- دولت میگوید مجلســــــیها بایــــــد به جــــــــای طرحنویسیهای سریع خود، لایحه جامع انتخابات را که از یک سال و نیم قبل در بهارستان مسکوت مانده روی میز بگذارند؛ این توصیهای است که رئیس دفتر رئیس جمهوری و معاون پارلمانی دولت در گفت و گو با «ایران» مطرح کردهاند. در مجلس اما چیزی که مشهود است، شتاب و عجله برای تصویب طرحهای انتخاباتی تا موعد آذرماه است. عجلهای با یک پیام مشخص؛ مجلسنشینان میخواهند انتخابات بعدی را با یک قانون جدید اجرا کنند.
- نه فقط اصلاحطلبان و حامیان دولت، بلکه حتی اصولگرایان طرفدار مجلس یازدهم هم گفتهاند طرحهای انتخاباتی اخیر نه کارشناسی است و نه دقیق. نمونه برجسته این موضع در مقالات انتقادی دو هفته قبل خبرگزاری «تسنیم» و روزنامه «کیهان» منتشر شد. با این همه در روزهای اخیر باز هم رئیس و نایب رئیس کمیسیون شوراهای مجلس گفتهاند که بر بررسی و تصویب سریع این طرحها خصوصاً طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری اصرار دارند.
- اما آن طور که محمود واعظی دیروز به «ایران» گفت، به نظر میرسد حساسیتها در دولت بر روی طرحهای انتخاباتی مجلس افزایش یافته. چرا که واعظی خبر داده که معاون امور مجلس رئیس جمهوری در همین رابطه به دولت گزارش داده است. واعظی این را هم افزوده که «فعلاً نیتخوانی نمیکنیم کسانی که این طرح را دادهاند، نیت خاصی داشته باشند. تأکید ما بر همان لایحه جامع انتخابات دولت است.»
- ما متأسفیم که هم این لایحه و تعداد دیگری از لوایح ما در مجلس گذشته بررسی نشد و اکنون در مجلس فعلی هم به جای اینکه ابتدا به لوایح بپردازند و اگر لوایح اشکالی دارد، آنها را اصلاح کنند، دنبال طرح هستند. لذا نظر من بر این است که بیشتر روی لایحهای که دولت داده است باید متمرکز شوند.»
- حسینعلی امیری معاون پارلمانی رئیس جمهوری هم به «ایران» گفته است: «این لایحه که از هر نظر جامع است، با فوریت تقدیم مجلس قبلی شد، اما متأسفانه مورد رسیدگی قرار نگرفت. من از نمایندگان مجلس تقاضا میکنم به جای پرداختن به طرح به لایحه جامع انتخابات بپردازند که از غنای کارشناسی خوبی برخوردار است و حاصل تجربه مدیران اجرایی در انتخابات مختلف و صاحب نظران و احزاب و گروههای سیاسی با هر سلیقه سیاسی است که در کشور وجود دارد.»
- نکتهای که دولتیها روی آن تأکید دارند پشتوانه کارشناسی لایحه جامع انتخابات است. پیشتر بسیاری از ناظران و حتی تحلیلگرانی از جریان اصولگرا به این نکته اشاره کرده بودند که طرحهای انتخاباتی مجلس شتابزده و بدون بررسی قبلی و کارشناسی تهیه شده.
- محمود واعظی هم در سخنان خود بر همین موضوع تأکید کرده و لایحه جامع انتخابات را حاصل بحثهای کارشناسی در سطوح مختلف و کمیسیونهای دولت عنوان کرده است.
پس لرزه طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری/ تنها کاریکاتوری از ریاستجمهوری باقی میماند
پروانه سلحشوری، فعال سیاسی اصلاحطلب، در خصوص طرح اصلاح قانون انتخابات ریاستجمهوری، اظهار کرد: در این طرح متأسفانه دایره اختیارات شورای نگهبان افزایش داده میشود و اختیارات مردم کاهش مییابد که این موضوع با اصول ۲ و ۶ قانون اساسی منافات دارد؛ هرچه زمان میگذرد، حقوق مردم بیشتر نادیده گرفته میشود و با تصویب این طرح تنها کاریکاتوری از ریاستجمهوری باقی میماند.
وی افزود: در مملکتی که وزرا و رئیسجمهور برنامه مدونی ندارند، اگر نمایندگان دغدغه برنامهمحوری دارند و قصد دارند رییسجمهور براساس برنامه فعالیت کند، به نظر من باید احزاب را قوی کنند و به فکر وضع قوانینی باشند که به کارآمدی احزاب بیانجامد و آنها را تقویت کند.
نماینده تهران در مجلس دهم اضافه کرد: از دل احزاب قوی است که برنامهریزی میشود و افراد کارآمد برای ریاستجمهوری معرفی میشوند و دیگر نیازی به دخالت دیگر نهادها نخواهد بود.
وی گفت: در اصول ۹۹ و ۱۱۸ قانون اساسی، اختیارات شورای نگهبان در حد نظارت بر انتخابات است نه نظارت بر افراد؛ اگر مجلس به دنبال طرحی اینچنینی است، این طرح حتماً باید به رفراندوم گذاشته شود و با رفراندوم مشخص شود که آیا اختیار انتخاب ریاستجمهوری میتواند از دست مردم خارج شود یا خیر، چون عملاً چنین کاری با این طرح صورت خواهد گرفت.
سلحشوری با اشاره به انتخابات مجلس یازدهم گفت: مشارکت در انتخابات گذشته مجلس بسیار پایین بود، که گزینش سلیقهای افراد موجب چنین مشارکتی شد.
وی بیان کرد: تفاوت انتخابات ریاستجمهوری و انتخابات مجلس در این است که انتخابات مجلس یک انتخابات محلی است، در حالی که انتخابات ریاستجمهوری در سطح ملی است و معمولاً در کشور ما میزان مشارکت در انتخابات محلی بیشتر از مشارکت در انتخابات ملی است، زمانی که برای مردم اهمیتی ندارد که نماینده شهرشان چه شخصی باشد، طبیعتاً اگر روند به همین صورت ادامه پیدا کند و اگر بخواهند دست مردم را از تنوع گزینهها کوتاه کنند، تمایل مردم برای شرکت در انتخابات ریاستجمهوری هم به شدت کاسته خواهد شد.
این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: به نظر من از نظر استراتژیک در مرحلهای هستیم که به شدت به مشارکت مردم نیاز داریم؛ کسانی که این طرحها را ارائه میدهند، به یک قسمت ماجرا نگاه میکنند و آن این است که چگونه قدرت را در کنترل خود نگاه دارند، چراکه از این رویه منفعت میبرند اما منافع ملی با این روشها تأمین نخواهد شد و کسانی که چنین تفکری دارند، خودشان هم در بلندمدت آسیب خواهند دید.
- 11
- 3