چهارشنبه ۱۶ خرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۳۰۱۲۷

آشنایی با انواع فیلتر روغن و زمان مناسب برای تعویض آن

فیلتر روغن,فیلتر روغن چیست,دستگاه فیلتر روغنفیلتر روغن یکی از فاکتورهای مهم برای افزایش طول عمر روغن موتور است
ضروری ترین کار در کارکرد قطعات موتوری، تعویض روغن گیربکس می باشد. البته عوض کردن روغن موتور، در شرایطی که فیلتر روغن را تعویض نکرده اید؛ بدون فایده است. فیلترها را در مدت زمان کم با هزینه ی اندک می توانید تعویض کنید و کارکرد موتور خودرو با همین ترفند، بسیار بهتر خواهد شد. در این مطلب از سرپوش با فیلتر روغن و انواع آن آشنا می شویم.

فیلتر روغن

با توجه به اهمیت زیاد روغن موتورهای احتراقی خودرو می توان از آن برای خنک کردن موتور خودرو و کاهش حرارت زیاد موتور استفاده کرد. پاکیزگی روغن، از دلایل مهم عمر بیشتر آن به شمار می رود. برای مثال در اثر عملکرد زیاد موتور، روغن دچار آلودگی هایی میشود و از سایر آلاینده ها، دوده ناشی از احتراق، گرد و غبار بوجود می آید. فیلتر روغن وظیفه دارد که روغن موتور را تصفیه کند.

اگر فیلتر روغن را به موقع تعویض نکنید؛ منافذ کاغذ فیلتر مسدود می شود که در اینصورت ، اگر فشار در محفظه فیلتر روغن، بالا برود؛ سوپاپ اطمینان تعبیه شده در آن باز میشود و به سیکل روغن کاری اجازه می دهد تا به منظور پیشگیری از آسیب دیدگی کلی قطعات پیشرانه، روغن بدون پالایش را عبور دهد که این موضوع در قطعات حساس پیشرانه موجب بروز مشکلات جدی می شود. لذا از زمان ورود روغن موتور به چرخه عملکردی موتور تا زمان بازگشت آن به منبع، در عملکرد صحیح موتور، نقش بسیار زیادی ایفا میکند. همچنین فیلتراسیون در فیلتر های فاقد کیفیت استاندارد، به دلیل استفاده از کاغذ نامناسب و یا وجود درز در محل اتصال کاغذ، بدرستی انجام نمی شود.

تاریخچه استفاده از فیلتر روغن

فیلتر روغن در اولین نمونه از موتورهای خودرو وجود نداشت. نوعی صافی در این موتورها، در قسمت ابتدایی پمپ روغن بود. این صافی، وظیفه داشت که از ورود ناخالصی های داخل روغن به فضای موتور، جلوگیری کند اما چندان موفق نبود و روغن ورودی به موتور، کیفیت پایینی داشت. در نتیجه باید نسبت به تعویض مکرر روغن موتور اقدام کرد. فیلترهای “Purolator” به عنوان نخستین نمونه از فیلترهای روغن محسوب میشدند که طرفداران آن ها در حال حاضر ، زیاد است. وظیفه ی این فیلترها هدایت بخشی از روغن به موتور به صورت مستقیم و همچنین هدایت بخش دیگری از آن به داخل موتور، پس از عبور از فیلتر می باشد.

زمان مناسب برای تعویض فیلتر روغن,فیلتر روغن پیچ شدنی,عواقب عوض نکردن فیلتر روغننقش فیلتر روغن در خودرو و حفظ عملکرد صحیح موتور خودرو، نقش به سزایی دارد

انواع فیلتر روغن

انواع مختلفی از فیلتر های روغن در بازار، تولید میشوند و به همین دلیل، هر شخصی برای خرید فیلتر روغن باید به مدل خودروی خود توجه کند. این فیلترها از ورود آلودگی به موتور خودرو باتوجه به نوع کاراییشان، جلوگیری می کنند و موجب به حداقل رساندن درصد خرابی آن میشوند. انواع فیلتر روغن عبارتند از:

> فیلتر روغن مدل پیچ شدنی:

شما به راحتی می توانید فیلترهای مدل پیچ شدنی را بر روی خودرو نصب کنید و نیازی به تعمیرکار نخواهید داشت. باتوجه به طول عمر این نوع از فیلترها می توان قیمتشان را تعيين کرد.

> فیلتر روغن مدل کارتریجی:

فیلتر کارتریجی، از باکیفیت ترین فیلترهای روغن موجود در بازار محسوب میشود. این نکته را در نظر داشته باشید که فیلتر کارتریجی را نمیتوان براحتی بر روی موتور نصب کرد بلکه به یک تعمیرکار نیاز خواهید داشت. باتوجه به سخت بودن تعویض این نوع فیلترها، بهتر است بدانید که به خاطر داشتن ویژگی هایی همچون طول عمر زیاد و جذب بالای آلاینده ها و آلودگی ها به کارکرد بهتر موتور کمک میکند.

ساختار فیلتر روغن

به قطعه ای که ظاهر آن فاقد پیچیدگی خاص است؛ فیلتر روغن می گویند. در بسیاری از مواقع، این قطعه به یک استوانه محفوظ توپر شباهت دارد ولی بخش های مختلفی درون این محفظه ساختمانی منظم وجود دارد که وظایف هر بخش، متفاوت است. ساختار فیلتر روغن، متشکل از بخش های زیر میباشد :

- درب محفظه فیلتر روغن:

درب محفظه فیلتر روغن به یک ساختار محکم و فلزی با ۴ یا ۸ عدد منفذ، اطلاق میشود. روغن موتور، پس از عبور از این منافذ، وارد فیلتر می شود.

- سوپاپ ورودی فیلتر روغن

به سوپاپ ورودی فیلتر روغن، ضد تخلیه می گویند که در هنگام خاموشی موتور، علاوه بر محافظت از فضای داخلی از نفوذ آلاینده ها، مانع خالی شدن فیلتر از روغن میشود و درنتیجه روغن اضافی به درون کارتل برنمی گردد. جنس این بخش، از لاستیک ارتجاعی است و صرفا وظیفه دارد که روغن به درون فیلتر نرود و راه خروجش مسدود شود. روغن موردنیاز موتور با نگه داشتن کمی روغن در فیلتر، هنگام استارت اولیه تأمین می شود.

- محفظه درونی فیلتر:

محفظه درونی فیلتر که شکل استوانه ای دارد، محفظه قرارگیری فیلتر اصلی می باشد. این محفظه برای پیشگیری از آسیب دیدن در اثر دما و فشار زیاد، دارای جنس فلز مقاوم است. فیلتر کاغذی را در این قسمت از فیلتر روغن موتور، قرار می‌دهند تا مانع از حرکت و جابجایی آن شود.

- فیلترهای کاغذی

فیلترهای کاغذی یا پارچه ای از الیاف سلولزی ساخته شده اند و همچنین با رزین اشباع شده اند و درون محفظه و حول استوانه مرکزی به صورت تاخورده قرار می گیرند.

- مجرای مرکزی فیلتر روغن

استوانه یا محور مرکزی در وسط محفظه کاغذ قرار دارد که فیلترها حول دیواره سوراخ دار چرخیده اند. تعداد و شعاع این سوراخ ها به منظور هماهنگ شدن فشار روغن ورودی و خروجی، با تعداد و بزرگی سوراخ های در ورودی، متناسب می باشد. به این استوانه ی تشکیل دهنده ی مجرای خروج روغن، لوله اسپیرال می گویند. این استوانه از استیل، ساخته شده است و تعداد سوراخ های روی آن با فشار روغن موردنیاز موتور، ارتباط مستقیمی دارد. ظاهر این مجرا به شکل مارپیچی است که در روغن، چرخشی را ایجاد می کند و آنرا به سمت مدار روغن سیستم موتور با فشار مناسب، هدایت میکند.

- محافظ فیلتر روغن:

محافظ فیلتر، پس از ورود روغن موتور تصفیه شده به لوله اسپیرال مغزی فیلتر، مانع از وارد شدن روغن موتور تصفیه نشده و ترکیب آن با روغن موتور تصفیه شده میگردد. محافظ فیلتر روغن به درب اصلی ورودی، متصل است و با نام دیسک انتهایی نیز شناخته می شود.

زمان تعویض فیلتر روغن,فیلتر روغن مدل کارتریجی,علائم خراب شدن فیلتر روغن موتورفیلتر روغن در هر خودرو باید متناسب با فشار اویل پمپ باشد

- سوپاپ اطمینان فیلتر روغن:

سوپاپ اطمینان فیلتر روغن در روزهای سرد و غلظت بالای موتور، وظیفه ی تنظیم فشار و میزان حجم روغن موتور را بر عهده دارد. در نتیجه روغن به میزان کافی به موتور می رسد.

- نگهدارنده:

یک گیره فلزی که موجب اتصال درب به دیسک انتهایی میشود؛ نگهدارنده نام دارد. محفظه فیلتر در سیستم روغن کاری برخی از خودروها ثابت است و فقط بخش درونی و فیلترها تعویض شده و درون محفظه قرار می گیرد.

زمان تعویض فیلتر روغن

مکانیک خودرو، زمان تعویض فیلتر روغن را با بررسی کیفیت فیلترها مشخص می کند که برای همه خودروها یکسان نیست و بسته به عوامل زیادی تعيين میشود. کیفیت روغن موتور، از مهم ترین عامل در زمان تعویض فیلترها به شمار می رود. فیلتر روغن پراید و خودروهای خارجی، تأثير بسیاری بر افزایش طول عمر قطعات موتوری در کنار روغن موتور مناسب دارند. معمولاً اطلاعاتی از زمان تعویض روغن بر روی قوطی روغن موتور، نوشته شده است. مثلا شما در صورت استفاده از روغن موتور ۵۰۰۰ کیلومتری باید فیلتر را بعد از ۲ بار تعویض روغن، حتماً عوض کنید ولی درصورت استفاده از روغن ۲۰۰۰۰ کیلومتری برای خودروی خود باید فیلتر روغن را پس از هر بار تعویض روغن، با یک فیلتر سالم جایگزین کنید.

ویژگی های یک فیلتر روغن مناسب

انتخاب یک فیلتر روغن مناسب، از اهمیت به سزایی برخوردار است؛ بنابراین در نظر داشته باشید که یک فیلتر مناسب باید ویژگی های زیر را داشته باشد:

>> یک فیلتر روغن مناسب، نباید دچار تغییر وضعیت در شرایط مختلف و کارکردهای گوناگون موتور شود و عملکردش افت کند.

>> جنس قسمت تصفیه کننده فیلتر روغن خوب باید مرغوب باشد و قادر به تفکیک ذرات ریز و درشت از یکدیگر باشد.

>> یکی از خصوصیات فیلتر روغن خوب، داشتن قابلیت پاکسازی بالا و عدم ورود روغن آلوده به فضای موتور می باشد.

>> یک فیلتر روغن مناسب، باید از مقاومت خوبی در فشارهای بالا و دورهای بالای موتور برخوردار باشد و پاره نشود.

>> آب بندی مناسب و عدم نشت روغن موتور از آن در فضای داخلی خودرو، از ویژگی های فیلتر روغن مناسب به شمار می رود.

>> فیلتر روغن خوب باید دارای سوپاپ اطمینان باشد.

علائم خراب شدن فیلتر روغن موتور

اگر فیلتر روغن موتور، خراب شود؛ عواقبی بهمراه دارد که از انها می توان به باد کردن و ترکیدن فیلتر اشاره کرد. علت خرابی فیلتر روغن در بسیاری از موارد به دلیل وجود مشکل در سوپاپ می باشد. در صورت باز شدن سوپاپ تنظیم کننده پمپ روغن با سرعت نامناسب، فشار زیادی برای روغن رسانی ایجاد میشود. سوپاپ تنظیم کننده، قابلیت نگهداری فشار محیط در حدود ۲۰۰ تا ۵۰۰ کیلو پاسکال را دارد.

عواقب عوض نکردن فیلتر روغن

فیلتر روغن میتواند براده های فلزی، دوده و … را تا مدت زمان زیادی جذب کند اما همه ی منافذ آن پس از مدتی با آلاینده ها مسدود میشود و کارایی خود را از دست می دهد. فیلتر روغن در اتومبیل، از قطعات مصرفی به شمار میرود و باید نسبت به تعویض آن در فاصله زمانی مشخص، اقدام کرد. قطعات موتور خودرو در صورت عدم تعویض به موقع فیلتر، با آسیب شدید مواجه میشوند. پس از ورود روغن موتور خودرو بدون پالایش به چرخه موتوری، وارد منبع اصلی میشود. از این رو آلاینده ها به دلیل انسداد منافذ فیلتر، به تدریج به موتور وارد می شوند و قطعات داخلی موتور دچار خراش می شوند. خراشیدگی پیستون و سیلندر از رایج ترین مشکلات ناشی از عدم تعویض به موقع فیلترها محسوب میشود. در چنین شرایطی به قطعات موتوری، فشار زیادی وارد شده و اصطکاک و فشار باعث میشود که این قطعات، دچار ساییدگی کامل و استهلاک گردد.

ساختار فیلتر روغن,انواع فیلتر روغن,راهنمای تعویض فیلتر روغنفیلتر روغن برای مدت مشخصی می‌تواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد

نکات مهم در تعویض فیلتر روغن

* شما می توانید از آچار فیلتر برای شل شدن فیلتر روغن استفاده كنید و با دقت، فیلتر كاركرده را بردارید.

* برای تخلیه فیلتر از روغن باید از یك وسیله تیز، استفاده كنید. در انتهای داخلی فیلتر یا سوپاپ مانع برگشت روغن، یك حفره ایجاد كنید. بهترین کار برای این که فیلتر را به صورت مناسب، تخلیه کنید؛ سوراخ كردن سوپاپ باعث میشود تا روغن داخل فیلتر برنگردد و جریان یافتن به یك ظرف مناسب برای بازیافت آن می باشد. سوپاپ مانع برگشت روغن، یک دریچه لاستیكی دارد كه با ایجاد یک خلاء در زمان خاموشی، از تخلیه روغن به موتور، جلوگیری می كند. سوراخ كردن فیلتر، خلاء را از بین میبرد و باعث بازیابی روغن حبس شده می گردد.

* فیلتر روغن جدید را براساس توصیه های سازنده فیلتر، نصب كنید. سپس با مقدار كمی روغن، آب بند لاستیكی را بر روی فیلتر روغن بپوشانید و سپس جایگزین آن كنید. دقت کنید که نباید از آچار فیلتر برای محكم كردن فیلتر جدید استفاده كنید؛ به این دلیل که احتمالا به فیلتر، اسیب می رساند. بنابراین باید آنرا با استفاده از انگشتانتان به راحتی محكم كنید و به توصیه های سازنده فیلتر، توجه لازم را داشته باشید.

* پس از قرار دادن انتهای صاف فیلتر سوراخ شده به روی ظرف جمع آوری باید تا حد امكان، روغن كاركرده را از فیلتر تخلیه كنید. این نکته را در نظر بگیرید كه تخلیه فیلترهای كاركرده روغن باید در دمایی نزدیك به دمای عملكرد موتور و بیش از دمای محیط در۱۲ ساعت( حداقل زمان) انجام شود.

آموزش تعویض فیلتر روغن

شما به راحتی می توانید فیلتر روغن را تعویض کنید و خودتان این کار را با یک بار یادگیری انجام دهید. شما به یک آچار مناسب برای انجام این کار، نیاز خواهید داشت. در ابتدا نباید بطور کامل، فیلتر را باز کنید بلکه باید نسبت به شل کردن اتصال فیلتر اقدام کنید. سپس برای خروج روغن باقی مانده از آن منتظر بمانید. بعد از آن به صورت کامل، فیلتر را خارج کنید. بهتر است که از یک دستکش برای انجام این کار استفاده کنید. پس از خارج کردن فیلتر، بخش اتصال آن به موتور را با یک پارچه ، تمیز کنید.

بهتر است بدانید که احتمالا واشر قدیمی، بعد از جدا کردن فیلتر بر روی اتصال باقی مانده است. سپس با استفاده از روغن، سطح اتصال را چرب کنید و داخل فیلتر، مقدار کمی روغن موتور بریزید تا مشکل فشار در هنگام استارت خودرو، ایجاد نشود. در نهایت ، فیلتر روغن را نصب کنید. دقت کنید که اتصال فیلتر، خیلی سفت نباشد؛ چون واشر پلاستیکی سطح فیلتر بر اثر فشار زیاد، تغيير حالت می دهد و نشتی ایجاد میشود.

راهنمای تعویض فیلتر روغن,فیلتر روغن چیست,ویژگی های یک فیلتر روغن مناسببهترین زمان تعویض فیلتر روغن، در زمان تعویض روغن موتور است

گردآوری: بخش خودرو سرپوش

  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
ویژه سرپوش