جمعه ۰۶ مهر ۱۴۰۳
۱۰:۲۹ - ۰۵ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۱۵۲۹
اخبار افغانستان

فوتبال زنان در افغانستان پس از چند سال پر فروغ، امروز در سکون و سکوت روزگار می‌گذراند

امید، نقشه راه زنان افغان

فوتبال زنان در افغانستان,اخبار افغانستان,خبرهای افغانستان,تازه ترین اخبار افغانستان

 هشتمین دوره جام جهانی فوتبال زنان از هفتم ماه ژوئن با حضور ۲۴ تیم آغاز شده. پوشش رسانه‌ای فوتبال زنان در آسیا خیلی گسترده نیست و یکی از مهم‌ترین دلایل آن ضعف فوتبال زنان در مناطق مرکزی و غرب این قاره است.

به تاریخ سال‌های اخیر که نگاه کنیم، خیلی‌ها هنوز نمی‌دانند که زنان فوتبالیست جام جهانی دارند و قدرت‌های فوتبال زنان در جهان چه کشورهایی هستند یا قهرمانان ادوار گذشته چه تیم‌هایی هستند. امروز اما شرایط بهتر شده است و به لطف شبکه‌های اجتماعی و دسترسی گسترده مردم به این شبکه‌ها، شمار بیشتری پیگیر اخبار ورزش زنان و فوتبال بانوان هستند.

جام جهانی فوتبال زنان در سال ۱۹۹۱ آغاز به کار کرده است. اگر فاصله‌اش را با روند حرکتی جام جهانی مردان مقایسه کنیم نزدیک به یک قرن می‌شود اما زنان در همین فرصت اندک توانسته‌اند علاقه‌مندان زیادی را به خود جلب کنند و مسابقاتشان مورد استقبال مردم قرار گرفته است. فوتبال زنان و مردان از جهات مختلف با یکدیگر متفاوت است. تفاوت‌های فیزیولوژیکی زنان و مردان مهم‌ترین عامل ایجاد این تفاوت است اما در حوزه ساماندهی و مدیریت تفاوتی وجود ندارد و این تفاوت‌ها مانعی برای پیشرفت به حساب نمی‌آید.

 فوتبال زنان در سراسر جهان با نابرابری دست و پنجه نرم می‌کند. یکی از بخش‌های این نابرابری‌ها که بسیار آشکار است در بخش دستمزد و حقوق بازیکنان و مربیان است.

وقتی می‌بینیم ستاره تیم ملی نروژ که سابقه قهرمانی در جام جهانی را دارد به‌خاطر تبعیض در توجه و دستمزد بازیکنان مرد و زن در کشورش دست به اعتراض می‌زند و از حضور در تیم ملی کناره‌گیری می‌کند همین جریان اعتراضی موجب می‌شود تا فوتبال این کشور به سمت تلاش برای دسترسی به حقوق برابر در فوتبال برود.

 هوپ سولو، بازیکن آمریکایی معتقد است تفاوت جایزه مادی بین زنان و مردان نشان از از نهادینه شدن تفکر برتر پنداری مردان در فیفا است. در سال ۲۰۱۹ تیم قهرمان جام جهانی ۴ میلیون دلار پاداش می‌گیرد که این عدد دو برابر پاداش جام جهانی قبلی است اما این در شرایطی است که فیفا در سال گذشته بالغ بر ۴۰۰میلیون دلار هزینه پاداش در جام جهانی مردان کرد و این عدد امسال در جام جهانی زنان ۳۰ میلیون دلار خواهد بود. تفاوتی بیش از ده برابر!

سارا بیرمن مسوول زنان فیفا می‌گوید: دو برابر شدن جایزه زنان گامی بزرگ در مسیر درست است و فیفا تصمیم دارد در سه سال آینده ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار روی فوتبال زنان سرمایه‌گذاری کند.

تماشاگران میلیونی این دوره از جام جهانی نشان از اقبال فوتبال زنان در جهان دارد و حامیان این رشته ورزشی هر روز بیشتر می‌شوند. در سراسر جهان همه در تلاشند تا فوتبال زنان رشد کند و تغییرات گسترده‌ای در سطح فوتبال زنان طی سال‌های گذشته به‌وجود آمده است.

 برگزاری جام جهانی تغییرات زیادی داشته و هر تیم به شیوه‌ای دست به تبلیغات زده است. زنان فوتبالیست در مسیر توسعه ابتدا در کشور خود تلاش می‌کنند و بعد این فرآیند را به سطح جهانی منتقل کرده‌اند. زنان توانمند فوتبال می‌توانند الگوهای خوبی برای دختران جامعه باشند و با عملکرد درخشان و تلاش، نسل قدرتمندی از دختران را تربیت کنند.

 زمانی که فوتبال زنان فعالیت جدی و حرفه‌ای‌اش را آغاز کرد مجبور بود که نه تنها با حریفان در مستطیل سبز که با پیش‌داوری‌های زیادی مبارزه کند. پیش‌داوری‌هایی همچون: «زنان برای به دنیا آوردن نسل به‌وجود آمدند، آنها باید به شست و شوی لباس‌ها برسند و بازی زنان شبیه فوتبال آماتور است و ...» اما امروز با نمایش قدرتمندانه و درخشش زنان فوتبالیست در سراسر جهان، نگاه به فوتبال زنان در مسیر تغییرات جدی قرار گرفته است و این نوید روزهای خوبی است.

 در کشور من افغانستان، فوتبال زنان قدمت زیادی ندارد. بیش از یک دهه است که زنان افغان فوتبال را آغاز کرده‌اند. در همین زمان کم با نمایش درخشان دختران افغان می‌شود به این نتیجه رسید که پتانسیل خوبی در این کشور وجود دارد اما امروز فوتبال زنان افغانستان در شرایط مطلوبی به سر نمی‌برد.

   سال‌هاست که هیچ گونه سرمایه‌گذاری روی فوتبال زنان افغانستان صورت نگرفته است. دولت افغانستان، فیفا، ‌ای اف سی، و سرمایه گذاران آزاد، فوتبال زنان افغانستان را در ابتدای مسیر پیشرفت رها کردند. سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ اوج درخشش فوتبال زنان افغانستان بود. تیم ملی بزرگسالان شکل گرفت و در کنار آن در رده‌های سنی زیر۱۴سال، زیر۱۷ سال و زیر ۱۹ سال هم تیم ملی تشکیل شد. چندین دیدار دوستانه انجام دادیم و در مسابقات قهرمانی جنوب آسیا شرکت کردیم و حتی تا مرحله نیمه نهایی پیش آمدیم. در همان سال‌ها برای نخستین بار لیگ سراسری داشتیم و مسابقاتمان از تلویزیون پخش مستقیم شد.

دوره‌های آموزشی داوری برگزار شد و بیش از ۱۰ داور با مدرک فیفا مجوز کار گرفتند. در بخش مربیگری، چهارده نفر از زنان توانمند افغانستان توانستند مدرک c آسیا بگیرند. در حال پیشرفت بودیم و مسابقات متعددی در شهر کابل برگزار می‌شد. هر روز علاقه‌مندان بیشتری جذب فوتبال می‌شدند و تشکیل تیم ملی فوتبال زنان در افغانستان بازتاب رسانه‌ای گسترده‌ای داشت.

اما این روزهای خوش و روند توسعه ادامه‌دار نبود و در نقطه‌ای متوقف شد. به یکباره تمام برنامه‌های کمیته بانوان فدراسیون فوتبال افغانستان متوقف شد و پس از دو سال برگزاری موفق لیگ برتر، لیگ منحل شد.

برگزاری مسابقات فوتبال بانوان، دستاوردهای زیادی داشت. یکی از مهم‌ترین آنها استقبال تماشاگران بود. در دورانی که مسابقات فوتبال زنان در افغانستان برگزار می‌شد، خانواده‌ها به ورزشگاه می‌آمدند و استقبال پر شوری از مسابقات داشتند.

بازیکنانی که در تیم‌های ملی بودند تمام وقت خود را برای رشد فوتبال گذاشته بودند. آنها نه تنها بازیکن تیم ملی بودند بلکه چندین وظیفه را در کنار یکدیگر پیش می‌بردند. در مدرسه و یا دانشگاه تحصیل می‌کردند، مربیگری تیم‌های پایه و جوانان را بر عهده داشتند، در بخش‌های مدیریتی و اجرایی کمیته بانوان کمک می‌کردند، دنبال جذب و کسب حمایت‌های مالی بودند، در دوره‌های مربیگری و آموزشی داوری شرکت می‌کردند و... برای همه اینها راه پرمشقتی را طی می‌کردند و رضایت خانواده‌ها برای فوتبال بازی کردن دخترانشان خود بخش سخت ماجرا بود که باید برای آن تلاش می‌کردند. همه این تلاش‌ها در شرایطی بود که هیچ عایدی مادی نصیبشان نمی‌شد و فقط می‌توانستند هزینه رفت و آمدشان را تامین کنند.

سختی‌های ادامه مسیر و عدم حمایت‌ها بیشتر شد و آهسته آهسته تعداد بازیکنان کمتر. کم‌کم در یک نقطه‌ای فعالیت به کلی متوقف شد. امروز شاهد هستیم که رییس فدراسیون فوتبال افغانستان از سوی فیفا برکنار و مادام‌العمر از هرگونه فعالیت فوتبالی منع می‌شود. همچنین چهار عضو ارشد فدراسیون فوتبال افغانستان از سمت‌های‌شان برکنار شده و ممنوع الخروج هستند و فدراسیون با سرپرست موقت تا زمان برگزاری انتخابات اداره می‌شود. در این شرایط آشفته مدیریتی در فوتبال افغانستان اما زنان فوتبالیست و فوتبالدوست همچنان امیدوارند که روزی فرا برسد تا فوتبال زنان افغانستان فعالیت مستمر داشته باشد و در جهان بدرخشد.

هاجر ابوالفضل

newspaper.iran-varzeshi.com
  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش