله‌ای نیست که امید داشته باشیم تا چند ماه دیگر حل و قیمت خودرو اصلاح شود.

صدرایی با تاکید بر اینکه اگر راجع به قیمت صحبت می‌کنیم با این واقعیت باید روبه‌رو شویم که این سیستم قیمت‌گذاری را فعلا نمی‌توان تغییر داد، عنوان کرد: با همین سیستم و هزینه‌ها، قیمت خودروسازان با قیمت فروش آنها یکسان درنمی‌آید و تناسبی ندارد. در بازار ما دو قیمت وجود دارد و این نشان می‌دهد چون قیمت کارخانه اصولی و درست نیست، دست دلال باز است که یک قیمت غیرمنطقی را در بازار به وجود آورد. او اضافه کرد: قیمت باید به تناسبی برسد که کارخانه بگوید من می‌توانم با قیمت اعلامی، خودرو تولید کنم و پول پیمانکار و قطعه‌ساز هم بدهم و تامین قطعه کنم و اندازه نیاز بازار تولید کنم. در این حالت قیمت بازار آزاد شکسته می‌شود و هزینه به حساب کارخانه می‌رود. اما اکنون خودروها در بازار آزاد با قیمت گزاف فروخته می‌شود لذا با این سیستم قیمت‌گذاری دستوری و سامانه، عملا امکان تناسب قیمت کارخانه و فروش صفر شده است.

این تحلیلگر بازار خودرو درباره تاثیر قیمت‌گذاری دستوری بر سیستم توزیع، توضیح داد: اگر کسی بخواهد خودروی داخلی بخرد، بسیار بعید است از سامانه بتواند تهیه کند و نیازمند رانت است. چون از چنین حالتی خودرو تهیه نمی‌شود یه سمت بازار آزاد سوق داده می‌شوند و چون در این بازار آزاد تقاضای خودرو بالا می‌رود، خودرو یک کالای غیرعادی می‌شود.

او افزود: یعنی ۱۰۰ نفر می‌توانند خودرو را در سامانه با قیمت کارخانه تهیه کنند اما در ازای آن هزار نفر برای خودرو تقاضا دارند. ۹۰۰ نفر بقیه مجبورند این خودرو که اکنون یک کالای باارزش شده را، با یک اضافه هزینه بسیار بالا در بازار آزاد تهیه کنند.

این کارشناس خاطرنشان کرد که در این حال، هم به تولیدکننده ضربه می‌خورد و هم به مصرف‌کننده و فقط دست دلالان و مافیا و سوداگران باز می‌شود.

موانع بر سر راه  حرف تا عمل

صدرایی درباره اظهارات وزیر صمت مبنی بر مخالفتش با قیمت‌گذاری دستوری گفت: تمام تصمیمات در وزارت صمت گرفته نمی‌شود. بالاخره نهادهای دیگری هم به تناسب قدرت و مصلحت خود، در تصمیم‌گیری دخیل هستند.

این کارشناس صنعت خودرو یادآور شد: وزیر صمت مواردی را پیش از این هم مطرح کرده بود، اما بیشتر آنچه که از سمت وزارتخانه‌ها مطرح می‌شود، در حد نظر و ایده شخصی است و تا بخواهد حرف به عمل تبدیل شود، موانع بسیاری بر سر راه وجود خواهد داشت که هر مسئولی گاه مجبور می‌شود خلاف نظرش کاری انجام دهد.

  • 10
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
ویژه سرپوش