روز دوشنبه، نوسانات سکه تمام بهار آزادی و دلار افزایش یافت؛ در دومین روز کاری هفته، سکه در مقطعی بار دیگر به بالای مرز ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رفت و دلار با صعود از مرز ۷ هزار تومانی به کانالهای بالاتر رفت. در سومین رشوز هفته، سکه تمام بهار آزادی معاملات خود را در محدوده ۲ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان آغاز کرد؛ در واقع قیمت بازگشایی بازار در روز سوم هفته حدود ۵۰ هزار تومان بالاتر از قیمت بسته شده روز یکشنبه بود. پس از شروع افزایشی، فلز گرانبهای داخلی با شیب تندتری افزایش قیمت را ادامه داد و توانست به بالای مرز ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برود.
بهنظر میرسد روز دوشنبه بیشتر معاملهگران بهدنبال تست سقف قیمت بودند؛ چراکه کف قیمت در روز یکشنبه تا حدی مشخص شده بود. نکته جالب اینجا بود که با عبور سکه از مرز ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان، فروشها بالا رفت. در نهایت ساعت ۴ بعدازظهر روز دوشنبه، سکه با قیمت ۲ میلیون و ۴۷۵ هزار تومان به کار خود پایان داد. این قیمت ۷۰ هزار تومان بالاتر از روز یکشنبه بود. در روزی که سکه با یک موج افزایشی از کانالهای مختلف به سرعت عبور میکرد، در بازار غیررسمی ارز نیز قیمت دلار به بالای مرز ۷ هزار تومانی رفت. روز دوشنبه، دلار در بازار غیررسمی در مقطعی حتی تا ۷ هزار و ۲۰۰ تومان نیز بالا رفت ولی با برخورد به این نقطه بار دیگر به سوی ابتدای کانال ۷ هزار تومانی حرکت کرد. رفت و برگشت قیمت دلار در حالی رخ داد که حدود ساعت ۴ بعدازظهر بانک مرکزی اولویتهای جدید تامین ارز بابت مصارف ارزی خدماتی مورد نیاز متقاضیان به نرخ اعلامی این بانک را به شبکه بانکی ابلاغ کرد. آخرین خبرها حاکی از آن بود که بازار غیررسمی ارز واکنش چندانی به اعلام اولویتهای جدید ارزی نشان نداد.
بازار ارز در شرایط فعلی بیشتر تحت تاثیر نوسانگیران ارزی قرار دارد. در شرایطی که بازارساز در بازار حضور چندانی ندارد، نوسانگیران دست بالا را در بازار بهدست گرفتهاند و قیمت را بالا و پایین میکنند. در این میان، واسطهگران ارزی نیز سودهای هنگفتی را بهصورت روزانه کسب میکنند. شواهد حاکی از آن است، با عبور دلار از مرز ۷ هزار تومانی میزان تقاضا در بازار بالا میرود. در این شرایط، واسطهگران معمولا دلار را ۱۰۰ تومان بالاتر از قیمت بازار به افراد عادی میفروشند. برخی شنیدهها حاکی از آن است که بعضی واسطهها حتی با قیمتهای بسیار بالاتر از نرخ بازار، به مردم عادی ارز میفروشند. بهعنوان مثال، یکی از حاضران در بازار عنوان میکرد بابت خرید ۲ هزار دلار، ۱۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان هزینه کرده است؛ در واقع او هر دلار را ۷ هزار و ۴۰۰ تومان خریداری کرده. این در حالی بود که بالاترین قیمت دلار در معاملات دلالان بالای ۷ هزار و ۲۰۰ تومان نبود.
ورود ارز سه نرخی به بازار
زمزمههای ورود نرخ سوم به بازار ارز که طی هفتههای اخیر به گوش میرسید حالا با انتشار اخباری درباره قطع دلار ۴۲۰۰ تومانی برای واردات برخی از کالاها تقویت شده است.
براین اساس بهنظر میرسد که درکنار دلار ۴۲۰۰ تومانی دولتی و نرخی که در بازار غیررسمی بین ۶۵۰۰ تا ۷ هزار تومان دست به دست میشود، قرار است که نرخ سومی که نرخ آن بین ۶ تا ۶۵۰۰ تومان برآورد میشود، وارد بازار ارز شود تا بخشی از کالاهای وارداتی غیرضرور و همچنین نیاز مازاد ارزی مسافران خارج با این نرخ تأمین شود. پس از التهابات ارزی ابتدای سالجاری دولت تصمیم گرفت تا از ۲۱ اردیبهشت ماه با تعیین نرخ ۴۲۰۰ تومان برای دلار سیاست یکسانسازی نرخ ارز را کلید بزند.
دراین برنامه صرافیها از خرید و فروش مرسوم خود و همچنین صدور حوالههای ارزی منع شدند و بانکها جای صرافیها نشستند. با صدور بخشنامهها و اطلاعیههای پی درپی بتدریج تکلیف متقاضیان ارزی کشور که مهمترین آنها را واردکنندگان تشکیل میدادند، روشن شد، اما همچنان برخی از نیازهایی که درنگاه نخست غیرضرور تلقی میشد، از دایره دلار ۴۲۰۰ تومانی بیرون ماند. نیازهایی مانند ارز مازاد برای سفرهای خارجی، دانشجویان مقاطع زیرکارشناسی و... که به هر صورت برای بخشی از جامعه دغدغه اصلی محسوب میشد.
برای واردکنندگان نیز طبق دستورالعملهایی که ابلاغ شد، سامانه ارزی نیما برای ثبت سفارش واردات تنها مسیر برای بهرهمندی از دلار دولتی درنظر گرفته شد. پس از واردات کالاهای اساسی بتدریج دایره ارز دولتی برای سایر کالاها هم گستردهتر شد تا از این طریق از گرانی اقلام مورد نیاز مردم در بازار جلوگیری شود. اما رسوخ رانت در این فرآیند که در ابتدا بینقص دیده میشد، برخی از حساب وکتابهای دولت را به هم ریخت. فاصله زیاد دلار ۴۲۰۰ تومانی با دلار آزاد که به حدود ۷ هزار تومان میرسید اصلیترین دلیل ایجاد این رانت است.گرچه در سامانه نیما فرایند دقیقی برای ثبت سفارش و بازگرداندن ارز حاصل از صادرات طراحی شده بود، به گونهای که با حضور صرافان و بانکها بهعنوان واسطهگران نقل و انتقال ارز صادرکنندگان ارز خود را فروخته و از سویی دیگر واردکنندگان آن را تهیه کردند. ولی رانتجویان راههایی برای دور زدن این سیستم پیدا کردند.
درواقع برخی از واردکنندگان از دو مسیر سامانه نیما را دور میزنند. در مسیر نخست رانتخواران با درج قیمتی بالاتر از نرخ واقعی کالای وارداتی با هماهنگی فروشنده ارز دولتی بیشتری دریافت میکنند. در مسیر دوم نیز که یکی از مهمترین دلایل گرانیهای اخیر است، بخشی از کالاهایی که با دلار ۴۲۰۰ تومانی وارد میشود بر اساس دلار آزاد حدود ۷ هزار تومانی وارد بازار میشود که سود کلانی برای این دسته از واردکنندگان دارد.
تصویب نرخ سوم ارز
با افزایش تخلفاتی از این دست که از سوی رئیس کل بانک مرکزی نیز تأیید شده است، دولت در فکر برنامهای برای پایان دادن به این رانتها و فشار بر بازار است. با وجودی که برخی از مسئولان دولتی ورود نرخ سوم ارز را رد کردهاند، اما درهمین زمینه رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران اعلام کرد: برخی از واردکنندگان مواد معدنی از دلار ۴۲۰۰ تومانی سوءاستفاده کردند؛ لذا دولت برای جلوگیری از این سوءاستفادهها نرخ سوم ارز یا همان نرخ توافقی را تعریف کرده که از سوی وزیر صنعت تصویب شده و جزئیاتش بزودی ابلاغ میشود. یحیی آل اسحاق عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران به ایسنا گفت: ملاک برای تصمیم گیری، صحبتها و برنامههایی است که ابلاغ میشود و همان طور که درباره دلار ۳۸۰۰ تومانی و ۴۲۰۰ تومانی بخشنامه معاون اول رئیس جمهوری و سامانه نیما ابلاغ و اجرایی شد، رسماً اعلام شد که ارز دیگری نیز بهعنوان نرخ سوم خواهیم داشت که بخشنامه اولیه آن، از سوی وزیر صنعت، معدن و تجارت ابلاغ و نامه آن به رئیس کل بانک مرکزی ارسال شده است تا کالاهایی که باید در سامانه نیما مربوط به مواد نفتی و معدنی وارد شود و بر اساس طرحی که قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد مقرر شد بقیه کالاها که مشمول ارز ۳۸۰۰ و ۴۲۰۰ تومانی نشده و به سامانه نیما وارد نمیشوند، ارزشان به صورت توافقی بین صادرکننده و واردکننده مبادله شوند.
وی افزود: ارز توافقی یا همان نرخ سوم ارز به شکلی منظم و بر اساس فرمولی که وزیر صنعت، معدن و تجارت کلیاتش را تصویب کرده و جزئیات آن بزودی ابلاغ میشود، بین صادرکننده و واردکننده مبادله خواهد شد که در واقع بر اساس واریزنامههای صادراتی با نرخی مشخص واگذار میشود.
دلار همچنان بالای ۷۰۰ تومان
روز سهشنبه، دلار در ابتدای روز حدود ۷ هزار و ۷۰ تومان بود و پیش از ساعت ۳ بعدازظهر تا نرخ ۷ هزار و ۱۹۰ تومان بالا رفت. این دومین روز پیاپی بود که شاخص ارزی بالای مرز روانی ۷ هزار تومانی بسته میشد. در روزی که دلار صعودی بود، سکه تمام بهار آزادی در گیر و دار مرز ۲میلیون و ۵۰۰ هزار تومان نوسان میکرد. سکه در ساعات ابتدایی روز به بالای مرز یادشده رفت، در اواسط روز به کانال ۲میلیون و ۴۹۰ هزار تومان بازگشت و در نهایت ساعت ۴بعدازظهر با قیمت ۲ میلیون و ۵۰۲ هزار تومان به کار خود پایان داد. این قیمت ۲۷ هزار تومان بالاتر از روز دوشنبه بود.
قيمت فروش سکه و طلا در بازار ايران
بازي نهادها با دلار
توضیحات محمدرضا مودودي، قائممقام رئيس سازمان توسعه تجارت درباره شائبه ورود ارز ششهزارو ۵۰۰ توماني به بازار: ما نميدانيم دلار ششهزارو ۵۰۰ توماني كه مطرح ميكنند، واقعيت ارزش دلار است يا خير، زيرا بخش عمدهاي از نقدينگي كه اكنون در اختيار بخش خصوصي است، دست مجموعهها و نهادهايي است كه فعاليتهاي اقتصادي انجام ميدهند و شفاف نيست و آنها با اين نقدينگي كه حدود هزارو ۵۰۰ هزار ميليارد تومان است، بازي ميكنند. بنابراين آنها به دنبال آن هستند كه نرخ بازار دوم مطرح شود تا جو متشنج شود، اگرنه وقتي صادرات نفتي و غيرنفتي مجموعا بيشتر از واردات است و نيازهاي داخل را ميتوانيم تأمين كنيم، دليل آنكه ميگويند بهيكباره نرخ ارز را بين شش تا هشت هزار تومان مشخص كنيم، چيست؟ اين كار دلالاني است كه از فضاي ايجادشده به نفع خود استفاده كرده و از آب گلآلود ماهي ميگيرند. او در قالب توصيهاي خطاب به صادركنندگان واقعي ميگويد: وقتي واردات را با نرخ ارز گرانتر انجام دهيم، يا وارد چرخه توليد ميشود يا چرخه مصرف. در هر دو حالت، موجب افزايش قيمت تمامشده كالا يا برهمخوردن تعادل ميشود. اين چرخه دوباره به سمت صادركننده برميگردد و او بايد كالايي را صادر كند كه با قيمت تمامشده بالاتر توليد شده است. بنابراين اينكه بخش صادركننده ما به اين فكر باشد كه زمان خوبي براي جديگرفتن مابهالتفاوت است، بايد هزينه آن را نيز خود بپردازد. وقتي گرانتر ميشود، قدرت رقابت آنها كاهش يافته و در نتيجه صادرات آنها افت ميكند. دولت دلواپس كاملشدن اين چرخه باطلي است كه در حال شكلگيري است.
آیا قیمتها به حالت قبل برخواهند گشت؟
سخنگوی کمیسیون حمایت از تولید ملی مجلس گفت: مسبب گرانی های چند روز اخیر، کارخانه ها و تولیدی ها هستند اما مطابق توافقنامه ای که....کلیک کنید.
قيمت فروش سکه و طلا در بازار ايران
نرخ ارز رسمی/ دلار ۴۲۴۴ تومان شد (سه شنبه ۲۹ خرداد ۹۷)
ارزش ۱۱ ارز در حالی روند نزولی به خود گرفته که ارزش دلار همچون روز گذشته روند صعودی به خود گرفته است.
غول نقدینگی بیدار شده است؟
کارشناسان علت جهش یکباره قیمت ارز، مسکن، خودرو و برخی دیگر از کالاها را خیزش بی سر و صدای نقدینگی عنوان میکنند. امروز یک کارشناس اقتصاد مسکن در پاسخ به این سوال که آیا رشد فعلی مسکن حباب است؟ گفت که به هیچ عنوان قیمتها حباب نیست بلکه نوعی اصلاح قیمت بر اساس شرایط روز است. سلمان خادمالمله با اشاره به رشد نقدینگی ناشی از سودهای موهوم بانکی گفت: با ادامهی این وضعیت به سمت رکود پیش میرویم. تا آن زمان همین وضعیت رشد قیمتها ادامه پیدا میکند. البته این را نباید با حباب اشتباه گرفت بلکه نوعی هماهنگی با انتظارات تورمی است. کاری هم از دست دولت برنمیآید و دلار ۴۲۰۰ تومان هم بیشتر به یک شوخی خندهدار شبیه است. او همچنین بیان کرد: هماکنون کسانی که منابعی در اختیار دارند به سمت کالاهایی میبرند که قابلیت هماهنگی با افزایش قیمتها را داشته با شد؛ این آیتمها عبارتند از ارز، سکه، مسکن و اخیرا بورس.
۹ پرسش ارزی از بانک مرکزی
بانک مرکزی با انتشار اطلاعیهای شرایط تامین ارز مورد نیاز برای مصارف خدماتی با نرخ مصوب دولتی را به شبکه بانکی کشور ابلاغ کرد. بانک مرکزی پیش از این تکلیف ۳۳ ردیف مختلف تقاضای ارز با نرخ مصوب را تعیین کرده بود. در این ابلاغیه اولویتها و شرایط تخصیص ارز برای ۹ مورد از مصارف خدماتی را تعیین تکلیف کرد. کلیک کنید.
حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی برای واردات برخی کالاها آغاز شد
به دنبال خبری که آل اسحاق درخصوص اختصاص دلار ۴۲۰۰ تومانی برای بخشی از کالاها اعلام کرد، روز گذشته فریبرز گشایشی رئیس انجمن واردکنندگان لوازم آرایشی، بهداشتی و عطریات، گفت: براساس بخشنامهای که وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ کرده لیست کالاهایی که نرخ دلار برای وارداتشان تغییر میکند اعلام شده که لوازم آرایشی و بهداشتی نیز جزو آن است. همچنین سیدمحمود صفار رئیس اتحادیه واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی نیز دراین باره اعلام کرد که صنف موبایل روز گذشته برای تعیین تکلیف نحوه تخصیص ارز ۶۵۰۰ تومانی با مسئولان وزارت صمت و بانک مرکزی جلسه داشته است. بهنظر میرسد ارز متقاضی دوباره در سامانه تجارت در حال اضافه شدن است و برای این منظور سامانه جدیدی به اسم سماصا راهاندازی خواهد شد.
- 17
- 6