شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۷:۵۳ - ۳۰ مهر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۷۰۶۸۶۰
خاورمیانه

قمار يا سياست؟

مسعود بارزانی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

در عالم سياست هيچ‌ چيز بدتر از جرزني نيست يا حداقل اينكه جرزني يكي از موارد زشت در سياست است.سياست‌مداراني كه شكست مي‌خورند، سپس تقصير را گردن ديگران مي‌اندازند، مصداق آن ضرب‌المثل مي‌شوند كه مي‌گويند طرف بلد نبود برقصد مي‌گفت زمين كج است!

 

قضيه آقاي بارزاني نيز از اين نوع است. كسي كه آرمان مردم كُرد را بازيچه منافع و وضعيت خود قرار داد و به جاي آنكه آنان را در مسير توسعه و ترقي بيشتر قرار دهد، وارد منازعه‌اي بي‌حاصل كرد و اكنون كه دوران خوشحالي او به كمتر از سه هفته نرسيده و استان كركوك و مناطق نفتي را تحويل داد و رفت، شروع به جرزني كرده و از يك‌سو ديگر احزاب كُرد را متهم به خيانت كرده، سپس صداي خود در اعتراض به نسل‌كشي كُردها از سوی دولت عراق را بلند كرده و از همه بدتر اينكه ايران را برنامه‌ريز يا مداخله‌گر وضعيت كنوني در كركوك دانسته است، درحالي كه وي فراموش كرده پس از ديدار با سردار سليماني چه جملاتي گفت، ولی وي اكنون کارش به جایی رسیده که باید مواظب باشد معاونش بازداشت نشود.

 

لذا گفته است که «بگذارید مسئولان بغداد آزاد باشند و هر دستوری می‌خواهند صادر کنند اما باید بدانند که هرگز نمی‌توانند کوسرت رسول، معاونم و مبارزان دیگر را بازداشت کنند.» و بدتر این‌که دولت عراق را متهم به نقض قانون اساسی می‌کند که پیش از این، از آن خارج شده است!

 

مشكل اين است كه به قول رویترز: «ایده مسعود بارزانی برای برگزاری همه پرسی جدایی اقلیم کردستان عراق، قماری بود که رویای او برای استقلال را دست‌نیافتنی‌تر از همیشه کرد.» وقتي كسي قمار مي‌كند، بايد فكر همه چيز ازجمله باخت را هم بكند. مسعود بارزاني حق نداشت كليت سرنوشت كُردها را براي تحکیم قدرت خودش به قمار بگذارد و امروز انواع و اقسام توجيهات را براي شكست خود بتراشد.

 

اين گزاره براي همه سياست مداران صادق است. هيچ سياست‌مداري حق ندارد به هزينه مردم خود، اهداف خيالي و بلندپروازانه‌اي را در دستور کار قرار دهد. از همان ابتدا نيز معلوم بود كه «سنگ بزرگ علامت نزدن است».

 

كسي كه چنين هدف مهمي را انتخاب مي‌كند تا خود را قهرمان كُردها معرفي كند و احتمالا پس از صلاح‌الدين ايوبي به مهمترين رهبر تاريخي كردستان تبديل شود، بايد متوجه مي‌شد كه قدرت لازم را براي مقابله با مخالفان اين سياست مي‌داشت.

 

يكي از رهبران احزاب مخالف بارزاني در اين مورد واقعیت ماجرا را توضيح مي‌دهد كه بارزاني چگونه به نصايح و توصيه‌هاي ديگران توجه نكرد: «در آخرین روزها (منتهی به همه‌پرسی) برت مک‌گورگ (نماینده ویژه آمریکا در ائتلاف ضدداعش) و فرانک بیکر (سفیر انگلیس در عراق)، پیشنهادی به ما ارایه دادند که ما را محافظت می‌کرد.

 

این امتیاز شرافتمندانه‌ای بود که با آن کسی نمی‌باخت، ما کرکوک را حفظ می‌کردیم و این تراژدی که برای مردم کُرد پیش آمده، پیش نمی‌آمد اما متاسفانه باز هم رهبران کردستان نتوانستند تصمیم درستی بگیرند، حتی در نبرد کرکوک هم فرصتی وجود داشت، حتی در زمانی که نیروهای عراقی در راه کرکوک بودند، حیدرالعبادی تلاش کرد تا دست خود را به سوی ما دراز کند و مصالحه‌ای شرفتمندانه را به ما پیشنهاد کرد. این پیشنهاد به ما می‌گفت اگر با بغداد مذاکره کنیم، ظرف ۲‌سال برگزاری همه‌پرسی را برای ما تضمین می‌کند.»

 

با اين ملاحظه فرض كنيم كه هر سه ادعاي بارزاني درست باشد؛ هر چند این ادعاها فقط يك فرض است. يعني ايران دخالت كرده ارتش عراق اقدام به پاكسازي قومی كرده، ديگر احزاب كُردي نيز به بارزاني خيانت كرده‌اند. ظاهرا بهترين حالت براي بارزاني اين است كه اين ادعاها منطبق بر واقعيت باشد.

 

در اين صورت از او بايد پرسيد مگر تو سياست‌مدار نيستي؟ چرا پيش از همه‌پرسي استقلال اين موارد را پيش‌بيني نكرده بودي؟ اصولا چرا احزابي كه با زور همراه همه‌پرسي شده‌اند، بايد در ادامه نيز به تو متعهد باشند؟ چرا دولت عراق بايد دست روي دست بگذارد و کارهای تو را نظاره کند؟ چرا ايران يا تركيه بايد سكوت كنند تا آقاي بارزاني در رسيدن به اهداف جاه‌طلبانه و غيرواقعي خود موفق شود؟

 

اين مثل آن است كه يك تيم حمله كند و انتظار داشته باشد كه طرف مقابل دفاع نكند يا دست به ضدحمله نزند و آنان با خيال راحت گل بزنند و گلي نيز دريافت نكنند! و اگر آن تیم مقابل دفاع كرد و گل نخورد يا در ضدحمله گل زد، تقصير شكست خود را به عهده تيم حریف بيندازیم!

 

به ‌نظر مي‌رسد كه آقاي بارزاني تا اين حد فهم و شعور سياسي داشته است كه اقدام به همه‌پرسی نتیجه‌بخش نيست، ولي با توجه به مشكلات داخلي اقليم و ضرورت كناررفتن از قدرت يك قمار بزرگ كرده و تيري را در تاريكي انداخته است كه از دو حال خارج نيست؛

 

يا آنكه موفق مي‌شود، که در این صورت مسعود بارزاني برتر از صلاح‌الدين ايوبي خواهد شد يا ناموفق مي‌شود، كه خود را شهيد راه استقلال كردستان معرفي خواهد كرد. در هر دو صورت او به صفت فردي برنده ماجراست. هرچند قرباني واقعي این ماجراجویی، توسعه اقليم كردستان و درد و رنج كرد است كه ظاهرا تمام‌شدني نيست.

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش