جمعه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
۱۷:۰۱ - ۰۸ بهمن ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۱۰۵۲۹
سرپوش ورزشی

نمی شود شعار حمایت از ورزش قهرمانی داد و در همان حال، ورزشکاران کشور بیکار و لنگ معیشت خود باشند

معضل اشتغال ورزشکاران و قهرمانان,بازی‌های المپیک پاریس

روزنامه جوان نوشت: ورزشکاری که دغدغه تأمین معیشت و پیدا کردن شغل داشته باشد، بدون شک نمی‌تواند تمام تمرکزش را روی موفقیت در رویدادها معطوف کند.

بیکاری معضلی است بزرگ برای ورزش کشورمان که تا امروز هیچ قانون و مرجعی نتوانسته است آن را حل کند. جز در موارد خاص، اکثر مدال‌آوران ایرانی همچنان در حسرت داشتن شغل می‌سوزند و عجیب این است که مرغوبیت مدال‌های‌شان نیز نتوانسته تأثیری در حل این مشکل داشته باشد.

تنها چند ماه دیگر تا شروع بازی‌های المپیک پاریس باقی مانده است و در ماه‌های حساس پیش‌رو اهمیت توجه به قهرمانان و ورزشکاران ملی بیش از پیش احساس خواهد شد. با توجه به اهمیت این موضوع، در ادامه نگاهی می‌اندازیم به وعده‌های متعدد مسئولان برای حل معضل اشتغال ورزشکاران و قهرمانانی که همچنان منتظر اجرای قانون هستند.

به کارگیری ورزشکاران در دستگاه‌ها و استفاده از ظرفیت آن‌ها موضوعی است که سال‌ها محل چالش بوده و است، حتی بعد از تصویب آیین‌نامه اجرایی جذب و استخدام قهرمانان و ابلاغ آن از سوی هیئت وزیران، باز هم تغییر محسوسی در رفتار مسئولان در قبال مدال‌آوران ایجاد نشد. پس از سال‌ها کشمکش‌های مدیریتی، سرانجام در مردادماه سال ۱۳۹۵ آیین‌نامه فوق به تصویب هیئت وزیران رسید و معاون اول رئیس‌جمهور وقت آن را به همه دستگاه‌های اجرایی ابلاغ کرد.

طبق این ابلاغیه دستگاه‌های اجرایی موظفند بدون برگزاری آزمون و خارج از نشر آگهی به صورت پیمانی اقدام به جذب و استخدام قهرمانان بازی‌های المپیک شامل نفرات اول تا سوم، قهرمانان اول و دوم مسابقات قهرمانی جهان، نفرات اول، دوم و سوم بازی‌های آسیایی و مسابقات جهانی در رشته‌های ورزشی تحت پوشش کمیته بین‌المللی المپیک حسب مورد در رشته‌های فردی و گروهی و مقام اول تا سوم جام‌جهانی فوتبال، بسکتبال، والیبال و همچنین یکی از فرزندان قهرمانان بازی‌های پاراالمپیک شامل نفر اول در رشته‌های فردی و تمامی نفرات در رشته‌های گروهی کنند. زمان زیادی از این ابلاغ می‌گذرد، اما واقعیت این است که قانون استخدامی تأثیری در حل معضل بیکاری ورزشکاران نداشته است.

تا قبل از تصویب و ابلاغ قانون استخدامی، تعداد اندکی از چهره‌های مدال‌آور صاحب شغل شده بودند و انتظار می‌رفت با قانونی‌شدن موضوع، یکی از دغدغه‌های همیشگی اهالی ورزش مرتفع شود، ولی خیلی زود مشخص شد ابلاغیه قانونی نیز نمی‌تواند حلال مشکلات باشد. درست قبل از المپیک ریو بسیاری از ورزشکاران امیدوار شدند با ابلاغ دولت دیگر دستگاه‌ها نتوانند بر استخدام‌شان مانع‌تراشی کنند، منتها وعده مسئولان خیلی زود رنگ باخت و خبری از اجرایی‌شدن آن نشد. پس از المپیک ریو اعلام شد ۳۰۰ مدال‌آور برای بهره‌مندی از این طرح درخواست داده‌اند، اما تنها درخواست ۸۴ نفر تأیید شده است! حال آنکه قانون باید شامل همه افرادی که واجد شرایط هستند بشود، نه اینکه از بین تعداد زیادی از قهرمانان، تنها درخواست عده‌ای معدود به تأیید برسد. تازه معلوم نیست از بین همین تعداد اندک هم چند نفر شاغل شده‌اند.

بعد از پروسه تأیید از سوی نهادهای ورزشی و قرار گرفتن نام ورزشکار مدال‌آور در فهرست افراد واجد شرایط استخدام، تازه بحث عدم‌همکاری دستگاه‌های ورزشی و غیرورزشی وسط می‌آید. موارد زیادی از بی‌تفاوتی سازمان‌ها به ابلاغیه دولتی گزارش شد که گلایه و سرخوردگی ورزشکاران را به همراه داشته است. برای قهرمانی که با انبوهی از مدال دربه‌در دنبال کار می‌گردد و از طرف نهادهای ورزشی به مراکز، سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی معرفی می‌شود، زشت است که خودش پشت در مدیران بماند و پرونده‌اش هم خاک بخورد. اغلب افرادی که واجد شرایط بودند و توانستند هفت‌خان استخدام را پشت‌سر بگذارند، در دستگاه‌های ورزشی مشغول کار شده‌اند، ولی مابقی به دلیل عدم‌همکاری سایر دستگاه‌ها در این راه ناکام بوده‌اند.

گفته می‌شود دستگاه‌های اجرایی و سازمان‌های غیرورزشی با بهانه‌هایی از جمله نداشتن ظرفیت جذب نیرو یا کمبود منابع مالی، روی خوشی به ورزشکاران نشان نداده و نمی‌دهند، البته در این بین چند نفری هم توانستند از طریق رایزنی و استفاده از ظرفیت‌های خارج از ورزش در برخی ادارات مشغول کار شوند، منتها این حق همه ورزشکاران است که از حق قانونی خود بهره‌مند شوند و نباید تنها به چند مورد اکتفا کرد. از طرفی بوده‌اند مواردی که یکی‌دو سالی در فلان اداره و سازمان مشغول کار شده، اما به خاطر تغییرات مدیریتی همان شغل نصفه نیمه خود را نیز از دست داده‌اند.

تأمین معیشت، بیمه، حقوق ثابت و بازنشستگی چالش‌های بزرگ و نگران‌کننده‌ای هستند که اعصاب و روان ورزشکاران را به هم می‌ریزند. کسب مدال و رفتن روی سکو در رقابت‌های آسیایی و جهانی موفقیتی است که یک شبه به دست نمی‌آید و به سال‌ها ممارست و تلاش نیاز دارد، از این‌رو جوانانی که در عرصه ورزش قهرمانی فعالیت می‌کنند، بهترین سال‌های عمر خود را صرف تمرین، حضور در اردوهای متوالی و رقابت با حریفان می‌کنند تا برای کشورمان افتخارآفرینی کنند.

داشتن شغل ثابت و حتی‌الامکان مرتبط با ورزش، انتظاری بحق از مسئولان است و این انتظار سال‌هاست با وعده‌وعید به جایی نرسیده است. تا قبل از این بحث خلأ‌های قانونی مطرح بود ولی بیش از هفت سال است مشکل قانونی نیز مرتفع شده و جامعه ورزش چشم‌انتظار همت مسئولان است. گلایه‌های زیادی تاکنون از زبان مدال‌آوران مطرح شده مبنی بر اینکه تلاش‌شان برای بهره‌مندی از قانون استخدامی به نتیجه نرسیده است و مدیران سازمان‌ها و ادارات با هر بهانه و توجیهی سرناسازگاری گذاشته و ورزشکاران را جواب کرده‌اند.

سرخوردگی، ناامیدی و تصمیمات احساسی برخی چهره‌های ورزشی ثمره برخوردهای مسئولانی است که نسبت به آینده نخبگان ورزش احساس مسئولیت نمی‌کنند. در روزگاری که با یک جست‌وجوی ساده می‌توان از شرایط دیگر جوامع مطلع شد، مدال‌آوران‌مان نیز خواه‌ناخواه وضعیت این روزهای خود را با حریفان خارجی خود در سایر کشورها مقایسه می‌کنند. آن وقت است که فکر ترک وطن یا خداحافظی از دنیای قهرمانی به سرشان می‌زند. در این سال‌ها کم نبوده‌اند ورزشکارانی که پیشنهادهای اغواکننده خارجی داشته‌اند و می‌توانستند با تغییر ملیت و رقابت کردن برای کشوری دیگر درآمدی هنگفت به جیب بزنند، حال آنکه اکثریت این ورزشکاران به خاطر تعصب و عشق به وطن و مردم به چنین پیشنهادهایی قاطعانه نه گفته‌اند، هر چند تعدادی قلیل نیز ترجیح داده‌اند عمر قهرمانی خود را جایی سپری کنند که دیگر دغدغه‌ای بابت روزهای بازنشستگی نداشته باشند.

نمی‌شود دست روی دست بگذارید و شعار حمایت از ورزشکاران دهید، اما در عمل اقدامی برای رسیدگی به حال و روز قهرمانان انجام نشود. عمر قهرمانی بسیار کوتاه است و تا چشم برهم بزنید ورزشکار به سن بازنشستگی رسیده، تازه اگر در این مدت مصدومیت جدی و دردسرسازی نصیبش نشده باشد. مدال‌آورانی که هنوز عضو تیم‌ملی هستند و به رویدادهای آسیایی، المپیک و جهانی اعزام می‌شوند، هر افتخاری هم کسب می‌کنند و هر مدالی که می‌گیرند، بازهم نمی‌توانند توجه مسئولان را برای حمایت‌های حداقلی جلب کنند، چه برسد به اینکه چند سالی از بازنشستگی‌شان گذشته باشد. آن‌ها الان به توجه و رسیدگی نیاز دارند تا بتوانند حداقل‌های زندگی‌شان را تأمین کنند و چند سال دیگر حسرت عمر رفته‌شان را نخورند. دود سرخوردگی قهرمانان و مهاجرت نخبگان ورزش به چشم جامعه و کشورمان می‌رود و نباید اجازه داد کار به اینجا برسد.

  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
خوب بروند کار بکنند اگه تو ورزش پولی نیست بعد که پول درآوردند بیارن به ورزش و تفریحشونم خرج بکنن مثل هر ایرانی دیگه
مشاهده کامنت های بیشتر
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
شاه نعمت الله ولی شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه ایرانی

تاریخ تولد: ۱۴ ربیع الاول۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

نام های دیگر: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

پیشه: فلسفه و تصوف

مکتب: عارف و تصوف

آثار: شرح لمعات، رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی

ادامه
محمدرضا احمدی بیوگرافی محمدرضا احمدی؛ مجری و گزارشگری ورزشی تلویزیون

تاریخ تولد: ۵ دی ۱۳۶۱

محل تولد: تهران

حرفه: مجری تلویزیون

شروع فعالیت: سال ۱۳۸۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی حسابداری و تحصیل در رشته مدیریت ورزشی 

ادامه
رضا داوودنژاد بیوگرافی مرحوم رضا داوودنژاد

تاریخ تولد: ۲۹ اردیبهشت ۱۳۵۹

محل تولد: تهران

حرفه: بازیگر

شروع فعالیت: ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۲

تحصیلات: دیپلم علوم انسانی

درگذشت: ۱۳ فروردین ۱۴۰۳

ادامه
فرشید اسماعیلی بیوگرافی فرشید اسماعیلی فوتبالیست جوان ایرانی

تاریخ تولد: ۴ اسفند ۱۳۷۲

محل تولد: بندرلنگه، هرمزگان، ایران

حرفه: فوتبالیست

پست: هافبک هجومی

باشگاه کنونی: پیکان

قد: ۱ متر ۷۲ سانتی متر 

ادامه
رضا عطاران بیوگرافی رضا عطاران؛ ستاره سینمای کمدی ایران

تاریخ تولد: ۲۰ اردیبهشت ۱۳۴۷

محل تولد: مشهد

حرفه: بازیگر، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تدوین‌گر، خواننده

آغاز فعالیت: ۱۳۶۹ تا کنون

تحصیلات: دانشجوی انصرافی دانشکدهٔ هنرهای زیبای دانشگاه تهران 

ادامه
اسدالله شعبانی بیوگرافی اسدالله شعبانی شاعر و نویسنده آثار کودک

تاریخ تولد: ۴ تیر ۱۳۳۷

محل تولد: روستای بهادربیگ از توابع همدان

محل زندگی: تهران

حرفه: شاعر، نویسنده، منتقد ادبی، کارشناس بازنشسته کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

تحصیلات: فارغ التحصیل رشته زبان و ادبیات فارسی

آثار: خرمن شعر خردسالان، جستاری پیرامون شعر کودک در ایران، قصهٔ امشب، پولک ماه، دختر باغ آرزو، پرسه‌های شبانه

ادامه
ابومنصور موفق هروی ابومنصور موفق هروی؛ پدر داروشناسی فارسی

مشهور به: موفق هروی

متولد : قرن چهارم

محل تولد: احتمالا هرات

حرفه: پزشک و داروشناس ایرانی

آثار: کتاب الابنیه عن حقایق الادویه

ادامه
آزیتا حاجیان بیوگرافی آزیتا حاجیان بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۱ دی ۱۱۳۶

محل تولد: ملایر

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

تحصیلات: لیسانس بازیگری و کارگردانی تئاتر از دانشگاه هنر

سال های فعالیت: ۱۳۵۴ تاکنون

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • جمعه ۲۱ اردیبهشت
    لیگ حرفه‌ای عربستان
    ابها - ضمک
    ۱۸:۳۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الاتحاد - الاتفاق
    ۲۱:۳۰
  • بوندسلیگا آلمان
    آگزبورگ - اشتوتگارت
    ۲۲:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    فروزینونه - اینتر
    ۲۲:۱۵
  • لالیگا اسپانیا
    آلاوس - خیرونا
    ۲۲:۳۰
  • شنبه ۲۲ اردیبهشت
    لیگ قهرمانان آسیا
    یوکوهاما مارینوس - العین امارات
    ۱۳:۳۰
  • لیگ برتر ایران
    شمس آذر قزوین - ملوان
    ۱۷:۱۵
  • لیگ برتر انگلیس
    نیوکسل - برایتون
    ۱۷:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    تاتنهام - برنلی
    ۱۷:۳۰
  • لیگ برتر ایران
    مس رفسنجان - سپاهان
    ۱۷:۵۰
  • لیگ برتر ایران
    هوادار - پرسپولیس
    ۱۸:۲۰
  • لیگ حرفه‌ای عربستان
    الهلال - الحزم
    ۱۸:۳۰
  • لیگ برتر ایران
    آلومینیوم اراک - صنعت نفت آبادان
    ۱۸:۳۰
  • لیگ برتر ایران
    تراکتور - گل گهرسیرجان
    ۱۸:۵۰
  • لیگ برتر انگلیس
    ناتینگهام فارست - چلسی
    ۲۰:۰۰
  • بوندسلیگا آلمان
    ماینتس - دورتموند
    ۲۰:۰۰
  • لالیگا اسپانیا
    گرانادا - رئال مادرید
    ۲۰:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    آث میلان - کالیاری
    ۲۲:۱۵
ویژه سرپوش