سه شنبه ۰۱ خرداد ۱۴۰۳
۰۹:۳۶ - ۰۷ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۱۶۵۳
بین الملل

سقوط لیر و انتخابات ریاست جمهوری و مجلس ترکیه

ارز,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار بین الملل
کمتر از یک ماه دیگر تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و مجلس ترکیه زمان باقی است اما آشفتگی‌های ارزی در ماه‌های اخیر موجب ایجاد نگرانی در توانایی آنکارا در مواجهه با مشکلات اقتصادی رو به رشد این کشور شده است.

به گزارش تسنیم، کمتر از یک ماه دیگر تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و مجلس ترکیه زمان باقی است اما آشفتگی‌های ارزی در ماه‌های اخیر موجب ایجاد نگرانی در توانایی آنکارا در مواجهه با مشکلات اقتصادی رو به رشد این کشور شده است. در زمانهایی نه چندان دور در سال ۲۰۱۷ هر دلار آمریکا معادل ۱.۳ لیر ترکیه بود. این رقم در هفته های اخیر در سایه انفعال بانک مرکزی ترکیه و مخالفتهای اردوغان با افزایش نرخ بهره دستخوش تلاطم شده است.

 

در ۲۳ مه ارزش لیر ترکیه با ۵ درصد کاهش در برابر دلار آمریکا رکوردی تازه زد و هر دلار با ۴.۹۲ لیر معامله شد. بانک مرکزی بلافاصله و در اقدامی شتاب زده نرخ بهره را افزایش داد تا از سقوط ارزش لیر ترکیه جلوگیری کرده و موجب آرامش سرمایه گذاران گردد. با این حال با توجه به عدم آرامش روانی بازار بسیار محتمل است که قیمت دلار تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری و مجلس در ۲۴ ژوئن به ۵ لیر برسد.

 

مشکلات چطور به این نقطه رسید؟

هر چند در ماه جاری خصوصا روزهای اخیر ارزش لیر سقوط کرد اما فعالان بازار امیدوار بودند که بانک مرکزی دخالت کند اما اتفاقی رخ نداد. در ۱۶ مه بانک مرکزی ترکیه با صدور بیانیه ای به اتفاقات این گونه واکنش نشان داد: «بانک مرکزی از نزدیک بر شکل گیری قیمتهای ناسالم در بازار نظارت می کند. با توجه به تاثیر تحولات اخیر بر نرخ تورم، گامهای ضروری برداشته خواهد شد.» این بیانیه در فقدان اقدامات عملی توانست فقط چند ساعت بر نرخ دلار اثر بگذارد.

 

دیدار رئیس بانک مرکزی (به عنوان نهادی مستقل از دولت) با رئیس جمهور ترکیه رجب طیب اردوغان آن هم در دفتر مرکزی حزب عدالت و توسعه ضربه دیگری به اعتبار این بانک وارد کرد.

 

مساله ارز پس از سفر اردوغان به لندن در روزهای ۱۳-۱۵ مه که باعث ضربه زدن به اعتماد سرمایه گذاران خارجی گردید، وارد مرحله جدیدی شد. مصاحبه ها و دیدارهای اردوغان با مدیران مالی جهانی هر کسی را که اندک امیدی به استفاده از این فرصت برای رفع سوءبرداشتها از مدیریت اقتصادی ترکیه بود را ناامید کرد. به جای اطمینان بخشی به سرمایه گذاران، اردوغان از سیاستهای مدنظرش گفت و اعلام کرد قصد دارد درباره نرخهای بهره تجدیدنظر کند و در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو، در استقلال بانک مرکزی تجدیدنظر خواهد کرد.

 

تلویزیون بلومبرگ که با رئیس جمهور ترکیه مصاحبه کرده نوشت: «اردوغان مرتبا از بانک مرکزی به جهت تنظیم نرخ بهره که به اعتقاد وی عامل افزایش قیمتها بوده انتقاد می کند، مساله ای که با نظریات متعارف اقتصادی تناقض دارد.»

 

با توجه به مطالب منعکس شده پیرامون پیش بینی مبادلات اعتباری، حق بیمه ریسک ترکیه در ۲۲ مه به عدد ۲۸۲ رسیده است. عددی به مراتب بالاتر از حق بیمه ریسک کشورهایی مثل برزیل با عدد ۱۹۶ و روسیه با عدد ۱۳۴. البته این بدان معناست که هزینه های وامهای خارجی ترکیه در حال افزایش است.

 

در داخل ترکیه نیز مردم برای مقابله با موج افزایش تورم در حال تبدیل پولهای خود به ارزهای احتیاطی (hard currency) هستند. این امر باعث افزایش تقاضا برای ارزهای خارجی شده است. شرکتهای خصوصی نیز برای کاهش خطرات آینده در حال خرید ارزهای خارجی هستند.

 

بانک مرکزی ترکیه گزارش داده که طی ۱۲ ماه آینده به دنبال اخذ یک وام ۱۸۸ میلیارد دلاری است. البته باید مبلغ ۵۰ میلیارد دلار نیاز مالی برای تامین کسری حساب جاری را نیز اضافه کرد که باعث میشود ترکیه در ۱۲ ماه آینده نیازمند ۲۳۰ میلیارد دلار باشد. 

 

مصطفی سونمز اقتصاددان ترکیه­‌ای در یادداشتی در المانیتور نوشت: افزایش نرخ بهره موثرترین ابزار در دست بانک مرکزی برای خنثی کردن فشارهای جهت مدیریت میزان نقدینگی است. با این وجود اردوغان معتقد است که افزایش نرخ بهره میتواند در انتخابات پیش رو بر روی مسائل اقتصادی تاثیر منفی بگذارد. خصوصا به بخش مسکن که تا کنون باعث سربلندیهای زیادی برای وی بوده ضربه بدی خواهد زد. 

 

پرسش این روزهای اقتصاد ترکیه این است: آیا افزایش نرخ بهره باعث کاهش گران شدن دلار خواهد شد یا سرمایه گذاران خارجی در کوتاه مدت با خروج از بازار ترکیه از دلار ارزان قیمت سود خواهند برد و با ایجاد موج جدید تقاضا، قیمتها دوباره افزایش خواهد یافت.

 

انتخابات ریاست جمهوری و مجلس ترکیه در ۲۴ ژوئن به طور همزمان برگزار می شود و پیش بینی میشود که انتخابات ریاست جمهوری به دور دوم کشیده شود. برخی ناظران معتقدند که طی این مدت لیر ترکیه با وجود مداخلات بانک مرکزی احتمالا به سقوط خود ادامه خواهد داد. این تلاطم نرخ ارز نه تنها بر معیشت مردم ترکیه بلکه بر تصمیمات آنها در روز ۲۴ ژوئن و بر سر صندوقهای رای تاثیر خواهد گذاشت.

 

 

  • 13
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش