صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
sarpoosh
نگارخانه > جلیل شهناز

جلیل شهناز

جلیل شهناز

جلیل شهناز (۱ خرداد ۱۳۰۰ اصفهان - ۲۷ خرداد ۱۳۹۲ تهران) یکی از سرشناس‌ترین نوازندگان تار سدهٔ اخیر در ایران بود.

 

جلیل شهناز در اول خرداد سال ۱۳۰۰ در اصفهان به دنیا آمد. شعبان خان پدر جلیل شهناز علاوه بر تار که ساز اختصاصی او بود، سه‌تار و سنتور هم می‌نواخت.

 

جلیل شهناز از بزرگ‌ترین و سرشناس‌ترین نوازندگان تار و سه تار سدهٔ اخیر در ایران است که توانست با استفاده از تکنیک‌های برجسته در شیوه تارنوازی بسیاری از ردیف‌های موسیقی سنتی ایران را با تار بنوازد که از جمله آن‌ها نواختن در مایه دشتی و دشتستانی است.

 

جلیل شهناز، از کودکی به موسیقی علاقه‌مند شد و نواختن تار را در نزد عبدالحسین شهنازی و برادر بزرگ خود حسین شهناز که به خوبی ساز می‌نواخت، آغاز کرد. پشتکار زیاد و استعداد شگرف جلیل به حدی بود که در سنین جوانی از نوازندگان خوب اصفهان شد.

 

شهناز، در جوانی با حسن کسایی (نوازندهٔ سرشناس نی) آشنا شد که این آشنایی آغاز همکاری بلندمدت آن دو بود. جلیل شهناز از سال ۱۳۲۴، در تهران ساکن شد و با رادیو تهران شروع به کار کرد و در بسیاری از برنامه‌ها به عنوان تک‌نواز شرکت کرد.

 

این نوازنده تار در طول زندگی هنری خود با هنرمندان والای کشور از جمله فرامرز پایور، حبیب الله بدیعی، پرویز یاحقی، همایون خرم، علی تجویدی، منصور صارمی، رضا ورزنده، امیر ناصر افتتاح، جهانگیر ملک، اسدالله ملک، حسن کسائی، محمد موسوی، تاج اصفهانی، ادیب خوانساری، محمودی خوانساری، عبدالوهاب شهیدی، اکبر گلپایگانی، حسین خواجه امیری و محمد رضا شجریان همکاری داشته‌است.

 

شهناز در سال ۱۳۸۳ به عنوان چهره ماندگار هنر و موسیقی برگزیده شد. همچنین در ۲۷ تیر سال ۱۳۸۳، مدرک درجه یک هنری (معادل دکترا) برای تجلیل از یک عمر فعالیت هنری به جلیل شهناز اهدا شد.

 

جلیل شهناز، علاوه بر نواختن تار، که ساز اختصاصی اوست، با نواختن ویولون، سنتور و تمبک نیز آشنایی دارد.

استاد جلیل شهناز خرداد سال ۱۳۹۲ در سن ۹۲ سالگی درگذشت.

 

درگذشت جلیل شهناز

جلیل شهناز پس از یک دوره بیماری صبح روز دوشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۲ در بیمارستان آراد درگذشت[۷] محمدرضا شجریان پس از درگذشت جلیل شهناز گفت: «استاد جلیل شهناز در من شور و عشق آفرید و من با صدای تار شهناز بدین جا رسیدم و کلمهٔ استاد فقط لایق شهناز و استاد جلیل شهناز را بسان حافظ که تکرار ناشدنی‌ست و با احترام به تمام نوازندگان تار پس از استاد شهناز باید دفتر تار ایران بسته شود.»

 

پس از درگذشت جلیل شهناز، رامیز قلی‌اف نوازنده برجسته تار در جمهوری آذربایجان پیام تسلیتی به همین مناسبت از طریق سفارت جمهوری اسلامی ایران ارسال نمود.

 

 

 

سایر مطالب درباره جلیل شهناز

  • حسام‌الدين سراج

    امرار معاش خوانندگان با تعداد فالوئر پيوند خورده

    کدام‌يک از ما بخت آن را داشته که «جليل شهناز» را از نزديک ببيند؟ «حسن کسايي» را چه‌طور؟ اصلاً آدمي را مي‌شناسيد که با «حافظ» يا «مولانا» حشر و نشر داشته باشد؟ با «بيدل» و «نظامي» رفت‌وآمد کرده باشد؟ کسي نشسته در کافه‌اي،‌ جايي و با «ابتهاج» يک قهوه نوشيده باشد؟ اين امکان...

  • موسیقی,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی

    بررسی تاريخ پيدايش و تحول موسيقی مردم‌پسند در ايران معاصر

    آن زمان كه از شنيدن صداي خوانندگاني چون قاسم افشار، خشايار اعتمادي، حسين زمان و... كيف‌مان كوك مي‌شد و سر ذوق مي‌آمديم، هرگز تصور نمي‌كرديم كه تنها دو دهه بعد با رشد قارچ‌گونه هنرمندان پاپ مواجه ‌شويم. هنرمنداني يكشبه مطرح مي‌شوند، در رسانه‌ها سر زبان‌ مي‌افتند و با گذشت چند...

  • جلال ذوالفنون,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی

    ساز یحیی موقعی معنی پیدا می‌کند که در دستان جلیل شهناز باشد

    بین سال‌های ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۵ گفتگوی مفصلی در چند مرحله با جلال ذوالفنون صورت می‌گیرد که از جنبه‌های مختلفی دارای اهمیت است. بخش اول این مصاحبه بیشتر شامل موسیقی سازی و ویژگی‌های آوازی‌ موسیقی ایرانی‌ست. به گزارش  ایلنا،‌ جلال ذوالفنون از سه‌تارنوازان چیره‌دست و همچنین آهنگساز...