روز گذشته، سکه تمام بهار آزادی از سطح ۲ میلیون و ۵۰ هزار تومان گذشت و دلار در بازار غیررسمی توانست از مرز ۶ هزار و ۳۰۰ تومان پا را فراتر بگذارد. شاخص ارزی در روزهای اخیر گرفتار سطح ۶هزار و ۲۰۰ تومان بود و روز دوشنبه در نهایت توانست از این کانال خارج شود.
بازوی جدید افزایش سکه نقدی
به گفته فعالان، اولین اتفاق مهم روز گذشته ادامه روند افزایشی سکه طلا بود. سکه که در روزهای ابتدایی هفته بالای ۲۰ هزار تومان افزایش را به ثبت رسانده بود، روز دوشنبه ۱۹ هزار تومان افزایش را به ثبت رساند و روی ۲ میلیون و ۶۰ هزار تومان قرار گرفت. برخی بازیگران حتی عنوان کردند که فلز گرانبهای داخلی در ساعات انتهایی روز در معاملات پشت خطی حتی وارد کانالهای بالاتر شده است.
برخی بازیگران رشد سکه در بازار نقدی را ناشی از مرزشکنی این فلز گرانبها در معاملات آتی دانستند. به باور این دسته، عبور سکه معاملات آتی دیماه از مرز دو میلیون و ۳۰۰ هزار تومان انتظارات در بازار نقدی را تحتتاثیر قرار داد و موجب شد بازیگران سکه نقدی، خریدهای خود را بالاتر ببرند. در واقع از نظر این عده، سکه آتی در ۲ روز گذشته نقش سیگنالدهنده به بازار نقدی را بازی کرده است. تا ساعت ۴ بعدازظهر روز گذشته، سکه در معاملات آتی دی در کمترین حالت ۲ میلیون و ۲۹۱ هزار تومان قیمت خورده بود و بیشترین بهای ثبت شده برای آن نیز ۲ میلیون و ۳۱۱ هزار تومان بود. درحالیکه عدهای نقش بازار آتی سکه را در رشد قیمت نقدی موثر دانستند، گروه دیگری اعتقاد داشتند که این تاثیرگذاری به شکل وارونه بوده است؛ یعنی قیمت سکه نقدی با افزایش خود فضای بازار آتی را به سمت رشد بیشتر تکان داد. این عده باور دارند، بالاتر رفتن وجه تضمین اولیه قراردادهای آتی سکه هیجانات این بازار را تا حد زیادی کاهش داده است. از نظر آنها، در شرایط فعلی آتیبازان تا از افزایش قیمت سکه نقدی مطمئن نشده باشند، موقعیت خرید نمیگیرند.
درحالیکه عدهای بیشتر باور داشتند، بازوی افزایشی سکه نقدی انتظارات حاصل شده از معاملات آتی بود، گروه دیگری، بیشتر بر نوسانات قیمت دلار در بازار غیررسمی تاکید کردند. روز گذشته، دلار پس از ۶ روز از کانال ۶ هزار و ۲۰۰ تومان خارج شد و توانست وارد کانال ۶ هزار و ۳۰۰ تومان شود. به گفته این دسته، مهمترین عاملی که در افزایش بهای شاخص ارزی نقش داشت، به رشد نرخ حواله درهم مربوط بود. دیروز نرخ حواله درهم از مرز هزار و ۷۰۰ تومان عبور کرد؛ رسیدن درهم به این مرز انتظارات افزایشی را در بازار ارز داخلی بالا برد و در نتیجه خریدهای ارزی افزایش یافت. به گفته فعالان، حواله درهم و دلار بازار داخلی با یکدیگر رابطه مستقیم دارند و بهطور سنتی افزایش یکی زمینه افزایش تقاضا در بازار دیگری را فراهم میکند. به گفته یکی از بازیگران با تجربه بازار، حواله درهم همواره متغیر اثرگذاری در بازار داخلی بوده است و بهدلیل نسبت ثابت آن با دلار آمریکا، ارزش دلار به ریال را نیز تحتتاثیر قرار میدهد.
بهعنوان مثال، زمانی که ارزش درهم به ریال هزار و ۷۰۰ تومان شود، با توجه به ثبات ارزش دلار به درهم در عدد۶۷/ ۳، معاملهگران عدد هزار و ۷۰۰ تومانی را در عدد ۶۷/ ۳ ضرب میکنند تا ارزش دلار به ریال را محاسبه کنند. البته مقداری هم هزینههای کارمزد و جابهجاییهای پولی نیز در این محاسبات لحاظ میشود. با درهم هزار و ۷۰۰ تومانی ارزش دلار در بازار داخلی حدود ۶ هزار و ۲۴۰ تومان بود.
در این میان، به باور تحلیلگران بازار آنچه در هفتههای اخیر موجب شده است قیمت دلار در بازار داخلی بالاتر از قیمت آن براساس نرخ حواله درهم باشد، ناشی از ریسکهای معامله در بازار تهران بود. به گفته یکی از بازیگران ارزی، از آن جایی که معامله دلار و سایر ارزها در بازار ممنوع و با برخورد نیروی انتظامی مواجه میشود، افرادی که در بازار اقدام به خرید و فروش ارز میکنند، هزینهای را بهعنوان ریسک انجام معامله در قیمت دلار و سایر ارزها لحاظ میکنند. بهنظر میرسد یکی از عواملی که موجب شده ارزش دلار در بازار داخلی بالاتر از بازارهای همسایه و نرخ حواله درهم باشد، به همین ممنوعیت معاملات مربوط بوده است. روز گذشته، ارزش دلار در سلیمانیه عراق حدود۶هزار و ۲۵۰ تومان بود و در هرات افغانستان ارزش آن تا ۶ هزار و ۲۱۰ تومان بالا رفت.
روز گذشته، دو خبر مهم دیگر نیز در میان معاملهگران ارزی به کرات شنیده میشد؛ برگزاری نشست بروکسل و نتایج احتمالی آن در کنار تکذیب بانکمرکزی در مورد ارسال پیامک به فعالان دوخبری بود که مورد توجه دلالان قرار گرفت. روز یکشنبه «دنیای اقتصاد» به نقل از برخی فعالان از ارسال پیامکی به برخی دلالان خبر داد که مضمون آن برخورد با معاملات غیرمجاز بود. روز گذشته به گزارش «ایلنا» روابط عمومی بانکمرکزی با تکذیب ارسال این پیامها از سوی این نهاد اعلام کرد: این پیامکها از سوی این نهاد نبوده و اصولا این گونه اقدامات در حیطه وظایف بانکمرکزی نیست و بانکمرکزی تنها یک پیششماره دارد که در ارسال پیامکهای این نهاد مشخص است.
دلار به ۶۴۰۰ تومان رسید
سکه مرز ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان را شکست و دلار در بازار غیررسمی از کانال ۶ هزار و ۴۰۰ تومان عبور کرد. روز سهشنبه، سکه تمام بهار آزادی حدود ساعت ۱۲ ظهر تا قیمت دو میلیون و ۹۵ هزار تومان رشد کرد و تا ساعت ۳ بعدازظهر با ادامه روند افزایشی به قیمت ۲ میلیون و ۱۳۰ هزار تومان رسید. این قیمت که ۷۰ هزار تومان بالاتر از روز دوشنبه بود، بیشترین میزان رشد این فلز گرانبها از ۲۱ اردیبهشت محسوب میشد. سکه از ابتدای هفته در مسیر افزایشی قرار گرفت و در نهایت روز سهشنبه به سطح قیمتی رسید که پیش از این در ادوار گذشته تجربه نکرده بود.
آخرین آمار اختصاص دلار ۴۲۰۰ تومانی
در مدتی که از اجرای سیاست جدید ارزی و اعلام نرخ ۴۲۰۰ تومان برای دلار گذشته، حدود ۱۲ میلیارد و ۲۸۲ میلیون دلار برای کل کالا و خدمات و نیازهای وارداتی تخصیص داده شده است.
قيمت فروش سکه و طلا در بازار ايران
نرخ ارز رسمی/ دلار گام به گام به جلو میرود! (سهشنبه ۸ خرداد ۹۷)
ارزش ۱۸ ارز از جمله دلار آمریکا در بازار بین بانکی با روند صعودی و ۳ ارز بدون تغییر کار خود را آغاز کردند.
ارز یارانهای دارو پابرجاست
سخنگوی سازمان غذا و دارو در گفتوگو با ایسنا با اشاره به برخی اخبار درباره حذف ارز یارانهای دارو، اظهار کرد: یارانه ارزی این کالا حذف نشده و نخواهد شد. دارو همچنان در شمار کالاهای اساسی و استراتژیک است و دولت از آن حمایت میکند. موضوعی که شاید برداشت اشتباهی از آن در برخی رسانهها صورت گرفته، این است که زمان پرداخت مابهالتفاوت ارز دارو نسبت به چیزی که در ابتدا تصمیم گرفته شد، یعنی هنگام گشایش اعتبار، تغییر کرده و حمایتها از مصرف کننده و بیمار در سطح عرضه انجام میشود؛ به این ترتیب این حمایت و پرداخت مابهالتفاوت هنگام واردات انجام نمیشود.
شباهتها و تفاوتهای مردم ایران و ترکیه در روزهای سخت بحران ارزی
در روزهای اخیر برخی اخبار و گزارشها حاکی از این بود که سوداگری موجود در بازار ایران به هیچ وجه در ترکیه مشاهده نمیشود این در حالیست که دادهها و اطلاعات منابع معتبر خبری و آمار بانک مرکزی ترکیه نشان میدهد که اتفاقاً مردم ترکیه نیز با کاهش ارزش پول ملیشان، تمایل زیادی به ذخیره دارایی خود به دلار و طلا پیدا کرده اند. آنچه که از شباهت رفتاری مردم ایران و ترکیه میتوان فهمید، برخی واقعیات گریز ناپذیر اقتصادی است. این واقعیت که حفظ دارایی و ریسکناپذیری سرمایههای خرد شخصی پس زمینه رفتارهای کلان اقتصادی را سبب میشود، در بحرانهای ارزی این دو کشور به وضوح نمایان است. هر چه هم مشوقهایی برای هدایت سرمایه خرد مردم به کانالهای رسمی و مد نظر سیاستگذار پولی انجام شود، هیچ گاه نمیتوان برای این سرمایههای اندک که با تلاش و صرفه جویی زیاد به وجود آمده است، تعیین تکلیف کرد. با این حال هنوز صفهای طولانی برای خرید دلار و یورو در این کشور به پای ایران نرسیده است. آنقدر که جست و جوی انگلیسی برای عبارت صف طولانی خرید دلار مردم، نتایج را به اخبار مربوط به ایران میرساند. بررسی درباره تفاوت و شباهت رفتار مردم دو کشور همسایه ایران و ترکیه برای موضوع یکسان بحران ارزی، نشان میدهد که در ترکیه نیز مردم در تلاش برای سپردهگذاری ارزی هستند که البته به خاطر قوانین و کارکردهای بانکی این کشور، تلاشها بیشتر برای تغییر سپرده حسابهای بانکی از لیر به دلار بود است. با این حال بر اساس گزارش العالم، اردوغان دو هفته پیش «دشمنان ترکیه، دلالان ارز و لابیهای سودجو» را عامل بحران پولی کشور معرفی کرده بود. او دیروز از مردم خواست دلار و یورو را از «زیر بالش» درآورده و به لیر تبدیل کنند. بینالی یلدریم نخستوزیر ترکیه هم اطمینان داده که «نوسان در بازار ارز موقتی و دورهای است.»
دلار ۴۲۰۰ تومانی به پوشاک رسید
روند تخصیص و پرداخت دلار ۴۲۰۰ تومانی به تولیدکنندگان صنعت نساجی و پوشاک جهت تأمین مواد اولیه و ماشینآلات آغاز شده است. بهگزارش ایسنا، پس از اتخاذ سیاستهای جدید ارزی دولت روند پرداخت دلار ۴۲۰۰ تومانی به تولیدکنندگان جهت تأمین مواد اولیه و ماشینآلات آغاز شده است. موضوعی که در صورت تحویل بموقع میتواند تأثیرات مثبت خود را بر صنعت پوشاک بگذارد.
- 12
- 10