کاهش قیمت دلار و سکه با تصمیم تازه دولت
با تصمیم تازه دولت برای به رسمیت شناختن بازار ثانویه ارز، از صبح دیروز نرخ غیررسمی ارز با تمایل فروشندگان خرد به فروش ارز، با کاهش ۵۰۰ تا ۱۰۰۰تومانی نرخ دلار رو به رو بوده است. همچنین در جریان معاملات دیروز بازار آزاد تهران، قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی ۲۰۰ هزار تومان ارزان شد که ناشی از تبعات مثبت تصمیم تازه دولت در مورد بازار ارز است. به گزارش مهر، بعد از تصمیم ارزی دولت مبنی بر انجام معاملات ارزی میان واردکنندگان و صادرکنندگان با نرخ توافقی، بازار آزاد سکه تهران به این موضوع واکنش نشان داد و در شروع معاملات قیمت سکه طرح جدید ۲۰۰هزار تومان کاهش یافت.بر این اساس قیمت هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید ۲ میلیون و ۷۸۱هزار تومان، طرح قدیم ۲ میلیون و ۷۵۵ هزار تومان، نیم سکه یک میلیون و ۴۷۳ هزار تومان، ربع سکه ۷۸۷ هزار تومان و سکه یک گرمی ۴۲۴ هزار تومان است.
بازار آزاد ارز زیر زمین رفت
۴۶ روز پس از اجرای سیاست تک نرخی کردن دلار توسط دولت، بازار آزاد ارز پایتخت یعنی حدفاصل میدان فردوسی تا چهارراه استانبول تغییر زیادی کرده است.از روز ۲۲ اردیبهشت ماه امسال که تصمیم جدید دولت برای اعلام نرخ واحد ۴۲۰۰ تومانی برای دلار اجرایی شد، بازار غیررسمی ارز نیز دستخوش تغییرات شکلی شده و درواقع معاملات غیررسمی زیرزمینی شده است.
از یک سو صرافانی که بخش عمده معاملات ارزی را در دست داشتند، دیگر نقشی دراین بازار ندارند و تنها به باز بودن مغازههای خود اکتفا کردهاند و از سوی دیگر دلالانی که تا پیش از قاچاق اعلام شدن دلار با نرخ بالاتر از ۴۲۰۰ تومان، بخشی از خیابان فردوسی را دراختیار داشتند و با صدای بلند تغییر لحظهای نرخ انواع ارز را فریاد میزدند، اکنون خبری از تجمع آنها نیست و در سراسر خیابان پراکندهاند.
اما این به معنای توقف فعالیت آنها نیست و تنها از نظر شکلی این تغییر ایجاد شده است. آنها همچون گذشته و البته با مراقبت بیشتر مشتریان خود را پیدا میکنند و با نرخهایی که هر روز تغییر میکند ارز میخرند و میفروشند.
وقتی در این راسته قدم میزنی، پشت شیشه صرافیهایی که هنوز باز ماندهاند، یک جمله میبینی «طبق دستور بانک مرکزی تا اطلاع ثانونی خرید و فروش ارز نداریم». درحالی که درصرافیهای خیابان فردوسی خبری نیست، درکنار خیابان دلالان همچنان به خرید و فروش ارز مشغولند.
دلالان با فاصله بیشتری نسبت به قبل زیر لب به عابران دلار و یورو پیشنهاد میدهند. ولی مراقب هستند تا مأمورانی که در این راسته حضور دارند متوجه فعالیت آنها نشوند.
دلال جوانی که در سایه دیوار ایستاده است، میگوید: امروز(دوشنبه) نسبت به روز یکشنبه قیمتها اندکی پایین آمده است. دلار ۸۵۰۰ و یورو ۹۲۰۰ تومان فروخته میشود، اما همه خریدارند تا فروشنده.
مرد دیگری که در نزدیکی چهارراه استانبول ایستاده است، میگوید: این روزها ارز در بازار کم شده ولی محدودیتی در فروش نداریم و حتی تقاضای بالاتر از ۱۰ هزار دلار را هم تأمین میکنیم.
طی روزهای اخیر خبری درباره ورود دلار تقلبی در شبکههای مجازی دست به دست شد که تاحدودی برخی از خریداران را نگران کرده است. یکی از خریداران از نحوه تشخیص دلار تقلبی و اصل سؤال میکند و میگوید: برای سفر خارج قصد خرید دو هزار دلار دارم ولی نگرانم که دلار تقلبی باشد. در همین زمینه یکی از دلالان مسن خیابان فردوسی که به گفته خودش سابقه ۳۰ ساله دراین حرفه دارد درخصوص دلارهای تقلبی میگوید: تاکنون به ارز تقلبی در بازار فردوسی برنخوردهام. من ارز خریداران را در مغازه تحویل میدهم و اصل بودن آن را تضمین میکنم.
پرداخت پول فقط از طریق شماره حساب
قبل از اتهامات بازار ارز، پرداخت پول به دلالان از طریق دستگاههای خودپرداز بانکها انجام میشد و به محض دریافت رسید ارز خریداری شده تحویل داده میشد، اما اکنون دلالان تنها به انتقال پول از طریق شماره حساب آنهم در شعبه بانک اطمینان دارند و تسویه خودپردازی را قبول نمیکنند.
درحالی که در روزهای اخیر گزارشهایی درباره ارسال ارز با پیک موتوری و تحویل در منزل خریدار در رسانهها منتشر شده است، ولی تمام دلالان در پاسخ به این تقاضا اعلام میکنند که ما از بازار خارج نمیشویم. به گفته یکی از دلالها هیچ ضمانت امنیتی برای اینکه پیک موتوری به سلامت به مقصد برسد و اتفاقی برای او نیفتد وجود ندارد. علاوهبر این موضوع پرداخت و تسویه پول هم مطرح است که ما ترجیح میدهیم این کار در شعبه بانک انجام شود.
صرافها: صبر میکنیم
همانگونه که در ابتدا اشاره شد درکنار فعالیت دلالان، بیکاری صرافها مهمترین موضوعی است که عابران را متوجه خود میکند. درحالی که زمانی صفهای طولانی برای خرید ارز تعادلی در مقابل صرافیهای خیابان فردوسی تشکیل میشد، در اواخر اردیبهشت ماه صرافها دیگر کاری برای انجام دادن ندارند. تعدادی از آنها مغازه خود را بازنمی کنند و برخی نیز مغازه خود را باز نگه داشتهاند و با وجود نصب تابلوی «خرید و فروش ارز نداریم لطفاً سؤال نکنید» به سؤالات موردی مردم پاسخ میدهند.
مسئول یکی از صرافیها میگوید: در سه ماه اخیر هیچ درآمدی نداشتهایم. این صرافی ۱۵ کارمند دارد که طبق قرارداد در این مدت حقوق آنها را پرداخت کردهام. به گفته وی صرافیها ۲ میلیارد تومان اندوخته مالی نزد بانک مرکزی سپردهگذاری کردهاند و دراین شرایط منتظریم تا مسئولان تصمیمگیری کنند. صراف دیگری که جلوی مغازه خود ایستاده است هم میگوید: فعلاً چارهای جز صبر کردن نداریم.
کاهش هیجان در بازار ارز
دلار و سکه امروز از سطوح روانی خود فاصله گرفتند. در چهارمین روز هفته، دلار در بازار غیررسمی از مرز ۸ هزار و ۵۰۰ تومان دور شد. نزول بهای دلار به زیر مرز ۸ هزار تومانی، در شرایطی رخ داد که برخی معاملهگران تا بعد از ظهر دیروز حاضر به فروش دلار با قیمت ۸ هزار و ۱۰۰ تومان بودند و برخی اقدام به عرضه با قیمت ۸ هزار تومان کردند. به این ترتیب، کاهش رویکرد هیجانی در هر دو طرف عرضه و تقاضا منجر به افت حجم معاملات، پایان نوسانات اول هفته و نزول قیمت به زیر سطح ۸ هزار تومانی شد.
احتمال تحویل سکههای پیش فروش زودتر از سررسید
با توجه به شرایط موجود در بازار سکه و روند رو به رشد قیمتی آن احتمالا سکههای فروش شده سررسید تیرماه... کلیک کنید.
اعتراض بازاريان تا چه اندازه منطق اقتصادی دارد؟
بازار تهران روز گذشته به حالت نيمهتعطيل درآمد. دليل آن، اعتراض به گراني و افزايش قيمت ارز عنوان شده است. اين در حالي است كه دولت ميگويد به اندازه كافي و براي كالاهاي اساسي و حتي مصرفي ارز ٤ هزار و ٢٠٠ توماني را در اختيار واردكنندگان قرار داده است. در همين رابطه وزير ارتباطات در واكنش به اعتراض فروشندگان موبايل در بازارهاي علاءالدين و چارسو، ليستي از واردكنندگان موبايل كه از ارز تكنرخي استفاده كردهاند را منتشر كرده و از خريداران تلفن همراه خواسته تا با مراجعه به اين ليست و وارد كردن يك كد دستوري، اگر قيمت بالاتري براي موبايل پرداخت كرده، آن را اطلاعرساني كنند. مديران سازمان تعزيرات و حمايت نيز در دو گفتوگوي جداگانه اعلام كردهاند كه با گرانيها برخورد خواهند كرد و از مردم خواستهاند تا به محض مشاهده هرگونه گرانفروشي با سامانه ١٢٤ تماس بگيرند. در اين ميان برخي فعالان صنفي معتقدند كه دستي خارج از اقتصاد به تحريك بازاريان پرداخته و با اقداماتي سازماندهي شده، از مطالبات حقيقي مردم به نفع خود سوءاستفاده ميكند تا دولت را ناكارآمد جلوه دهد. از نظر آنان تصوير ايران امروز شباهتهاي زيادي به تابستان ١٣٣٢ دارد و بيم آن ميرود كه كودتايي با منشأ داخلي و عامل خارجي عليه دولت قانوني شكل گيرد. آنگونه كه رييس اتاق اصناف از اتفاقات بازار در روز گذشته خبر داده دستهاي پيدا و پنهاني به دنبال بر هم زدن بازار هستند و سرچشمه اين حركتها در خارج از بازار است. علي فاضلي به اين موضوع اشاره كرده كه برخي افراد غير بازاري با لگد به جان كركرهها افتاده و از بازاريان خواستهاند تا مغازههاي خود را ببندند و آنان نيز از بيم خسارتهاي بيشتر اقدام به بستن مغازههاي خود كردهاند. در اين ميان دولت به برگزاري جلسات متعددي روي آورده و به صراحت اعلام كرده كه منابع ارزي كشور محدود است و نميتوان آن را صرف سفرهاي خارجي، واردات كالاهاي لوكس و برخي كالاهاي غير ضرور كرد. دولت به تازگي واردات بيش از ١٣٠٠ قلم كالا را ممنوع كرده و ديگر ثبت سفارش آن را انجام نميدهد. خودرو نمونهاي از اين كالاهاست. كارشناسان اقتصادي بر اين باورند كه بهتر بود سهميهبندي ارز از همان ابتداي انتخاب دونالد ترامپ و اظهارات ضدايراني او صورت ميگرفت، نه اينكه بسياري از منابع ارزي از كشور خارج شود آنگاه اين سياستها مورد توجه قرار گيرد. به نظر ميرسد بهتر است تا دولت تعارفات را كنار گذاشته و در وضعيت كنوني سختگيريهاي بيشتري بر بازار ارز اعمال كند. شايد بهتر است ذخاير مورد نياز براي واردات كالاهاي اساسي و رساندن حداقل ٢٢٠٠ كالري در روز به مردم را مورد توجه قرار دهد و با شكل دادن بازار ثانويه ارز كه روز گذشته رييس كل بانك مركزي هم به آن اشاره كرده، ساير كالاها با قيمت واقعي و تعادلي وارد كشور شود. در اين ميان برخي اقتصاددانان معتقدند كه تخصيص ارز به واردكنندگان موبايل چندان منطقي نيست و اگر كساني قصد خريد گوشيهاي پيشرفته را دارند بايد قيمت واقعي آن را بپردازند. آنچه مشخص است در شرايط فعلي دولت بهتر است به سختگيريهاي ارزي خود ادامه دهد تا كنترل واردات كالاها را از دست ندهد. در گام دوم بازار ثانويه ارز را براي برطرف كردن نيازهاي واقعي مردم ايجاد كند تا مصرفكنندگان بتوانند كالاهاي مورد نياز خود را با قيمت تعادلي و نه يارانهاي تهيه كنند.
قيمت فروش سکه و طلا در بازار ايران
نرخ دوم دلار در بورس کشف میشود
گزارشها حاکی از آن است که در جلسه یکشنبه شب، موضوعات مختلفی درخصوص مکانیزم تعیین نرخ... کلیک کنید.
نرخ ارز رسمی/ دلار ۴۲۵۴ تومان شد (سهشنبه ۵ تیر ماه ۹۷)
ارزش ۱۱ ارز در حالی روند نزولی به خود گرفته که ارزش دلار همچون روز گذشته روند صعودی به خود گرفته است. برای دیدن نرخ سایر ارزها کلیک کنید.
۱۴۵ميليون يورويي که مشخص نيست کجاست
در فهرستي که وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات منتشر کرده، اسامي ۴۰ شرکت ديده ميشود که در سه ماه گذشته در مجموع ۲۲۰ ميليون يورو ارز به نرخ دولتي گرفتهاند، اما در عمل فقط ۳۰ شرکت از اين بين جمعا ۷۵ ميليون يورو واردات انجام دادهاند. از ميان تمامي اين شرکتها فقط چهار شرکت ديتل، توسعه اقتصاد توان ياسين، سيب طلايي هوشمند و دلتا همراه پردازش شرق همه ارز دريافتي خود را به واردات اختصاص دادهاند و در مقابل ۱۰ شرکت وجود دارند که حتي يک يورو از ارز سوبسيددار دريافتي خود را برای واردات خرج نکردهاند. اين ۱۰ شرکت يعني شرکتهاي ياس تجارت جهان، توسعه ارتباطات هما، پرشين الماس سيستم، اسمارت تکنولوژي قشم، همراهسيستم آترا، آيششبکه، امرداد همراه، سورين پخش رايانه، فوژانارتباط قشم، طنينانداز شهر پاک، در مجموع ۲۱.۵ ميليون يورو ارز با نرخ دولتي گرفتهاند، اما هيچ وارداتي انجام ندادهاند. بااينحال تنها ماجرا به همينجا ختم نميشود و شرکتهاي ديگري نيز که رقم وارداتشان در سه ماه گذشته صفر نبوده نيز اغلب فقط بخشي از يوروي دريافتي خود را صرف واردات کردهاند. در واقع نگاهي به مجموع ارزهاي دريافتي و واردات نشان ميدهد چيزي حدود يکسوم ارز دولتي، به واردات تبديل شده و تکليف باقيمانده آن مشخص نيست. شرکتي که بيش از همه ارز مبادلهاي دريافت کرده و ۱۶ ميليون يوروي آن منجر به واردات در سه ماه گذشته نشده، تنها يک ماه قبل با تغيير اساسنامه خود خريد و فروش و واردات تلفن همراه را به موضوع فعاليتش اضافه کرده و در عمل شرکتي است که فعاليت اقتصادياش فروش لوازم الکترونيک ديگر بوده است. هيچکدام از مديران اين شرکت حاضر به گفتوگو با «شرق» نشدند، اما يکي از مسئولان اين شرکت به «شرق» گفت در صورت لزوم مديران شرکت به مسئولان پاسخگو خواهند بود و درحالحاضر نميتوانند اطلاعاتي در اختيار ما بگذارند. نکته جالب اين است که اگرچه اغلب اين شرکتها هنوز يوروهاي دريافتي خود را صرف واردات نکردهاند، در فروشگاههاي اينترنتي خود هيچ محصولي براي عرضه ندارند و در مقابل تلفنهاي همراهي که در بازار براي فروش وجود دارند اگرچه از طريق همين شرکتها وارد بازار شدهاند، اما به قيمتي فروخته ميشوند که تفاوتي آشکار با قيمت تمامشدهشان با يوروي دولتي دارد. آنگاه اين سؤال پيش ميآيد که وقتي بازار تلفن همراه که امکان حيات قاچاقيان در آن وجود ندارد و صفر تا صد ورودي و خروجي آن قابل پيگيري و رصد است اينگونه دچار آشفتگي است، بازارهاي ديگر چه وضعيتي خواهند داشت؟
تشکیل بازار ثانویه ارز تا هفته آینده
۴۶ روز پس از اجرای سیاست یکسانسازی نرخ ارز و پس از گمانه زنیهای فراوان، سرانجام رئیسکل بانک مرکزی از ایجاد بازار ثانویه ارز طی هفته آینده خبر داد. ولیالله سیف در حاشیه جلسه مشترک کمیسیون صنایع و کمیسیون حمایت از تولید مجلس شورای اسلامی، گفت: جزئیات این بازار ثانویه تدوین شده و از محل ۲۰ درصد صادرات غیرنفتی که عمدتاً از طریق بخش خصوصی انجام میشود برای واردات برخی کالاهای غیراساسی و بهصورت نرخ توافقی خواهد بود. وی گفت: ایجاد این بازار از شکلگیری برخی نرخهای نامشخص که امروز در کوچه پسکوچهها ازطریق دلالان انجام میشود، جلوگیری میکند. رئیسکل بانک مرکزی همچنین افزود: سامانهای در حال ایجاد است تا در آن همه کالاهایی که برای واردات از ارز ۴۲۰۰تومانی استفاده کردهاند، مشخص شود. وی گفت: با اجرایی شدن این سامانه واردکنندگان این کالاها نمیتوانند آنها را با قیمتهای بالاتر بفروشند. سیف افزود: با مشخص شدن این کالاها این امکان وجود دارد که با هماهنگی دستگاههای نظارتی از جمله تعزیرات و بازرسی از گرانفروشیها جلوگیری شود.
- 68
- 196
کاربر مهمان
۱۳۹۷/۴/۶ - ۱۸:۲۰
Permalink