سازمان سنجش
سازمان سنجش آموزش کشور سازمانی دولتی و وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فنّاوری است که به صورت سالیانه آزمونهای مختلفی را در ایران برگزار میکند. ریاست این سازمان را در حال حاضر ابراهیم خدایی بر عهده دارد.وی دارای دکترای آمار کاربردی از انگلستان میباشد.
تاریخچه سازمان سنجش
سازمان سنجش آموزش کشور در سال ۱۳۴۷ با عنوان «مرکز آزمونشناسی ایران» با هدف تعیین نحوه گزینش دانشجویان برای ورود به دانشگاهها توسط وزارت علوم و آموزش عالی ایران تأسیس شد. در سال ۱۳۵۴ با افزایش تعداد دانشجویان و گسترش دانشگاههای داخل ایران، سازمان سنجش آموزش کشور به سه حوزه معاونت فنی و پژوهشی، اجرایی و نظارت بر امور دانشگاهها گسترش یافت و تا سال ۱۳۶۰ با همین تشکیلات به کار خود ادامه داد. در سال ۱۳۶۰ با توجه به طرح ادغام سازمانهای وابسته به وزارتخانه، این سازمان منحل شده و وظایف آن به اداره کل گزینش دانشجو در حوزه معاونت دانشجویی وزارت علوم، تحقیقات و فنآوری منتقل شد.
با توجه به گسترش فعالیتهای تحقیقاتی و اجرایی به ویژه در زمینه پذیرش و گزینش دانشجو، افزایش تعداد داوطلبان ورود به نظام آموزش عالی و حساسیت بیش از پیش مراحل مختلف امر گزینش دانشجو، در فروردین ماه سال ۱۳۶۸، تشکیلات سازمان سنجش آموزش کشور با سه معاونت اجرایی، فنی و پژوهشی و گزینش به تصویب سازمان امور اداری و استخدامی رسید و در تاریخ ۲۸ مهر ۱۳۶۸ شرح وظایف و پستهای مصوب نیز به سازمان ابلاغ شد.
در بهمن ماه ۱۳۷۸ سازمان سنجش آموزش کشور با توجه به گستردگی کمی و کیفی وظایف خود، تغییرات جزئی در تشکلات اداری سازمان ایجاد کرد. این سازمان همچنین با سه معاونت اجرایی، معاونت فنی و آماری و معاونت تحقیقات آزمون و ارزیابی آموزشی به موجب تبصره ۲ ماده ۸ قانون استخدام کشوری به تأیید سازمان امور اداری و استخدامی کشور رسید. تشکیلات این سازمان در مهر ماه سال ۱۳۹۱ با توجه به تعدد آزمونهای مختلف و حجم فعالیتهایش در بخشهای ارزشیابی آموزشی و برگزاری سایر آزمونهای ملی، تغییرات گستردهای کردهاست.
آزمونهای سازمان سنجش
سازمان سنجش آموزش کشور آزمونهای مختلفی را برای تعیین سطح دانشجویان و ورود به مراکز آموزش عالی دولتی برگزار میکند که شامل: کنکور سراسری، آزمون سراسری دکتری تخصصی، کارشناسی ارشد، کاردانی فنی و حرفهای، کاردانی به کارشناسی، جامع علمی کاربردی، و پیام نور میشود. همچنین این سازمان آزمون کارآموزی وکالت وآزمونهای استخدامی متمرکز، سفارشی دستگاههای اجرایی و تعیین سطح زبان از جمله تافل، آیلتس، تولیمو، تأیید مدارک معادل کارشناسی را نیز برگزار میکند.
معرفي سازمان سنجش آموزش کشور
وزارت علوم و آموزش عالى وقت به منظور حل مساله گزينش دانشجو، مركز آزمون شناسي را در بهمن ماه ۱۳۴۷ تاسيس نمود تا با همكاري دانشگاهها، مقررات ورود به آموزش عالى را تدوين و اجرا نمايد.
با افزايش تعداد متقاضيان ورود به آموزش عالى و گسترش دانشگاهها و موسسات آموزش عالى، وجود تشكيلات وسيعتري با شرح وظايف مشخص براى گزينش دانشجو ضرورى مینمود، لذا در بهمن ماه سال ۱۳۵۴ تشكيلات سازمان سنجش آموزش كشور با سه حوزه معاونت فنى و پژوهشي، اجرايي و نظارت بر امور دانشگاهها به تصويب رسيد و با همين تشكيلات تا سال ۱۳۶۰ به كار خود ادامه داد.
در سال ۱۳۶۰ بر اساس طرح ادغام سازمانهاي وابسته به وزارتخانه، سازمان سنجش آموزش كشور منحل و وظايف آن به اداره كل گزينش دانشجو در حوزه معاونت دانشجويي وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري واگذار شد.
با توجه به حجم فعاليتهاى تحقيقاتى و اجرايي به ويژه در زمينه پذيرش و گزينش دانشجو، افزايش تعداد داوطلبان ورود به نظام آموزش عالى و حساسيت بيش از پيش مراحل مختلف امر گزينش دانشجو، در فروردين ماه سال ۱۳۶۸، تشكيلات سازمان سنجش آموزش كشور با سه معاونت اجرايي، فنى و پژوهشي و گزينش به تصويب سازمان امور ادارى و استخدامى رسيد و در تاريخ ۱۳۶۸/۶/۲۸ شرح وظايف و پستهاي مصوب سازمان ابلاغ شد.
مجددا" با توجه به گستردگي كمى و كيفى وظايف سازمان و با اندك تغييراتي در تشكيلات با هدف كيفىتر نمودن تركيب نيروي انساني و افزايش پستهاي پژوهشي و كارشناسي، تشكيلات سازمان سنجش آموزش كشور با سه معاونت اجرايي، معاونت فنى و آماري و معاونت تحقيقات آزمون و ارزيابي آموزشي، به موجب تبصره ۲ ماده ۸ قانون استخدام كشوري در بهمن ماه ۱۳۷۸ به تاييد سازمان امور ادارى و استخدامى كشور رسيد.
اهداف و وظايف سازمان سنجش آموزش کشور
استقرار نظام كارآمد در امر سنجش آموزش
فراهم آوردن امكانات شناسايي و شناساندن استعدادهاي درخشان كشور در زمينههاي مختلف و مشاركت در تشويق و حمايت آنها
سنجش و اندازهگيري و ارزيابي دانش داوطلبان ورود به آموزش عالي كشور و سطوح مختلف آموزشي
انتخاب و معرفي شايستهترين افراد براي ادامه تحصيل در دانشگاهها و موسسات آموزش عالي كشور
برگزاري كليه آزمونهاي ورود به دانشگاهها و موسسات آموزش عالي به صورت مستقيم و يا با نظارت سازمان
انجام امور مربوط به تعيين شرايط و ضوابط پذيرش دانشجو با توجه به طرحها و برنامهها و سياستهاي آموزشي كشور
بررسي و ارائه روشهاي مناسب اندازهگيري براي سنجش آمادگي داوطلبان و پيشرفت تحصيلي و علمي دانشآموزان و دانشجويان
انجام پژوهشهاي لازم براي شناخت و فراهم آوردن روشهاي علمي براي سنجش آموزش
برگزاري آزمونهاي مورد نياز براي سازمانهاي دولتي و غيردولتي برابر ضوابط مورد نظر
تهيه و تدوين، چاپ و انتشار كتب و مجلات مورد نياز داوطلبان ورود به آموزش عالي بر اساس نتايج تحقيقات انجام شده
برقراري ارتباط مستمر با دانشگاهها، وزارت آموزش و پرورش و ساير نهادها به منظور هماهنگي در انجام بهينه امور و برنامههاي گزينش دانشجو
مشاركت در امر پذيرش دانشجو براى دانشگاهها از ميان علاقهمندان و داوطلبان غير ايراني در چارچوب سياستهاي فرهنگي دولت
برگزاري مسابقات علمي دانشجويان در رشتهها و مقاطع مختلف تحصيلي (المپياد علمي) در سطوح ملي، منطقهاي و بينالمللي
ارائه خدمات مشورتي براي كاربرد موثر روشها و وسايل اندازهگيري آموزش _ كمك به واحدهاي آموزشي براى ايجاد سيستمهاي اطلاعاتي متمركز و بهرهگيري از آن در طرحها و برنامههاي تحقيقاتي
تحقيق در زمينه اندازهگيري، سنجش دانش عمومي، معلومات و ساير توانائيهاي فردي به منظور پيشبيني موفقيت تحصيلي دانشجويان و فارغالتحصيلان و كارآيي اجتماعي آنان
ايجاد روابط علمي و پژوهشي با متخصصان دانشگاهها و موسسات آموزش عالي و پژوهشي
برقراري ارتباط و تبادل نظر با مراكز علمي، تحقيقاتي خارج از كشور كه وظايفي مشابه
راه های ارتباطی با سازمان سنجش
تماس از طريق اینترنت: www.sanjesh.org
سیستم پاسخگویی : www.request.sanjesh.org/noetrequest/login
تماس از طريق تلفن
تلفن هاي مستقيم روابط عمومي- تهران : ۴۲۱۶۳ - (۰۲۱)
مرکز تلفن ساختمان تهران : ۳ الي ۸۸۹۲۳۹۵۰ - (۰۲۱)
تماس حضوری
واحد ارتباطات مردمي: تهران، خيابان کریمخان زند، خیابان استاد نجات الهی (ویلا)، کوچه شهيد اماني، واحد ارتباطات مردمي
واحدهاي اداري : تهران ، خيابان کریمخان زند، بین خیابان های استاد نجات الهی (ویلا) و سپهبد قرنی، پلاک ۲۰۴
ساعات کار : ۸ الی ۱۶