شنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۰:۲۴ - ۱۲ دي ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۰۰۲۹۳۲
مجلس

گزارشی از موضع مجلس درباره تغییرات جدید قیمت سوخت

خانه ملت در سه راهی بنزین

مجلس شورای اسلامی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس

پرونده بنزین همچنان روی میز مسئولان باز است. مدت‌ها بعد از حاشیه‌ها و منحرف شدن نگاه‌ها از این ماجرا، حالا زمزمه‌هایی از بنزین تک‌نرخی به گوش می‌رسد. بهارستانی‌ها روایت‌های گوناگونی در این‌باره دارند و همین موضوع باعث شده تا رسانه‌ها نسبت به مواضع هر یک از اعضای مجلس، دچار سردرگمی شوند. خبرهای ضد و نقیض درباره قیمت بنزین، از اوایل آذر امسال بود که شروع شد.

روزها از اعتراضات بنزینی گذشته بود و فرصتی برای داغ شدن هر نوع شایعه‌ای در این‌باره، اما یک هفته بعد از سومین ماه پاییز صحبت‌های جدی‌تری در این‌‌باره شنیده شد؛ صحبت‌هایی که با گذشت یک ماه بعد از آن هنوز هم بوی شک و احتمال را می‌دهد و هیچ رسانه‌ای دراین باره با قطعیت گزارش نداده است. ششم آذر امسال، بهرام پارسایی، سخنگوی کمیسیون اصل نود، از تهیه یک طرح دوفوریتی برای تک‌نرخی کردن سوخت به رسانه‌ها خبر داد. آن‌روزها پارسایی با اعلام این خبر که در این طرح دوفوریتی پیشنهاد بنزین هزار و ۵۰۰ تومانی مطرح شده، بر فسادآور بودن بنزین دونرخی هم تاکید کرد.

هر چند برخی از تحلیل‌های سیاسی این حول محور بود که طرح تک‌نرخی شدن بنزین یک مسئله پوپولیستی است که در آستانه انتخابات مطرح شده، اما تجربه سال‌های گذشته همواره نشان داده که فساد بخش جدانشدنی از هر کالایی است که با دو نرخ دولتی و آزاد به فروش می‌رود؛ دلار یا بنزین فرقی نمی‌کند. بر همین اساس به نظر می‌رسد که موضع برخی از اعضای مجلس در ‌این‌باره کاملا به‌جا است؛ موضعی که حتی اگر نتواند قیمت سوخت را کاهش دهد، حداقل باید خروجی‌اش تک‌نرخی شدن باشد، چه بهتر که تحت شرایط اقتصادی سخت و فشارهای تورمی که بر دوش اقشار ضعیف قرار دارد، قیمت بنزین از سه‌هزار تومان هم فاصله بگیرد و حداقل با ۵۰۰ تومان افزایش نسبت به گذشته وارد باک خودروها شود.

با چنین نگاهی حالا آگاهان اقتصادی و حتی اقشار مختلف زیادی را در جامعه می‌توان دید که موافق تک‌نرخی شدن قیمت بنزین هستند. اما اینکه چقدر کاهش قیمت سوخت و تک‌نرخی شدن جدی است، سوالی است که این‌روزها در بسیاری از رسانه‌‎ها مطرح شده، اما به دلیل روایت‌های گوناگونی که از زبان بهارستانی‌ها به گوش می‌رسد، احتمال اجرای آن شاید نصف به نصف باشد.

روایت‌های ضد و نقیض درباره قیمت بنزین

بعد از مطرح شدن اظهارات پارسایی در این‌باره در پاییز امسال، برخی از نمایندگان نیز به این موضوع واکنش نشان دادند و هر یک با روایت‌های گوناگونی موضع مجلس درباره تغییر قیمت سوخت را رسانه‌ای کردند. مثلا همین چند روز گذشته بود که یک عضو هیات رئیسه کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۹ تاکید کرد که کمیسیون تلفیق طرح و برنامه‌ای برای تک‌نرخی کردن و کاهش قیمت بنزین ندارد. سیدعلی ادیانی‌راد نماینده مردم قائمشهر در مجلس، با تاکید بر اینکه کمیسیون تلفیق بودجه سال ۹۹ طرح و برنامه‌ای برای تک‌نرخی کردن و کاهش قیمت بنزین ندارد، به خانه ملت گفت: «در بحث مربوط به تک‌نرخی شدن بنزین هر گفته‌ای، سخن بلاوجه و نظر شخصی خود فرد است که هیچ ارتباطی به مجلس و کمیسیون تلفیق ندارد و احتمالا مطالبات و آرزوهای شخصی خود را بیان می‌کنند و اساسا این مسئله در دستور کار مجلس و کمیسیون تلفیق نیست». این در حالی است که احمد صفری عضو کمیسیون انرژی مجلس، روایت دیگری در این‌باره دارد.

چند روز پیش بود که صفری، با اشاره به دو پیشنهادی که برای اصلاح قیمت بنزین در مجلس شورای اسلامی مطرح شده، به تجارت‌نیوز گفت: «پیشنهادی که من دادم دو برابر شدن سهمیه خودروهای شخصی به ۱۲۰ لیتر در ماه با قیمت‌های فعلی بنزین سهمیه‌ای لیتری هزار و ۵۰۰ و آزاد لیتری سه هزار تومان است». نماینده کرمانشاه در مجلس در ادامه گفت: «پیشنهاد یکی دیگر از نمایندگان نیز حذف بنزین دونرخی و تک‌نرخی شدن آن با قیمت لیتری هزار و ۸۰۰ تومان بود که هر دو طرح در حال بررسی است و تعدادی امضا نیز برای آنها جمع شده است».

بازار شایعات داغ شد

زمزمه‌های تغییر قیمت بنزین در لایحه بودجه سال ۹۹، چند روز پیش بود که شایعاتی را هم روی کار آورد که خیلی زود این موضوع از سوی اعضای مجلس تکذیب شد. بازار شایعات بنزینی درست با ورود به اولین روزهای زمستان بود که داغ‌تر شد، در برخی از خبرها آمده بود که در اوایل دی همین امسال بنزین با قیمت ۱۵۰۰ تا ۲ هزار تومان، تک‌نرخی می‌شود. اما این خبر زودتر از آنکه بازار شایعات داغ‌تر شود توسط برخی از اعضای کمیسیون انرژی و برنامه و بودجه تکذیب شد. هر چه که هست حالا سناریوهای مختلفی درباره قیمت بنزین در سال ۹۹ مطرح است، برخی از نمایندگان مجلس پیشنهاد هزار و ۵۰۰ تا هزار و ۸۰۰ تومان را برای قیمت سوخت مطرح کرده و برخی دیگر موافق بنزین دوهزار تومانی هستند.

این در حالی است که برخی دیگر از اعضای مجلس هیچ موضعی در این زمینه ندارند و طرفدار تغییر رویه قیمت‌ها نیستند. برخی دیگر نیز هر گونه خبری در این‌باره را در کل تکذیب می‌کنند. با چنین اتفاقاتی گویی بنزین در بودجه سال آینده در یک سه راهی قرار گرفته که یک راهش به هزار و ۵۰۰ تومان، راه دیگر به دو هزار یا ۱۸۰۰ تومان و راه سوم هم به سه هزار تومان منتهی می‌شود.

هر چه که هست، خبرهای بنزینی در یک نقطه مشترک هستند و آن هم احتمال تک‌نرخی شدن قیمت سوخت در سال آینده است و نه امسال. یعنی هر پیشنهاد و تصمیمی در مجلس با قطعیت مربوط به سال ۹۹ است و به گفته برخی از اعضای کمیسیون انرژی، امسال سوخت با همان دونرخی که در آبان تعیین شد به فروش می‌رود. البته اگر تغییر قیمتی در کار باشد.

تکلیف بنزین هنوز مشخص نیست

سلام امینی، عضو کمیسیون انرژی، درباره ماجرای احتمال تغییر قیمت بنزین در سال آینده به «همدلی»، می‌گوید:«حدود ۳۰ نفر از نمایندگان مجلس موضوع تک‌نرخی شدن بنزین را امضا کرده‌اند. اما با این همه هنوز تکلیف این لایحه نامشخص است و معلوم نیست که در مجلس رای بیاورد یا خیر». امینی در توضیح این موضوع به «همدلی» گفت: «چندین پیشنهاد برای قیمت بنزین در نظر گرفته شده است. در برخی از پیشنهاد نمایندگان نرخ ۱۵۰۰ و ۱۶۰۰ مطرح شده است. واقعیت این است که باید از شش سال پیش این اتفاق می‌‎افتاد و به‌صورت پلکانی، یعنی ۱۰درصد یا ۳۰۰تومان به ازای هر سال قیمت بنزین بالا می‌رفت، حالا که این طور عمل نشده، بهتر است تا برای جلوگیری از فشار تورمی سوخت در اقتصاد، نرخ هزار و ۶۰۰ تا هزار و ۷۰۰ را برای بنزین در نظر گرفت». به گفته امینی: «رشد قیمت سوخت باید متناسب با نرخ تورم باشد، اما قیمت سه هزار تومان به دلیل شرایط نامناسب اقتصادی مناسب نیست و باید در این زمینه تجدیدنظر کرد و قیمت بنزین را به ۱۵۰۰ تا ۱۷۰۰ تومان رساند. در این صورت بنزین علاوه بر اینکه متناسب با نرخ تورم پیش رفته، فشار زیادی را هم به مردم وارد نمی‌کند». با توجه به چنین اتفاقات و روایت‌های گوناگونی که درباره ماجرای سوخت وجود دارد، به نظر می‌رسد که موضوع کاهش قیمت بنزین با تک‌نرخی شدن سوخت راهی طولانی و خسته‌کننده در پیش روی خود دارد.

فاطمه آقایی‌فرد

  • 18
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش