دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۳۲ - ۲۳ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۵۱۳۰
اخبار کنکور و آزمون ها

/جزئیات لایحه ساماندهی سهمیه‌ها/

آیا سرنوشت ۳۰ ساله سهمیه‌ها تغییر می‌کند؟

سهمیه ورود به دانشگاه‌ها,نهاد های آموزشی,اخبار آزمون ها و کنکور,خبرهای آزمون ها و کنکور
سهمیه ورود به دانشگاه‌ها امروزه به یکی از موضوعات چالش‌برانگیز عرصه رقابت برای ورود به دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی تبدیل شده است و طی سه سال اخیر بسیاری از داوطلبان با برگزاری تجمعات اعتراضی در مقابل وزارت علوم و مجلس با تبعیض‌آمیز خواندن قوانین مربوط به سهمیه‌ها،‌ اصلاح این قوانین را خواستار شدند. این داوطلبان اعمال سهمیه در آزمون‌ها را نوعی تبعیض و مغایر عدالت آموزشی در کشور می‌دانند.

به گزارش ایسنا، ورود داوطلبان متقاضی حضور دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی بر اساس سهمیه (مناطق، ایثارگران و جانبازان، خانواده شهدا،‌ زلزله زدگان.... )، از نیم قرن پیش با چالش‌ها و حاشیه‌های زیادی مواجه بوده است. عده‌ای این قانون را مغایر عدالت آموزشی عنوان می‌کنند و معتقد هستند تمامی داوطلبان باید شرایط یکسانی برای ورود به دانشگاه‌ها داشته باشند و ایجاد شرایط استثنائی برای برخی داوطلبان از طریق مصوبات و قانون، حقوق سایر داوطلبان را پایمال می‌کند و عدالت آموزشی را زیر سوال می‌برد. اما از طرف دیگر، عده‌ای دیگر به عنوان موافق این امر معتقدند تقسیم‌بندی داوطلبان با سهمیه‌های مختلف موجب ایجاد فرصت برابر برای داوطلبانی که دسترسی مناسب به امکانات آموزشی ندارند و در نگاه دیگر بهره‌مندی جانبازان، ایثارگران و خانواده شهدا از فرصت بیشتر برای قبولی در دانشگاه خواهد شد.

بنابراین همانطور که ذکر شد، اعمال سهمیه‌بندی در پذیرش دانشجو در دانشگاه‌ها موضوع جدیدی نیست، به عنوان مثال در سال ۱۳۴۸ دانشگاه‌های شهرستان‌ها تا حدود ۵۰ درصد از دانشجویان خود را از بین داوطلبان محلی انتخاب می‌کردند.

در سال ۱۳۶۱ داوطلبان به سه گروه کلی داوطلبان آزاد، داوطلبان منطقه‌ای و داوطلبان نهادها تقسیم می‌شدند. داوطلبان آزاد، شامل کسانی می‌شد که دیپلم خود را از استان تهران یا یکی از شهرهای تبریز، ارومیه، رشت، ساری، مشهد، کرمان، زنجان، سمنان، یزد، اراک، اصفهان، کرمانشاه، همدان و شیراز اخذ کرده بودند.

سهمیه مناطق

سهمیه مناطق پرجمعیت‌ترین سهمیه کنکور سراسری است که بیش از ۹۵ درصد شرکت‌کنندگان کلیه گروه‌های آزمایشی کنکور تجربی، ریاضی، انسانی، هنر و زبان‌های خارجه را در خود جای می‌دهد. سهمیه مناطق که خود به سه سهمیه منطقه ۱، منطقه ۲ و منطقه ۳ تقسیم می‌شود به کلیه داوطلبانی تعلق می‌گیرد که مشمول سهمیه ایثارگران، جانبازان و خانواده شهدا نمی‌شوند و بر اساس محل تحصیل سه سال پایانی دبیرستان، مشمول یکی از مناطق ۱ ، ۲ یا ۳ هستند.  در واقع  اساس دسته‌بندی سهمیه مناطق عدالت آموزشی است و سعی شده داوطلبان سهمیه هر منطقه از لحاظ دسترسی به امکانات آموزشی در یک سطح قرار گیرند. به ترتیب هرچقدر از شهرها و مناطق تحت پوشش سهمیه منطقه ۱ به شهرها و مناطق تحت پوشش سهمیه منطقه ۳ حرکت می‌کنیم، دسترسی به امکانات آموزشی کمتر می‌شود و همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، اکثریت شرکت‌کنندگان کنکور سراسری در سهمیه مناطق جای می‌گیرند.

سهمیه‌بندی جنسیتی

طرح سهمیه‌بندی جنسیتی در دانشگاه‌ها طرحی است که در مجلس هفتم شورای اسلامی ارائه شد که بر اساس آن سازمان سنجش آموزش کشور با سهمیه‌بندی جنسیتی در کنکور سراسری محدودیت‌هایی را برای ورود دختران به دانشگاه باید اعمال کند. اگر چه این طرح که به منظور «حفظ قداست خانواده» و «ایجاد تناسب بین راهیابی دختران و پسران به دانشگاه» ارائه شده‌ است، توسط کمیسیون زنان دفتر تحکیم وحدت محکوم شده است؛ اما این طرح در برخی رشته‌های پزشکی نظیر ارتوپد و زنان و زایمان بیشتر اجرایی می‌شود.

در حال حاضر جامعه ایثارگری (خانواده شهدا، جانبازان و خانواده آن‌ها، آزادگان و خانواده آن‌ها) در آزمون‌های ورودی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور در مقاطع مختلف از سه سهمیه قانونی شاهد، رزمندگان و خانواده شهدا استفاده می‌کنند.

سهمیه ۵ درصدی شاهد

سهمیه ۵ درصد شاهد به صورت ۵ درصد اضافه بر ظرفیت کل دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی جهت تسهیل ورود فرزندان شهداء، جانبازان بالای ۷۰ درصد، فرزندان جانبازان ۵۰ درصد و بالاتر و فرزندان آزادگان در مراکز آموزش عالی در نظرگرفته شده‌است. این سهمیه پیرو فرمان رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره) مبنی بر رسیدگی هرچه بیشتر به امور تحصیلی فرزندان شاهد دوم بهمن سال ۶۵ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسیده‌است.

در واقع سهمیه شاهد فقط در آزمون سراسری سازمان سنجش اعمال می‌شود، استفاده‌کنندگان از این سهمیه جهت قبولی در رشته مورد تقاضا باید حدود ۷۵ درصد  نمره "آخرین" فرد پذیرفته شده سهمیه آزاد را کسب کرده باشند (مثلاً اگر آخرین فرد پذیرفته شده با نمره ۱۶۰ از ۲۰۰ پذیرفته شده باشد، سهمیه شاهد با نمره ۱۲۰ از ۲۰۰ در همان رشته پذیرفته می‌شود)، تمامی مشمولین سهمیه شاهد در سهمیه رزمندگان نیز گزینش می‌شوند.

سهمیه رزمندگان

این سهمیه تحت عنوان عمومی "قانون ایجاد تسهیلات برای ورود رزمندگان و جهادگران داوطلب" ۳۰ بهمن سال ۶۷ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و مجدداً در سال‌های ۷۱ و ۷۳  مورد اصلاح قرار گرفته ‌است. بر اساس این قانون ۴۰ درصد از ظرفیت دانشگاه‌ها در آزمون سراسری، کاردانی پیوسته، جامع علمی کاربردی، کاردانی به کارشناسی (با کسب حداقل ۷۵ درصد نمره آخرین فرد پذیرفته شده عادی) و همچنین ۲۰ درصد ظرفیت دانشگاه‌ها در مقاطع کارشناسی ارشد ناپیوسته و بالاتر (با کسب ۸۰ درصد نمره فرد پذیرفته شده عادی) به واجدین شرایط اختصاص می‌یابد.

سهمیه خانواده شهدا

بر اساس این سهمیه که ۲۲ بهمن سال ۶۳ به تصویب  شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید،‌ منسوبین درجه اول شهداء شامل برادران و خواهران و والدین شهداء می‌توانند از این سهمیه بهره‌مند شوند. میزان ظرفیت این سهمیه ثابت نبوده و هرساله به نسبت تعداد داوطلبان خانواده شهداء به کل داوطلبان در هر کد رشته، ظرفیت خاصی را به خود اختصاص می‌دهد. حدنصاب لازم در این سهمیه ۸۵ درصد نمره فرد قبولی بدون سهمیه در هر رشته محل است. این سهمیه صرفاً در آزمون سراسری و آزمون‌های کاردانی پیوسته آموزشکده‌های فنی‌وحرفه‌ای و نیز مقاطع کاردانی و کارشناسی پیوسته دانشگاه‌های جامع علمی کاربردی و پیام نور اعمال می‌شود.

سهمیه بهیاران  

این سهمیه شامل کسانی می‌شود که دیپلم نظام قدیم  یا نظام جدید در مدارس کار و دانش را دارند. سهمیه این افراد فقط برای ورود به رشته پرستاری با اخذ تاییدیه از سازمان مربوطه امکان پذیر است و ۵۰ درصد از ظرفیت تمام دانشگاه‌هایی که رشته پرستاری را دارند، مربوط به این دسته از افراد است.

بطور کلی بر اساس بررسی‌های صورت گرفته ۱۹ سهمیه مربوط به کنکور سراسری وجود دارد که در برخی از حوزه‌ها به گونه‌ای پیش‌بینی شده که ظرفیت اختصاص داده شده به برخی سهمیه‌ها بالاتر از ۵۰ درصد است؛ یعنی بیشتر از ۵۰ درصد ظرفیت به سهمیه اختصاص داده شده و این باعث شده که مفهوم رقابت در آزمون از بین برود.

دو تغییر اساسی سهمیه‌ها در آزمون‌های ۹۷

باید گفت سهمیه‌های آزمون سراسری در طول این نیم قرن با تغییرات زیادی روبه رو شده که آخرین تغییر آن به کنکور ۹۶ و تاثیر سهمیه ۵ درصدی ایثارگران است که در کنکور ۹۷ نیز اعمال شد. در واقع در دفترچه امسال آزمون کارشناسی ارشد نیز دو تغییر مهم ایجاد شده؛ اول اینکه بر اساس قانون ۵ درصد ظرفیت هر کد رشته محل به جانبازان زیر ۲۵ درصد و همسر و فرزندان آنان و «همسر و فرزندان رزمندگان با حداقل شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه » اختصاص دارد (سهمیه ایثارگران ۵ درصد ظرفیت). دوم اینکه طبق یک تبصره جدید در صورتی که سهمیه ۲۵ درصدی ایثارگران توسط داوطلبان مشمول سهمیه فوق تکمیل نشود، ظرفیت خالی مانده، ابتدا به مشمولین سهمیه ۵ درصدی ایثارگران که شرایط و حدنصاب لازم را داشته باشند، تخصیص یافته و اگر باز هم این ظرفیت خالی ماند، باقیمانده آن به داوطلبان سهمیه آزاد اختصاص یافت.

 تغییرات در سهمیه‌ ورود به دانشگاه‌ها که سال ۹۷ از سوی مجلس شورای اسلامی تصویب شد، با اعتراضات بالای داوطلبان مواجه شد که در نهایت واکنش‌ مراجع ذی‌ربط را نیز برانگیخت. در نهایت سازمان سنجش و وزارت علوم  گزارشات مبسوطی را از قانون اختصاص سهمیه‌ها به مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه دادند و اصلاح این قانون در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در دست بررسی قرار گرفت که این طرح بعد از کش و قوس‌های فراوان با مخالفت نمایندگان به تصویب مجلس نرسید 

انتقادات به اعمال سهمیه‌ها فراوان در آزمون‌های سراسری تا جایی پیش رفت که مسئولان مجدد مصمم به اصلاح این قانون شدند به طوریکه در این زمینه کارگروه اصلاح سهمیه‌ها در شورای عالی فرهنگی تشکیل شد و بر همین اساس مقرر شد شورای عالی انقلاب فرهنگی این موضوع را بررسی کند تا ساماندهی  اساسی در کل سهمیه‌ها صورت بگیرد.

جزییات لایحه ساماندهی سهمیه ها

اتفاق نظر در اصلاح سهمیه ورود به دانشگاه‌ها بعد از تبدیل شدن آن به عنوان مطالبه جدی جامعه، موجب شد مسئولان آموزش عالی کشور با مشورت گرفتن از روسای دانشگاه‌ها و لحاظ کردن دیدگاه‌های مختلف  لایحه "ساماندهی سهمیه های ورود به مقاطع مختلف آموزش عالی" را بعد از امضای رئیس سازمان سنجش آموزش کشور و وزرای علوم و بهداشت به منظور تصویب تقدیم دولت کنند. بر اساس مفاد این لایحه  سهمیه‌های مندرج در قانون خدمات‌رسانی به ایثارگران و اصلاحات بعدی آن، قانون ورود رزمندگان به دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی، سهمیه مربوط به کارگر نمونه، قهرمانان ورزشی، حافظان قرآن، دانشجوی نمونه کشوری، بهیار و...لغو خواهد شد.

مسئولیت شورای سنجش و پذیرش دانشجو

در لایحه فوق شورای سنجش و پذیرش دانشجو در آزمون سراسری و تحصیلات تکمیلی به عنوان مراجع سیاست‌گذار در حوزه سنجش و پذیرش دانشجو در آموزش عالی معرفی شده است. همچنین مقاطع تحصیلی شامل تمامی دوره‌های کاردانی (پیوسته و ناپیوسته)، کارشناسی (پیوسته و ناپیوسته)، کارشناسی ارشد (پیوسته یا ناپیوسته)، دکترای حرفه‌ای، عمومی و تخصصی  و دستیاری گروه علوم پزشکی و دامپزشکی عنوان شده است.

طبق لایحه ارسالی فوق آزمون سراسری آزمونی است که توسط سازمان سنجش آموزش کشور برای سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی از مقطع دیپلم و به صورت کشوری برگزاری می‌شود یا مطابق آزمون سنجش و پذیرش دانشجو به صورت صرفا با سوابق تحصیلی پذیرش می‌کند. همچنین کلیه دانشگاه‌ها، موسسه‌ها، دانشکده‌ها، موسسات آموزش عالی دولتی و غیردولتی از جمله دانشگاه آزاد و همچنین موسسات پژوهشی وابسته به سایر دستگاه‌ها که دارای مجوز از وزارتین علوم و بهداشت و یا شورای عالی انقلاب فرهنگی برای پذیرش دانشجو در مقاطع تحصیلی است، ذکر شده است.

مشمولان استفاده از سهمیه ایثارگران

طبق مفاد لایحه فوق ایثارگران شامل همسر و فرزندان شهدا و مفقودالاثران، جانبازان بالای ۵ درصد، همسر و فرزندان آن‌ها، آزادگان و همسر و فرزندان آن‌ها، رزمندگان با حداقل شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه، همسر و فرزندان آن‌ها، برادر، خواهر، پدر و مادر شهید است.

حدنصاب گزینش آزاد

در لایحه فوق حد نصاب گزینش آزاد به این شکل مطرح شده است که گزینش علمی تمامی داوطلبان انتخاب رشته کننده در هر آزمون بدون هیچ قیدی به میزان ظرفیت هر کد رشته محل گزینش آزاد نامیده می‌شوند که در آن نمره آخرین فرد قبول شده در هر کد رشته محل به عنوان حد نصاب گزینش در آن کد رشته محل در نظر گرفته می‌شود.

جزییات سهمیه‌ها در لایحه ساماندهی

بر اساس جزئیات سهمیه‌های لایحه فوق، در آزمون سراسری برای پذیرش دانشجو در مقاطع کاردانی ناپیوسته، کارشناسی ناپیوسته، کارشناسی ارشد پیوسته و دکتری حرفه‌ای سهمیه‌های پذیرش به صورت آزاد،‌ مناطق ۱، ۲ و ۳ و ایثارگران حساب شود.همچنین در آزمون‌های فنی و حرفه‌ای (کاردانی پیوسته)، کاردانی پیوسته و ناپیوسته علمی و کاربردی، کاردانی به کارشناسی (کارشناسی ناپیوسته)، کارشناسی ارشد ناپیوسته  و آزمون دکتری تخصصی و دستیاری گروه علوم پزشکی و دامپزشکی، سهمیه‌های پذیرش به دو صورت "آزاد" و "ایثارگران" باشد. 

ظرفیت کدرشته محل‌های پذیرش

در جزئیات وضعیت سهمیه‌های این لایحه آمده است ظرفیت هر کد رشته محل در آزمون سراسری در مجموع به میزان ۵۰ درصد به نسبت شرکت‌کنندگان در هر یک از مناطق (یک، دو و سه) و مابقی ۵۰ درصد به صورت آزاد به تمامی داوطلبان متقاضی هر کد رشته محل اختصاص می‌یابد به طوریکه شورای سنجش و پذیرش دانشجو مجاز است با توجه به امکانات آموزشی، پژوهشی، آزمایشگاهی و رفاهی موسسه و در جهت ارتقای سطح علمی پذیرفته‌شدگان و حفظ کیفیت آن‌ها نسبت به تعدیل سهم داوطلبان آزاد و مناطق، حداکثر تا پنج درصد ظرفیت اقدام کنند.

براساس مفاد لایحه فوق در سایر آزمون‌ها تمامی ظرفیت هر کد رشته محل به کلیه داوطلبان و به صورت آزاد و رقابتی اختصاص می‌یابد اما در تمامی آزمون‌ها پنج درصد از ظرفیت تعیین شده در هر کد رشته محل به صورت اضافه بر ظرفیت به ایثارگران اختصاص می‌یابد.

سهمیه به چه کسانی تعلق می گیرد؟

طبق لایحه فوق در استفاده از سهمیه فوق اولویت با همسر و فرزندان شهدا و مفقودالاثران، جانبازان ۲۵ درصد به بالا و همسر و فرزندان آن‌ها، آزادگان و همسر و فرزندان آن‌ها، رزمندگان با شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه و جانبازان زیر ۲۵ درصد است. در صورتی که این ظرفیت تکمیل نشود، خالی مانده ظرفیت به خانواده شهدا (پدر، مادر و خواهر و برادر)، همسر و فرزندان جانبازان زیر ۲۵ درصد و همسر و فرزندان آن‌ها، رزمندگان با شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه اختصاص می‌یابد و در صورت تکمیل این ظرفیت در هر کد رشته محل سایر ایثارگران با داوطلبان غیر ایثارگر رقابت می‌کنند ضمن اینکه سهمیه مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی در خصوص المپیادهای آموزشی جهانی به قوت خود باقی و پذیرش در هر کد رشته محل توسط سازمان انجام می‌شود.

سهمیه استعدادهای درخشان در لایحه جدید

طبق لایحه فوق سهمیه مصوب شورای هدایت استعدادهای درخشان در خصوص المپیادهای دانش‌آموزشی داخلی دارای مدال طلا، نقره یا برنز حداکثر با میزان پنج درصد ظرفیت و به صورت مازاد صرفا در رشته‌های مرتبط که شورای تعیین می‌نماید توسط سازمان تخصص داده می‌شود.

در تمامی آزمون‌ها برای تأمین نیاز مناطق محروم (کم برخوردار) با توجه به نیازسنجی‌های وزارتین و در صورت نیاز حداکثر پنج درصد ظرفیت هر کد رشته محل به صورت مازاد بر ظرفیت در دانشگاه‌های استان مربوطه اختصاص می‌یابد و در صورت عدم وجود رشته در همان استان، وزارتین می‌توانند در نزدیکترین موسسه واقع در استان‌های هم جوار این ظرفیت را اختصاص دهد.

همچنین در این لایحه آمده است در آزمون‌های کارشناسی ارشد ناپیوسته و دکتری تخصصی و همچنین دستیاری گروه پزشکی و دامپزشکی حداکثر سقف ظرفیت پذیرش دانشجوی استعداد درخشان که مشمولین آن توسط شورای هدایت استعدادهای درخشان تعیین می‌شود حداکثر تا پنج درصد مازاد بر ظرفیت هر کد رشته محل می‌باشد که حسب مورد با نظارت کامل سازمان یا مرکز انجام می‌شود.

سهمیه بلایای طبیعی حذف نشد

ضمن اینکه سهمیه‌های مصوب برای بلایای طبیعی در آزمون‌ سراسری مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی به قوت خود باقی است. این سهمیه به صورت مازاد بر ظرفیت توسط سازمان سنجش آموزش کشور تخصیص داده می‌شود.

جزئیات حد نصاب آزمون‌ها

جزئیات حد نصاب آزمون‌ها نیز به این شکل عنوان شده است که حد نصاب مربوط به ایثارگران در تمامی آزمون‌ها ۸۵ درصد حد نصاب گزینش آزاد است. ضمن اینکه حد نصاب مربوط به المپیادهای دانش‌آموزی دارای مدال‌های برنز، نقره و طلا ۹۰ درصد حد نصاب گزینش آزاد در کد رشته محل مورد تقاضا است. همچنین اگر پذیرش دانشجو در چندین مرحله صورت می‌پذیرد حد نصاب‌های فوق در تمامی موارد نیز لازم‌الاجرا است.

شمول این قانون برای پذیرش دانشجو در تمامی موسسه‌هایی است که با مجوز قانونی از دفاتر گسترش وزارتین اقدام به جذب دانشجو در هر یک از دوره‌های دایر (روزانه نوبت دوم) پردیس ظرفیت مازاد، مجازی، غیرانتفاعی، فنی و حرفه‌ای، پیام نور، علمی و کاربردی، دانشگاه آزاد اسلامی و... است و پذیرش برای تمامی دوره‌ها توسط سازمان یا مرکز انجام می‌شود.

زمان اجرای قانون جدید/هر داوطلب فقط یکبار مجاز به استفاده از سهمیه است

براساس لایحه فوق حداکثر سه ماه بعد از تصویب این قانون آیین‌نامه اجرایی آن حسب مورد توسط شورای سنجش و پذیرش دانشجو تدوین و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید. هر گونه تغییر در آیین‌نامه اجرایی یک سال پس از تصویب آن برای اجرا اعتبار می‌یابد و شورای سنجش و پذیرش دانشجو می‌تواند دستورالعمل اجرایی را به طور کلی و یا برای هر آزمون به صورت جداگانه تدوین کند. شرایط و ضوابط استفاده‌کنندگان از سهمیه‌ها، گزینش علمی، تعداد دفعات مجاز شرکت در آزمون ها  و... در دستورالعمل اجرایی تعیین می‌شود.هر داوطلب فقط یک بار مجاز به استفاده از سهمیه به استثنای سهمیه مناطق در هر مقاطع تحصیلی است.

سهمیه فرزندان اعضای هیات علمی حذف شد

جزئیات مصوبه تسهیلات جابه‌جایی فرزندان اعضای هیأت علمی نیز به این صورت است که مصوبه تسهیلات فرزندان اعضای هیأت علمی از زمان اجرای این قانون لغو می‌شود.  

همچنین سنجش و پذیرش دانشجو در کلیه مقاطع و دوره‌های آموزش عالی براساس این قانون و قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی مصوب شهریور سال ۹۲ به استثنای ماده ۷ آن و همچنین قانون سنجش و پذیرش دانشجو در دوره‌های تحصیلات تکمیلی در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور مصوب اسفند سال ۹۴ به استثنای ماده ۶ آن مجلس شورای اسلامی انجام می‌شود. در تبصره این ماده آمده است تصمیم‌گیری در خصوص سایر شرایط و ضوابط پذیرش دانشجو از قبیل تعیین حد نصاب نمره علمی در مراحل مختلف آزمون‌ها که در قوانین مندرج در ماده ۹ درج نشده است بر عهده شورای سنجش و پذیرش می‌باشد.

چه سهمیه‌هایی حذف شدند؟

در این لایحه که در قالب ۱۰ ماده تدوین شده است آمده است تمامی قوانین و مقررات مصوبه ابلاغی مجلس شورای اسلامی، شورای عالی انقلاب فرهنگی و کمیته‌های مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای هدایت استعدادهای درخشان در خصوص نحوه اعمال سهمیه‌ها در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی (شامل بومی‌گزینی، عدالت آموزشی، سهمیه‌های مندرج در قانون خدمات‌رسانی به ایثارگران و اصلاحات بعدی آن، قانون ورود رزمندگان به دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی، سهمیه مربوط به کارگر نمونه، قهرمانان ورزشی، حافظان قرآن، دانشجوی نمونه کشوری، بهیار و...) لغو و این قانون جایگزین آن‌ها می‌شود و پس از آن امکان ایجاد هیچ گونه سهمیه جدیدی به جز موارد مندرج در این قانون وجود ندارد.

به گزارش ایسنا، از دیدگاه بسیاری از داوطلبان وجود سهمیه‌های ۱۹ گانه در آزمون‌های سراسری و حتی آزمون مقاطع بالاتر، کاملا عدالت آموزشی و رقابت برای کسب فرصت‌ها را زیر سوال می‌برد، ‌چرا که این سهمیه‌ها بیش از ۶۰ درصد ظرفیت برخی حوزه‌ها را به خود اختصاص می‌دهد. بنابراین خانواده‌ها و داوطلبان چشم‌انتظار تصمیم گیری جدی مسئولان در خصوص اصلاح سهمیه‌ آزمون‌ها هستند و امیدوارند لایحه "ساماندهی سهمیه های ورود به مقاطع مختلف آموزش عالی"نابرابری‌های این سهمیه‌ها را حذف کرده و فضای برابر و یکسان برای رقابت هزاران داوطلب در دانشگاه‌ها ایجاد کنند.

  • 56
  • 66
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۳۲
در انتظار بررسی: ۴۵
غیر قابل انتشار: ۴۶
جدیدترین
قدیمی ترین
آقایانی که تا حرف حذف سهمیه شده دادتان درآمده.اصلا بدون کنکور بروید پزشکی بخوانید یا هر رشته ای دوست دارید ولی حق ندارید حق دیگران را ضایع کنید چرا نمیخواهید قبول کنید دارید ظلم میکنید.الان در هر کد رشته ای ۳۰٪مربوط به ایثارگران است به جز سهمیه های دیگر مثلا اگر پزشکی ۱۰۰ نفر یک دانشگاه پذیرش دارد ۳۰ نفر مربوط به سهمیه بگیران اونم با ۷۰ درصد تراز آخرین نفر .داااااااااد چرا این ۳۰ درصد را مازاد نمیدهند چرا دست در جیب مردم میکنند وااااااای بر شما که خود را پیرو امامان معصوم میخوانید ما شما را به سالار شهیدان میسپاریم به خدای عادل قسم میخوریم از هیچ یک از حق خوری هایی که نسبت به ما شده گذشت نخواهیم کرد ان شاالله نه خیر در دنیا خواهد برد نه در آخرت آن کسی که با خوردن حق دیگران به نام اسلام کام مردم را تلخ میکند
چقد رو دارن واقعا
ما مدیون خون شهدا ییم و تا جان در بدن داریم حافظ خونشان هستیم و لبیک یاحسین لبیک یا خامنه ای دیگر است دوستان و سروران گرامی اگه حقی از مظلومی ضایع شود اه مظلوم بلحق پایمال نخواهد شد ما سنگر نشینان بی سنگریم به خداواگذار کنید انانی که سنگ اندازی میکنن و قوانین را میخواهند پایمال کنن ما از هیچی نمیهراسیم ما قسم خوردگان مکتب حسینیم ما پرورش دهندگان را خمینیم والانم منتظر فرمان پیر و مرادمان امام سیدعلی خامنه ای هستیم و ذلت نخواهيم پذیرفت شهدا و ايثارگران تماما از سهميه قانوني خود دفاع ميكند
ما مدیون خون شهدا یی...
هرکس رفته و شهید شده اولا با خدا معامله کرده و بهشت عوض خون داده در راه خداست در ثانی اونایی که شهید شدن به آرزو و آرمانی که داشتند رسیدند مردم ایران هم اکنون تک تک شون شهید محسوب میشن چرا که دارن با بدترین شرایط زندگی میکنند از گرانی و بیکاری تا فقر و اعتیاد پس همه زیر یک سقف هستیم و نباید ادعای امتیاز بیشتر داشته باشیم
ما مدیون خون شهدا یی...
دم از مکتب حسین میزنی و دفاع از مظلوم اما میخوای سهمیه داشته باشی این دو باهم متتاقضند چون تو حق دیگران رو میخوای پیرو امام حسین سهمیه دیگران رو نمی‌خواد حتی از سهم خودش هم به نفع دیگران میگذره شعارهای دهن پر کنی زدی ولی متاسفانه آنچه می طلبی ظلم است و اجحاف در حق بچه های درسخوان هر چه از دولت بخواهید حق دارید از مال و مکنت و ...اما حق الناس رو نه که تاوان داره هم در دنیا و هم در عقبی
سهمیه ها باید حذف شود اگر راست می گویید چرا رقابت علمی ندارید چرا می خواهید با درس نخواندن وتنبلی مثلا دکتر شوید این دکتر بی سواد به چه دردی می خوره فقط هر روز بیمارها رو به کشتن می دهند
ما فرزندان جنگ هم دنبال عدالت هستيم چرا هميشه اينگونه نگاه ميكنيم .باشد پدران شما هم در جنگ همگي شركت ميكردند اسيب ميديدند و توسط دشمنان ازار ميديدند كشته ميشدند و اكنون همگي با هم با سهميه ايثارگران و شرايط يكسان وارد دانشگاه ميشديم ...
اگر ظرفیت مازاد میدادن هیچکدوم از مشکلات پیش نمیومد ، عزیزان خانواده ایثارگر نگران نباشن ،دانشگاه آزادکه براشون رایگانه بعدشم که برای کار بازم همه جا سهمیه دارن ، غصه چیو میخورن
سلام اونایی ک مخالف حذف سهمیه ها هستن مشخص چون به نفعشون اکثرشون بدون اینکه اون حد نصاب لارم رو بیارن بهترین دانشگاه ها قبول میشن اگر واقعا سهمیه تاثیری در قبولی نداشت الان انقدر حساسیت ب خرج نمیدادن! به نظر من بجای هرگونه سهمیه برای رشته های با رقابت بالا مثل پزشکی و... امکانات بیشتر در اختیار خانواده های شهدا و ایثارگر از لحاظ تحصیلی قرار بدین تا بدون این سهمیه ها با سواد واقعی خودشون نفر اول و رتبه برتر بشن اون ارزش داره ن اینکه بی سواد باشی چون سهمیه داری بفرستنت دانشگاه بهتر مبنای انتخاب باید سواد علمی و شایستگی باشه ن چیز دیگه
اگر ظرفیت مازاد میدا...
اي كاش فقط ساعاتي جايه ما زندكي ميكردي همه اين امتيازات را ميدادي و شرايطتت رو ور ميداشتي
اي كاش فقط ساعاتي جا...
مردم همه در سختی و گرفتاری هستند لطفا انقدر فقط به خودتون نگاه نکنید همه گرفتارن
واقعا ظلم آشکارتری از این وجود دارد که ۴۰ درصد ظرفیت یک مملکت رو به تعدادی خاص بدهیم. عدالت باید در سایر زمینه های اقتصادی برای این افراد باید رعایت شود. انگیزه افراد توانمند را از بین نبرید مملکت در کنار تعهد به تخصص هم نیاز دارد.
به خدا قسم اگر دست به سهميه شهدا عزيز اين كشور بزنيد باعث تعطيلي هميشگي سازمان سنجش ميشيم مگر نه اينكه ما هر چه داريم از شهداست !؟؟ شما فقط با لايحه ساختگي خود باعث ورورد قشر سرمايه دار ميشويد
به خدا قسم اگر دست ب...
شهدا به چه نیتی رفتن و شماها چقدر طلبکارید و پر مدعا اونا عزیزترین سرمایه شون که جونشون بود را فدای مردم کردن و شما سر و مر و گنده حق دیگران رو مطالبه می کنید اونا با خدا معامله کردن به بهای بهشت جاودان. نه گرفتن سهم بچه های ملت برای بچه های خودشون واقعا که
ببینید وزارت بهداشت و سنجش برا این دارن خودشون رو می کشن که بتونن توی رشته پزشکی فقط صندلی آزاد بفروشن حذف سهمیه ها کار غلطی هستش .
اگه سازمان سنجش یک کار درست تو کل عمرش کرده باشه همینه
سلام.بچه ها تقریبا یک هفته هست که داخل اکثر خونه های ایثارگران و جانبازان غم و قصه و... پدری که بخاطر جنگ خونه نشین هست و حقوقی که میگیره حتی به اندازه سیر کردن شکم زن و بچش هم نیست چجوری میلیون ها تمن خرج کتاب تست و کلاس کنه؟پدری که بخاطر ما رفته جنگیده،پدری که نه وظیفش بوده بره و نه زوری بالای سرش ولی رفت،من خودم رو درجایگاهی نمیبینم که درمورد ایثارگران نظر بدم حالا اقایان میخوان سهمیه ها رو حذف کنن!افرادی که اعتراض دارن اینجا کامنت نوشتن چیزی رو درست نمیکنه،فردا بلند شید برید دفتر بنیاد شهید اونجا اعتراض کنید،نزارید کوچکترین حقی ازتون ضایع بشه،و ی سوالم از بچه های مناطق دارم:فکر میکنید اگه این سهمیه حذف بشه،به شما میرسه؟؟مطمعن باشید تمام این صندلی ها از همین الان رزرو شده پس ساده نباشید
آقای به اصطلاح ایثارگر اگر سهمیه هم قرار است به شما بدهند باید مازاد بر سهمیه باشد حالا ۳۰ درصد یا ۵ درصد هر چی دادند نه اینکه از سهم ما بدزید این را عم قبول ندارید؟واقعا فقط اسم اسلام و انقلاب وایثارگر ویدک میکشید یکم به حکومت حضرت علی(ع)رجوع کنید میفهمید که چه ظلمی کردید
با سلام سهمیه کنکور ایثارگران و جانبازان و ازادگان و شهدا حق آن هاست حق ندارین حتی درموردش نظرهم بدین خیلی زرنگ هستین برین از فروش صندلی و سوالات کنکور جلوگیری کنین نمیخواد حق ایثارگران و جانباران و ازادگان و شهدا را ضایع کنین
با سلام سهمیه کنکور ...
بله حقشون هست نوش جونشون ، منتها چرا از حق بقیه کم میکنن ، حق هست اونی که رتبه ۳۰ شده قبول نشه بعد رتبه۴۳۰ بره جاش بشینه ؟؟ اگر شما هیچ سهمی نداشتید بازم این حرف رو‌میزدید ؟دولت دست به جیب بشه ظرفبت مازاد بده
مدير محترم كانال ، نوه هاي مونت گومري ژنرال ارشد ارتش انگلستان و رييس ستاد مشترك بريتانيا در جنگ جهاني ، بدون آزمون و رايگان بعد از ٤٠ سال از جنگ وارد دانشگاه آكسفورد شدنند ، حتي در مورد فرزندان ژنرال هاول ، فرزندان سرهنگ گودريان و.... اين يك نمونه از كشور دموكراتيك غربيه مخاطب بيسواد نيست اينو بدونيد حتي ١ درصد نميتوانيد از سهم شهدا در جمهوري اسلامي كم كنيد
مدير محترم كانال ، ن...
ما ادعای عدالت داریم و میگیم ما دموکراسی واقعی داریم و کلا اونا ظالم اند بعد الان تو این زمینه باید به انگلستان نگاه کنیم . منطقی نیست
با سلام و عرض ادب خدمت جناب خدایی دوست عزیز شما مدتهاست ک با انتشار اینگونه اخبار باعث تشنج در فضای آزمون و مکدر کردن خاطر دوستان سهمیه دار میشین جناب خدایی نمیدونم چه مشکلی با سهمیه های وظیفه دارید و هیچ عکس العملی در خصوص بقیه ی سهمیه ها نشون نمیدین شاید دیواری کوتاه تر از سهمیه رزمندگان وظیفه پیدا نکردین ازتون تقاضا دارم ب همون وظیفه ی خودتون(شغل انبیا)اکتفا کرده و این تصمیم ناعادلانه رو ب مسئولان ذیربطش واگذار کنین التماس دعا
قشر عظيمي كه ما را در جبهه تنها گذاشتن و حتي آرزوي سرنگوني داشتند حالا خواستار عدالت شده اند !؟؟؟ شما كه در جبهه ها حظور نداشتيد و در صورت قبولي در كنكور صد در صد از كشور خارج ميشويد ، چطور به فكر عدالت افتاديد !؟ خنده دار ترين موضوعي كه در جهان ديدم عدالت يعني ورود فرزند شهدا بدون كنكور مثل تمام كشور هاي متفقين بعد از جنگ جهاني دوم
تبعيض !!! من به نمايندگي از دانش آموزان مناطق محروم سرخس مخالف اين لايحه ضد محرومين هستيم
تبعيض !!! من به نماي...
من خودم مناطق محرومم .پدر مادرم بیمارستان کار میکنن . بخدا تو رشته هایی که با جون مردم سر کار داره نباید بیسواد قبول بشه . نمیدونید چه قدر اوضاع خرابه . باید منطقی بود تو بعضی رشته ها باید سواد اولویت قرار بگیره . الان با سهمیه میره میشینه دانشگاه .چجوری قراره با سهمیه زندگی یکی رو بخطر بندازین . نمیگم همه رشته ها ولی کادر درمان مهمه
من خودم مناطق محرومم...
مشخصا تو خود ادمين اين كانالي
حالا كه اينطوري شد و دم از عدالت ميزنيد باشه ما عدالت ميخوايم ورود به دانشگاه بدون آزمون و كنكور براي فرزندان شهدا
دکتر نوروزی رئیس فراکسیون ایثارگران مجلس شورای اسلامی در گفتگو با کمپین رزمندگان و جانبازان اعلام کرد : مخالف شدید هر گونه کاهش در سهمیه ایثارگران در کنکور سراسری و آزمونهای ورودی به دانشگاهها و موسسات آموزش عالی هستیم و قطعا از تمامی ظرفیتهای موجود قانونی در جلوگیری از کاهش سهمیه ها بهره خواهیم برد
تو تمام كشور هاي بعد از جنگ جهاني به تمام سربازان كشته شده اين سهمو دادند كه فرزندانشون بدون آزمون و بدون هيچ كويزي وارد دانشگاه مورد نظرشون بشن ، حالا به لطف جمهوري إسلامي و عدالت إسلامي اومدن تا برابري ايجاد كنيد گفتن شهدا و ايثارگران تو سهميه خودشون و تكرار ميكنم تو سهميه خودشون با هم رقابت كنند و سنجيده بشن پس اين يك بي عدالتي است براي فرزندان كشته شده سربازان در جنگ نسبت به كشور هاي غربي ، چرا ميخواين اين امتياز و از ما سلب كنيد (كه صد درصد نميتوانيد ) شما در دفاع از كشور هيچ نقشي نداشتيد و حتي .... حالا دچار توهم عدالت و برابري شديد آن زمان كه كشور دچار حمله نا برابرانه بود زير موشك و چكمه هاي دشمن بود سهم شما چه بود !؟ به گفته رهبر كبير انقلاب امام خميني سهم ورود به دانشگاه ٤٠ درصد براي شهدا ايثارگران و رزمندگان بود هر سال كمتر شد ديگر نميگذاريم عده اَي جلوي اين قانون انقلابي امام خميني را بگيرند . وسلام
مخالفیم با حذف سهمیه ها
مخالفیم با حذف سهمیه...
خواست خدادند متعال است که این سهمیه ها در شرف عدالت محور شدن هستند.و خداوند برای بندگانش کافیست.لاحول ولا قوه الا بالله
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
ویژه سرپوش