به گزارش باشگاه خبرنگاران، پزشکان معمولا داروی رزوواستاتین را در جهت کنترل و کاهش چربی خون بیمار تجویز می کنند که سبب کاهش خطر سکته مغزی، حمله قلبی نیز می شود، در ادامه باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد تا به بررسی و معرفی عوارض و اختلالات دارویی رزوواستاتین بپردازد.
معرفی داروی رزوواستاتین
داروی رزوواستاتین (Rosuvastatin) یکی از داروهایی محسوب می شود که برای کنترل و کاهش چربی خون تجویز و سبب کاهش سطوح کلسترول و تری گلیسرید (LDL و LDL) می شود و در مقابل نوع مفید چربی یعنی لیپوپروتئین با چگالی بالا یا (HDL) را افزایش می دهد.
موارد مصرف داروی رزوواستاتین در افراد بزرگ سال و افراد دارای سنی بالای ۸ سال است تا میزان کلسترول و تری گلیسیرید (نوع چربی) را در خون کاهش و از این طریق باعث کند شدن تشکیل پلاک (رسوبات چربی) در رگهای خونی خواهد شد.
جدای از موارد یاد شده درمان انواع اختلالات ارثی مربوط به بالا بودن کلسترول، از جمله نوع هتروزیگوت (اختلال به ارث برده شده از یک والد) و نوع هموزیگوت (اختلال به ارث برده شده از هر دو والدین) مورد استفاده قرار میگیرد.
نوع هتروزیگوت، این دارو را میتوان در افراد بالای ۸ سال و نوع هوموزیگوت این دارو را میتوان در افراد بالای ۷ سال استفاده کرد.
از جمله دیگر کاربردهای داروی رزوواستاتین، کاهش خطر سکته مغزی، حمله قلبی و برخی دیگر عوارض بیماریهای قلبی – عروقی در مردان بالای ۵۰ ساله و زنان بالای ۶۰ ساله دارای عوامل خطر ابتلای به بیماریهای قلبی عروقی است .
نکاتی که پیش از مصرف داروی رزوواستاتین باید در نظر گرفت
در صورت بارداری، اقدام به بارداری یا شیردهی به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت سابقهی ابتلا به مشکلات کبدی یا هرگونه بیماری که مسبب عارضه کبدی شده است را دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورتی که مشکلات عضلانی مانند گرفتگی یا درد عضلانی دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورتی که سابقه تیروئید کم کار، سکته یا خونریزی مغزی و مشکلات کلیوی دارید حتما به پزشک خود بگویید.
در صورت حساسیت به هرگونه دارو، پزشک خود را مطلع نمایید.
نحوهی مصرف داروی رزوواستاتین
داروی رزوواستاتین به صورت قرص ۵، ۱۰،۲۰و۴۰ میلی گرمی در ایران موجود است و مقدار مصرف روزانه دارو با توجه به شرایط بیمار محاسبه میشود.
معمولا رزوواستاتین به صورت یک بار در روز تجویز میشود.
رزوواستاتین را در زمان مشخصی از روز؛ هر زمانی که راحت تر هستید، مصرف کنید، این دارو با غذا تداخل ندارد و میتوانید آن را قبل یا بعد از غذا مصرف کرد و بهترین زمان مصرف دارو عصرها است.
ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن، مقدار داروی شما را افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
_در صورت فراموشی یک نوبت دارو بلافاصله آن را مصرف کنید، اما از دوبرابر کردن مقدار دارو در یک نوبت جداً خودداری کنید.
چه اتفاقی میافتد اگر شما یک دوز از داروی رزوواستاتین را فراموش کنید؟
به محض اینکه شما دوز فراموش شده را به یاد آوردید، آن را مصرف کنید.
اگر تقریباً موقع نوبت بعدی مصرف دوز بعدی است و یا بیش از ۱۲ ساعت از زمان مصرف این دارو گذشته است، از مصرف دوز فراموش شده اجتناب کنید.
برای جبران دوز از دست رفته قبلی در دوز بعدی از داروی اضافه استفاده نکنید.
عوارض جانبی داروی رزوواستاتین
اگر شما نشانههایی از یک واکنش آلرژیک به این دارو مانند راش پوستی یا کهیر (با یا بدون تب یا درد مفاصل)، اشکال در تنفس، تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو را مشاهده کردید، با اورژانس تماس بگیرید.
چه داروهایی مصرف داروی رزوواستاتین را تحت تاثیر قرار میدهند؟
مصرف برخی داروهای دیگر با همراه داروی رزوواستاتین ممکن است شانس ابتلا به مشکلات عضلانی جدی را افزایش دهد، با پزشک خود در مورد تمام داروهای مصرفی فعلی خود یا داروهایی که شروع و یا متوقف کرده اید، به ویژه موارد زیر مشورت کنید.
کلشی سین
سیکلوسپورین
مصارف دیگر داروهای خانواده "استاتین" مانند: آتورواستاتین، لوواستاتین، سیمواستاتین، لیپیتور، پرواچول، زوکور، ویتورین و ….
داروهای ضد قارچی مانند: فلوکونازول، ایتراکونازول، کتوکونازول
مصرف داروهای ضد ویروسی برای درمان ایدز یا هپاتیت C مانند: آتازاناویر، فوزام پرناویر، لوپیناویر، ریتوناویر، سیمپرویر، تیپراناویر و ….
مصرف داروهای رقیق کننده خون مانند: وارفارین، کومادین، جانتوون
سایر داروهای کلسترول fenofibrate، gemfibrozil؛ یا داروهای حاوی نیاسین یا اسید نیکوتینیک مانند ویتامین نیاسین B. ۳، Advicor، Niaspan، Niacor، Simcor، Slo Niacin و ….
- 12
- 2