سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳
۰۸:۵۵ - ۲۵ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۶۴۲۳
اخبار فلزات، طلا و ارز

دلار تا کجا پیش می رود و به چه قیمتی می رسد؟

دلار,اخبار طلا و ارز,خبرهای طلا و ارز,طلا و ارز

دلار یک روز ارزان می‌شود، یک هفته گران! این اوضاع این روز‌های بازار ارز است. با بالارفتن مداوم قیمت دلار، طلا و سکه هم گران می‌شود. نتیجه چیزی نیست جز کاهش ارزش دارایی‌های مردم و تاثیرگذاری بالاکشیدن قیمت ارز‌های خارجی بر گرانی کالا‌های مختلف. به‌رغم وعده‌های داده‌شده مبنی‌بر تعدیل قیمت دلار در ماه‌های پایانی سال درحالی‌که کمتر از ۴۰ روز به پایان سال ۹۶ مانده است، قیمت دلار به صورت لجام‌گسیخته‌ای افزایش یافته و هر وعده‌ای مبنی‌بر کنترل بازار ارز تا به امروز که راه به جایی نبرده است.

 

درحالی قیمت دلار همچنان روند افزایشی دارد که چندی پیش رییس‌کل بانک‌ مرکزی با اعلام اینکه قیمت ارز در روزهای آینده در روندی کاهشی قرار می‌گیرد، تاکید کرد که سرمایه‌گذاری در نرخ ارز توجیه ندارد و کسانی که منابع خود را به ارز تبدیل می‌کنند، ضرر خواهند کرد. صحبت‌هایی که نشانه‌ای از باور آن در جامعه نیست.

 

دلار تا کجا پیش می‌رود و به چه قیمتی می‌رسد، سوالی بود که از کارشناسان پرسیدیم.

 

اظهارات سیف، یعنی کنترلی بر بازار نیست

رییس کل بانک مرکزی در اظهار نظرات خود مردم را تشویق به نخریدن ارز می‌کند. اقدامی که در نوع خود التهاب بیشتری را به بازار ارز تزریق می‌کند. اواخر پاییز پارسال گفته بود: «افزایش نرخ ارز در روزهای اخیر یک شوک انتظاری است و پایدار نخواهد بود و افزود: «بانک مرکزی از تمام تلاش خویش جهت مهار این نوسانات و هدایت نرخ ارز در مسیر اصولی و پایدار خود بهره خواهد جست.» از طرف دیگر ولی‌الله سیف در بهمن سال جاری، در اظهار نظری، با بیان اینکه کاهش نرخ ارز تا حدود زیادی ادامه خواهد یافت، گفت: «هنوز زمان یکسان‌سازی نرخ ارز فرا نرسیده و فهرست دریافت‌کنندگان ارز مبادلاتی در حال کاهش است.»

 

هر زمان که یکی از مسئولان بانکی کشور به اظهارنظر پرداختند، واکنش‌های هیجانی در بازار شدت گرفت. گویا این صحبت‌ها موج نگرانی را بیشتر می‌کنند و درواقع مردم متوجه می‌شوند که بازار ارز تحت کنترل نیست.

 

طلا و سکه از ارز تاثیر می‌گیرند

محمد کشتی آرای، نایب‌رییس اتحادیه طلا و جواهر معتقد است درحال‌حاضر بازار طلا و سکه تحت‌تاثیر قیمت ارز هستند. کشتی آرای به «وقایع‌اتفاقیه» گفت: «نوساناتی که در بازار ارز رخ داده، به بازار طلا و سکه هم منتقل شده و این درحالی است که التهابات اخیر باعث تشدید قیمت‌ها و ایجاد تقاضای کاذب در بازار طلا و سکه می‌شود.»

 

نایب‌رییس اتحادیه طلا و سکه اقدام اخیر بانک مرکزی در پیش‌فروش سکه را برای کنترل حباب بازار مثبت ارزیابی کرد و گفت: «با به وجود آمدن حباب سکه در بازار، بانک مرکزی در جهت کنترل و کاهش حباب اقدام به حراج کرد که توانست قدری از حباب سکه که ناشی از التهابات بازار ارز بود خنثی کند.»

 

کشتی آرای در ادامه افزود: «هم‌زمانی افزایش قیمت جهانی طلا و قیمت ارز در چند روز گذشته باعث شده تا ۱۰۰ هزار تومان نیز قیمت طلا و سکه در بازارهای داخلی افزایش یابد که برخی به اشتباه آن را حباب می‌دانند درحالی‌که این افزایش قیمت‌ها، واقعی است.»

 

او درباره قیمت ارز در چند ماه آینده گفت: «قیمت ارز تحت‌تاثیر التهاباتی مثل خرید و فروش‌های متوالی و تقاضای کاذب قرار گرفته و همین التهابات باعث نوسان در بازار ارز شده است. به‌همین‌دلیل هرگونه پیش‌بینی درباره آینده ارز سخت است. ولی اقدامات موازی دولت و بانک مرکزی برای کاهش التهابات موثر بوده و باید منتظر پاسخ بازار ماند.»

 

افزایش سالانه ۱۰درصد نرخ ارز، ناگزیر است

میرهادی رهگشای، کارشناس اقتصاد بین‌الملل به‌جای پیش‌بینی نرخ دلار در ماه‌های آینده، به بررسی دلایل این نوسان پرداخت. رهگشای به «وقایع‌اتفاقیه» گفت: «اول از همه باید یک مسئله را روشن کرد. نرخ ارز در کشور، به نرخ و اونس طلای جهانی بستگی ندارد. درواقع قیمت طلای داخل به قیمت ارز وابسته است اما نرخ طلای جهانی روی طلای داخلی تاثیرمی‌گذارد. نکته مهم دیگر، تورم و انتظارات تورمی است. نرخ تورم کشور، ۱۰ درصد است که نشان از مدیریت خوب برای کنترل تورم می‌دهد.

 

اما همچنان انتظارات تورمی بیشتر از تورم است. و همین امر زمینه را برای خرید یک کالای‌گران به بهانه فروش‌اش به قیمت بیشتر، فراهم می‌کند. درواقع با توجه به این دو شاخص، نرخ ارز باید هر سال حدود ۱۰ درصد افزایش یابد ولی در سال‌هایی جلوی این افزایش گرفته شد که در نهایت مشاهده شد واکنش‌های هیجانی، نرخ ارز را تا ۵۰۰۰ هزار تومان برد» این کارشناس اقتصاد بین‌الملل درباره مشکلات بازار ارز گفت: «بازار ارز مشکلات گسترده و ساختاری دارد.اول مشکل آن، نبود یک بورس ارز شفاف برای تقاضاگیری بین عرضه و تقاضا‌کننده واقعی ارز است. درحال‌حاضر قیمت ارز در بازار اسکناس و نه ارز تعیین می‌شود. جالب است سهم بازار اسکناس در تحولات ارزی، پنج درصد است.

 

درواقع ۹۵ درصد سهم تغییرات بازار ارز در دست صادرکننده و وارد‌کنندگان است درحالی‌که التهابات ارز دست پنج درصدی است که به بهانه سوداگرانه وارد بازار ارز می‌شوند و بازیگران اصلی ارز را به حاشیه بردند.» رهگشای در ادامه افزود: «پنج درصدی که التهابات در بازار ارز را به وجود می‌آورند، باید تابع قیمت‌گذاری در بازار ارز باشند درحالی‌که عملا خودشان تحولات و نوسانات را رقم می‌زنند.»

 

این کارشناس اقتصاد بین‌الملل درباره نقش بانک مرکزی در بازار ارز گفت: «بانک مرکزی عرضه‌کننده اصلی ارز در بازار است ولی کمتر از ۵۰ درصد عرضه ارز را بر عهده دارد. درواقع ارزهایی که از فروش نفت به دست می‌آوریم به صورت حواله ارزی در حساب‌های بانک مرکزی در کشورهایی که شرکای تجاری هستند، واریز می‌شود و بانک مرکزی برای تبدیل این حواله‌ها یا ارز به اسکناس متحمل هزینه‌هایی نیز می‌شود و در کشورهایی مانند دوبی به ریال تبدیل می‌کند. اما باید به این نکته نیز توجه کنیم که بانک مرکزی عرضه‌کننده اصلی اسکناس در کشور است اما حواله ارزی در دست ندارد و کمتر از ۵۰ درصد ارز را در اختیار دارد زیرا نیمی از صادرات کشور، غیر‌نفتی است پس ارزهای حاصل از آن، دست بازرگانان است.»

 

رهگشای در ادامه گفت: «مشکلات بانک مرکزی برای تبدیل حواله به پول رایج کشور، بسیار زیاد است مخصوصا اینکه در برخی کشورها تحریم هستیم و نوسانات ارزی نیز هزینه‌های زیادی را به کشور متحمل کرده است. برای کنترل یا رفع مشکلات بانک مرکزی باید یک بورس شفاف ارزی داشت تا از طریق آن، خریداران و فروشندگان واقعی شناسایی شوند و مشکلی در کارکرد بازار ارز به وجود نیاید.» این کارشناس اقتصاد بین‌الملل در ادامه افزود: «مشکل دوم در بازار ارز، نبود مالیات بر فعالیت‌های سوداگرانه است.

 

وقتی نوسانی اتفاق می‌افتد، عده‌ای از این نوسانات به‌عنوان ابزار سودآوری استفاده می‌کنند. برای جلوگیری و مدیریت این اقدامات باید بستری فراهم شود که دقیق مشخص شود چه کسانی خرید و فروش‌های متوالی و مکرر انجام می‌دهند و طبق آن مالیات بر فعالیت‌های‌شان وضع شود؛ مثلا ۵۰ درصد مالیات بر فعالیت‌های سوداگری ارز.

 

زیرا افرادی که این‌گونه عمل می‌کنند، نه صادرکننده هستند و نه وارد‌کننده پس هدفی جز کسب سود از نوسانات بازار ارز ندارند.» رهگشای به سومین مشکل بازار ارز اشاره کرد و گفت: «بانک مرکزی عرضه‌کننده اصلی ارز است ولی همان‌طور که گفته شد کمتر از ۵۰درصد عرضه ارز را در اختیار دارد اما به‌عنوان یک نهاد پولی و مالی کشور، دسترسی محدودی به حواله‌های ارزی نفتی دارد. یکی از راه‌هایی که می‌توان هزینه‌های تبدیل ارز به پول کشور را کم کرد، پیمان‌های پولی دو جانبه و حذف دلاراز تبادلات تجاری از شرکت‌هایی است که با آنها مبادله داریم. به جای ارز از پول‌های رایج یا ریال استفاده کنیم. با این کار بخش زیادی از هزینه‌های بانک مرکزی کاسته می‌شود.»

 

او درباره پیش‌بینی نرخ ارز در روزهای آتی گفت: «نمی‌توان قیمت واقعی را به این سادگی تخمین زد. بازار ارز ساختارمندی نداریم به‌همین‌دلیل تکانه‌ها و نوسان‌های زیادی در آن رخ می‌دهد. اما به‌دلیل وجود تورم در کشور، افزایش سالانه ۱۰ درصدی نرخ ارز، گریز‌ناپذیر است.»

 

فشرده سخن:

«نمی‌توان از آینده نرخ دلار پیش‌بینی دقیقی کرد»، «اگر بانک مرکزی اقدام عاجلی نکند، نوسانات ادامه خواهد داشت»، ۱۱‌نرخ دلار بر بازارهای دیگری مانند سکه و طلا نیز اثر‌گذار است» شاه‌بیت‌هایی بود که کارشناسان و فعالان اقتصاد گفتند. در سال‌های ابتدایی دهه ۹۰ قیمت دلار یک‌باره تا چهاربرابر افزایش یافت. آن زمان ایران با تحریم‌هایی فراگیر دست و پنجه نرم می‌کرد و برخی سوءمدیریت‌ها باعث بی‌‌‌ثباتی اقتصادی شده بود؛ رشد قیمت دلار هم‌زمان با منفی شدن رشد اقتصادی و تورم ۴۰ درصدی. حالا روی کاغذ رشد اقتصادی مثبت است و تورم نزدیک ۱۰ درصد اما دلار با سرعت به سمت گرانی می‌رود و یکی‌یکی کانال‌های جدید را پشت‌سر می‌گذارد.

 

در زمان نگارش این گزارش، دلار ۵۰۰۰ تومان را رد کرده بود. چیزی که مسجل به نظر می‌رسد این است که تلاش‌های ارکان دولتی و بانکی برای کنترل نرخ ارز تا به اینجا نتیجه نداده و به نظر می‌رسد التهاب دلار، تا بیش از ۵۰۰۰ هزار تومان نیز برسد.

 

آویده علم جمیلی

 

 

vaghayedaily.ir
  • 151
  • 72
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱۵
در انتظار بررسی: ۳۳
غیر قابل انتشار: ۳۳
جدیدترین
قدیمی ترین
دولت ما غیرت ندارد
مسبب همه این بدبختی ها دولت است. ۹۰ درصد مردم در فقر و فلاکت هستند . آمار خودکشی - فخشا - بیکاری - اعتیاد - دزدی - اختلاس ووووووووو. این بود شعار انقلاب؟ این بود آرمانهای حکومت عدل علی ع؟ فقط اسم اسلام رو یدک میکشیم. رحم و مروت از بین رفته. دوغ و دوشاب یکی شده. حلال و حرام دیگه معنی نداره. روی مردم هم تاصیر گذاشته. بخدا باید خون گریه کنیم. جوانی نوشته در خیابان میخوابم. مردی نوشته خودم بچه هام دستفروشی میکنیم. خدایا میبینی و کاری نمیکنی ؟ صبر و تحمل هم حدی داره. بخدا دیگه طاقتمون تاق شده.چه کسی بفکر این مردم رنج کشیده است ؟
پیامدهای تحریم نفتی ایران برای دولت ترامپ: بر اساس گزارش موسسه آمار تکنیکال اقتصادی وال استریت، تحریم نفتی ایران به کاهش عرضه نفت در بازار جهانی و افزایش قیمت نفت برنت به بیش از هر بشکه ۱۰۰ دلار در ابتدای ماه نوامبر منجر شده و قیمت بنزین در آمریکا افزایش می یابد که منجر به افزایش موج نارضایتی عمومی ناشی از افزایش بنزین در آمریکا و احتمال پیروزی نسبی حزب دموکرات‌ها در انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا در هفته های آتی می شود که در این صورت کاهش قدرت دولت ترامپ را در پی خواهد داشت. در حال حاضر عربستان سعودی قادر به افزایش عرضه نفت نخواهد بود و دولت ترامپ سعی دارد با میانجیگری سوئیس بخشی از مناقشات خاورمیانه و ایران را حل و فصل نماید. خبرها از پشت درهای بسته از محل مذاکرات سازمان ملل حاکی از توافقات نسبی تهران دارد. واشنگتن برای به تاخیر انداختن تحریم های نفتی ایران به ارائه آمارهای دوره ای از تعداد موشک های بالستیک تهران بسنده میکند تا این اطمینان را به متحدان منطقه خاورمیانه بدهد که موشک های بالستیک ایران به گروه های نظامی و شبه نظامی منطقه فروخته نخواهد شد. ثبات قیمت نفت و میعانات گازی بیش از پیش بر توقف تزلزل اقتصاد اتحادیه اروپا که با خروج بریتانیا از حوزه یورو آسیب پذیرتر از گذشته شده، خواهد شد. پیش از این در ابتدای برگزاری مجمع سالانه سازمان ملل، گروه موسوم به ۴+۱ خواهان ارائه راهکاری برای تضمین مبادلات نفتی ایران بود تا از احتمال افزایش یکباره قیمت جهانی نفت بکاهد. #انتهای خبر
پیامدهای تحریم نفتی ...
چرت
از آقا امام حسین میخوام آنهایی که به کشور ایران ومردمشان که از هر جهت ظلم میکنند همین فردا روز عاشورا به سزای اعمالشان برساند.وجدان شماها را ول نخواهد کرد.
تو را به خدا همه چیز ارزان کنید شما ها دلتان می اید مردم فقیر را چند روز هست نه میوه ما هش داریم به زور شکم خود را سیر می کنیم اقا هم گفته جوانا ازدواج کند همه چیز رفته بالا جوانا چه تور ازدواج کند هرکس می گوید همه چیز گران نشده خوودش داخل پول غرق شوده فکر مردم بدبخت نیست چرا کسی به داد مردم نمی رسد
اگر غذا برای شب داری و یخورده پول تا سال ۱۴۰۰ داری که گشنه نخوابی خداروشکر کن من ۱۲ ساله دست فروشی میکنم چون دوتا زن و مرد کله پوک منو به دنیا اوردن پدر هرویینی و مادرم رو تو سن ۱۰ سالگی از دست دادم از من به تو نصیحت انسان ۸۰ سال بدو بدو میزنه اخرش خدا زیرپا میزنه و میره زیر خاک پس زیاد حرص نزن ناراحتم نباش
بهترین راه حل خودکشی هست در جهانی که خدا زندگی میکنه از اینجور حرکت ها نیست خودکشی فقط ۱ ثانیه سخته بعدش دیگه نیستی و برای همیشه از دست فقر و گرسنگی راحت میشی چون روح نیاز به هیچ کس و نیاز به غذا ندارد اگر انقدر درد داری که نمیتونی بمونی بزن شاهرگ تو من ۱۰ ساله تو خیابون زندگی میکنم واقعا سخته فقر اینکه ۱۰۰۰ شب گرسنه بخوابی سخته و هیچ کس براش مهم نیست و فقط میگن ازدواج کن بچه بیار بابا این همه فقیر ازدواج چی دشمن از جمعیت نمیترسه دشمن از بزرگ ترین بمب های هیدروژنی میترسه ازدواج کردن واقعا تولید فقیر من ۳تا بچه هم دارم اونا هم تو خیابان هستن و فقیر هستن و جوراب میفروشم ۱۰ ساله پول غذا من رو فروش جوراب میده تمام این کسایی که عشق و حال میکنن و عشق پول هستن زیر قبر عزراییل پوستشون رو میکنه و پیش خدا ابرو ندارن چرا چون جامعه هر وقت فقیر نداشت اون ملاک نه اینکه جامعه پر از فقیر یه دو نفر پولدار من هر روز ۱۰ تا گدا میشناسم که از خودم گدا تر هستن میان پیش من معتاد هم هستن از من که فقیر هستم گدایی میکنن
فقط خدا به داد این مردم برسه.
با سلام بقران این انصاف نیست آقازاده ها حق این مردمو بخورن لعنت به این بی کفایتی امروز فردی رو دیدم که داشت واسه خریدن دارو گریه می کرد خدایا خودت برس به دادمون
دولت و دولتمردانمون با این دزدی های ناتمومشون باعث این همه بدبختی مردم شدن و ککشون هم نمیگزه هر اختلاسی که میشه نرخ سود بانک میره بالاتر که جای دزدی هاشون پر شه از جیب مردم یه سری از مردم هم که به خودشونم رحم نمیکنن از این آشفته بازار دارن نهایت استفاده رو‌میبرن میمونه ماها که پولمون فقط به اندازه نیازهای اساسیمون میرسید که الان دیگه به اونام نمیرسه باید از همه چیمون بزنیم که بتونیم قسط هامون رو پاس کنیم والا از اون بالا بگیر تا پایین فقط میخوان این وسط جیبشونو پر کنن با جون و خون مردم سه قوه دستشون تو یه کاسست همه پشتشون گرمه به دارایی هاشون و دزدی هاشون و جاهایکه از قبل واسه موقع فرارشون رزرو شده مردم باید همه متحد شن و بریزن بیرون و این دزدای کثیف مال مردم خور رو از زندگی ساقط کنن وگرنه اینا سیرمونی ندارن ماییم که باید از زندگی دست بکشیم
دزدی .کم بود بودجه .دست تو جیب مردم .این هنر دولت ماست .مردم سکوت بشکنند
دولت بزرگترین سود را از وضعیت آشفته بازار دلار و سکه دارد
دولت بزرگترین سود ر...
دولت خودش بزرگترین وارد کننده است کسی سر خودش کلاه نمی ذاره مشکل بانک هان
بی کفایتی دولت این بازار و درست کرده نظارت وقتی نباشه همینه خود دولت میتونه نرخ ارز و خیلی خوب ثابت نگه داره ولی برای کم بود بوجه خودش همه رو داره بدبخت میکنه خدا به داد ما برسه که بدهی ارزی داریم
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش