شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۸:۲۲ - ۱۰ آبان ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۰۸۰۰۱۴۴
سیاست داخلی

افشاگري اصلاح‌ طلبانه الهه كولايي

برخي با رانت و پول وارد ليست اميد شدند

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران,الهه کولایی

 ورود با رانت و پول به ليست اميد؛ اين خبر توسط الهه كولايي فعال سياسي اصلاح‌طلب اعلام شد؛ خبري كه اگر در برخي كشورهاي منتشر مي‌شد، پس از انتشار آن بلافاصله موجي از استعفا از فعاليت سياسي و عذرخواهي را با خود به همراه داشت، اما اكنون در عرصه سياسي ايران خبري از اين دست نیست. جالب آنكه كه يكي از تصميم‌گيران درباره ليست اميد در تهران اين خبر را اعلام كرده است. چرايي اعلام اين خبر با توجه به حضور الهه كولايي درشوراي عالي به‌طور يقين به انگيزه و هدف خاصي صورت گرفته است. از جمله لزوم شفاف شدن هزينه‌هاي انتخاباتي اصلاح‌طلبان در سراسر كشور و عدم استفاده از رانت به علت وابستگي اشخاص به افراد براي قرارگرفتن در ليست‌هاي گوناگون براي ورد به عرصه سياست مي‌تواند از جمله انگيزه‌هاي اعلام اين خبر باشد.

 

وجود «رانت» و «پول» در نبود احزاب قدرتمند

بي‌ترديد فعاليت سياسي هزينه‌بر است؛ هزينه‌هاي مادي و معنوي كه هر فرد نمي‌تواند آن را بپردازد. عضويت در يك حزب نياز به پرداخت حق عضويت است كه اين هزينه از جمله هزينه‌هاي مادي فعاليت سياسي است. هزينه معنوي فعاليت سياسي نيز صرف وقت براي حضور درتشكل‌هاي سياسي است. پرداخت اين هزينه‌ها در ايران چندان مرسوم نيست، چون اساسا فعاليت تشكيلاتي به علت عدم توسعه سياسي و عدم توجه قانون ‌انتخابات به احزاب وجود ندارد و تنها ائتلاف‌هایی از احزاب متكثر است كه در زمان انتخابات با ارائه ليست‌هايي سعي دركنشگري سياسي در مقابل رقباي خود دارند.

 

به همين جهت هزينه‌هایي انتخاباتي در ايران شفاف نيست و معمولا برخي از افراد شناخته شده مبالغي را به ستاد‌هاي انتخاباتي مي‌پردازند. همچنين افرادي كه در ليست‌هاي انتخاباتي وارد مي‌شوند نيز هزينه‌هاي را در ستاد‌هاي انتخاباتي متقبل مي‌شوند و از اين طريق هزينه‌هاي انتخاباتي تامين مي‌شود. الهه كولايي فعال سياسي اصلاح‌طلب و عضو شوراي هماهنگي مجمع زنان اصلاح‌طلب در اين مورد به «آنا» اعلام كرده است: «به هر حال افرادي كه از امكان مالي و ارتباطات خوبي برخوردارند و چنين امكاناتي براي آنها فراهم است، قطعا نسبت به بقيه افراد شانس بيشتر و بهتري براي حضور در همه ليست‌هاي انتخاباتي دارند.» وي دربخشي ديگر از سخنان خود اظهار داشت:«هميشه پول و قدرت در حوزه سياست تاثيرگذار هستند. برخي كانديداها از طريق رانت وارد ليست اميد شدند و من اين مساله را تكذيب نمي‌كنم.» رانت سياسي به معني وابستگي نمايندگان ليست اميد، حتي بيشتر از «پول» به چشم مي‌خورد، زيرا هستند افرادي كه به علت وابستگي به مديران دوران اصلاحات وارد ليست‌هاي انتخاباتي شدند. اين در حالي است كه برخي از افراد بودند كه استعداد‌هاي زيادي درمجلس داشتند و به علت عدم سرشناسي سياسي حتي با وجود سمت‌هايي مانند استاد دانشگاه حقوق و علوم سياسي در ليست قرار نگرفتند. در اين رابطه نيز الهه كولايي«پول» و «رانت» را يكي از ابزارهاي مهم براي ورود به سياست و حضور در ليست‌هاي انتخاباتي دانست و گفت: پول و رانت و همچنين تلاش براي استفاده از سازوكارهاي موثر در نتايج انتخابات، هيچ‌گاه از عرصه رقابت‌ها خارج نشده و نخواهد شد. ضمن اينكه در توسعه يافته‌ترين و پيشرفته‌ترين كشورها نيز شاهد تاثيرگذاري چنين عواملي در انتخابات يا ورود كانديداها به ليست‌ها هستيم.

 

رانت و توسعه‌نيافتگي

استفاده از رانت و پول در هر نقطه‌اي از دنيا كه توسعه سياسي وجود نداشته باشد را نمي‌توان منكر شد، ولي حركت به سوي كار تشكيلاتي و توسعه سياسي مي‌تواند از ميزان چنين رانت‌هايي بكاهد. البته در گذشته در ميان اصلاح‌طلبان چنين خبرهايي نبود و حتي يكي از احزاب اصرار داشت كه كانديدايي در ليست اصلاح‌طلبان در مجلس ششم نداشته باشد و البته با تاكيد ساير احزاب افرادي از آن سازمان در ليست مجلس ششم قرار گرفتند. البته تاكيد بر كار تشكيلاتي نبايد همراه با استفاده از امكانات باشد، زيرا احزابي در بين اصلاح‌طلبان هستند كه هيچ نيروي قوي در ميان اعضاي آنها وجود ندارد و خروجي آنها نهايتا نمايندگان منزوي در مجلس است، اما به علت داشتن امكاناتي از جمله «چاپخانه» همه ساله در انتخابات‌هاي گوناگون افرادي را به اجبار درحالتي كه وزنه‌اي در انتخابات ميان گروه‌هاي سياسي ندارند، وارد ليست‌هاي انتخاباتي اصلاح‌طلبان مي‌كنند.

 

سهم‌خواهي احزاب

 بدون شك يكي ديگر از علل به وجود آمدن رانت سياسي درليست‌هاي انتخاباتي سهم خواهي احزاب است. اين در حالي است که هستند احزاب اصلاح‌طلبي كه به اين نتيجه رسيده‌اند كه نبايد به سوي سهم خواهي از ليست‌هاي انتخاباتي حركت كرد و كار تشكيلاتي را به سهم‌خواهي از ليست‌هاي انتخاباتي ترجیح داد، بلكه بايد بيشتر در جهت ايجاد توسعه سياسي و رشد فرهنگ كار جمعي و تشكيلاتي حركت كرد، زيرا در صورت پذيرفته شدن اين مورد از سوي مردم آنگاه احزاب بايد در عرصه كنش سياسي حضور داشته باشند و در نتيجه به آرامي پديده‌هايي همچون استفاده از رانت و پول براي قرار گرفتن در ليست‌هاي انتخاباتي به امری منفي‌ تبديل مي‌شود و مردم نيز به سوي راي دادن به ليست احزاب در انتخابات‌هاي گوناگون حركت خواهند كرد. اگر به اين سمت حركت كنيم در آينده به جاي وجود افراد رانتي در مجلس شاهد شايسته‌سالاري وحضور نمایندگان قوی‌تر در مجلس خواهيم بود.

 

 

 

armandaily.ir
  • 17
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش