دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۲۱ - ۲۰ دي ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۰۱۸۴۵
بین الملل

شبح «ترامپیسم» در برزیلیا / بایدن دا سیلوا را به واشنگتن دعوت کرد

لولا داسیلوا,وضعیت لولا داسیلوا
یورش معترضان به کنگره و دادگاه عالی برزیل محکومیت جهانی و اعتراض مقاماتی همچون جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی و همچنین آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور؛ جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، آنتونیو گوترش،‌ دبیرکل سازمان ملل و جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا را درپی داشت

روزنامه توسعه ایرانی: بعدازظهر ششم ژانویه ۲۰۲۱ میلادی جهان با رویدادی روبرو شد که تا به امروز نه تنها پرونده‌اش باز است، بلکه به یک بدعت تبدیل شده است. آن رویداد اگرچه به نوعی به پای طرفداران و شخصِ دونالد ترامپ، رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده نوشته شد، اما در نهایت آنچه به وجود آمد تحلیل‌های بسیاری در باب نقض دموکراسی در سرزمین‌های جهان اولی درپی داشت؛ ولی آنچه که در این میان اهمیت دارد تکثیر این موضوع و تبعات آن در سراسر جهان است.

امروزه به صورت گسترده شاهد آن هستیم که پوپولیسم و مشتقات آن بر پیکره سیاسی و اجتماعی سراسر دنیا تاثیری سهمگین گذاشته است. یک روز ترامپ به عنوان یک عنصر غیرمتوازن و علیه ارزش‌های جهانی ظهور می‌کند و روز دیگر دوقولوی آن یعنی «ژائیر بولسونارو» در برزیل یا «ویکتور اوربان» به عنوان نخست‌وزیر در مجارستان به پا می‌خیزد و بانگ راستگرایی سر می‌دهد. اینکه ترامپ یا بولسونارو از کرسی قدرت کنار زده شده‌اند یک موضوع شکلی به حساب می‌آید؛ چراکه مستأجران سیاسی چه در واشنگتن باشند یا در برزیلیا در نهایت و بعد از طی کردن یک دوره مشخص باید به خانه‌هایشان برگردند اما از منظر ماهوی رفتار آنها می‌تواند دهه‌ها در کالبد سیاسی- اجتماعی یک جامعه باقی بماند.

ترامپ دقیقاً همین آثار منفی را برای آمریکا بر جای گذاشت و حالا این مساله و حمله طرفداران رئیس جمهوری پیشین آمریکا در برزیل هم تکرار شده است. در این رابطه روز یکشنبه بر اساس تصاویر تلویزیونی که منتشر شد، حامیان ژائیر بولسونارو، رئیس جمهور سابق و راستگرای افراطی برزیل به دادگاه عالی و ساختمان کنگره حمله و کاخ ریاست جمهوری در برازیلیا (پایتخت برزیل) را محاصره کردند.

در این رابطه خبرگزاری رویترز روز گذشته (دوشنبه) در گزارشی نوشت که همانند آنچه در تاریخ ۶ ژانویه ۲۰۲۱ برای ساختمان کنگره ایالات متحده روی داد و در آن حامیان دونالد ترامپ به ساختمان قوه مقننه آمریکا حمله کردند تا مانع تایید ریاست جمهوری جو بایدن شوند، روز یکشنبه نیز چندین هزار معترض به کنگره و دادگاه عالی برزیل حمله کرده و به اثاثیه داخل آنجا خسارت وارد کردند. رسانه‌های محلی تخمین می‌زنند که حدود ۳۰۰۰ نفر در این تهاجم حضور داشتند؛ چراکه بسیاری از معترضان به نتیجه انتخابات ۳۰ اکتبر که در آن لولا داسیلوا ، سیاستمداران چپگرا بولسونارو را شکست داد، مخالفت می‌کنند و آن را قبول ندارند.

ریشه این حمله معترضان هم البته تا حدودی مشخص است؛ رئیس‌جمهور سابق بارها، بدون مدرک، اعتبار سیستم رأی‌گیری الکترونیکی کشورش را زیر سؤال برده و بسیاری از حامیان سرسخت او، حرف‌هایش را باور دارند. این در حالی است که بولسونارو ۴۸ ساعت قبل از پایان ماموریت خود، برزیل را به مقصد فلوریدا ترک کرده بود. در واکنش به این اقدام طرفداران بولسونارو، حزب کارگران به رهبری لولا از دفتر دادستان عالی خواست تا به نیروهای امنیت عمومی دستور دهد تا برای مهار تظاهرکنندگان اقدام کنند. در همین حال رئیس‌جمهوری برزیل با اعلام حالت فوق‌العاده، گفته است قصد دارد آنهایی را که در چنین اقدامی دست داشته‌اند،‌ مجازات کند.

فرماندار برازیلیا یورش معترضان به کنگره و دادگاه عالی برزیل را «حملات تروریستی» نامید. یعنی همان عبارتی که دموکرات‌های ساکن واشنگتن علیه طرفداران ترامپ استفاده کردند و تا همین حالا روند تقابل میان دو حزب به قوت خود باقی است. به همین جهت است که باید بگوییم ویروس پوپولیسمی که ترامپ آن را سرایت داد، حالا دامان برزیل را هم گرفته است

حمایت واشنگتن از لولا!

اینکه چرا یکباره چنین اتفاقی رخ داد، موضوعی است که باید ریشه‌های آن را در برزیل و لایه‌های سیاسی- اجتماعی این کشور دنبال کرد. همانگونه که گفته شد، بولسونارو به صورت تمام و کمال تحت حمایت سیاسی دونالد ترامپ قرار داشت و از سوی دیگر او با روسیه هم روابط خوبی در پشت صحنه برقرار کرده بود. همین موضوع باعث شد تا او همانند بسیاری از سیاستمداران دنیا بتواند با مانورهای مزورانه سیاسی، رقبای خود را مغلوب کند اما در دوران پاندمی کرونا فشارهایی که از ناحیه او بر مردم (چه از حیث روانی و اجتماعی و چه از منظر سیاسی- اقنصادی) وارد شد، تقریباً فضا را برای بازگشت لولا داسیلوا به قدرت فراهم کرد که در نهایت این امر محقق شد.

داسیلوا حالا به گونه‌ای حرکت می‌کند که بتواند با همان مشی سوسیالیستی خود در ابتدا اقتصاد را ترمیم کند و در سطح دیگر روابطش با غرب را بازتعریف و بازنویسی کند. به همین دلیل قاطبه مقاماتی که در جهان برای برزیل ارزش زیادی قائل هستند، اقدام روز یکشنبه طرفداران بولسونارو را مورد انتقاد قرار دادند.

به عنوان مثال جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا این حمله را محکوم کرد و در توییتر نوشت: «من حمله به دموکراسی و انتقال مسالمت‌آمیز قدرت در برزیل را محکوم می‌کنم. نهادهای دموکراتیک برزیل از حمایت کامل ما برخوردارند و اراده مردم برزیل نباید تضعیف شود. من مشتاقانه منتظر ادامه همکاری با رئیس‌جمهور جدید این کشور هستم».

به دنبال این موضع‌گیری جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی و همچنین آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور هم مواضع مشابهی اتخاذ کردند. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم گفت که اتحادیه اروپا حمایت خود را از لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس‌جمهور جدید برزیل در بحبوحه ناآرامی‌ها در پایتخت برزیل اعلام کرده است. آنتونیو گوترش،‌ دبیرکل سازمان ملل نیز ضمن محکوم کردن حمله حامیان بولسونارو به ساختمان‌های دولتی آن را حمله به موسسات دموکراسی در این کشور دانست.

او گفت، باید به خواست ملت برزیل و موسسات کشور احترام گذاشته شود. دبیرکل سازمان ملل در توئیتر نوشت: برزیل کشور دموکراتیک بزرگی است. جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا در توئیتر ضمن ابراز همبستگی با نهادهای برزیل گفت که از آنچه در برزیل اتفاق می‌افتد نمی‌توان بی‌تفاوت گذشت. روسای جمهور آرژانتین و کلمبیا هم اتفاقات اخیر در برزیل را یک فاجعه خطرناک سیاسی خواندند و از دولت جدید برزیل حمایت کردند. در این رابطه فرماندار برازیلیا نیز اعلام کرد که بیش از ۴۰۰ تن از کسانی که به ساختمان‌های دولتی حمله کردند بازداشت شده‌اند و طبق قانون به دلیل جرایم ارتکابی مجازات خواهند شد. نکته جالب این است که فرماندار برازیلیا در توصیف یورش معترضان به کنگره و دادگاه عالی برزیل از عبارت «حملات تروریستی» استفاده کرده است. این دقیقاً همان عبارتی است که دموکرات‌های ساکن واشنگتن علیه طرفداران ترامپ استفاده کردند و تا همین حالا روند تقابل میان دو حزب به قوت خود باقی است. به همین جهت است که باید بگوییم ویروس پوپولیسمی که ترامپ آن را سرایت داد، حالا دامان برزیل را هم گرفته است.

بایدن دا سیلوا را به واشنگتن دعوت کرد/ بولسونارو در بیمارستانی در آمریکا بستری شد

کاخ سفید اعلام کرد، جو بایدن در تماس تلفنی با همتای برزیلی خود حمایت ثابتش از او را اعلام کرده است.

لولا داسیلوا,وضعیت لولا داسیلوا

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، کاخ سفید در بیانیه‌ای اعلام کرد: جو بایدن، رئیس‌جمهوری در تماس تلفنی با لوئیس ایناسیو لولا داسیلو، همتای برزیلی از او دعوت کرده فوریه آینده برای انجام رایزنی‌ها حول مسائلی گسترده‌ به واشنگتن سفر کند. 

در این بیانیه آمده است: بایدن بر حمایت ثابت آمریکا از دموکراسی در برزیل و خواست و اراده آزاد مردم این کشور که در جریان انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری بیان کردند و به پیروزی لولا منجر شد، تاکید کرد.

طبق این بیانیه،‌ بایدن خشونت و حملات به موسسات دموکراسی و گذار مسالمت آمیز قدرت را محکوم کرد.

در این بیانیه اشاره شده،‌ بایدن از لولا دا سیلوا خواسته اوایل فوریه به واشنگتن سفر کند تا رایزنی‌هایی درباره دایره گسترده‌ای از مسائل داشته باشند و رئیس‌جمهوری برزیل نیز قبول کرده است.

این در حالی است که رسانه‌های آمریکایی از بستری شدن رئیس جمهوری پیشین برزیل در بیمارستانی در آمریکا خبر دادند.

به گزارش اسپوتنیک، نشریه O Globo از بستری ژایر بولسونارو رئیس جمهوری پیشین برزیل به دلیل درد شکم در بیمارستانی در ایالات متحده خبر داد.

به نوشته این نشریه، بولسونارو در بیمارستانی در اورلاندو فلوریدا بستری شده است.

بولسونارو در پایان سال گذشته به ایالات متحده پرواز کرد و قصد نداشت در مراسم انتقال قدرت به رئیس جمهوری جدید برزیل شرکت کند.

رئیس سابق دولت پس از سوء قصد در سال ۲۰۱۸ با مشکلات سلامتی روبرو است. سپس او در جریان یک گردهمایی انتخاباتی در شهر Juiz de Foro، تقریباً یک ماه قبل از رای‌گیری با چاقو زخمی شد. پس از آن، بولسونارو تحت چندین عمل جراحی قرار گرفت.

دکترش گفته است که انسداد روده دارد اما خطری جدی او را تهدید نمی‌کند و به احتمال زیاد به جراحی نیاز نداشته باشد.

ژایر بولسونارو طی مصاحبه‌ای با سی‌ان‌ان برزیل گفته بود که تا آخر ماه ژانویه در آمریکا می‌ماند اما اکنون اعلام کرد که هر چه زودتر به برزیل برمی‌گردد تا ملاقاتی با دکترهایش داشته باشد.

همزمان، شورش‌ها در برزیل در پس زمینه نتایج انتخابات ریاست جمهوری ادامه دارد. حامیان ژایر بولسونارو که از اواخر سال گذشته دست به تظاهرات زده‌اند، اخیرا دادگاه عالی، کنگره و ساختمان‌های ریاست جمهوری را اشغال و غارت کردند. بیش از ۴۰۰ نفر توسط پلیس بازداشت شدند.

معترضان خواستار استعفای رئیس جمهوری فعلی لوئیس ایناسیو لولا داسیلوا هستند که در اوایل ژانویه به قدرت رسید. او در دور دوم پیروز شد و با اختلاف کمی از بولسونارو پیشی گرفت. در ماه نوامبر، دادگاه عالی انتخابات برزیل ادعای حزب رئیس جمهور سابق برای ابطال برخی از آرای انتخابات ریاست جمهوری را رد کرد.

لولا داسیلوا دستور استقرار نیروهای نظامی فدرال و نیروهای مجری قانون را برای مقابله با ناآرامی‌ها صادر کرد. او آنها را وحشی خواند و قول داد که افراد شرکت‌کننده در شورش‌ها به حداکثر مجازات قانون مجازات خواهند شد. بولسونارو همچنین از اقدامات خرابکاران انتقاد کرد. به گفته رئیس جمهوری سابق، روش‌های حامیان او فراتر از دموکراسی بود.

کشورها و سازمان‌های بین‌المللی منطقه آمریکا حمایت خود را از لولا داسیلوا اعلام کردند و اقدامات معترضان را اقدامی ضد دموکراتیک برای کودتا خواندند.

  • 13
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش