بیشتر بخوانید:
نوسانگیران ارزی غافلگیر شدند
روز گذشته، بازار ارز و سکه به خروج ترامپ از برجام واکنش چندانی نشان ندادند، موضوعی که نوسانگیران هر دو بازار را تا حدی غافلگیر کرد. در ساعات ابتدایی روز چهارشنبه معامله خاصی در بازار تهران صورت نمیگرفت، ولی در بازار شهرهای مرزی قیمت کمی بالا آمده و از سطح ۶ هزار و ۴۰۰ تومان عبور کرده بود. تا مدتی سایتها و کانالهای اعلام قیمت، تنها نرخهایی را اعلام میکردند که ازسوی خریداران اعلام میشد؛ ولی نکته مهم آن بود که در هیچ کدام از این نرخها معاملهای انجام نمیشد و کسی حاضر به فروش نبود.
یکی از اولین نرخهای خریدی که اعلام شد، رقم ۶ هزار و ۹۰۰ تومان بود که اختلافی ۵۰۰ تومانی با قیمتهای هرات افغانستان داشت. درصد اختلاف قیمت در بازار تهران با هرات و سلیمانیه به حدود ۸درصد میرسید. از نزدیکی ساعت ۱۲ ظهر سایتهای زیادی به مردم توصیه کردند که گول قیمتهای تقلبی را نخورند. آنها عنوان میکردند، در حالی قیمتهای بالای ۷ هزار تومان از سوی برخی دلالان به مردم عادی پیشنهاد میشود که دلالان خود با قیمتهایی زیر ۶ هزار و ۷۰۰تومان دلار را معامله میکنند. در واقع، درحالیکه دلالان، دلار را در سطوح پایینی میخریدند، به مردم عادی قیمتهای بسیار بالاتری را پیشنهاد میدادند. در این شرایط، تحلیلگران و کارشناسان در سایتها بیش از پیش خرید دلار را توصیه نمیکردند تا قیمتها کمی منطقیتر شوند. اولین قیمتهایی که در بازار غیررسمی تهران کشف شد و معاملات در آن صورت گرفت، در محدوده ۶هزار و ۷۰۰تومان بود.
واکنش بازارهای جهانی به سخنان ترامپ
بیانیه ترامپ برای خروج امریکا از توافق هستهای ایران موجب بیمیلی سرمایهگذاران به مبادله شد و به تبع آن اکثر شاخصهای سهام آسیایی افت کردند.
نیکی ژاپن ۰.۳۷ درصد افت کرد و اکثر زیر شاخصها در منطقه منفی قرار گرفتند، اما بخشهای نفت و معدنکاری، بالاتر رفتند. کوسپی کرهجنوبی، ۰.۱۴ درصد افت کردند. با وجود افت کلی این شاخص، بخشهای سوخت و پالایشگاهی سود کردند.
شاخصهای بازار بزرگ سهام چین، نتوانستند جهت مشخصی پیدا کنند و بالا و پایین شدند. شاخص هانگسنگ هنگکنگ حول خط صاف بالا و پایین شدند. در این شرایط هم زیرشاخص انرژی توانست ۱.۴۹ درصد جهش کند.
قیمت جهانی طلا
در عین حال قیمت هر اونس طلا دیروز با ۰.۶۴ درصد کاهش به ۱۳۰۶ دلار و ۲۱ سنت رسید به گزارش رویترز، در حالی که پس از اعلام تصمیم امریکا به خروج از برجام، قیمت نفت افزایش یافته و ارزش دلار در کنار سوددهی اوراق قرضه خزانهداری امریکا بالا رفته است، قیمت طلا دیروز با کاهش مواجه بود.
واکنش بازار نفت به تحریمهای امریکا
قیمت نفت تحتتأثیر انتظارات برای تجدید تحریمهای امریکا علیه تهران که ممکن است بر صادرات نفت تأثیرگذار باشد، به بالاترین سطح در بیش از سه سال گذشته صعود کرده است.
در پی خروج امریکا از توافق هستهای با ایران، قیمت نفت در بازارهای جهانی بیش از ۲ درصد افزایش یافت و به بالاترین رقم در سه سال و نیم گذشته رسید. بر اساس این گزارش، دیروز قیمت هر بشکه نفت سبک امریکا با افزایش ۱.۵۳ دلاری به ۷۰.۵۹ دلار رسیده است. قیمت نفت برنت دریای شمال نیز با افزایش ۱.۷۹ دلاری به ۷۶.۶۴ دلار در هر بشکه رسیده است.
آیا دلار دوباره سرکش میشود؟
دلار پس از خروج آمریکا از برجام و برخلاف شایعات رفتار عجیبی از خود نشان نداد و در بازار غیررسمی در کانال ٦هزار تومان معامله شد، اما این وضع تا چه اندازه پایدار است؟ آیا دلار دوباره مانند دوره تحریم صفهای طولانی و جهشهای عجیبوغریب را به خود میبیند یا نه اینبار وضع متفاوت است؟ برای بررسی بازار دلار بهتر است کمی به عقب برگردیم...
در تیرماه ٨٩ قطعنامه ١٩٢٩ شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران وضع و تحریمهای اقتصادی شدیدی به کشور تحمیل شد، اما این تحریمها بلافاصله روی قیمت دلار تأثیر نگذاشت و دلار در تمام طول سال ٨٩ روی قیمت کمتر از ١١٠٠ تومان نوسان کرد. یکسال پس از این ماجرا دلار تا ١٥٠٠ تومان پیشروی کرد و از حدود دوسال بعد بود که بازار دلار شروع به ناآرامی کرد و قیمت اسکناس آمریکایی به حدود ٣ برابر سال ٨٩ رسید. احمدینژاد که خرداد سال ٨٤ دلار را با قیمت ٨٩٨ تومان تحویل گرفته بود آن را با قیمت ٣٥٠٠ تومان به دولت روحانی تحویل داد. این موضوع در حالی رخ میدهد که دلار در دولت اول محمود احمدینژاد تنها ٩,١درصد رشد داشت.
دلار در دولت یازدهم تقریبا ثبات قیمت خود را حفظ کرد. حسن روحانی که دلار را با قیمت ٣٥٠٠ تومان از محمود احمدینژاد تحویل گرفته بود، پرونده آن را با قیمت ٣٧٥٠ تومان در دولت یازدهم بست، اما در نخستین سال از دولت دوازدهم ناآرامیهای اسکناس آمریکایی شروع شد و دلار تا قبل از پایان سال ٩٦ سه رکورد قیمتی ٤، ٥ و ٦هزار تومان را ثبت کرد. دولت که بودجه ٩٧ را با دلار ٣هزار و ٧٠٠ تومانی بسته بود، تلاش کرد قیمت ارز را کنترل کند، اما دلار در سال ٩٧ دوباره مرز ٦هزار تومان را رد کرد و دولت ناچار به توزیع دلار ٤٢٠٠ تومانی شد. با این وجود، گزارشها از بازار غیررسمی نشان میداد که دلار در دست دلالها همچنان راه خودش را میرود.
خروج آمریکا از برجام اما تأثیر خاصی روی دلار نگذاشت. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا ٤ روز زودتر از موعد قبلی تصمیمش را درباره برجام اعلام کرد. خروج آمریکا از برجام در ابتدای صبح بازار ارز را اندکی هیجانزده کرد، اما قیمت دلار دوباره به نرخ روز قبل یعنی چیزی حدود ٦٣٠٠ تومان برگشت. با این وجود، قیمت دلار در آینده همچنان برای مردم ایران پرسش است. کامران ندری، عضو پژوهشکده پولی و بانکی دراینباره به «شهروند» میگوید: خروج آمریکا از برجام تأثیر کوتاهمدت بر نرخ دلار ندارد و تصور من این است که تا یکسال آینده قیمت دلار بر همین نرخ فعلی نوسان کند، اما در بلندمدت همه چیز به آن بستگی دارد که سیاستهای خارجی ما چگونه پیش رود؟ اگر اروپا در برجام بماند و مدیران ایرانی حرکت دور از منطقی انجام ندهند، فروش نفت و کانالهای ورود ارز به ایران چندان دستخوش تغییرات قابل توجه و دلار دچار جهش قیمت نمیشود، اما اگر خلاف این موضوع رخ دهد و فروش نفت ایران و در نتیجه تأمین ارز با مشکل مواجه شود، همچنین تصمیمهای اشتباهی در سیاستهای داخلی گرفته شود، دلار جهش میکند.
اما اینکه دلار تا چه قیمتی جهش میکند، مشخص نیست و همه چیز به وضع ذخایر ارزی کشور در آینده و نقل و انتقال پول به داخل ایران بستگی خواهد داشت.
بازار طلا دنبالهروی دلار است
سکه دیروز نسبت به امضای ترامپ درباره برجام بیتفاوت بود. قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی در بازار تهران گرچه بالای دومیلیون تومان معامله شد اما این نرخ در مقایسه با روز قبل آن نهتنها افزایش نداشت بلکه اندکی کاهش را تجربه کرد. فعالان بازار طلا معتقدند علت این موضوع اتفاقا واکنش بازار جهان نسبت به اقدام ترامپ بوده است. با افزایش ارزش دلار، قیمت طلا در بازار جهان کاهشی شد و همین موضوع اندکی بر بازار طلای ایران تأثیر گذاشت. با این وجود در بازار سکه هم مانند سایر بازارها معادلات بلندمدت قیمتها را شکل میدهند.
برای تشخیص بهتر این معادله، به شرایط تحریمی دولت محمود احمدینژاد نقب میزنیم... محمود احمدینژاد بازار طلا را با سکه ٢١٩هزار تومانی تحویل گرفت و پرونده آن را در دولت نهم با نوسان قیمت جزیی یعنی زیر ٢٥٠هزار تومان بست. در دولت دهم که تحریمهای اقتصادی شدیدی علیه ایران وضع میشود، معادله به هم میریزد. تا سال ٨٩ که قطعنامه شورای امنیت علیه ایران صادر میشود، قیمت سکه طلا حداکثر تا زیر قیمت ٣٥٠هزار تومان پیشروی کرد و در سال ٩٠ با شیب تندتر تا ٥٩٠هزار تومان رسید. در سال ٩١ که تحریمها یواشیواش اثر خود را نشان میدادند، قیمت سکه ناگهان یکمیلیون تومان را رد کرد و صفهای عریض و طویل برای خرید و احتکار سکه شکل گرفت. گزارشهای رسمی نشان میدهد که در مجموع محمود احمدینژاد بازار سکه را با رشد ٩٨٢درصدی به حسن روحانی تحویل داد. قیمت سکه در دولت یازدهم با شیب نسبتا ملایمی رشد کرد.
حسن روحانی که سکه را با قیمت یکمیلیون و چندهزار تومان تحویل گرفته بود، تا پایان دولت یازدهم آن را با قیمت حداکثر یکمیلیون و ٢٠٠هزار تومان تحویل داد. در دولت دوازدهم سکه با شیب تندتری پیشروی کرد و قیمت آن در سال ٩٧ مرز دومیلیون تومان را رد کرد. این موضوع درحالی رخ داد که دولت نزدیک به ٦٠ تن از ذخایر طلای خود را با سکه حراجی به مردم تحویل داد تا قیمتها را کنترل کند. حالا پس از خروج ترامپ از برجام چه اتفاقی برای بازار طلا رخ میدهد؟ محمد کشتیآرای رئیس اتحادیه طلا و جواهر ایران در اینباره به «شهروند» میگوید: برجام و خروج از آن هیچ تأثیر مستقیمی بر بازار طلا ندارد اما تأثیر غیرمستقیم دارد. این به آن معناست که در بازار طلا دو فاکتور قیمت جهانی طلا و قیمت دلار موثر است و به هر نسبتی قیمت دلار در ایران رشد کند، به همان نسبت قیمت طلا را متاثر میکند. یعنی اگر دلار در آینده یکدرصد رشد کند، طلا هم یکدرصد رشد میکند. اگر دودرصد رشد قیمت دلار اتفاق بیفتد، قیمت طلا هم دودرصد رشد میکند .
پنج شنبه؛ سکون دلار، صعود سکه
در آخرین روز هفته، دلار روز آرامی را پشتسر گذاشت ولی سکه توانست به مرز ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان نزدیک شود. روز پنجشنبه، شاخص بازار ارز در بازار غیررسمی تکان چندانی را ثبت نکرد و در محدوده باریک ۶هزار و ۶۳۰ تا ۶ هزار و ۶۵۰ تومان نوسانات خود را به ثبت رساند. برخلاف بازار ارز، سکه تمام بهار آزادی با افزایش ۹۰ هزار تومانی مرز دو میلیونی را شکست و به قیمت ۲ میلیون و ۸۰ هزار تومان رسید. اکنون سکه ۲۰ قدم با مرز روانی دوم یعنی عدد دو میلیون و ۱۰۰ هزار تومانی فاصله دارد. سومین افزایش متوالی سکه، زمینه ثبت بازدهی ۶ درصدی این فلز گرانبها را در هفته گذشته فراهم کرد.
سقوط قیمت درهم در بازار ارز
نرخ حواله درهم با اینکه روز گذشته در حال صعود بود و بالای سطح ۱۸۷۰ تومانی نیز معامله می شد؛ اما از عصر دیروز وارد سراشیبی شد. امروز نیز این کانال کاهشی نرخ حواله درهم امارات را به ۱۷۳۰ توان رسانده است. رخ حواله درهم در شروع بازار دیروز تا قیمت هزار و ۸۷۰ تومان رشد کرده بود؛ با این حال، به یکباره این ارز از سقف روزانه عقب نشست و در مسیر کاهشی قرار گرفت. حدود ساعت ۳ بعدازظهر دیروز قیمت درهم زیر مرز هزار و ۸۰۰ تومان و در میانههای کانال هزار و ۷۰۰ تومان قرار داشت. امروز نیز درهم به روند کاهشی خود ادامه داد و به سطح ۱۷۳۰ تومانی رسید.
قيمت فروش سکه و طلا در بازار ايران
سیف: قیمت ارز تحت تاثیر عوامل روانی است
رئیس بانک مرکزی با اشاره به خروج ترامپ از برجام گفت: این امر در شرایط بسیار خوبی رخ داد و بانک مرکزی برنامهریزی بهتری خواهد داشت. وی گفت: شرایط دلار در سال ۱۳۹۲ به طور کامل متحول شد و ابتدای شروع کار دولت تدبیر و امید به ۲۹۵۰ تومان نیز رسید.وی ادامه داد: نقش ارز بسیار تعیین کننده است و با تصمیم بانک مرکزی عوض نمیشود و آن چیزی که رسالت بانک مرکزی است جلوگیری از نوسانات مقطعی است.سیف گفت: یکی از نوسانات ارز در پذیرش قطعنامه بود، زمان انتخابات ۱۳۹۲ هم تصمیم جدیدی گرفته نشده بود که ظرف دو ماه به زیر ۳۰۰۰ تومان میرسد.
از سقوط دلار تا بازارهای بورس
اولین واکنش بازارهای جهانی به اعلام تصمیم دونالد ترامپ در شاخص ارزها اتفاق افتاد.دیروز رویترز اعلام کرد که :«شاخص دلار که ارزش آن را در برابر یورو، ین، پوند و ۳ ارز مهم دیگر جهان نمایش میدهد، قسمتی از سود امروز خود را از دست داد و تا نرخ ۹۳.۱۰۹ واحد پایین آمد.»به دنبال این اتفاق بورس های معتبر جهان هم واکنش نشان دادند. شاخصهای مهم سهام آمریکا که قبل از سخنرانی اندکی بهبود یافته بودند، دوباره افت کردند. خبرگزاری ها گزارش کردند که میانگین صنعتی داوجونز، ۰.۳۶ درصد افت کرد و به ۲۴۲۷۰.۳۵ واحد رسید. اساندپی ۵۰۰ هم ۰.۳۵ درصد از ارزش خود را از دست داد و به ۲۶۶۳.۲۳ واحد رسید. در بازارهای آسیایی هم شاخص های بورس دیروز افت کردند.شاخص نیکی ژاپن ۰.۳۷ درصد افت کرد و اکثر زیر شاخصها در منطقه منفی قرار گرفتند. کوسپی کرهجنوبی، ۰.۱۴ درصد افت کرد.پس از سهام نوبت به طلا رسید.قیمت این فلز زرد در معاملات روز چهارشنبه بازار آسیا در واکنش به خروج ترامپ از برجام، سقوط کرد.سی ان بی سی گزارش کرد که هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور ۰.۲ درصد کاهش یافت و به ۱۳۱۱.۴۴ دلار رسیده است.ارزش سهام شرکت های خودروسازی و هواپیمایی ها هم از این سخنان بی نصیب نماندند.ارز سهام شرکت رنو که آن هم درحال تجارت با ایران است، ۰.۳ درصد افت کرد.سهام ایرباس ۱.۱ درصد سقوط کرد.
اعلام نرخ ارز رسمی از سوی بانک مرکزی (پنجشنبه ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۷)
از میان ارزهای ارائه شده از سوی بانک مرکزی ۱۴ ارز روند صعودی و ۱۵ ارز روند نزولی به خود گرفت.
واکنش نفت به خروج آمریکا از برجام
یک روز بعد ازاعلام خروج آمریکا از توافق برجام هنوز مشخص نیست که بازار چه واکنشی به ارز نشان خواهد داد؛اگرچه در اولین واکنش قیمت دلار در بازار سیاه کاهش یافت،اما به گفته تحلیلگران هنوز بازار گرگ و میش است. دیروز قیمت نفت برنت به بالاترین حد خود طی سه سال و نیم گذشته رسید و رکورد ۷۶ دلار در هر بشکه را شکست.جمهوری خواهان آمریکا که خواستگاه نفتی دارند،حالا پشت تصمیم های دونالد ترامپ برای بهره بردن از بازار نفت بیشترین سود را برده اند.اگرچه مشخص نیست که تصمیم خروج از برجام آمریکا و تهدید به اعمال تحریم های تازه علیه ایران،چه تاثیری بر فروش نفت ایران خواهد گذاشت، اما برخی رویترز به نقل از یک مقام وزارت انرژی عربستان نوشت که پس از آنکه دونالد ترامپ ، عربستان این سیگنال را ارسال کرده که ممکن است برای جبران کاهش صادرات نفت ایران در نتیجه تحریم های جدید، اقدام به افزایش تولید نفت خود کند.
این خبر تکمیل می شود...
- 15
- 6