دوشنبه ۱۴ خرداد ۱۴۰۳
۰۲:۰۷ - ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۴۷۵۹
مجلس

در واکنش به اصلاح ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری

پورمختار: تصور می‌کنید هر متهمی وکیل نداشته باشد، قوه قضاییه به او ظلم می‌کند؟

محمدعلی پورمختار,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس
یک عضو کمیسیون قضایی و حقوقی در واکنش به اصلاحیه ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری مبنی‌بر محدودیت ۱۰ روزه یا بیشتر متهمان امنیتی از ملاقات با وکیل می‌گوید: به هر حال آن فرد در بازداشت است، چه وکیل داشته باشد چه نداشته باشد. کما اینکه افرادی را داریم چند ماه در بازداشت موقت هستند، وکیل هم دارند، اما نهایتاً اتهام آن‌ها اثبات نمی‌شود.

خبر اصلاح ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری منتشر شد. این قانون که که پیشتر مقرر کرده بود «در جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی و همچنین جرایم سازمان‌یافته که مجازات آن‌ها مشمول ماده (۳۰۲) این قانون است، در مرحله تحقیقات مقدماتی طرفین دعوی، وکیل یا وکلای خود را از بین وکلای رسمی دادگستری که مورد تأیید رئیس قوه قضاییه باشد، انتخاب می‌نمایند»، مورد انتقاد واقع شده بود و از این رو مجلس آن را اصلاح کرد تا انتخاب وکلا برای متهمان دشوار نباشد.

 

اما به گفته حجت‌الاسلام حسن نوروزی، سخنگوی کمیسیون قضایی مجلس، بر اساس اصلاحیه ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری، «بر اساس قانون فعلی متهمان امنیتی نمی‌توانستند نسبت به اختیار وکیل اقدام کنند و وکلای آن‌ها باید مخصوص باشد. بر اساس اصلاحیه جدید، با شروع تحت نظر قرار گرفتن، متهم می‌تواند تقاضای حضور وکیل کند. وکیل باید با رعایت و توجه به محرمانه بودن تحقیقات و مذاکرات، با شخص تحت نظر ملاقات کند.»

 

با این حال در بخشی دیگری از اصلاحیه آمده است: «بر اساس تبصره این ماده در جرایم سازمان‌یافته که مجازات آن‌ها مشمول بند‌های الف، ب. و ت. ماده ۳۰۲ این قانون است و همچنین جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی، جرایم تروریستی موضوع قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم و جرایم اقتصادی با موضوع جرم ۱۰ میلیارد ریال و بیشتر در مرحله تحت نظر و تحقیقات مقدماتی، حداکثر به مدت ۱۰ روز می‌توان مانع از ملاقات مظنون با وکیل شد. در صورتی که به تشخیص مقام قضایی نیاز به مدت زمان بیشتری باشد، این تصمیم در قالب قرار ممنوعیت از حضور وکیل صادر می‌شود و در واقع این قرار قابل‌اعتراض در دادگاه است.»

 

موارد الف، ب. و ت. ماده ۳۰۲ این قانون به ترتیب عبارتند از: جرایمی که موجب مجازات سلب حیات، جرایمی که موجب حبس ابد و جرایمی که موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر می‌شود.

 

با این حال، اصلاحیه نیز مورد اعتراض برخی قرار گرفته است. در همین راستا با محمدعلی پورمختار، نماینده کبودرآهنگ و عضو کمیسیون قضایی و حقوقی گفتگو کردیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

 

در تغییرات اخیر ماده ۴۸ قانون آیین دادرسی کیفری، مقرر شده است «می‌توان متهمان جرایمی که در بند‌های الف، ب. و ت. ماده ۳۰۲ این قانون، جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی، جرایم تروریستی مرتبط با تأمین مالی تروریسم و برخی جرایم اقتصادی حداکثر به مدت ۱۰ روز از ملاقات با وکیل منع شوند». این، شرایط را برای متهمان سخت‌تر نمی‌کند؟ 

این شرایط در همه جای دنیا وجود دارد، حتی در کشور‌های آمریکایی و اروپایی مدعی حقوق بشر هم این وجود دارد. چراکه مسائل امنیتی خاص و ویژه است. 

 

تنها شامل موارد امنیتی نمی‌شود. شما به موارد الف، ب. و ت. ماده ۳۰۲ این قانون توجه کنید. 

اصلاحات مربوط به ماده ۴۸ این قانون است. 

 

بله. اما برای منع ملاقات با وکیل به بند‌های الف، ب. و ت. ماده ۳۰۲ استناد می‌کند. 

بله این تنها برای برخورداری از وکیل است. حالا شما تصور می‌کنید اگر فردی وکیل نداشته باشد، دستگاه قضایی همه جور ظلم و اجحافی در حق او می‌کند؟!

 

موضوع بر سر این است که فرد هنگام بازداشت متهم به این جرایم است، نه مجرم که با استناد به ماده ۳۰۲ از دیدار با وکیل محروم شود. 

هیچ کشوری اجازه نمی‌دهد در بحث جرایم امنیتی از ابتدا وکیلی دخالت کند. 

 

به هر حال جرم امنیتی او اثبات نشده است. 

بله، اما طی همان مدت ۱۰ روز رسیدگی می‌شود، چه متهم باشد یا نباشد، مجرم باشد یا نباشد. بعد از آن وکیل حق دخالت دارد، این ایراد حقوقی ندارد؛ چراکه فرد می‌تواند از خودش دفاع کند. به هر حال وقتی فردی به این اتهامات بازداشت می‌شود، دلایل قوی و متقنی درباره آن وجود دارد. به همین دلیل است که قاضی صادرکننده حکم مکلف می‌شود، پاسخگوی حکمی که صادر کرده است باشد. این‌طور نیست که هر کسی از راه رسید بازداشت کنند و بگویند تو مجرم امنیتی هستی.

 

علاوه براین، به بازپرس یا قاضی پرونده این امکان داده شده است که تعداد روز‌های ممنوعیت ملاقات را به بیش از ۱۰ روز افزایش دهد. 

این تنها برای موارد خاص و ویژه است. بهتر از امروز است که تنها تعداد مشخصی وکیل می‌توانند وکالت این پرونده‌ها را بر عهده بگیرند که این خود باعث محدودیت حق متهمان شده است. این اصلاح باعث حل این مشکل خواهد شد، ضمن اینکه در بسیاری از کشور‌ها چنین قانونی وجود دارد.

 

اما اگر مورد اتهامی آن‌ها اثبات نشود در حق آن‌ها ظلم نشده است؟

به هر حال آن فرد در بازداشت است، چه وکیل داشته باشد چه نداشته باشد. کمااینکه افرادی را داریم که چند ماه در بازداشت موقت هستند، وکیل هم دارند، اما نهایتاً اتهام آن‌ها اثبات نمی‌شود. این موضوع دیگری است، اگر فردی به شکل غیرقانونی و بدون دلایل بازداشت شود، طبق قانون اساسی و قوانین دیگر، قاضی مغفول است و نظام و حاکمیت باید خسارت آن را جبران کند.

 

مقصود شما این است که این راهکار قانونی در مقابل اصلاحیه جدید است؟ 

بله. هم قانون اساسی و هم قانون عادی راهکار پیش‌بینی کرده است.

 

 

irna.ir
  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش