شنبه ۰۷ مهر ۱۴۰۳
۱۵:۵۴ - ۲۷ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۶۶۱۴
تئاتر شهر

اتفاقات مهم تئاتری در سال ۹۶

از تغییر مدیران تا کسب درآمد میلیاردی ستاره‌ها

اخبار تئاتر,خبرهای تئاتر,تئاتر
از جمله اتفاقات مهمِ تئاتر در سال ۹۶ می‌توان به خداحافظی مهدی شفیعی و جانشینی شهرام کرمی به جای او در مرکز هنرهای نمایشی، نمایش‌های میلیاردی، ادامه روند افزایش سالن‌های خصوصی و افتتاح شهرزاد، شانو و هامون و آتش‌سوزی دوباره در تئاترشهر در سالگردِ این اتفاق اشاره کرد.

به گزارش خبرآنلاین، تئاترِ ایران سال ۹۶ را با یک تغییر مدیریتی مهم تمام می‌کند؛ رفتن مهدی شفیعی از اداره‌کل هنرهای نمایشی و آمدن شهرام کرمی به جای او، همراه با چاشنی نامه سرگشاده‌ای به قلم شفیعی که پیش از صدور حکم کرمی از سوی معاونت هنری، برای جانشینش آرزوی روزگاری روشن‌تر از خود کرد.  

 

از جمله دیگر اتفاقات مهمی که در سالِ رو به پایان در حوزه تئاتر رخ داد می‌توان به درآمد میلیاردی عوامل نمایش «اعتراف» و کنسرت- نمایشِ «سی» اشاره کرد، درآمدی که بخشی از آن مدیون حضور چهره‌های مورد علاقه تماشاگران؛ اولی شهاب حسینی و دومی همایون شجریان بود.  

 

در این سال همچنین دست‌کم سه تماشاخانه خصوصی به مایملکِ تئاترِ ایران افزوده شد؛ شهرزادِ قاسم جعفری، شانوی قطب‌الدین صادقی و هامونِ حسن معجونی.

 

دیگری آتش‌سوزی در مجموعه تئاترشهر در سالگردِ این حادثه در سالِ گذشته و تازه شدن داغِ دلِ آن‌هایی که دست‌کم سه سال است چشم انتظار دیدن پایانِ سناریوی ناتمام بازسازی تئاترشهر هستند.

 

پول درآوردن میلیاردی از تئاتر/ از «اعتراف» تا «سی»  

«اعتراف» به کارگردانی شهاب حسینی در نیمه اول سال ۹۶ از ۳۱ خرداد تا ۲۴ شهریور ۷۳ بار در سالن اصلی مجموعه تئاترشهر روی صحنه رفت و با ۴۰۵۷۱ تماشاگر، ۲۰ میلیارد و ۲۹۴ میلیون و ۸۰۰ هزار ریال فروخت.

 

این نمایش برگرفته از سریالی آمریکایی بود به نویسندگی و کارگردانی برد میرمن محصول سال ۲۰۱۰. سریالی ‌۱۰ قسمتی که هر قسمت آن بین هفت‌ تا ۱۰ دقیقه است. نمایش در مورد قاتلی مزدور (شهاب حسینی) است که  شبی برای اعتراف به کلیسا می‌رود. در روند ماجرا متوجه می‌شویم او پسر کشیش (علی نصیریان) است و برای انتقام از پدری که در کودکی رهایش کرده و موجب کشته شدن مادرش شده، آمده است.

 

شهاب حسینی در سال ۹۶، در حوزه تئاتر، نامش در کنار همایون غنی‌زاده و رضا حداد نشست که اولی در سال ۹۵ با «می‌سی‌سی‌پی نشسته می‌میرد» فروشی بیش از ۲۰ میلیارد ریال داشت و دومی با «آمدیم، نبودید، رفتیم» در پایان سال ۹۰ و آغاز سال ۹۱ برای نخستین بار با فروش شش میلیارد ریالی نشان داد از تئاتر هم می‌توان پول درآورد. 

 

سابقه حضور شهاب حسینی در عرصه تئاتر به سال‌های ۷۴ و ۷۵ برمی‌گردد و دو تجربه بازیگری در نمایش‌های «بر کرانه باد»  و «افسانه» به کارگردانی مینا ابراهیم‌زاده برای جشنواره دانشجویی. او در سال ۸۷ با نقش بوتار در نمایش «کرگدن»، متنی از اوژن یونسکو به کارگردانی فرهاد آییش حضور روی صحنه سالن اصلی تئاترشهر را تجربه کرد و در سال ۹۱ در نمایش «ملاقات» که کار خودش و احمد ساعتچیان بود، بازی کرد. «ملاقات» به نویسندگی اریک امانوئل اشمیت به عنوان اولین تجربه کارگردانی تئاتر شهاب حسینی، در فرهنگسرای نیاوران اجرا شد.

 

میلیاردیِ دیگر کنسرت- نمایش «سی» بود که براساس سه داستان از داستان‌های «شاهنامه» فردوسی اجرا شد؛ زال و رودابه، رستم و اسفندیار و رستم و سهراب. اثری که توسط نغمه ثمینی دراماتورژی و توسط اصغر دشتی کارگردانی شد.

 

این‌ها در کنار دو ستاره موسیقی؛ همایون شجریان، خواننده آواز اصیل ایرانی و سهراب پورناظری، آهنگساز و نوازنده تنبور و کمانچه، ستاره‌های تئاتر و سینما؛ سحر دولتشاهی، بهرام رادان، مهدی پاکدل، صابر ابر، دو بازیگرِ دیگر؛ بانیپال شومون و حسین صوفیان و خواننده سوپرانوی چیره‌دست؛ دلنیا آرام، کنسرت- نمایش «سی» را تبدیل به اثری با فروشی میلیاردی کرد.  

 

این پروژه ۲۱ شهریور، سی‌اُمین اجرای خود را در فضای باز مجموعه سعدآباد پشت سر گذاشت، در حالی که در هر شب از اجرای خود میزبان ۴۰۰۰ مخاطب و در مجموع ۱۲۰۰۰۰ نفر بود؛ با بلیتی مابین ۲۵ تا ۱۹۵ هزار تومان.   

 

شهرزاد، شانو، هامون/ ادامه روند رو به رشد افزایش سالن‌های خصوصی

تماشاخانه باران جزو اولین سالن‌های خصوصی تئاتر در شهر تهران بود که سال ۹۳ افتتاح شد. پس از آن روند افزایش سالن‌های خصوصی با سرعتی که هر لحظه بیشتر می‌شود ادامه پیدا کرد. سالن‌هایی که در کنار مزایایشان، معایبی غیرقابل چشم پوشی هم دارند.

 

در سال ۹۶ دست کم سه سالن خصوصی مهم آغاز به کار کرد؛ شهرزاد و شانو در تهران و هامون در رشت.

 

تیر ۹۶ بود که قاسم جعفری، کارگردان و تهیه‌کننده که از جمله سریال‌های پرمخاطبش می‌توان به «خط قرمز» (۱۳۸۰) و «مسافری از هند» (۱۳۸۱) اشاره کرد، پردیس تئاتر شهرزاد را در تقاطع خیابان‌های نوفل لوشاتو و رازی افتتاح کرد. پردیسی که تا سال ۸۸ بیمارستان و زایشگاه امید بود. بیمارستانی که با بسته شدن درش در اردیبهشت ۸۸ و اخراج ۸۰ کارمندش به جنت‌آباد منتقل شد.  

 

پردیس شهرزاد که نامش را از دختر قاسم جعفری، شهرزاد جعفری گرفته است از زمان افتتاح تاکنون حاشیه کم نداشته است و از جمله آن‌ها می‌توان به ماجرای روی صحنه رفتن حمید صفت، خواننده رپ در نمایش «لامبورگینی» به کارگردانی سیامک صفری اشاره کرد و شبی که صفت برای نخستین بار روی صحنه رفت و همان لحظه برق سالن قطع شد و این شد اولین و آخرین باری که او، حضور روی صحنه را تجربه کرد.   

 

دیگر سالن خصوصی که در سال ۹۶ افتتاح شد شانو بود به مدیریت قطب‌الدین صادقی. سالنی واقع در خیابان وصال، بالاتر از خیابان طالقانی، کوچه فرهنگی که صادقی در مراسم افتتاحش در ماه مهر با اشاره به بدهی‌هایش گفت: «در حال حاضر ۴۳۰ میلیون بدهکار هستم و چک‌ دست مردم دارم و امیدوارم تا آخر سال بتوانم قرض‌هایم را تسویه کنم. برای راه‌اندازی این تماشاخانه همه ریسک‌هایی را که هرگز در عمرم نکرده بودم امتحان کردم که امیدوارم نتیجه‌اش را ببینم.» 

 

حسن معجونی، کارگردان باسابقه تئاتر اما برای افتتاح سالنش جایی خارج از تهران را انتخاب کرد. او مرداد ۹۶ سالن عمومی سازمان هلال‌احمرِ گیلان واقع در شهر رشت را که بی‌استفاده مانده بود تبدیل به سالن هامون کرد. سالنی واقع در خیابان سعدی، خیابان شهید فرقان‌بین، جنب هلال‌احمر استان گیلان با ظرفیت ۲۶۰ نفر و به این ترتیب بود که نخستین سالن خصوصی در استان گیلان افتتاح شد.  

 

آتش گرفتن دوباره تئاترشهر در سالگرد این اتفاق و مدیرانی که از تکرار خسته نمی‌شوند

عصر جمعه ۲۷ بهمن ۹۶ خبری آمد که کوتاه بود و ۱۱ اسفند سال ۹۵ هم منتشر شده بود؛ تئاترشهر آتش گرفت!

 

آن‌چه از جزئیات این اتفاق منتشر شد این بود که در حین تمرین نمایش «هملت و دن کیشوت» به کارگردانی تاجبخش فنائیان در سالن اصلی این مجموعه یکی از پرده‌ها به دلیل نزدیکی به پروژکتور دچار حریق شده است.  

 

اسفند سال ۹۵ هم گفته شد آتش‌سوزی رخ داده در زیرزمین تئاترشهر حاصل جوش‌کاری در محوطه کارگاه بیرون از سالن‌های مجموعه بوده که بخشی از آن روی نخاله‌های بیرون کارگاه پریده و باعث گر گرفتن آن‌ها شده است.

 

آن‌چه در این میان ترسناک است این است که مجموعه تئاترشهر سیستم اعلان و اطفای حریق مکانیزه ندارد و سیستم اطفای حریقش همچنان دستی است. سیستمی که می‌تواند در حین بازسازی این مجموعه اصلاح شود، بازسازی‌ای که از پاییز سال ۹۳ آغاز شده و ظاهرا هیچ گاه تمام نخواهد شد!

 

مهدی شفیعی، مدیر پیشین اداره‌کل هنرهای نمایشی در پایان سال ۹۵ درباره آخرین وضعیت بازسازی مجموعه تئاترشهر به ایسنا گفته بود: «متاسفانه بحث بازسازی تئاترشهر پیگیری جدی نشد چون ردیف بودجه مشخصی نداشت و در حال حاضر هم اعتبارات آن از یک ردیف بودجه عمومی تامین می‌شود که متعلق به تمام پروژه‌ها است. بنابراین در سال ۹۵  اتفاقی جدی در حوزه بازسازی تئاترشهر رخ نداده است.»

 

پیمان شریعتی، مدیر تئاترشهر نیز در آخرین روزهای سال ۹۶ گفته است: «بیش از دو سال است که هیچ اتفاقی در بازسازی و تجهیزات ایمنی این مجموعه رخ نداده است.»

 

ظاهرا داستان بازسازی تئاترشهر را مانند بسیاری از مسائل مدیریتی کشور، نویسنده‌ای ابزوردنویس نوشته است با پایانی باز.  

 

نامه مدیر اداره‌کل هنرهای نمایشی

تئاتر ایران در روزهای پایانی سال ۹۶ شاهد اتفاقی عجیب بود. با رفتن علی مرادخانی از معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و آمدن سیدمحمدمجتبی حسینی به جای او در ۲۰ آذر ۹۶ احتمال این می‌رفت که مدیران رده میانی وزارت فرهنگ از جمله مدیر دفتر موسیقی و مدیر اداره‌کل هنرهای نمایشی هم تغییر کنند. تغییراتی که زمزمه‌هایش در روزهای اخیر اوج گرفت. آن‌چه در این میان عجیب بود نامه سرگشاده‌ای بود که روز جمعه ۲۵ اسفند از سوی مهدی شفیعی، مدیر اداره‌کل هنرهای نمایشی منتشر شد. آن‌چه این نامه را عجیب کرد نه خداحافظی او از سِمَتش که آرزوی روزگاری روشن‌تر برای جانشینش، شهرام کرمی بود. این نامه در حالی منتشر شد که هنوز هیچ حکم رسمی از سوی معاونت هنری صادر نشده بود.

 

عجیب‌تر آن که پس از نامه شفیعی، پیام‌های تبریکی از سوی خانه تئاتر و کانون تئاتر کودک و نوجوان این نهاد صنفی خطاب به کرمی منتشر شد، بی آن که آنان نیز منتظر صدور حکم از طرف سیدمحمدمجتبی حسینی مانده باشند

 

این ماجرا سرانجام شنبه ۲۶ اسفند با صدور حکمی از سوی سیدعباس صالحی و اعلام انتصاب شهرام کرمی به عنوان مدیر اداره‌کل هنرهای نمایشی تمام شد و مهدی شفیعی نیز در حکمی از سوی سیدضیا هاشمی، معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) شد.

 

نرگس کیانی

 

  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش