جمعه ۰۶ مهر ۱۴۰۳
۰۸:۱۲ - ۱۰ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۲۴۳۲
رفاه و آسیب های اجتماعی

در نشست «ایدز، مادری و آسیب پذیری مضاعف زنان» نسبت به افزایش سرعت

ابتلا به ایدز در میان زنان هشدار داده شد

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی,ایدز

به گزارش شهروند، زنان قربانیان جدی‌تر ایدز هستند. زنانی که گفته می‌شود سرعت ابتلایشان به این بیماری نسبت به مردان شیب تندتری گرفته است. کسانی که نه فقط قربانی بیماری که قربانی نگاه و تبعیض‌های اجتماعی هم می‌شوند. چالش زنان مبتلا به ایدز و آسیب‌های ناشی از گرفتارشدن به این بیماری موضوع بحث نشست «ایدز، مادری و آسیب‌پذیری مضاعف زنان» بود.

 

نشستی که از سوی انجمن جامعه‌شناسی ایران برگزار شد. شیرین احمدنیا، عضو هیأت‌مدیره انجمن جامعه‌شناسی ایران سخنران اصلی این نشست بود. او همان ابتدا نسبت به افزایش سرعت ابتلای زنان جوان به ایدز در مقایسه با مردان اعلام نگرانی کرد: «آنچه نگرانی‌ها را در مورد ابتلا به ایدز در کشور افزایش می‌دهد سرعت رو به رشد تعداد موارد ابتلا از طریق ارتباطات جنسی محافظت‌نشده در مقایسه با سایر روش‌های انتقال ویروس است که با آغاز موج سوم ایدز در ایران شناخته شده است.»

 

نگرانی احمدنیا تنها از افزایش موارد ابتلا به این بیماری که به سرعت در حال تبدیل‌شدن به چهارمین علت مرگ‌ومیر در جهان است، نیست، او نگران تفاوت در نحوه ابتلا به این بیماری در کشور است: «تفاوتی در نحوه ابتلای به این ویروس در ایران دیده می‌شود و آن نسبت بالاتر انتقال از طریق سرنگ آلوده در میان معتادان و افراد زندانی بوده، این درحالی است که انتقال از طریق تماس جنسی در نتیجه رفتارهای پرخطر نیز به‌سرعت رو به افزایش است.» 

 

به گفته او، زنان نسبت قابل توجهی از مبتلایان را تشکیل می‌دهند، آنها کسانی هستند که در چارچوب روابط زناشویی و در کانون خانواده مبتلا شده‌اند یعنی از طریق همسرشان و در چارچوب ایفای نقش همسری و مادری بیمار شده‌اند: «در سال‌های اخیر در مجموعه تلاش‌هایی که برای مقابله با گسترش اچ‌آی وی (ایدز) صورت می‌گیرد، بیش از پیش به مسأله  تفاوت‌های جنسیتی توجه شده است، زیرا این شناخت به‌تدریج حاصل شده است که زنان و مردان به نسبت‌های متفاوتی در معرض ابتلای ایدز قرار دارند و مبتلا می‌شوند.»

 

این عضو هیأت‌مدیره انجمن جامعه‌شناسی ایران به این نکته اشاره کرد که «تهدید ایدز برای زنان در مقایسه با مردان بالاتر است.» با این توضیح: «از لحاظ شرایط بیولوژیک تفاوت‌های دستگاه تناسلی زنان و مردان، زنان را در وضع ابتلاپذیری و آسیب‌پذیریِ بالاتری قرار داده است؛ به طوری که سطوح مخاطی بیشتری در معرض آلودگی به ویروس قرار دارد.

 

این در حالی است که پایگاه اقتصادی، اجتماعی پایین‌تر زنان در مقایسه با مردان و وابستگی‌هایی که به  مردان زندگی‌شان پیدا می‌کنند نیز منجر به فرودستی بیشتر آنها و فرصت‌های محدودترشان برای کنترل شرایطی می‌شود که آنها را معرض خطر ابتلا قرار می‌دهد.» او ادامه داد: «همچنین وابستگی اقتصادی زنان به شرکای زندگی‌شان، باعث آسیب‌پذیری بیشتر آنها می‌شود؛ زیرا از قدرت تصمیم‌گیری برای محافظت از خود در مقابل مخاطره ابتلا به ویروس اچ‌آی‌وی برخوردار نیستند.»

 

براساس اعلام احمدنیا، این نابرابری در روابط جنسیتی منجر به برقراری هنجارهای رفتاری متفاوتی در میان مردان و زنان می‌شود، به این ترتیب که در جایی که از زنان انتظار می‌رود پایبند به شرایط تک همسری باشند و وفادار به همسران خود باشند، شوهران‌شان از سوی جامعه با چندان ممانعتی روبه‌رو نیستند.

 

این درحالی است که در بسیاری از فرهنگ‌ها و خُرده‌فرهنگ‌ها و اقشار اجتماعی، مقاومت و تمایل نداشتن برای استفاده از کاندوم وجود دارد و زنان از قدرت لازم  برای وادار یا تشویق کردن همسران‌شان به کاربرد آن برای مقابله با  ویروس اچ‌‌آی‌وی  به منظور محافظت از خودشان، برخوردار نیستند.

 

بر اساس اعلام او، درحال حاضر خشونت و پرخاشگری در خانواده، بروز رفتارهای پرخطر، رعایت نکردن حقوق بهداشت باروری، انتظارات و حریم خصوصی متقابل همسران، و ... ازجمله مسائل و مشکلات رایج در زمینه ارتباطات سالم و سلامت اجتماعی همسران است که زنان را آسیب‌پذیرتر می‌کند، به‌ویژه زنانی که از پایگاه اقتصادی - اجتماعی پایینی برخوردار باشند و نتوانند در یک چانه‌زنی معقول و منطقی در مقابل تحمیل شرایط نامطلوب ایستادگی کنند.

 

این عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: «افراد مبتلا به اچ‌آی‌وی مثبت همواره به قربانیان تبعیض و انگ منفی ایدز تبدیل می‌شوند و علاوه بر این‌که ناچارند با مشکلات و چالش‌های مبارزه با خود بیماری دست و پنجه نرم کنند، بار اضافی طرد از سوی افراد خانواده یا دوستان را نیز متحمل می‌شوند و گاه از خانه، از محل  تحصیل یا کار، حلقه‌های دوستی‌شان و... رانده می‌شوند و قربانی انواع خشونت و طرد و تبعیض هستند.» به گفته احمدنیا، این طرد اجتماعی، افراد مبتلا را تا حد زیادی حتی از کسب حمایت‌های اجتماعی که برای بهبود هر نوع بیماری ضرورت می‌یابد محروم  می‌کند.»

 

احمدنیا به مشکلات اجتماعی قربانیان ایدز اشاره کرد: «در برخی از موارد این بیماران از ساده‌ترین حقوق اجتماعی، امکان ازدواج، ورود به اشتغال، حفظ موقعیت‌های شغلی یا تحصیلی، سکونت در برخی محله‌ها و حوزه‌های همسایگی و برخورداری از امکانات رفاهی یا حتی پزشکی و درمانی به دلیل وجود واکنش‌های نادرست سایر افراد جامعه و حتی پرسنل پزشکی و بهداشتی نهادهای ارایه‌دهنده خدمات درمانی و بهداشتی محروم می‌شوند.»

 

 

  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش