جمعه ۰۶ مهر ۱۴۰۳
۰۰:۲۱ - ۱۴ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۳۲۱۳
سیاست خارجی

ایران و عربستان وارد جنگ می شوند؟

محمد بن سلمان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
بالاتر از همه، این کشمکش در مورد قدرت و تاریخ در خاورمیانه است. چه کسی در منطقه نفوذ خواهد یافت؟ چه کسی آینده را شکل خواهد داد؟ و چه کسی بازنده خواهد بود؟

 رقبای اسلامی در حال حاضر به طور غیرمستقیم در چندین کشور با یکدیگر مبارزه می کنند. دشمنی آنها ممکن است خطر جهانی بزرگتری نسبت به کره شمالی داشته باشد. جنگ فاجعه بار بعدی در جهان در کجا رخ خواهد داد؟ و چه چیزی باعث آن خواهد شد؟

 

هرچند مشکل برنامه ی خطرناک هسته ای کره ی شمالی سر جای باقی است، اما به احتمال زیاد، بار دیگر به نظر می رسد خاورمیانه میدان جنگ باشد. رقابت رو به رشد میان قدرتمندترین کشورهای منطقه - ایران و عربستان سعودی - چیزی است که باعث آن خواهد شد.

 

در هفته های اخیر، نقطه های بالقوه درگیری در سراسر خاورمیانه به صورت خطرناکی به هم رسیده اند. جنگ عمیق در سوریه، خطر دخالت اسرائیل، فاجعه انسانی در یمن، نزاع در لبنان، درگیری های فرقه ای ادامه دار در عراق و ترس از اینکه سلاح های هسته ای جدید در منطقه وارد شده باشد، این نقاط را تشکیل می دهد.

 

اما خطر بزرگتر آن چیزی است که همه ی این اختلافات را بزرگتر می کند. ترس بسیاری از تحلیلگران خاورمیانه از کشمکش موجود بین ایران و عربستان سعودی است. این نه تنها کشمکش بر سر مذهب است، بلکه تمام جهان اسلام را به وسیله یک شکاف اسلامی -که به قرن هفتم می رسد - به شیعیان ایران در یک طرف و سنی های عربستان سعودی در طرف مقابل، تقسیم می کند.

 

بالاتر از همه، این کشمکش در مورد قدرت و تاریخ در خاورمیانه است. چه کسی در منطقه نفوذ خواهد یافت؟ چه کسی آینده را شکل خواهد داد؟ و چه کسی بازنده خواهد بود؟ تجزیه و تحلیل بحران های منطقه بدون شناخت بیشینه ی تاریخی از این روابط ناممکن است و اساسا شناخت این روابط حائز اهمیت است.

 

در روزهای اخیر، یک مستند عالی دو بخشی، در سه ساعت در بی پی اس برنامه "خط مقدم" با عنوان "رقابت تلخ: ایران و عربستان سعودی" پخش شده است. این مستند در آدرس www.pbs.org/wgbh/frontline/‎ قابل مشاهده است.

 

خبرنگار مارتین اسمیت، اعضای گروه برنامه "خط حمله " در دو سال گذشته از هفت کشور منطقه بازدید کرده و در مورد آنچه ایران و عربستان سعودی را تحریک می کند توضیحاتی جمع آوری کرده اند.  در انجام این کار، آنها قدرت هایی که بحران های امروز را هدایت می کنند توضیح داده اند.

 

منازعه بین ایران و عربستان سعودی ریشه عمیق در تاریخ دارد، آخرین تغییر رویه سیاسی، مربوط به سال ۲۰۱۱ در واکنش به آنچه اصطلاحا بهار عربی نامیده می شود، است. رژیم عربستان سعودی به خاطر وجود انقلاب های مردمی در سراسر جهان عرب، احساس خطر کرد و ایران را متهم به برافروختن این آتش کرد.

 

باراک اوباما، زمانی که رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا بود، برای کاهش تنش میان دو قدرت خاورمیانه تلاش کرد. درخواست او این بود که این دو کشور باید به همسایه ی خود احترام بگذارند. اگرچه این باعث شد تا سعودی ها خشمگین شوند، تاریخ نشان داد که اوباما، حداقل در این مورد، کاملا موضع مناسبی گرفته بود.

 

هرچند که، رئیس جمهور دونالد ترامپ در مسیری کاملا متفاوت حرکت کرده است. او می خواهد توافق هسته ای که قدرت های بزرگ دنیا با ایران ساخته را از بین ببرد، تا به عقیده او ایران به کشوری منزوی تبدیل شود.

 

بر خلاف اوباما، او هیچ محدودیتی برای عربستان سعودی اعمال نکرده است. این وضعیت، در یمن جایی که عربستان سعودی به جنایات جنگی متهم شده ، کاملا واضح بوده است. ایران نیز در این میان به حمایت از رژیم بشار اسد در سوریه و تامین مالی جنبش حزب الله در لبنان مشغول شده است.

 

در مستند بی پی اس، اشاره شده است که اگر بیش از یک میلیون نفر در دهه گذشته در درگیری های منطقه از بین رفته اند، تعداد اندکی از شهروندان ایرانی یا عربستان سعودی بوده اند. این برنامه احتمالا بیشتر بیشینه تاریخی ایران و عربستان را آشکار می کند. به طور خاص، دولت و ارتش آمریکا نقش اساسی  - اغلب مخرب – در تاریخ خاورمیانه داشته است. هر چند که آمریکایی ها آن را فراموش کرده اند، اما مردم خاورمیانه آن را فراموش نمی کنند.

 

این برنامه بخش آغازین خود را به چیزی اختصاص داد که این موضوع را نشان داد. این رویدادی بود که امروزه ایرانیان را در این نقطه قرار داده است، اما تعداد کمی از آمریکایی ها چیزی از آن  می دانند. در سال ۱۹۵۳، دولت سکولار و دموکراتیک ایران، که توسط نخست وزیر محمد مصدق رهبری می شد، در کودتای ایفا شده و توسط سازمان سیا و سرویس اطلاعاتی بریتانیا، که "M16" نامیده می شد، از قدرت برکنار شد. این امر منجر به بازگشت شاه ایران و رژیم استبدادی شد که سرانجام در سال ۱۹۷۹ توسط آیت الله ها و انقلاب اسلامی سرنگون شد.

 

همانطور که محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در برنامه مربوط به رابطه کشور خود با ایالات متحده گفت: "این یک حقیقت بسیار تاسف انگیز است که بعضی از مردم، نمی خواهند بیاد آوردند که چه اتفاقاتی در گذشته روی داده است، حافظه کوتاهی دارند."

 

 

irdiplomacy.ir
  • 14
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
عربستان چون حمایت امریکارادر کنار خود احساس منماید شاخ وشونه او خوب میداند درمقابل یک گروه کوچک چگونه خواروذلیل گردیده میکشد اما بداند امریکا درواپسین لحظات تنهایش میگذارد
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش