جمعه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۵:۱۴ - ۱۷ مهر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۷۰۲۶۷
هنر و سینما

سکانسی جنجالی از «اورکا» فیلم تازه قاچاق شده ترانه علیدوستی/ الهام اصغرى کیست؟

سکانسی از فیلم جدید «اورکا» با بازی «ترانه علیدوستی» که به تازگی قاچاق شده است وایرال شد.

روزیاتو | پس از انتشار خبر اکران آنلاین جهانی فیلم اورکا با بازی ترانه علیدوستی، احتمال قاچاق این فیلم مطرح شد تا اینکه در نهایت روز شنبه ۱۵ مهر ماه گمانه زنی ها به حقیقت پیوست و نسخه ی باکیفیت این فیلم به صورت غیر قانونی در کانال های تلگرامی منتشر شد تا تعداد فیلم های سینمایی قاچاق شده ی ایرانی در ماه های اخیر به عدد ۷ برسد.

در ادامه ی قاچاق زنجیره ای فیلم‌ های سینمایی اکران نشده ی ایرانی، این بار نیز فیلم سینمایی اورکا لو رفت. این نسخه از فیلم گویا از طریق اکران جهانی آنلاین فیلم سر از کانال های تلگرامی درآورده است.

این هفتمین فیلم بعد از فیلم‌ های «برادران لیلا»، «تفریق»، «بی‌رویا» و «ارادتمند نازنین، بهاره، تینا»، «جنگ جهانی سوم» و «خط فرضی» است که از ابتدای سال جاری تاکنون به صورت غیر قانونی در فضای مجازی منتشر می شود.

پیش تر وزارت ارشاد درباره ی قاچاق ۴ فیلم اخیر گفته بود هیچ یک از صاحبان آثار برای ثبت شکایت به این وزارتخانه مراجعه نکرده‌اند، اما وزارت ارشاد پیگیری‌های قضائی برای شناسایی عاملان این قاچاق‌ها را شروع کرده است. این وزارتخانه هنوز خبری از پرونده پیگیری قاچاق‌های سینمایی اعلام نکرده است.

فیلم سینمایی اورکا به کارگردانی سحر مصیبی، نویسندگی طلا معتضدی و تهیه‌ کنندگی مشترک طهورا ابوالقاسمی و مهتاب کرامتی در سال ۱۳۹۸ ساخته شد اما هنوز در سینماهای کشور به اکران درنیامده بود.

با این حال، این فیلم طی این مدت در چند جشنواره ی بین المللی حاضر شد که از جمله ی آن می‌توان به جشنواره های سانتا باربارای امریکا و اجیال دوحه ی قطر اشاره کرد.

سحر مصیبی کارگردان اورکا و ترانه علیدوستی بازیگر این فیلم هر دو به دلیل مواضع سیاسی خود در پی حوادث سال گذشته ی کشور ممنوع الفعالیت شده اند اما دقیقاً مشخص نیست چرا این فیلم با وجود سپری شدن این زمان طولانی، پیش تر امکان اکران نیافته نبود.

اورکا داستان تاب آوری و غرور آفرینی یک زن ایرانی است. این فیلم برگرفته از زندگی واقعی شناگر ایرانی، الهام اصغری است و ماجرای خودداری مسئولان ورزش ایران از ثبت رکورد این بانوی شناگر را روایت می کند.

الهام اصغرى سال ٩٢ رکورد شنا در شرایط طوفانى خزر به مسافت ١٨ کیلومتر در مدت ٩ ساعت را به ثبت رساند اما ورزارت ورزش به دلیل لباس وی، رکوردش را ثبت نکرد در حالى که او با مقنعه، مانتو، شلوار و شنلى شبیه به چادر در دریا شنا کرده بود.

در فیلم اورکا ترانه علیدوستی ایفاگر نقش اصلی است و مهتاب کرامتی و مهتاب نصیرپور و مسعود کرامتی دیگر بازیگران این فیلم هستند.

ترانه علیدوستی پس از فصل پایانی سریال شهرزاد، در بازگشت به سینما، در سه فیلم «اورکا»، «برادران لیلا» و «تفریق» به ایفای نقش پرداخت که هیچ کدام رنگ پرده سینما در ایران را ندیدند و هر سه از طریق کانال های تلگرامی به طور غیر قانونی منتشر شدند. البته «تفریق» این روزها از طریق نماوا و فیلیمو به صورت آنلاین اکران شده است.

با این حساب این بازیگر دیگر فیلم اکران نشده ای برای نمایش در سینماهای کشور نخواهد داشت. با بسته شدن پرونده ی نمایش تمامی فیلم‌های ترانه علیدوستی، حالا آینده ی کاری این بازیگر در سینمای ایران نامشخص خواهد بود، چرا که وزارت ارشاد مدتی پیش اعلام کرد بازیگران زنی که کشف حجاب کرده اند دیگر نمی‌توانند فعالیت هنری داشته باشند.

در سال ۱۴۰۰ ترانه علیدوستی که با فیلم اورکا در جشنواره ی فیلم سانتا باربارای آمریکا شرکت کرده بود، در مصاحبه ای با خبرنگاران خارجی از ممنوعیت رسمی شنا برای زنان در ایران گفت.

این اظهارات علیدوستی واکنش هایی را در داخل کشور به دنبال داشت. شهرناز ورنوس ، نایب رئیس بانوان فدراسیون شنا در مصاحبه ای ادعای علیدوستی را رد کرد و گفت زنان ایرانی در داخل کشور برای فعالیت در رشته شنا با مشکلی رو به رو نیستند و محدودیت ها تنها در خصوص برخی مسابقات برون مرزی به دلیل موازین تعریف شده برای پوشش بانوان شناگر ایرانی است. روزنامه های اصولگرای کیهان و وطن امروز هم در مطالبی به انتقاد از علیدوستی پرداختند.

ترانه علیدوستی در واکنش به این انتقادات در اینستاگرام خود نوشت: «ممنوعیت شنا در عرصه های رسمی و بین الملل برای زنان ایرانی، نظر شخصی من نیست. داستان فیلم اورکا ست، که وقایع و دیالوگ ها و قوانین وضع شده در آن مستند و مبتنی بر واقعیت است. ماجرای این ممنوعیت ماجرای زیست قهرمانانی است مثل الهام اصغری.»

الهام اصغری کیست؟

الهام اصغری اولین و تنها زن ایرانی است که توانسته رکورد شنا با لباس اسلامی و یک کتف بسته را به نام خود ثبت کند و حکم رسمی گینس را به دست آورد.

الهام السادات اصغری متولد سال ۱۳۶۰ در تبریز و دارای مدرک کارشناسی در رشته معماری است.

ورزش شنا را از ۵ سالگی آغاز کرد. در سن ۱۸ سالگی مدرک نجات غریق را کسب کرد.

از سال ۸۷ به صورت جدی در رشته شنا موفق به ثبت رکورد‌های مختلف دریایی شامل رکورد‌های مسافتی و کیلومتری شد.

وی در حرکتی نمادین و در پروژه‌ای مشترک با دانیال توحیدی قهرمان قایقرانی، با شنا در مسیر ۱۰ کیلومتری از تالاب میانکاله مازندران در حمایت از محیط زیست و فوک خزری، این مسیر را به تنهایی طی کرد و مشعل و نماد این حرکت نمادین را در بندر آشوراده بندر ترکمن استان گلستان به دست دانیال توحیدی سپرد، تا وی نیز با پارو زنی و طی مسیر ۱۰۰۰ کیلومتری ساحل خزر با کایاک یک نفره، مشعل را به قهرمانان سایر کشورهای حاشیه خزر تحویل دهد.

او که سال‌ها قصد داشت رکورد شنای خود را در کتاب رکوردهای جهان ثبت کند، در سن ۲۶ سالگی با طی مسیر رفت و برگشت ۱۲ کیلومتری منطقه مرزگاه تا چیلک در ساحل شهر نوشهر کنار دریای خزر و در مدت ۵ ساعت حد نصاب جدیدی در رشته آب‌های آزاد ثبت کرد.

او در سال ۲۰۱۹ برای بار دوم توانست با ارتقای رکورد شنا از مسافت پنج هزار و ۵۰۰ متر با دستان بسته بگذرد و نامش را در گینس برای بار دوم به ثبت برساند.

وی برای سومین بار توانست رکورد گینس شنا با یک دست بسته را به نام خود ثبت کند. وی برای ثبت این رکورد با یک دست بسته در مدت زمان چهار ساعت و ۵۹ دقیقه، ۱۰ کیلومتر در آب‌های پرتلاطم دریای عمان شنا کرد. مدرک رسمی این رکورد بعد از چند ماه تاخیر به دلیل شیوع کرونا، به ایران ارسال و در دبیرخانه شورای عالی منطقه آزاد رونمایی شد.

این شناگر زن ایرانی که «بانوی دریا» لقب گرفته، اردیبهشت ۱۴۰۲ موفق شد برای چهارمین بار نام خود را وارد کتاب رکوردهای جهانی گینس کند.

او در جدیدترین رکوردشکنی خود یک قایق کایاک ۱۵ کیلویی همراه با وزنه ۴۰ کیلوگرمی را به مسافت ۵ کیلومتر در مدت زمان یک ساعت و ۵۸ دقیقه در آب‌های نیلگون خلیج‌فارس حمل کرد و توانست رکورد قهرمان مرد انگلیسی را بیش از ۴۰ دقیقه ارتقا دهد.

اما یکی از رکوردشکنی های این شناگر زن با حواشی ای همراه شد. او در خرداد ۹۲ موفق شد رکورد شنای کرال سینه در دریای خزر را بشکند اما مسئولان وقت وزارت ورزش از ثبت رکورد او خودداری کردند، موضوعی که با اعتراض شدید الهام اصغری مواجه شد.

الهام اصغری در آن زمان در مصاحبه ای در اینباره گفت: «با این که هنگام شنا از پوشش کامل اسلامی استفاده کردم و ناظران قانونی هم تمام مدت در پلاژ حضور داشتند، اما پس از آن مسوولان وزارت ورزش به من گفتند که باید ثبت این رکورد را فراموش کنم. استدلال آنها این است که چون پیشتر چیزی به اسم «لباس شنای آزاد بانوان» در وزارت ورزش تصویب نشده ، لباس من هنگام شنا در دریا هرقدر هم اسلامی بوده باشد، اما از نظر آنها مورد قبول نیست و ثبت این رکورد، از لحاظ شرعی مشکل دارد! لباس ابداعی من کاملاً پوشیده بود و به اندازه یک لباس فضانوردی آزاردهنده و سنگین بود، اما چاره دیگری نداشتم. اگر لباسی از این جنس و با همین حجم را به تن آقای حسین رضازاده کنید و از او بخواهید تا وزنه بزند، همان لحظه دوباره از این رشته خداحافظی می‌کند.»

نظر الهام اصغری درباره فیلم اورکا

الهام اصغری در مصاحبه ای که اردیبهشت ماه امسال با روزنامه «اعتماد» به مناسبت آخرین رکوردشکنی خود داشت، درباره ی فیلم اورکا نیز صحبت کرد که در ادامه آن را می خوانید.

در مورد فیلمی که از روی زندگی شما ساخته شده توضیح بدهید.

داستان کامل زندگی من است. از زمانی که وارد آب شدم تا زمانی که رکورد با دست بسته را زدم. خانم ترانه علیدوستی نقش‌آفرینی‌اش را انجام داده است. نام فیلم اورکاست و اسم ایشان در فیلم الهام اصغری است. کاملا در آن فیلم داستان واقعی زندگی من روایت می‌شود. حتی یک داستان یا یک روایت به این اضافه نشده.

با خانم علیدوستی ارتباط داشتید هنگام فیلمبرداری؟

خانم علیدوستی شنا با دست بسته را از خود من یاد گرفت. قبل از اردوی رکورد چابهارم بود که من داشتم روی رکورد با کتف بسته تمرین می‌کردم. خانم علیدوستی فیلم سینمایی‌ام را بازی می‌کرد و گروه مستندسازم هم روی مستند زندگی‌ام کار می‌کردند. کاملا با هم در تعامل بودیم. همزمان که در چابهار ضبط فیلم بود من داشتم روی تمرین‌هایم کار می‌کردم.

خودتان فیلم را دیدید؟

در فستیوال دوحه قطر فیلم را دیدم و الحق که بازی ایشان بی‌نظیر بود و فیلم بسیار بسیار قشنگ کار شده بود و خیلی تاثیرگذار بود.

آن سختی‌ای که شما تحمل می‌کنید را توانسته برای مخاطب بازنمایی کند؟

من داشتم برای تمرین رکوردم تلاش می‌کردم و به گروه سینمایی گفتم فرصت ندارم با خانم علیدوستی شنای دست بسته را کار کنم. گفتند نمی‌شود. گفتند خانم علیدوستی اصرار دارد با خود شما کار کند. من بعدا متوجه شدم که ایشان می‌خواهند کاملا نحوه برخورد من با افراد مختلف را ببینند. هدف ایشان صرفا این نبود که شنا یاد بگیرند وگرنه می‌توانستند پیش هر مربی دیگری یاد بگیرند. ولی ایشان می‌خواست رفتارهای من را یاد بگیرند. خندیدنم، ناراحتی‌ام، کارکترهای اخلاقی مرا ببینند و در فیلم پیاده کنند. ایشان بسیار اخلاق دارند. بسیار خانمی هستند که کارشان را بلدند و نقش را طوری ایفا کردند که من در واقع فکر می‌کنم بهتر از ایشان هیچ‌کس دیگری نمی‌توانست اجرا کند.

  • 9
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر