یکشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۵۳ - ۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۶۵۴۱
انتخابات ریاست جمهوری

آمد يكي آتش سوار بيرون جهيد از اين حصار/ تا بر دمد خورشيد نو شب را ز خود بيرون كنيد

بي‌رودربايستي با آنان‌كه راي نمي‌دهند!

اخبار انتخابات,خبرهای انتخابات,انتخابات ریاست جمهوری,رای ندادن

 نادرست است كه «حاشيه‌نشيني» را مترادف با فقر، كم‌سوادي يا بي‌اطلاعي شخص از اوضاع پيرامونش بدانيم. حاشيه‌نشيني معنايي بسيط‌تر از اين دارد. حاشيه‌نشيني بيشتر به معني «انفعال» است؛ يعني بسنده كردن به شرايط نامطلوبي كه از آن راضي نيستيم ولي عزمي در جهت تغيير آن نمي‌كنيم. به اين اعتبار، اي‌بسا كم‌بضاعتان يا بي‌سواداني كه چون خود را صاحب‌نقش در سرنوشت‌شان مي‌دانند، موفق مي‌شوند از تاريكي حاشيه‌نشيني خلاص شده و به متن بيايند و به‌عكس چه‌بسيار متمكنيني كه از روي انفعال، نقشي موثر در سرنوشت خود و جامعه ايفا نمي‌كنند و از تمكن‌شان بهره‌اي نمي‌برند.

 

برخي تبعيديان خودخواسته به حاشيه‌، شايد يگانه كار فاعلانه‌شان، انصراف دادن از فعاليت‌هاي سياسي و اجتماعي و رفتن به زندان تاريك حاشيه‌نشيني باشد؛ آنان روزگاري يك قدم فاعلانه به سمت انفعال برداشته‌‌اند و به خاطر همين يك تصميم تا آخر عمر خود را فاعل مي‌پندارند و متوجه ابتلاي درازمدت‌شان به انفعال نيستند. طبيعتا هرقدر مدت‌زمان بيشتري گرفتار زندان تاريك حاشيه بوده باشند، بيشتر نسبت به فضاي بيرون دچار سوءتفاهم‌اند و كمتر شجاعت و تحمل بيرون آمدن از اين پيله و مواجهه با روشنايي روز را دارند. جالب آنكه با وجود تحولات دايمي حيات سياسي و اجتماعي در ايران، آنان بيش از چند دهه است كه علل مشابهي را براي عدم مشاركت خود برمي‌شمرند و همين حكايت از بي‌خبري‌ و ركود حيات ذهني‌شان دارد؛ مثلا اينكه نمي‌خواهند ميان بد و بدتر انتخاب كنند، يا انتخابات را فاقد نقش و تاثيري در وضعيت جامعه مي‌دانند يا اين كشتي را دير يا زود مستغرق مي‌دانند كه بهتر است كارش را يكسره كنيم، يا اينكه كسي را كه نماينده عقيده‌شان باشد در ميان كانديداها نمي‌يابند؛ برخي همين‌كه شناسنامه‌شان پاك باشد را سندي بر اراده خود مي‌دانند. در نهايت همه‌ اين گروه‌ها مي‌خواهند به ترتيبي زيربار مسووليت بدتر شدن اوضاع نروند اما معمولا راهكار و برنامه‌اي براي بهتر شدن اوضاع نيز ندارند.

 

جالب است كه غالب‌شان «بهبود» را نه امري تدريجي كه هر كسي در آن سهم و نقشي دارد، بلكه موفقيت و رضايت را امري «يك‌باره» و وابسته به شرايط «بيرون از خودشان» مي‌دانند. پنداري هميشه منتظرند كه تغييراتي در بيرون روي دهد و از آنان درخواست شود كه در اين شرايط بهتر، نزول اجلال كنند. براي اين گروه اصلاحات نه حركت در مسيري دشوار و البته اميدواركننده، بلكه همچون ايستادن در ايستگاهي است كه قطار روياها بالاخره روزي در آن توقف خواهد كرد، بنابراين تنها كاري كه بايد بكنند اين است كه از اين ايستگاه تكان نخورند. رويايي كه حاشيه‌نشينان از وضعيت جامعه و كانديداي مورد علاقه‌شان در سر مي‌پرورانند، رويايي از دموكراسي، حقوق بشر، رفاه و عدالت است كه تقريبا در هيچ‌كجاي جهان، حتي آن جوامعي كه سردمدار دموكراسي‌اند و در وجود هيچ سياستمداري در طول تاريخ، به‌طور كامل محقق نشده است.

 

حاشيه‌نشينان به تدريج باورشان مي‌شود كه رويايي از دموكراسي و عدالت كه ترسيم مي‌كنند، در منش خودشان ظهور كامل دارد. پنداري خودشان بيش از هر كس ديگري مصداق كانديداي ايده‌آل‌شان هستند، در حالي كه به سكنات‌شان كه نگاه مي‌كنيم خبري از عدالت و برخورد دموكراتيك و تحمل حرف مخالف نمي‌بينيم. آنان در حالي دم از دموكراسي مي‌زنند كه به اين اصل بنيادين دموكراسي كه همه آحاد جامعه را سهيم در سرنوشت كل جامعه مي‌داند، پايبند نيستند. فهم اين موضوع از درك چهار عمل اصلي حساب هم ساده‌تر است كه به قولي «بدترين سياستمداران توسط بهترين مردمي انتخاب مي‌شوند كه راي نمي‌دهند» و از اين نظر آنان با اجتناب از راي دادن خود ناقض دموكراسي و حقوق بشرند. در حالي صحبت از حق و عدالت مي‌كنند كه در وهله نخست به حقوق خودشان ظلم مي‌كنند و طبيعتا نمي‌توان انتظار داشت در حق ديگران جانب عدالت را مراعات كنند. به همين ترتيب يكايك چيزهايي كه از آن دم مي‌زنند، در رفتار خودشان نقض مي‌شود.

حاشيه‌نشينان اوقات‌شان از چيزي، كسي يا اتفاقي در گذشته تلخ است و اين اوقات ‌تلخ را در پس بهانه‌هايي پنهان مي‌كنند. احتمالا زخمي از گذشته بر دل دارند؛ چيزي كه عواطف آنان را جريحه‌دار كرده يا غرورشان را شكسته و حق‌شان را ضايع كرده است. برخي ديگر چند دهه است كه پيش‌بيني كرده‌اند كه اين كشتي به زودي غرق خواهد شد و گويي روا مي‌دانند كه ايران نابود شود كه حرف آنان اثبات شود. هرچه هست

 

بد نيست كمي به دلبندان و آيندگان‌شان بينديشند؛ به بچه‌ها و نوه‌ها و نتيجه‌هاي‌شان. آنان روزي خواهند پرسيد كه شما براي نجات اين كشتي چه كرديد؟ مسلما گفتن «هيچ» به آنان، از كوتاه‌آمدن امروز و راي دادن، تلخ‌تر است. بايد در حيات اجتماعي نيز همچون حيات شخصي اندكي گذشت و ايثار داشت؛ چند نسل بايد بهاي اوقات تلخ يك نسل را بپردازد؛ آيا رواست كه براي گم شدن دستمالي، قيصريه‌اي را به آتش كشيم؟! آيا كسي كه گذشته را نبخشيده مي‌تواند آينده‌اي رضايتبخش بسازد؟ واقعيت اين است كه كار فاعلانه، نه پافشاري بر عقايدمان، بلكه شكستن اين حبس و بيرون آمدن از اين زندان است؛ مسلما چشم‌اندازي كه خواهيم ديد ارزشش را دارد يا دست‌كم پس از اعلام نتايج اين كارزار، افسوس عدم مشاركت كام‌مان را تلخ نخواهد كرد

 

سيد محمد بهشتي

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 13
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش