به گزارش دنیای اقتصاد، بهار رو به پایان است و با نزدیک شدن فصل تابستان و افزایش مصرف برق چارچوب برنامههاي كاهش و كنترل پيك شبكه سراسري با تعرفههاي مختلف و برنامههای مورد نیاز برای پاسخگويي بار از سوی شرکت توانیر اعلام شد. فعالیتهای مدیریت مصرف برق همه ساله با ورود به نيمه دوم خرداد ماه، بهصورت رسمي در کشور آغاز ميشود؛ برهمين اساس در سال جاری نیز فعاليتهاي مديريت مصرف برق كه اساس آن ارائه مشوقهايي جهت جلب همكاري مشتركان براي كاهش مصرف برق است، با دستور و هماهنگي شركت توانير در دستور کار قرار گرفته است. اين طرحها كه بهصورت هدفمند تدوين شده دربرگیرنده تمام مشتركان بهجز مشتركان خانگي و روشنايي معابر میشود.
براساس این گزارش ويژگي مشترك همه اين طرحها، تشويقمحور و اختياري بودن آنهاست، به گونهاي كه مشتركان براي همكاري به منظور مدیریت مصرف برق ترغيب شوند. اجراي اين طرحها بهصورت سراسري، همهساله از نيمه خرداد ماه بهصورت رسمي آغاز میشود و تا ۱۵ شهريور ماه ادامه دارد كه البته تنها در يك مورد، طول دوره همكاري براي مشتركان اداري و ديماندي، از ابتداي خرداد تا پايان شهريور ماه تعريف شده است.
برای سال جاری نیز به گفته مدیرعامل شرکت توانیر برای کاهش مصرف سوخت سه طرح تشویقی برنامهریزی شده است که یکی از آنها جابهجایی برنامه تعطیلی فصلی و دورهای آنها براساس زمان پیک مصرف برق است که در این طرح جلوگیری از کاهش تولید صنایع و مقابله با رکود نیز در نظر گرفته شده است.
از سوی دیگر و به گفته مدیرعامل شرکت توانیر در راستای اجرایی کردن اهداف پیشبینی شده برای کاهش مصرف برق مذاکراتی نیز با مصرفکنندگان بخش صنایع پیش از ۱۵ خردادماه صورت گرفت تا مشخص شود در چه دوره زمانی مصرف خود را کاهش میدهند و با خروج آنها از مدار، ظرفیت ایجاد شده در سایر بخشها چگونه باید صرف شود. به گفته آرش کردی، تاکنون شاهد رشد ۳/ ۹ درصدی پیک مصرف برق بودهایم که این عدد در سالهای گذشته ۴ تا ۵ درصد بوده است. براساس آمار اعلام شده از سوی مدیرعامل شرکت توانیر تا به امروز پیک ۴۹ هزار و ۷۰۰ مگاواتی را تجربه کردیم که پیش از این بیشترین مصرف برق در مدت مشابه سال ۴۵ هزار و ۵۰۰ مگاوات به ثبت رسیده بود که این نشان از زنگ خطر برای ادامه مصرف در تابستان است.
ضوابط اجرایی کاهش مصرف
ضوابط اجرايي برنامههاي پاسخگويي بار جهت كاهش پيك برای سال جاری در برگیرنده سه گروه «صنایع، کشاورزی و اداري و ساير مصارف» میشود. در این خصوص و در راستاي اجرای اقدامات مديريت مصرف در زمان اوج بار، جهت همكاري صنايع در برنامه كاهش قطع بار سه ضابطه در نظر گرفته شده است که در این خصوص میتوان به «جابهجايي تعطيلات هفتگي از روز جمعه به يكي از روزهاي مياني هفته، كاهش بار ساعات اوج به مدت ۵ روز مستمركاري و كاهش ۲۴ ساعته بار (انجام تعميرات و تعطيلات سالانه) به مدت حداقل ۵ روز مستمر كاري در محدوده زماني اجراي برنامه با اطلاع قبلي شركت برق» اشاره کرد.
درخصوص جابهجايي تعطيلات هفتگي که از آن میتوان بهعنوان یکی از روشهای کاهش بار مصرف یاد کرد نیز در برنامهریزی صورت گرفته پیشبینی شده که صنایع جابهجايي تعطيلات هفتگي را با هماهنگي قبلي با شركتهاي برق منطقهاي و توزيع صورت دهند و درخصوص جابهجایی تعطيلات هفتگي از روز جمعه به روزهاي مشابه مياني هفته (شنبه تا چهارشنبه) این امکان پیشبینی شده تا صنایع بهصورت داوطلبانه اقدامات لازم را صورت دهند.
در کنار صنایع و براساس ضوابط اجرايي برنامههاي پاسخگويي بار جهت كاهش پيك مصرف مواردی نیز برای بخش کشاورزی در نظر گرفته شده است که در این خصوص میتوان به طول دوره همكاري از ۱۵ خرداد تا ۱۵ شهريور اشاره کرد. از سوی دیگر در صورت همكاري در مرداد ماه مقدار ۲۰ درصد به پاداش همكاري افزوده خواهد شد. همچنین در مناطق داراي تعرفه غيرگرمسير حداكثر مقدار انرژي مصرفي مجاز در زمان اوج بار ۱۵۰ كيلووات ساعت پیشبینی شده است.
از سوی دیگر و به منظور تشويق مشتركان ديماندي كشاورزي نیز جهت مشاركت در برنامه پاسخگويي بار براي مديريت مصرف در ساعات اوج بار شبكه سراسري برق ضوابطی پیشبینی شده که در این خصوص میتوان به طول دوره همكاري از ۱۵ خرداد تا ۱۵ شهريور ماه اشاره کرد. همچنین مشتركي مي تواند در طرح شركت کند كه داراي وسايل اندازه گيري و يا ديتالاگر مناسب براي ثبت میزان مصرف بار روزانه باشد.
برنامهریزی صورت گرفته حداقل بازه قابل قبول همكاري طي دوره زماني اجراي طرح حداقل ۵ روز كاري متوالي است. علاوه بر بخش صنعت و کشاورزی شرکت توانیر مواردی را در راستای كاهش بار اداري و ساير مصارف پیشبینی کرده که در این خصوص میتوان به طول دوره همكاري از ابتداي خرداد ماه تا انتهاي شهريور ماه اشاره کرد. از سوی دیگر برای این گروه نیز حداقل بازه قابل قبول همكاري طي دوره زماني اجراي طرح حداقل ۵ روز كاري متوالي است.
پرونده ۹۵
از سوی دیگر و براساس آمار اعلام شده از سوی شرکت توانیر سال گذشته صرفهجویی اعمال شده در ۴ هزار و ۸۰۰ واحد صنعتی درقالب طرحهای تعطیلات و تعمیرات، ذخیره عملیاتی و مولدهای اضطراری و راه طرح ذخیره عملیاتی صورت گرفته که همین امر تشویق ۱۴۰ میلیارد تومانی شرکت توانیر به صنایع را بهدنبال داشته است. همچنین براساس آمار اعلام شده سال گذشته در مجموع ۴۳ هزار مشترک کشاورزی با صنعت برق همکاری داشتهاند. در بخش عمومی و اداری نیز ۵۰۰ مشترک در راستای کاهش مصرف برق همکاری داشتهاند. حال در سال جاری و با توجه به پیشبینی صورت گرفته مبنی بر عبور پیک مصرف برق از ۵۵ هزار مگاوات شرکت توانیر ادارات دولتی را موظف به کاهش حداقل ۱۰ درصدی مصرف نسبت به سال گذشته کرده است، سال گذشته پیک مصرف برق برابر با ۵۲ هزار و ۷۹۰ مگاوت بود.
- 9
- 1