شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۰۹:۲۷ - ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۷۶۴۲
خاورمیانه

خروج آمریکا از عراق ساده‌اندیشی و خطاء در تحلیل‌های کلان است

محمدصالح صدقیان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه
واشنگتن بر اساس راهبردهای سیاسی منطقه‌ای خود و سناریوهای نظامی در عراق و منطقه باقی‌ خواهد ماند و خروج آن از عراق دروغ محض است.

«محمدصالح صدقیان» تحلیلگر مسائل خاورمیانه با اشاره به وضعیت نظامیان آمریکا در عراق و حاشیه های آن در گفت‌وگو با ایلنا، عنوان کرد: برای بررسی آخرین وضعیت حضور نظامیان آمریکا در عراق باید به این نکته اشاره کنم که از زمان پیروزی ترامپ و ورود «رکس تیلرسون» به وزارت خارجه ایالت متحده اختلافات زیادی میان کاخ‌سفید و دستگاه دیپلماسی آمریکا به وجود آمده که تمامی این وضعیت نشان از عدم درک کلی از سیاست خارجی ایالت متحده توسط سایر کشورها است.

 

به عبارتی دیگر، سیاست خارجی آمریکا در زمان ترامپ نامفهوم و گنگ به نظر می‌رسد؛ این وضعیت را نه تنها در مقابل خاورمیانه بلکه در مواجهه آمریکا با کانادا، استرالیا، شرق‌آسیا و حتی اروپا شاهد هستیم. چراکه سیاست‌خارجی ایالت متحده یک حالت بلاتکلیفی به خود گرفته که این موضوع موجب بی‌ثباتی در نظام بین‌الملل و خصوصاً غرب آسیا شده است.

 

وی ادامه داد: در روزهای گذشته شاهد بودیم که کنفرانس بازسازی عراق در کویت برگزار شد و برخی از کشورها حمایت‌های مالی خود را از دولت بغداد اعلام کردند اما ایالت متحده و نماینده آن هیچ‌گونه اظهارنظر یا راهبردی برای بازسازی عراق پیشنهاد نکردند. بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که به دلیل حضور بیش از یک دهه آمریکا در عراق، این کشور طرحی را برای بازسازی عراق ارائه می‌کند تا به نوعی بتواند میدان‌داری این قضیه را در دست داشته باشد اما شاهد هستیم که هیچ‌گونه اقدامی از سوی واشنگتن در این خصوص صورت نگرفت. از این جهت وضعیت فعلی نشان می‌دهد که سیاست دولت ترامپ در مورد عراق و خاورمیانه نامشخص است.

 

نامفهوم بودن سیاست خارجی ترامپ نه تنها در عراق بلکه در پرونده سوریه، فلسطین و حتی در مدل مواجهه آمریکا با کشورهای حاشیه خلیج فارس کاملاً مشخص است. لذا فکر می‌کنم که این وضعیت موجب می‌شود تا همگان به دنبال این باشند که آیا نظامیان آمریکا از عراق خارج می‌شوند یا خیر، که باید بگویم این مساله یک آدرس غلط در تحلیل‌ها و معادلات بین‌المللی به حساب می‌آید.

 

رئیس مرکز عربی مطالعات ایران با بیان اینکه واشنگتن به دنبال احیاء سیاست‌های خود در منطقه‌ است، گفت: سفرهای تیلرسون و معاون ترامپ به منطقه و همچنین ورود ایالت متحده به سوریه نشان می‌دهد که خروج آمریکا از عراق و خاورمیانه یک ساده‌لوحی سیاسی و خطاء در تحلیل‌های کلان است. باید توجه داشته باشیم که وزیر خارجه ایالت متحده و معاون رئیس‌جمهوری آمریکا در مجموع سفرهای اخیر خود به دنبال بازسازی سیاست‌های واشنگتن در منطقه هستند.

 

در برخی از آمارها اعلام شده که آمریکا نزدیک به هفت هزار مشاور در عراق مشغول به کار دارد و برخی از آمارها تعداد ۲۰ تا ۳۰ هزار نفر را مطرح می‌کند. حتی در برخی از وزارتخانه‌های عراق نمایندگانی از سوی ایالت متحده حضور دارند که بیشترین تمرکز آنها بر روی نفت و سیاست‌های پولی عراق است؛ لذا به هیچ وجه نمی‌توان متصور بود که ایالت متحده از عراق خارج می‌شود.

 

وی افزود: ورود آمریکا به شمال سوریه و همکاری آن با کردهای سوریه و عراق، حضور ۱۴۰ هزار نفر از نظامیان این کشور در خاک عراق به علاوه رفت‌وآمدهای دیپلماتیک و نظامی مقام‌های واشنگتن در منطقه نشان می‌دهد که آمریکا به هیچ وجه قصد خروج از این کشور را ندارد و تنها به دنبال افکارسنجی سیاسی و عمومی در منطقه برای راهبردهای آینده خود است.

 

تا به امروز کشورهای اروپایی هم نمی‌دانند که ایالات‌متحده چه سیاست‌هایی را در قبال منطقه خواهد داشت. از این جهت مساله‌ای که در این بین مطرح می‌شود تولید ترس و هراس عمومی در راستای خلاء حضور آمریکا در منطقه است. به بیان گویاتر آمریکا درصدد است تا با انتشار خبر خروج خود از عراق یک جو رعب و وحشت در میان کشورهای منطقه به وجود بیاورد و به همه بفهماند که اگر از خاک عراق وارد شود، احتمال خیزش گروه‌های تروریستی افزایش پیدا می‌کند.

 

یکی از سناریوهایی که دولت ترامپ در قبال منطقه و خصوصاً عراق دنبال می‌کند، بحث امنیتی‌سازی جو حاکم است. در روزهای اخیر اخبار بسیار زیادی در مورد اردوگاه نظامی آمریکا در مرز «التنف» منتشر شد و بسیاری از تحلیلگران داخلی و خارجی این موضوع را از حیث سیاسی به مواضع نظامی و میدانی آمریکا پیوند زدند.

 

واقعیت این است که بسیاری معتقدند این گذرگاه می‌تواند محلی برای تردد عناصر مسلح از مرز سوریه به عراق و بالعکس باشد اما اصل ماجرا این است که برجسته شدن این خبر آن هم به موازات شایعه خروج آمریکا از عراق نوعی هراس‌افکنی در منطقه را نمایان می‌کند. از این جهت ایالات متحده با انتشار چنین اخباری به دنبال آن است تا اولاً خطر حضور تروریست‌ها را برجسته کند و در ادامه، خروج خود از عراق را یک تهدید امنیتی برای خاورمیانه قلمداد کند.

 

صدقیان تصریح کرد: واکنش مقام‌های روسیه به فعالیت پایگاه «التنف» تا حدودی برگرفته از تنش‌های مسکو و واشنگتن در پرونده‌های منطقه‌ای است. در اینجا باید تاکید کنم که عدم شفافیت آمریکا در سیاست‌های خارجی باعث می‌شود که دو قدرت از مرحله سازش به مرحله تنش سوق داده شود و بعید می‌دانم که سفر اخیر تیلرسون به ترکیه بتواند کاهش تنش برای دو طرف را محقق سازد. باید به این نکته توجه داشته باشیم که اختلافات میان روسیه و آمریکا دارای یک نمای پوسیده و قدیمی است که می‌تواند به ضرر منطقه تمام شود.

 

وی در پایان خاطرنشان کرد: مساله‌ای که در مورد احتمال خیزش مجدد گروه‌های بنیادگرای رادیکال در عراق و منطقه وجود دارد این است که باید مشخص شود آیا ایالات متحده طبق یک برنامه مشخص به آنها کمک می‌کند یا اینکه از سوی سایر کشورهای خلیج تقویت می‌شود. در گذشته مساله حمایت مالی دولت‌ها از تروریسم به صورتی بود که کشورها بر اساس ارتباطات خود با جریان‌های تروریستی از آنها حمایت می‌کردند؛ به عنوان مثال عربستان و قطر به دلیل تفکر سَلَفی‌ که داشتند، به سمت القاعده گرایش پیدا کردند و برخی دیگر طالبان در افغانستان را زیر چتر حمایتی خود داشتند.

 

اما در وضعیت فعلی دقیقاً مشخص نیست که این خط و ربط‌ها به کدام سمت و سو گرایش پیدا می‌کند. به‌گونه‌ای که در استان‌هایی مانند دیالی و فلوجه در عراق اهل تسنن درگیر یک سری از اختلافات هستند و هسته‌های پنهان داعش هم در آنجا فعالیت می‌کنند اما باز هم مشخص نیست که سیاست ایالات متحده برای مهار و یا تقویت آنها چگونه است. در این بین حتی نخست‌وزیر عراق اطلاع دقیقی از سیاست‌های واشنگتن ندارد و مجموع این مولفه‌ها باعث می‌شود که یک بحران خاموش پایه‌گذاری شود و آینده آن نامشخص جلوه کند.

 

 

  • 11
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش