چهارشنبه ۱۶ خرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۱۰۰۰۰۴۶

مازوت چیست؟/ نقش نفت کوره در ایجاد آلودگی هوا

مازوت,ترکیبات شیمایی مازوت,نفت کورهمازوت به صورت برشی از برج تقطیر نفت خام به صورت محصول برج تقطیر بدست می‌آید
مازوت کاربرد های فراوانی دارد. نفت کوره نیز سوخت کامیون ها، کشتی ها و برخی از خودروها است، ولی بسیار آلوده کننده و گران قیمت تر از سوخت گاز طبیعی محسوب می شود و اکثراً بعنوان سوخت پشتیبان برای اوج گیری نیروگاه ها در مواردی که گاز طبیعی موجود نیست استفاده می شود.

مازوت

مازت یا نفت کوره و یا مازوت یکی از هیدروکربن های نفتی است که در مراحل پالایش نفت خام پس از نفتا و بنزین و نفت سفید بدست می آید و چون سیاه رنگ است به نام نفت سیاه نیز خوانده می شود. این ماده ارزان ترین ماده سوختنی برای کوره ها، حمام ها و تنور نانوایی ها و موتورهای دیزلی و بعضی نیروگاه ها است.

نقش مازوت در ایجاد آلودگی هوا 

 هر ساله با ورود به فصولِ سرد سال یعنی پاییز و زمستان و آغاز روند کاهش دما در کلانشهرها، من جمله تهران، این شهر با بحران آلودگی هوا بیش از پیش دست به گریبان می شود، در این بین یکی از کانون های بزرگ انتشار آلاینده در شهر تهران نیز نیروگاه ها هستند که در بعضی مواقع با مصرف سوخت "مازوت" به جای گاز سبب تشدید آلودگی هوای تهران می شوند.

از سوی دیگر با توجه به قرارگیری در فصول سرد سال شاهد پدیده ای به نام "وارنگی هوا" نیز هستیم که بر شدت آلودگی هوا در کلانشهرهای کشور، به ویژه شهر تهران می افزاید ولی نکته قابل تأمل در این زمینه، سوخت نیروگاه هاست، چون با شدت گرفتن مصرف گازِ خانگی، نیروگاه ها هم برای تأمین برق مورد نیاز، ناگزیر به استفاده از سوخت "مازوت" هستند که آثار مخرب و بلندمدتی برای هوای شهرها به دنبال دارد. مصرف گازوییل و مازوت بالاخص در فصول سرد سال بهمراه بروز پدیده وارونگی هوا  تأثير بالایی در آلودگی هوا دارند.

سوخت مازوت,مازوت,انواع مازوتمازوت به علت رنگ سیاهی که دارد اصطلاحاً به نفت سیاه هم شناخته می شود

مضرات سوخت مازوت بر سلامت و تندرستی افراد

مشکلات و آلودگی های ناشی از سوخت مازوت و تبعات آن نه تنها گریبان گیر هوا می شود بلکه از نظر کارشناسان و دوستداران محیط زیست، تأثير مستقیم بر زندگی فردی و اجتماعی دارد که در ادامه به شرح برخی از این عوارض میپردازیم:

۱. تأثیر مازوت بر آلودگی هوا به مراتب بسیار بیشتر از آلودگی منابع آب و خاک است چون از طریق تنفس بر سلامتی انسانها و حیوانات اثر می گذارد.

۲. برآورد شده است که مازوت در طول سال از نظر ریالی حدود ۲ هزار میلیارد تومان خسارت های ناشی از گوگرد و بیماری های قلبی عروقی، تنفسی و برونشیت دارد.

۳. یکی از عوارض آسیب زایی بالای آلاینده مازوت بر تندرستی افراد، اینست که می تواند علاوه بر ایجاد عوامل تحریک زا در راه های هوایی، به بروز بیماری های دیررس و مزمن نیز منجر شود که این مسئله میتواند بسیار خطرناک تر از آسیب های حاد آن باشد.

۴. یکی دیگر از عوارض ناشی از مازوت استفاده شده در نیروگاه ها باران های اسیدی میباشد که این باران ها سبب تخریب جنگل ها و محیط زیست می شود. ذرات ریز معلق در هوا که از گاز های سولفور دی اکسید و اکسید نیتروژن تشکیل میشوند، اثرات مخرب و ثابت شده ای روی سلامت تنفس انسان دارند. اگر میزان حجم این مواد در هوا فزونی یابد، که البته در زمان باران های اسیدی شدید این اتفاق می افتد؛ افراد سالم هم علاوه بر سردرد امکان دارد عارضه های نفس تنگی و یا برونشیت، گرفتگی نایچه های ریه، را از خود نشان دهند.

ترکیبات شیمایی مازوت

نفت کوره بعنوان نفت سنگین، نفت دریایی یا مازوت نامیده می شود. این سوخت به صورت برشی از برج تقطیر نفت خام به صورت محصول برج تقطیر یا باقی مانده برج تقطیر به دست می آید. بطور کلی مازوت هر سوخت مایعی است که در بویلرها یا کوره ها برای تولید گرما استفاده میشود یا در موتور ها برای تولید نیرو مورد استفاده قرار می گیرد غیراز سوخت هایی که نقطه فلش آنها ۴۲ درجه سانتیگراد است و سوخت هایی که در مشعل های پشم یا کتان سوزانده می شوند. نفت گاز از هیدروکربن ها با زنجیره های طولانی اختصاصا الکان ها، سیکلوالکان ها و اروماتیک های ساخته می شود.

کلمه سوخت گاز همچنین بطور سختگیرانه تر برای سوخت های صنعتی سنگین که از نفت خام به دست می آید و سنگین تر از نفتا و بنزین هستند، بکار برده می شود. مولکول های کوچکتر مثل پروپان، نفتا و بنزین برای خودروها مورد استفاده قرار می گیرد، سوخت جت که دمای جوش نسبتا پایین دارد، در مراحل ابتدایی برج تقطیر بدست آمده و جدا می شود. محصولات نفتی سنگین مثل سوخت دیزل و روغن های روانکاری فراریت بسیار کمتری دارند و با سرعت پایین تری از برج تقطیر جدا میشوند، در حالیکه مازوت دقیقا پایین بشکه ها است، در فرآیند تقطیر نفت خام محصول چگال تر از بانکرها موجودی کربن سیاه و باقی مانده بیتومونس (اسفالتین) میباشد، که برای آسفالت کردن جاده ها و عایق بندی سقف ها مورد استفاده قرار می گیرد.  

کاربرد مازوت

کاربرد مازوت عمدتاً بعنوان سوخت اصلی در نیروگاه های برق و سوخت کشتی هاست. از این جهت به نفت کوره اصطلاحاً سوخت بانکر (Bunker) نیز می گویند چون هنگامی که کشتی ها با سوخت زغال سنگ کار می کردند مخزن نگهداری زغال سنگ را بانکر می گفتند.

صادرات نفت کوره,سوخت مازوت چیست,مازوتمازوت در تولید گیاهان و کاربردهای مشابه مورد استفاده قرار می گیرد

انواع مازوت

۱- مازوت سبك:

كاربرد مازوت سبک در كوره ها است و دارای گرانروی ردوود ۱۰۰F° در ۱۰۰ SEC و چگالی ۰.۹۲۵۰ در ۶۰F° و ارزش حرارتی BTU/LB ۱۹۰۰۰ میباشد. 

۲- مازوت معمولی:

كاربرد مازوت معمولی در نیروگاه ها می باشد و دارای گرانروی ردوود۶۰۰ SEC ۱۰۰F°در و چگالی ۰.۹۵۰۰ در ۶۰F° و ارزش حرارتی BTU/LB ۱۸۵۰۰ میباشد. 

۳- مازوت سنگین:

كاربرد مازوت سنگین در صنایع سنگین می باشد و دارای گرانروی ردوود ۲۰۰۰ SEC در ۱۰۰F° و چگالی ۰.۹۷۰۰ در ۶۰F° و ارزش حرارتی BTU/L ۸۰۰۰ میباشد. 

مازوت,کارآیی نفت کوره,نفت کوره چیستاز مازوت زمانیکه گاز طبیعی نیست بعنوان سوخت پشتیبان برای اوج گیری نیروگاه ها استفاده می شود

صادرات روغن مازوت

مازوت دارای حجم بسیار محدودی برای صادرات است چون تعداد تولید کنندگان در روسیه محدود است.  پالایشگاه هایی که این تولید را انجام میدهند، مربوط به بزرگ ترين شرکتهای نفتی داخلی است. در روسیه و CIS حداقل ۵۰٪ از کل حجم تولید شده فقط به مصرف کنندگان داخلی در روسیه و CIS فروخته می شود. اغلب مبلغ باقی مانده به وسیله سهمیه های دولتی برای شرکتهای تحت کنترل در خارج از کشور محفوظ است. حجم باقی مانده موجود برای صادرات با توجه به سهمیه های ایالتی، از طریق حراج های دولتی، صرفا برای شرکتهای داخلی روسیه قابل فروش است. روغن مازوت گوگرد کم و زیاد از روسیه و سایر کشورهای CIS (قزاقستان، آذربایجان، ترکمنستان) در دسترس است. 

نفت کوره صادراتی,مازوت,مازوت چیستمهم‌ترین راهکار‌ استفاده نکردن از سوخت مازوت در نیروگاه‌ها کاهش مصرف گاز در خانه‌هاست

گردآوری: بخش علمی سرپوش

  • 16
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
کاظم نوربخش بیوگرافی کاظم نوربخش بازیگر کمدین ایرانی

تاریخ تولد: ۱ مهر ۱۳۵۵

محل تولد: بیجار، کردستان، ایران

حرفه: بازیگر

آغاز فعالیت: ۱۳۷۰ تاکنون

تحصیلات: دیپلم انسانی

ادامه
جیمی ولز بیوگرافی جیمی ولز نابغه پشت ویکی پدیا

تاریخ تولد: ۷ اوت ۱۹۶۶

محل تولد: هانتسویل، آلاباما، ایالات متحده آمریکا

ملیت: آمریکایی، بریتانیایی

حرفه: موسس بنیاد ویکی مدیا

ثروت: ۱/۵ میلیون دلار

ادامه
مینا ساداتی بیوگرافی مینا ساداتی بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۱۰ آذر ۱۳۶۰

محل تولد: کاشان، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون

تحصیلات: فوق لیسانس گرافیک از دانشگاه هنرهای زیبای تهران

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
ویژه سرپوش