دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۱۰۰۰۸۶

راهکارهای جامعه شناختی برای کاهش میزان افسردگی بعد از کرونا

راهکارهای جامعه شناختی برای کاهش افسردگی بعد از کرونا,بیماری افسردگی,راه های درمان افسردگی,اظهارات احمد بخارایی برای کاهش افسردگی,ویروس کرونا
بحث کاهش میزان افسردگی پس از شیوع کرونا (corona) ، بحثی نیست که فقط اختصاص به امروز داشته باشد. برای تقلیل میزان افسردگی به علت وجود هر پدیده ای، باید از سه زاویه گوناگون به موضوع نگاه کرد. نخستین زاویه، نگاه در سطح خرد است، دیگری در سطح میانی و در آخر ، نگاه سوم به سطح کلان بازمی گردد.

روانشناسان و حتی روانشناسان اجتماعی بیشتر در سطح خرد به وقایع می پردازند. متخصصان روان شناختی، به روان شناسی رنگ ها ، شادی آفرینی و لزوم توجه به اوقات فراغت اشاره می کنند. برنامه های تلویزیونی هم از این دسته هستند، مثلا پیام های تلویزیونی، برنامه های طنز، اجرای نمایش های شاد و نظایر آن ها همگی در سطح خرد اثرگذاری دارند. اگر به عنوان یک جامعه شناس از من سؤال کنند که زاویه نگاه در سطح خرد چه تأثیرگذاری در افزایش نشاط اجتماعی بعد از وقوع پدیده ای مانند کرونا دارد؟ در جواب پاسخ می دهم که این اثربخشی تنها کم تر از ۲۰ درصد اتفاق می افتد. ولی بقیه ماجرا یعنی ۸۰ درصد باقیمانده به نگاه اجتماعی در سطح میانی و کلان مربوط است. سازمان ها و نهادهای دولتی و غیردولتی من جمله عوامل تاثیرگذار در این سطوح هستند.

به عنوان نمونه، سازمان شهرداری با پرداختن به مبلمان شهری میتواند در این خصوص تاثیرگذار باشد. فردی که پا به خیابان می گذارد با دیدن مبلمان شهری زیبا میتواند انرژی مثبت بگیرد یا در سطح میانه در مدارس با توجه به تنوع رنگ ها ، نوع برخورد اولیای مدارس با دانش آموزان، رنگ و لعاب در و دیوار مدرسه یا محیط دانشگاه، همه و همه میتوانند در روحیه و افزایش نشاط اجتماعی تأثیر داشته باشند.

راهکارهای جامعه شناختی برای کاهش افسردگی بعد از کرونا,بیماری افسردگی,راه های درمان افسردگی,اظهارات احمد بخارایی برای کاهش افسردگی,ویروس کرونا

اما بحث اصلی سطح کلان است که به ساختارها مربوط می شود. پارامتر اصلی در جهت افزایش نشاط اجتماعی، رضایت اجتماعی است. در واقع هرچه رضایت اجتماعی بالاتر باشد، نشاط اجتماعی هم سطح بالاتری پیدا می کند و در نهایت در سلامت اجتماعی خود را نشان می دهد. در صورتیکه رضایت اجتماعی مطرح می شود، اکثریت اعضای جامعه را در برمی گیرد. مؤلفه هایی مثل احساس امنیت، امید به آینده و میزان مشارکت اجتماعی، من جمله مؤلفه هایی هستند که در فزونی نشاط اجتماعی تأثیرگذار هستند؛ ولی متأسفانه در جاهایی می بینیم که این مؤلفه ها در جامعه ما با معضلات جدی روبرو است. به عنوان مثال امید به آینده میتواند موتور محرکه نشاط و شادی را به حرکت آورد. خیلی از افراد در جامعه ما دچار روزمرگی شده اند و همچنین در مورد ۱۰ سال یا ۲۰ سال آتی خود و فرزندانشان احساس امنیت شغلی یا تحصیلی ندارند. نباید فراموش کرد با افزایش احساس امنیت اجتماعی است که افراد میتوانند از سطح افسردگی خود بکاهند.

قطعاً برای تقلیل میزان بیماری افسردگی بعد از شیوع بیماری کرونا باید ترسیم خوبی از وضعیت جامعه داشته باشیم تا بتوانیم راهکارهای عملی و با فایده پیدا کنیم. در بحث مشارکت در بعد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی باید فعالیت های مسئولان بیشتر شود. در مشارکت اجتماعی افراد باید بتوانند پتانسیل خود را افزایش دهند. در بحث سازمان های مردم نهاد هم باید مشارکت ها حداکثری باشد، چون در بروز بحران هایی مانند کرونا، این سازمان های مردم نهاد هستند که میتوانند به یاری دولت ها بیایند، ولی امروز متأسفانه می بینیم که چنین سازمان هایی خیلی پراکنده در حال فعالیت هستند.

در بعد مشارکت فرهنگی، اقوام باید بیشتر از امروز، دیده شوند، زیرا با احساس مشارکت سطح نشاط اجتماعی در کل جامعه افزایش پیدا می کند و در پایان میتوان از میزان افسردگی ها تا سطح بالایی کاست. وقتی رضایت اجتماعی افزایش پیدا می کند، نشاط هم فزونی می یابد. نگاه جامعه شناسان این است که در سطح کلان بیشتر باید به مسائل و مشکلات توجه شود. یعنی توجه به ساختارها و اصلاح ساختارها، میتواند به کاهش افسردگی کمک کند. آنچه که واضح است، این که با وقوع وقایعی مثل کرونا (corona) به آتش عدم نشاط دمیده می شود. پس سریعتر باید راهکارهای لازم در جهت حل این معضل اجرایی شود.

راهکارهای جامعه شناختی برای کاهش افسردگی بعد از کرونا,بیماری افسردگی,راه های درمان افسردگی,اظهارات احمد بخارایی برای کاهش افسردگی,ویروس کرونا

احمد بخارایی

ion.ir
  • 9
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
مائوریستو موتا پائز بیوگرافی مائوریسیو موتا پائز؛ سرمربی والیبال

تاریخ تولد: ۲۶ مه ۱۹۶۳

محل تولد: ریو دو ژانیرو، برزیل

ملیت: فرانسه

حرفه: سرمربی والیبال

آغاز فعالیت: سال ۱۹۹۴ تاکنون

ادامه
ویژه سرپوش