شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۲۸ - ۰۱ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۰۰۵۸
خاورمیانه

معامله‌ای قرنی در کار نیست

پادشاه عربستان ومحمود عباس,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

سیزدهمین سالگرد یاسر عرفات رئیس‌جمهور فلسطینی هم‌زمان بود با دیدار محمود عباس از ریاض به دعوت غیرمنتظره عربستان‌سعودی - به قول رسانه‌ها - و گمانه‌زنی‌های فراوان از جمله داستان‌پردازی‌های اسرائیلی درباره این دیدار. این در حالی بود که از مدت‌ها پیش محمود عباس خواستار این دیدار شده بود و تنها نکته جدید در آن تعیین زمان سفر بود؛ زیرا از قبل در کنفرانس جهانی جوانان در شرم‌الشیخ طرفین بر سر آن توافق کرده بودند. 

 

گمانه‌زنی‌ها پیرامون سفر ابومازن به‌خصوص در رسانه‌های اسرائیلی و عربی بازتاب گسترده‌ای داشت. اما همه می‌دانند بین گروه‌های فلسطینی و عربستان اختلاف نظری نیست و از سوی دیگر اختلافات داخلی فلسطینی نیز زیر نظر مصر در مسیر آشتی بین فتح و حماس در حال حرکت است. آنچه ابومازن از مقامات سعودی در این دیدار شنید اختلافی با خط کلی و مرسوم سیاست‌های عربستان در قبال مسئله فلسطین نداشت.

 

شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان به ابومازن گفت کشورش از آشتی فلسطینی‌ها حمایت می‌کند و در هر کنفرانس منطقه‌ای که فلسطینی‌ها با آن موافقت نداشته باشند شرکت نخواهد کرد. عربستان دراین‌باره کاملا مقید به موضع فلسطینی‌هاست. این موضع‌گیری تقریبا با شایعاتی که پیرامون فشار عربستان بر فلسطینی‌ها برای موافقت با به‌اصطلاح یک «معامله قرن» مطرح می‌شد و بعد شایعه فشار برای کناره‌گیری ابومازن کاملا در تناقض بود. 

 

عربستان‌سعودی که مبتکر صلح عربی است و در آن طرح شرط کرده هرگونه عادی‌سازی روابط با اسرائیل منوط به ایجاد یک دولت مستقل فلسطینی خواهد بود، چگونه می‌تواند ناگهان موضع خود را تغییر دهد؟ از طرف دیگر حرف‌هایی که درباره به‌اصطلاح یک «معامله قرن» زده می‌شود، کاملا مبهم است. آمریکایی‌ها گفتند خودشان خطوطی را برای آن مشخص کرده‌اند اما تا الان هیچ‌چیز روشنی در میان نیست. بنابراین مطالب منتشرشده دراین‌باره در رسانه‌ها خالی از دقت لازم بوده و نمی‌توان درباره آن سخنی گفت. 

 

در کتابی که اخیرا دو روزنامه‌نگار آمریکایی به نام‌های گرانت روملی و امیر تیپون تحت عنوان «آخرین فلسطینی... ماجرای قدرت‌گرفتن محمود عباس» منتشر کرده‌اند، از ابتدا تا انتها محمود عباس به شدت کوبیده شده و او را متهم می‌کنند که در جریان هولوکاست و سوزاندن یهودیان حضور داشته است. بعد او را متهم می‌كنند که طرح ایهود اولمرت و سپس طرح جان کری را که بنیامین نتانیاهو پذیرفته بود، رد کرد.

 

آنها همچنین از ابوعمار انتقاد می‌کنند که فرصت کمپ دیوید را از دست داد و با حمایت از انتفاضه دوم بار دیگر مسیر رویارویی خشونت‌بار را برگزید. نویسندگان کتاب در مجموع می‌خواهند بگویند این فلسطینی‌ها هستند که صلح را نمی‌پذیرند. حال آنکه جان کری با سخنان چند روز پیش خود کاملا این مسئله را رد کرد و گفت عکس اسرائیل، فلسطینی‌ها کاملا صادقانه با مسئله صلح برخورد کرده‌اند. اظهارات کری درواقع پاسخی روشن بود به اظهارات و ادعاهای نویسندگان کتاب.

 

آنها ابوعمار و ابومازن را با متر و معیار صلح با اسرائیل سنجیده و درباره آنها به داوری نشستند و ابوعمار را به این متهم کردند که یک پیشنهاد کاملا سخاوتمندانه را در کمپ دیوید نپذیرفت. بعد دولت بیل کلینتون نیز او را متهم به آن کرد که شریک واقعی نیست و همین شد چراغ سبزی برای ترور عرفات و متهم‌کردن او به اینکه ‌میلیون‌ها دلار غارت کرده است. حال آنکه بعد از ترور عرفات معلوم شد او اصلا هیچ پولی در حسابی خاص نداشته یا اموالی منقول برای خود نگه نداشته است. آنچه در کمپ دیوید اتفاق افتاد، این بود که اسرائیلی‌ها «در حرف» صحبت از عقب‌نشینی می‌کردند و هنگامی که نوبت به بررسی وضعیت بیت‌المقدس رسید، نقشه‌ای از شهر را آوردند و از عرفات خواستند آن را امضا‌ کند که او هم نپذیرفت. 

 

درمورد ابومازن نیز در اواخر دوران ایهود اولمرت دیدیم که مسئله فساد را علیه او مطرح کردند و بعد اولمرت نقشه‌ای از کرانه باختری را به او نشان داد که مرزها و نقاط عقب‌نشینی اسرائیل را مشخص می‌کرد. بعد از او خواستند آن را امضا‌ کند. ابومازن یک نسخه از آن نقشه را خواست تا با رهبران فلسطینی درباره‌اش گفت‌وگو کند اما اولمرت آن را نپذیرفت. 

 

مشکل به‌اصطلاح «معامله قرن» بیشتر به اقناع دست‌راستی‌های اسرائیل برمی‌گردد تا گروه‌های فلسطینی‌. طبق آنچه تاکنون درز کرده، دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا به لحاظ شخصی به همان فرمول راه‌حل دو دولت بازگشته است. او اکثر مواردی را که در طرح کری آمده پذیرفته است؛ از جمله استقرار نیروهای آمریکایی یا نیروهای چندملیتی در گور اردن. اما شنیده می‌شود گروهی که داعیه‌دار این معامله بزرگ هستند تلاش می‌کنند بیشتر خواسته‌های اسرائیل را برآورده كنند و این همان چیزی است که فلسطینی‌ها از قبل آن را رد کرده‌اند و تمام کشورهای عرب نیز آن را رد می‌کنند. بنابراین هیچ فشاری از سوی عربستان یا دیگران در کار نبوده و نیست. 

 

 

منبع: الخلیج

حافظ البرغوثی

 

sharghdaily.ir
  • 16
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش