شنبه ۱۲ خرداد ۱۴۰۳
۱۹:۴۷ - ۱۶ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۲۷۲۴
دانشگاه

کارنامه دانشگاهی دولت روحانی

اخبار دانشگاه,خبرهای دانشگاه,دانشگاه,عملکرد دانشگاه در دولت

عملکرد دانشگاه در این دوره دولت به خصوص سال ٩٥ را باید در سه سطح مورد بررسی قرار داد: عملکرد وزارت علوم، عملکرد آموزش عالی، فضای دانشجویی. در خصوص نقش توسعه‌ای وزارت علوم به عنوان نهاد دانش و پیوند با توسعه ملی به نظر گسترش خوبی داشته‌ایم. این پیشرفت را می‌توان در عرصه توسعه تحقیقات، پارک‌های علم و فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان دید.

 

 هرچند در این حوزه اتفاقات خوبی رخ داده است اما هنوز هم پیوند ارگانیک و اساسی میان توسعه علمی و توسعه ملی برقرار نشده است که عوارض آن را به صورت مشخص می‌توان در برنامه ششم توسعه جست‌وجو کرد. ما کشوری هستیم با منابع عظیمی از نیروی انسانی و مادی، ٥ میلیون دانشجو داریم و ١٠٠ هزار عضو هیات علمی و دولت باید میان دستاوردهای این بخش با توسعه ملی پیوند ایجاد کند در غیر این صورت نمی‌توانیم از ظرفیت‌ها و سرمایه‌ها به خوبی استفاده کنیم. با وجود اینکه نهاد دانشگاه نسبت به دولت قبل در وضعیت بهتری به سر می‌برد و برخی پیوندها میان دانشگاه و نهادهایی مثل صنعت نفت برقرار شده است اما هنوز هم در این حوزه گسست جدی وجود دارد و دولت، بخش خصوصی و آموزش عالی باید نقش خودشان را برای تقویت این بخش ایفا کنند.

 

 در ارتباط با آموزش عالی هم باید گفت که در دولت قبل گسترش بی‌رویه‌ای چه در بخش دانشگاه‌های دولت و چه غیرانتفاعی و آزاد رخ داد که سبب شد در آن بازه هشت ساله دانشگاه‌های خصوصی ما ٥ برابر و دانشگاه‌های دولتی دو برابر شوند و همین افزایش کمی باعث شد که ما با بحران کیفیت درگیر شویم. موضوعاتی مانند سرقت علمی و خرید و فروش مقاله و پایان نامه به دلیل همین بحران شدت گرفت.

 

در این بخش وزارت علوم اهتمام خوبی داشت، بحث هیات‌های امنای دانشگاه‌ها را دنبال کرد و جلوی گسترش بی‌رویه را به خصوص در دوره تحصیلات تکمیلی گرفت. این اقدام بسیار خوبی بود اما کافی نبود. آموزش عالی باید به سمت تجمیع بخشی از این دانشگاه‌ها برود، مثلا در یک استان کوچک وجود ٣٦ مرکز دانشگاهی دلیلی ندارد. در بخش ایجابی و محدود کردن این دانشگاه‌ها آموزش عالی و دولت کمی محافظه‌کارانه عمل کردند، به هر حال بحث تجمیع فشارهای پیرامونی ایجاد می‌کند، شاید برخی فکر کنند که تجمیع سبب کاستن از ظرفیت‌های شهر و استان‌شان می‌شود اما این موضوع باید توسط دولت اجرایی شود. تنها از این طریق است که می‌توان سامانی به بحث رتبه‌بندی داد. با وجود اقداماتی که در وزارت علوم برای راه‌اندازی نظارت کیفی بر مراکز آموزش عالی صورت گرفته است، بحث رتبه‌بندی دانشگاه‌ها هنوز در کشورمان جدی گرفته نشده. با نظارت کیفی و اهمیت دادن به بحث رتبه‌بندی می‌توان کشور را از مشکلاتی مانند سرقت علمی رهانید.  در خصوص وضعیت تشکل‌های دانشجویی هم به نظر می‌رسد که به صورت کلان اتفاقات خوبی رخ داد. مسوولان وزارت علوم و روسای دانشگاه‌ها در مقایسه با دولت قبل هم‌دلانه‌تر با دانشجویان همراهی کردند.

 

برخوردهای امنیتی تا حدودی تعدیل شد و تعداد قابل توجهی از انجمن‌های اسلامی و صنفی که در دولت قبل بسته شده‌بودند بازگشایی شدند. اما در این حوزه هم گویا وزارت علوم نتوانست به صورت کامل حمایت پدرانه‌ای از دانشگاه داشته باشد. بخش قابل توجهی از فعالیت‌های دانشجویی توسط دانشجویان معطوف به گرایشات اصلاح‌‌طلبانه می‌شود اما با وجود تلاش‌های وزارت علوم و دانشگاه‌ها، هنوز هم جریان دانشجویی هوادار اصلاح‌طلبان نتوانست در این دوره هم اتحادیه‌ای برای خود داشته باشد. با وجود تمام فشارها، آموزش عالی باید در این خصوص اقدامات مناسب‌تری انجام دهد تا شاید در مدت زمان باقی مانده از کار دولت بتوان به این وضعیت سامانی داد.

دانشجویان بخش مهمی از بدنه اجتماعی کشور ما هستند، اگر بخواهیم همچنان به نقش‌آفرینی خود ادامه دهند باید آنها را دلگرم کنیم و در چارچوب قانون به حمایت‌های خود از آنها ادامه دهیم.

 

 نکته آخر اینکه توسعه علمی بدون ارتباطات جدی بین‌المللی به دست نمی‌آید. متاسفانه ارتباطات علمی بین نظام دانشگاهی ما و جهان دانش به خوبی برقرار نیست. اگر قرار باشد با بدبینی به این ارتباطات بنگریم، نمی‌توانیم از ظرفیت‌های علمی دنیا بهره‌مند شویم و همین است که دولت، آموزش عالی و دانشگاه‌ها باید گام‌های جدی‌تری برای برقراری این ارتباط بردارند.

 

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 12
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
ویژه سرپوش