دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۱:۳۴ - ۰۵ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۱۲۱۴
اقتصاد کلان

برخلاف باور همه، فشار تورم بر ثروتمندان بیشتر شد

تورم,,اخبار اقتصادی,خبرهای اقتصادی,اقتصاد کلان

مردم یک جامعه میزان نرخ تورم را به راحتی در زندگی خود احساس می‌کنند. بالا و پایین شدن نرخ تورم اثر مستقیم‏اش را بر زندگی نشان می‌دهد و در نتیجه باعث رضایت‌مندی و یا نارضایتی عموم مردم از شرایط حاکم بر زندگی‌شان می‌شود و به نوعی تعیین‌کننده نوع کالاهای مصرفی‌شان است.

 

در ماه‌های اخیر رشد قیمت‌ها به‌گونه‌ای بود که عموم مردم توان مقابله کردن با آن را نداشتند. برخی کالاهای مصرفی به حدی افزایش قیمت را تجربه کردند که به دور از باور بود و برخی کالاهای دیگر مانند خودرو از لیست خواسته افراد کنار گذاشته شد. در این میان عده‌ای معتقد هستند که سرمایه صاحبان ثروت چند برابر شد، اما اقشار کم درآمد روز‌به‌روز تورم را بیشتر احساس کردند تا جایی که برای آن‌ها تهیه برخی از کالاها به رویا تبدیل شد.

 

طبق گزارش مرکز آمار از نرخ تورم نشان می‌دهد که نرخ تورم کل کشور در مهر ماه ١٣٩٧ برابر ١٣.۴ درصد است که در دهک‌های مختلف هزینه‌ای در بازه ١٢.٧ درصد برای دهک اول (فقیرترین قشر جامعه) تا ١۴.٣ درصد برای دهک دهم (ثروتمندان) نوسان دارد. مرکز آمار همچنین در مورد گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» تورم را بین ١٠.۴ درصد برای دهک اول تا ١٣.۶ درصد برای دهک دهم برآورد کرده است.

 

این آمار نشان می‌دهد که برخلاف باور بسیاری از افراد تورم بیشتر به سراغ ثرو‌تمندان می‌رود. اما چرا در جامعه خلاف آن مشاهده می‌شود و به نظر می‌رسد که اقشار ضعیف تورم را بیشتر احساس می‌کنند. مرتضی افقه، اقتصاددان در این‌باره به «ابتکار» می‌گوید: در بحث تورم و فشارهایی که به جامعه وارد می‌کند باید دو مسئله را مد نظر قرار بدهیم، اول اینکه ۳ تا ۴ دهک اول و به نوعی قشر ضعیف جامعه سطح درآمدشان در حد مرگ و زندگی است به عبارت دیگر با درآمدشان حداقل سطح معیشتی را می‌توانند تامین کنند.

 

آن‌ها مماس با خط فقر هستند و تعداد بسیاری از آن‌ها هم زیر خط فقر قرار دارند در چنین شرایطی حتی ۱ درصد تورم برای این قشر به معنی فشار شدید و حرکت به سوی مشکلات معیشتی است که منجر‌به مرگ و بیماری می‌شود. نکته دوم این است که باید دقت داشته باشیم که قشر مرفه حتی اگر ۳۰ درصد تورم را تجربه کنند به آن‌ها فشاری وارد نمی‌شود. به عبارتی می‌توان این دو را با یک‌دیگر مقایسه کرد به‌گونه‌ای که ۱ درصد تورم برای اقشار ضعیف جامعه به مراتب سخت‌تر و غیر قابل تحمل‌تر از ۳۰ درصد تورم برای ثروتمندان است.

 

در حقیقت درصورت نرخ تورم زیاد برای دهک‌های بالا تنها از سطح خوشی و رفاه‌شان کاسته شده است و هیچ لطمه‌ای به معیشت‌شان وارد نمی‌کند. و همان‌طور که گفتم دهک‌های یکم تا سوم با توجه به اینکه زیر خط فقر و یا مماس با خط فقر هستند، ۱ درصد تورم هم برای این‌ها بسیار زیاد به حساب می‌آید و به همین دلیل است که ما در جامعه شاهد آن هستیم که دهک‌های پایین‌تر تورم و گرانی را بیشتر احساس می‌کنند و می‌توانیم بگوییم که برخی از اتفاقات ۱ درصدش معادل با ۹۰ درصد است.

 

وی می‌افزاید: طبیعی است که در این شرایط تورم وارد شده بیشتر متوجه قشر پر درآمد باشد. چون ریشه تورم، افزایش ارز و کالاهای وارداتی هستند که عمدتا کالاهای لوکس به حساب می‌آیند. اما به نظر من موج بعدی تورم که بر تولید داخلی تاثیر می‌گذارد، فشارها را بیشتر به دهک‌های پایین‌تر وارد می‌کند و در آن شرایط باید بیشتر از آن‌ها مراقبت کرد. این اقتصاددان از راهکار برای کم کردن فشار بر اقشار ضعیف جامعه می‌گوید: در شرایط سخت و تحریم‌ها همیشه راه حل‌هایی بوده که چندان مناسب نیست و نوعی سیستم جیره‌بندی به حساب می‌آید، اما در این شرایط هم چاره‌ای نیست و دولت باید با تمام قوا به حمایت از گروه کم درآمد جامعه از طریق پرداخت‌های نقدی و غیر نقدی بیاید.

 

من معتقد هستم اگر دولت بتواند از افرادی که در ۶ ماه گذشته توسط گران شدن ارز سرمایه‌ای را به دست آورده‌اند مالیات دریافت کند و پرداخت‌های انتقالی به دهک‌های زیر ۵ را انجام بدهد می‌تواند اندک کمکی کند. اما باید توجه داشته باشیم که این راه حل مشکلات در بلند مدت نخواهد بود و اصلا خوب نیست که مردم را به این باور برسانیم که دولت در چنین وضعیتی کمک خواهد کرد عادت بدهیم این فکر به نوعی تحقیر شخصیت همان مردم است و پرورش این فکر درست نیست.

 

کیمیا نجفی 

 

ebtekarnews.com
  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۸
جدیدترین
قدیمی ترین
باسلام آنچه مسلم است ارز در داخل کشور چاپ نمی شود ومدخل عمده ورود ارز به کشور از طریق صادرات است واز طرفی عمده صادرات کشور صادرات نفتی است و صادرات نفتی نیز کلا در اختیار حاکمیت کشور است پس از گرانی ارز بیشترین سود را حاکمیت برده وبیشترین زیان را عامه مردم پس اگر قرار بر گرفتن مالیات از ذینفعان گرانی ارز مطرح باشد بیشترین ذینفع حاکمیت است که با این قاعده از خزانه پر شده از جیب مردم به آنها یارانه بدهد که این موضوع تعارض منافع ونقض قرض است وامکان پذیر نیست (هدف از گرانی ارز جمع آوری نقدینگی مردم به نفع حاکمیت بوده است)
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
ویژه سرپوش