جمعه ۰۶ مهر ۱۴۰۳
۱۰:۱۰ - ۱۳ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۳۶۵۰
مجلس

طرح تحقیق و تفحص از خانه ملت کلید خورد

طرح تحقیق و تفحص از مجلس,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,مجلس
قرار است پس از ۳ ماه که طرح تحقیق و تفحص از مجلس توسط تعدادی از نمایندگان تهیه و توسط هیات رئیسه برای بررسی به کمیسیون برنامه و بودجه ارسال شده است، این هفته در دستور کار کمیسیون مربوطه قرار بگیرد.

به گزارش ابتکار، اواخر خرداد ماه بود که حسن کامران، نماینده مردم اصفهان در مجلس از تهیه این طرح به منظور «نظارت دقیق بر مجلس» توسط برخی نمایندگان با چند محور خبر داد. به گفته او تاکنون نمایندگان صرفا تفحص از دستگاه‌های دیگر را در دستور کار خود داشته‌اند و تاکنون فرصت تحقیق و تفحص از مجلس فراهم نشده است. بنابرین نمایندگان قصد دارند این بار خودنظارتی از قوه قانون‌گذاری را برای سایر دستگاه‌ها به الگویی تبدیل کنند تا قبل از اینکه کسی بر عملکرد آنها نظارت کند، خودشان به امورشان رسیدگی کنند.

 

بنابراین چندی پیش امیر خجسته، رئیس فراکسیون مبارزه بر مفاسد اقتصادی و شفاف‌سازی مجلس اعلام کرد که طرح تحقیق و تفحص از مجلس با ۲۰ امضا تهیه و به هیات رئیسه تقدیم شده و قرار است در کمیسیون برنامه و بودجه مورد بررسی قرار گیرد. نماینده مردم همدان همچنین گفت که بحث تحقیق و تفحص از مجلس از قبل کلید خورده و تعدادی از نمایندگان پیگیر این مساله هستند و در این راستا مدارک و مستندات لازم جمع‌بندی شده و تحویل هیات رئیسه مجلس خواهد شد.

 

همچنین محمدجواد ابطحی، نماینده خمینی شهر هم اخیرا در تذکری با استناد به ماده ۲۱۴ و مواد ۷۳ و ۷۴ در صحن مجلس گفت: «چند ماه است که تحقیق و تفحص از مجلس تحویل کمیسیون برنامه و بودجه شده است، اما کمیسیون که باید ظرف یک هفته جلسه برگزار و نتیجه را نیز به ما اعلام می‌کرد، اقدامی انجام نداده است.» او با اشاره به هزینه کردهای مجلس برای مباحث امنیتی که مورد انتقاد بسیاری دیگر از نمایندگان قرار گرفته است، افزود: «ما باید از خودمان شروع کنیم. در جلو مجلس کانکس می‌زنند و دیوار می‌کشند و میلیون‌ها تومان بودجه مجلس را خرج می‌کنند و از اضافه کار کارمند مجلس کم می‌کنند. ما باید به این موضوع رسیدگی کنیم. با توجه به جنگ اقتصادی خود مجلس نیز باید به میدان بیاید.» 

 

اهمیت تحقیق و تفحص از مجلس در پی ادعای گرفتن رشوه برخی نمایندگان!

بنابراین با توجه به صحبت‌هایی که اخیرا محمود صادقی، رئیس فراکسیون شفاف‌سازی مجلس در جلسه‌ای اعلام کرده بود که در زمان تحقیق و تفحص از شهرداری تهران «بسیاری از پس گیرندگان امضا از شهرداری رشوه دریافت کرده‌اند» ضرورت تحقیق و تفحص از عملکرد مجلس و سازمان‌های تابعه به عنوان نظارت بر بیت‌المال و حق الناس اهمیت زیادی پیدا می‌کند.

 

گفتنی است بسیاری از نمایندگان ضمن تایید ضرورت تحقیق و تفحص از عملکرد مجلس، شفاف‌سازی را بهترین راه نجات کشور از فساد و الگوی مناسب رفتاری برای همه سازمان‌ها و نهادها دانستند. مهرداد لاهوتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه در این راستا به «ابتکار»‌ گفت: «شفاف‌سازی پدیده خوبی است، اینجا خانه‌ملت است و باید این شفاف‌سازی را از خودمان شروع کنیم تا برای همه دستگاه‌ها الگو شود.» او همچنین تاکید کرد: «برای روشن شدن همه امور باید تلاش کنیم. هیچ چیز غیرشفاف قابل مخفی شدنی از مردم وجود ندارد. باید تحقیق و تفحص از مجلس را برای دوری از شایعات به خوبی اجرا کنیم تا همه دستگاه‌ها هم قبل از اینکه به امورشان رسیدگی شود به امورشان برسند.» 

 

نباید همه را با یک چوب برانیم

نماینده مردم لنگرود در مجلس همچنین افزود: «در همه دنیا تعداد محدودی افراد تخلفاتی انجام می‌دهند و در ایران هم این اتفاق افتاده است و چند تخلف از طرف تعدادی در لباس مسئول نباید به همه مسئولان نظام تصری داده شود. ممکن است متخلف در هر لباسی مثلا در لباس سرمایه گذار، تاجر، مسئول یا روحانی تخلفاتی انجام داده باشند و نباید این افراد را به همه مسئولان جامعه نسبت داد.

 

بنابراین باید مردم را در جریان همه امور قرار دهیم و برای آنها شفاف سازی کنیم.» محمود صادقی، رئیس فراکسیون شفاف‌سازی و انضباط مالی مجلس نیز در این باره به «ابتکار» گفت: «نفس شفافیت مجلس می‌تواند برای سایر دستگاه‌ها الگو و مفید باشد. هفته گذشته در جلسه‌ای که در فراکسیون شفافیت داشتیم این موضوع را به عنوان یکی از محورها و خروجی جلسه مطرح کردم و نامه‌ای هم به دکتر لاریجانی درباره شفافیت نظام پارلمانی که بخش‌های مختلفی دارد، نوشتم. یکی از آن بخش‌ها نظام و ساختار مدیریتی معاونت‌های مختلف مجلس و دستگاه‌های تابعه و ساختاری است که مجلس را اداره می‌کند.» 

 

عملکرد تک‌تک نمایندگان در قبال موکلان‌شان مورد بررسی قرار گیرد

نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه «باید عملکرد تک‌تک نمایندگان چه در کمیسیون‌ها و چه فعالیت‌های‌شان در حوزه انتخابیه و در قبال موکلان‌شان نیز مورد شفاف‌سازی قرار گیرد»، گفت: «در این راستا در حال تهیه طرحی هستیم و به نظر می‌رسد این کار می‌تواند الگوی خوبی باشد و به تحقیق و تفحص از عملکرد مجلس هم می توان در این راستا نگاه کرد و نمایندگان را در قبال مردم پاسخگو کرد.»

 

اما غلامعلی جعفرزاده، عضو کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه «کمیسیون برنامه و بودجه همیشه در حال حسابرسی و بررسی هزینه‌های مجلس است و این کار جدیدی نیست»، به «ابتکار» گفت: «شفاف‌سازی خوب است، ولی این موضوع جدید نیست و مکانیزم مجلس تصویب بودجه، نظارت و حسابرسی بر بودجه مجلس است که به طور مرتب هر ساله انجام می‌شود.

 

در کمیسیون برنامه هر سال هزینه کرد، بودجه و نحوه تخصیص آن، حقوق و درآمد و هزینه کردهایش مورد بررسی قرار می‌گیرد.» نماینده مردم رشت در مجلس تاکید کرد: «تعدادی از نمایندگان بنا به دلایلی دلخوری و ناراحتی‌هایی دارند و چنین درخواستی را مطرح کرده اند که البته اشکالی هم ندارد. من به شخصه با تحقیق و تفحص و هر چیزی که شفاف‌سازی کند و نقاط تاریک را روشن کند موافقم.»

 

**گزارش عملکرد بودجه مجلس به نمایندگان داده نمی‌شود!

صادقی همچنین با طرح این موضوع که «قبلا به عنوان رئیس فراکسیون شفاف‌سازی و انضباط مالی درباره شفاف‌سازی مالی مجلس به آقای لاریجانی نامه نوشته‌ام»، به «ابتکار» گفت:‌ «در نامه‌ای به آقای لاریجانی گفته‌ام عملکرد سالانه مجلس به موقع ارائه نمی‌شود و رونوشت آن را به آقای تاجگردون، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه هم دادم که ایشان پاسخ نامه را داد و گفت که گزارش عملکرد سال ۹۵ را خرداد ماه به هیات رئیسه ارسال شده است و یک نسخه آن گزارش را هم برای من ارسال کردند.» صادقی در ادامه اظهارات خود گفت: «طبق آیین نامه داخلی مجلس، یکی از وظایف کمیسیون برنامه و بودجه تهیه گزارش حسابرسی و تهیه عملکرد مالی سالانه مجلس با همکاری دیوان محاسبات است.

 

این گزارش در کمیسیون رفت و برگشت می‌کند و در نهایت به هیات رئیسه ارسال می‌شود. طبق قانون هیات رئیسه وظیفه دارد گزارش را در اختیار نمایندگان قرار دهد ولی متاسفانه طی ۲ سالی که در مجلس بوده‌ام چنین چیزی را مشاهده نکرده‌ام.» رئیس فراکسیون شفاف سازی مجلس همچنین تاکید کرد:‌ « باید شهریور یا مهر ماه سال ۹۶ گزارش تفریق بودجه سال ۹۵ به مجلس ارائه می‌شد ولی نشده است. طبق پیگیری‌هایی که داشته‌ام گفتند ۲۳ خرداد گزارش ارسال شده است، ولی خود فرآیند تهیه گزارش هم یک فرآیند شفاف نیست و صرفا الان آقایان مفتح و حسینی بیشتر درگیر این موضوع هستند.» 

 

بدون اجازه سازمان‌ها ریالی در مجلس هزینه نمی‌شود

البته جعفرزاده در گفت‌وگو با «ابتکار» تاکید کرد که نباید نگران این موارد بود چرا که کمیسیون برنامه و بودجه مراقب حسابرسی‌ها است و مرتب این موارد را رصد می‌کند و در مجلس حتی یک ریال هم بدون اجازه دستگاه‌ها و سازمان‌ها هزینه نمی‌شود.» در حالی که صادقی، نماینده حقوق خوانده مردم تهران در مجلس اعتقاد دارد این اقدامات فرمالیته است و درحاشیه و مختصر به آن اشاره می‌شود و بیشتر شبیه به رفع تکلیف است.

 

کاش حسابرسی مجلس شفاف بود  تا نیاز به تفحص نباشد

صادقی تاکید کرد: «ای کاش سیستم مجلس تا حدی شفاف بود که نیاز به تحقیق و تفحص نداشته باشد. ولی وقتی که اینطور نبوده است؛ این احساس ضرورت وجود دارد و می تواند آن ایده اولیه را تقویت کند.» صادقی همچنین گفت: « تحقیق و تفحص از مجلس بیشتر می خواهد عملکرد هیات رئیسه را مورد بررسی قرار دهید و نگاه مالی به عملکردها دارد و درباره عملکرد کلیت مجلس و اینکه مصوبات خوب یا بد داشته، نیست.»

 

همانطور که در ابتدای گزارش اشاره شد، یکی از دلایلی که برخی نمایندگان خواستار تحقیق و تفحص از عملکرد مجلس شده‌اند، برخی هزینه کردهای مجلس است و مثلا درباره بودجه‌ای که برای ایجاد فضای امنیتی اطراف مجلس شده است گلایه هایی وجود دارد. جعفرزاده با وجودی که پیش از این در واکنش به این اقدام گفته بود که مجلس شبیه به پادگان نظامی شده است، این بار در حمایت از این اقدام به «ابتکار» توضیح داد: «این هزینه کردها اضافه نبودند و سازمان پدافند و شورای عالی امنیت ملی تاکید داشتند این امر محقق شود و دستگاه‌های امنیتی هم این تکالیف را مشخص کردند و گفتند اگر این طرح امنیتی اجرا نشود؛ ما هیچ مسئولیتی در قبال مجلس نخواهیم داشت.

 

ما خودمان با این محدودیت‌ها مخالف بودیم که مجلس شبیه به پادگان نظامی شود، ولی آنها گفتند طرح امنیتی از نظر ما باید به این شکل اجرا شود.» او درحمایت از تصمیم لاریجانی دراین باره گفت: « رئیس مجلس هم سردوراهی عجیبی قرار گرفته بود که باید در این باره تصمیم‌گیری می‌کرد. ما این موضوع را نقد کردیم و مورد سوال قرار دادیم ولی ایشان گفتند که مصوبه مجموعه امنیتی است و حتما باید اجرا می شده است.» 

 

شفافیت مالی مسئولان در قانون اساسی آمده است

لاهوتی هم در ادامه اظهارات خود با اشاره به ماده‌ای از قانون اساسی درباره شفافیت در اموال مسئولان به «ابتکار» گفت: «تحقیق و تفحص از عملکرد مجلس خوب است و در بحث شفاف‌سازی اموال مسئولان از سال ۸۷ در مجلس تلاش می‌کنیم ولی مصوبه مجلس در این باره سال‌ها است بین مجلس و شورای نگهبان در رفت و آمد است و به مجمع تشخیص رفته و هنوز به نتیجه نرسیده است. در قانون اساسی شفاف سازی از اموال وزرا و سران قوا آمده است، ولی ما در قانون گفته‌ایم حتی یک فرماندار و معاون‌وزیر و نماینده مجلس و ... هم باید اموال و دارایی شان روشن و شفاف شود.»

 

حاضرم برای شفاف‌سازی از اموال و دارایی‌ام پیش‌قدم شوم

در این باره جعفرزاده هم ضمن استقبال از موضوع شفاف‌ساری به «ابتکار» گفت که با هرگونه شفاف‌سازی موافق و داوطلب است که به عنوان اولین نماینده درباره میزان حقوق، اموال و دارایی او شفاف‌سازی شود. او با انتقاد از مسئولانی‌که از شفافیت واهمه دارند گفت: «اگر در مجلس شفاف‌سازی شود، یک بار برای همیشه همه حرف‌ها و شایعاتی که درباره مسئولان نظام زده می‌شود پایان می یابد.»

 

بنابرین باید منتظر بود و دید چند درصد از نمایندگان خواستار تحقیق و تفحص از عملکرد مجلس و سازمان‌های تابعه هستند و در واقع اجازه شفاف ‌سازی را به خودشان می‌دهند تا سازمان‌ها و نهادها و وزاتخانه های دیگر از این خودنظارتی الگو بگیرند و به جای دادن وعده و وعید به نمایندگان مانع تحقیق و تفحص از سازمان و وزارت‌خانه متبوع خود شود، خودشان حساب و کتابشان را روشن کنند.

 

معصومه معظمی

 

 

  • 14
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش