صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
sarpoosh
کافه سلامت > آبله مرغان

آبله مرغان

آبله مرغان

آبله مُرغان (به انگلیسی: Chicken pox)، از بیماری‌های خفیف و بسیار واگیردار است. این بیماری که در کودکان شایع‌تر است، توسط ویروس هرپس زوستر ایجاد می‌شود.

 

نشانه‌های آبله مرغان

نشانه‌های زیر بیشتر در کودکان، خفیف بوده اما در بزرگسالان، شدید هستند:

خارش سطحی پس از یک روز

تب

درد شکمی یا احساس ناخوشی همگانی که ۲-۱ روز به درازا می‌کشد.

بثورات پوستی که کم و بیش در هر جای بدن می‌تواند پدید آید مانند روی پوست سر، آلت تناسلی، داخل دهان، بینی، گلو، یا مهبل. تاول‌ها ممکن است در نواحی بسیار گسترده‌ای از پوست گسترده شده باشند اما در دست و پا کمتر ظاهر می‌شوند. تاول‌ها در ۲۴ ساعت می‌ترکند و در محل آن‌ها دلمه پایه ریزی می‌شود. هر ۴-۳ روز مجموعه‌هایی از تاول‌های جدید به وجود می‌آیند. بثورات ابتدا روی تنه، سپس سر و صورت و با شیوع کمتری روی دست و پا ظاهر می‌شوند. بثورات ابتدا پاپولند وسپس به وزیکول و پوستول و در نهایت به پوسته تبدیل می‌شوند.

 

پاپول‌ها و وزیکول‌ها در زمینه‌ای اریتماتوز قرار دارند. از خصوصیات بثورات آبله مرغان، ظهور سریع آن‌ها و نیز وجود هم‌زمان پاپول، وزیکول و پوسته در یک زمان می‌باشد. خارش به طور تقریبی در همه بیماران وجود دارد. وزیکول می‌تواند در تمامی قسمت‌های مخاطی وجود داشته باشد.

در بزرگسالان یک سری نشانه همانند آنفلوآنزا نیز وجود دارد.

 

 

انتقال یا سرایت بیماری آبله مرغان

محتمل‌ترین راه سرایت بیماری از طریق سیستم تنفسی و ترشحات تنفسی است. راه دیگر انتقال تماس مستقیم با ضایعات پوستی بیمار مبتلا به آبله‌مرغان یا زونا است. میزان انتقال در تماس‌های خانوادگی ۹۰-۸۰% است.

دوره سرایت آبله‌مرغان از ۴۸-۲۴ ساعت قبل از ظهور ضایعات پوستی شروع می‌شود و تا وقتی است که تمام وزیکولها ضایعات پوستی دلمه بسته و خشک شوند و ضایعات آبدار وجود نداشته باشد.

دوره نهفته (کمون) بیماری بین ۲۱-۱۰ روز است اما معمولا ۱۷-۱۴ روز طول می‌کشد.

 

عوارض آبله‌مرغان

عفونت پوست: شایعترین عارضه عفونی آبله‌مرغان ، اضافه شدن عفونت ثانویه باکتریال بر روی ضایعات پوستی است. علت این عفونت خراشیدگی آنها بدنبال خاراندن می‌باشد. همچنین برخی اوقات جای‌ تاول‌ در صورتی‌ که‌ تاول‌ عفونی‌ شود، باقی می‌ماند.

 

عفونت ریه: وخیم‌ترین عارضه آبله‌مرغان است و اغلب بالغین را گرفتار می‌کند. معمولا ۵-۲ روز بعد از شروع بیماری با علایم تنگی نفس ، سرفه و تند شدن تنفس و تب ظاهر می‌شود و ممکن است باعث نارسایی تنفسی شود.

 

بیماری زونا: گاهی‌ پس‌ از طی‌ شدن‌ سیر بیماری‌ آبله‌ مرغان ‌، ویروس‌ در بدن‌ به‌ حالت‌ خفته‌ باقی‌ می‌ماند (احتمالاً در ریشه‌ اعصاب‌ نزدیک‌ نخاع ‌). این‌ ویروس‌ خفته‌ ممکن‌ است‌ سال‌ها بعد دوباره‌ بیدار شود و بیماری‌ زونا را ایجاد کند.این بیماری ناشی از فعال شدن دوباره ویروس واریسلا زوستر در رشته عصبی نخاعی است که با درد شدید و ضایعات پوستی مشخص می‌شود.

 

سایر عوارض: عبارتند از عفونت مغز یا یرده‌های مغزی بوسیله ویروس واریسلا زوستر ، التهاب قلب ، قرنیه ، مفاصل و کبد و پانکراس.

 

 

پیشگیری از آبله مرغان

واکسن: اخیرا نوعی واکسن زنده ضعیف شده واریسلا مورد تایید قرار گرفته است. این واکسن در کودکانی که از نظر ایمنی سالم هستند، استفاده می‌شود.

ایمنوگلوبولین واریسلا زوستر (VZIG‏): VZIG حاوی آنتی‌بادی ضد ویروس واریسلا است که در موارد زیر استفاده می‌شود (در صورتی که این افراد تماس با بیمار داشته باشند.):

بچه‌های با ضعف سیستم ایمنی

افراد طبیعی در سن بلوغ که حساس هستند (از نظر ایمنی)

خانمهای حامله

 

نوزادانی که در معرض آبله‌مرغان مادر قرار گرفتند.

نوزادان با سن کمتر از ۲۸ هفتگی که در بیمارستان بستری شده‌اند.

در موارد بالا VZIG باید در عرض ۹۶ ساعت بعد از تماس تزریق شود. در صورت ابتلا به آبله‌مرغان معمولا ایمنی برای تمام عمر باقی می‌ماند و دو بار ابتلا به آبله‌مرغان نادر است، ولی احتمال ابتلا به زونا در این فرد وجود دارد. 

 

درمان آبله مرغان

هدف درمان آبله‌مرغان جلوگیری از بروز عوارض آن است. برای این منظور گرفتن ناخنها ، حمام روزانه با آب ولرم و داروهای ضد خارش توصیه می‌شود. درمان با آسیکلوویر نیز در بیمارانی که کمتر از ۲۴ ساعت از بیماری آنها گذشته، توصیه می‌شود، بخصوص در بیماران بالای ۱۵ سال. اگر تب‌ وجود دارد، از استامینوفن‌ استفاه‌ کنید. به‌ هیچ‌ عنوان‌ از آسپیرین‌ استفاده‌ نکنید، زیرا این‌ دارو ممکن‌ است‌ در بروز سندرم‌ رای‌ (یک‌ نوع‌ آنسفالیت‌) در کودکانی‌ که‌ دچار عفونت‌ ویروسی‌هستند، نقش‌ داشته‌ باشد.

 

 

 

سایر مطالب درباره آبله مرغان

  • آبله مرغان,افزایش بیماری آبله‌مرغان و بروز سرخک در کشور

    افزایش بیماری «آبله‌مرغان» و بروز «سرخک» در کشور

    رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت ضمن توضیح درباره وضعیت بروز آبله مرغان، در عین حال اقدامات کشورمان در جهت رصد و حذف بیماری سرخک را تشریح کرد. دکتر شهنام عرشی در گفت‌وگو با ایسنا، در پاسخ به سوالی درباره مشاهده موارد بیماری آبله مرغان و چگونگی وضعیت فعلی...

  • آبله مرغان,افزایش آبله مرغان در ایران

    آبله مرغان ۷ برابر شد

    مدیر بیمارستان تخصصی کودکان «اکبر» از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: میزان مراجعه کودکان مبتلا به بیماری آبله مرغان به این بیمارستان در سال جاری نسبت به سال گذشته هفت برابر افزایش یافته است. به گزارش باشگاه خبرنگاران، دکتر محمدرضا کشت‌مندی گفت: آبله مرغان یک...

  • آبله مرغان,ارتباط آبله مرغان با تبحال و آلزایمر

    نقش آبله مرغان در فعال کردن عفونت تبخال و ابتلا به آلزایمر

    ویروس "واریسلا زوستر" (VZV) باعث بیماری آبله مرغان در اوایل زندگی انسان و بیماری زونا در اواخر زندگی فرد می شود. یک مطالعه جدید حدس می زند که ویروس آبله مرغان میتواند عفونت تبخال خفته را دوباره فعال کند و منجر به ایجاد بیماری آلزایمر شود. به گزارش ایسنا و به...

  • بیماری آبله مرغان,مدارس اصفهان

    زنگ خطر شیوع بیماری آبله‌مرغان در مدارس اصفهان

    رئیس سلامت و تندرستی اداره کل آموزش‌وپرورش اصفهان با اعلام اینکه آبله‌مرغان در اواخر زمستان و اوایل بهار شیوع بیشتری پیدا می‌کند و به طور معمول با علائمی همچون تاول‌های پوستی تشخیص داده می‌شود، گفت: شیوع بیماری آبله‌مرغان در مدارس موضوع جدیدی نیست، اما دانش‌آموزان دارای...

  • سندرم رامسی هانت,فلج صورت

    سندرم رامسی هانت چیست؟/ ویروسی که باعث لج شدن صورت می‌شود

    سندرم رامسی هانت می تواند در هر فردی که آبله مرغان داشته است رخ دهد. سندرم رامسی هانت (ویروس واریسلا زوستر) زمانی رخ می دهد که شیوع زونا عصب صورت در نزدیکی یکی از گوش های بیمار را تحت‌تأثیر قرار دهد. علاوه بر بثورات دردناک زونا، سندرم رامسی هانت می تواند باعث فلج صورت...

  • آبله مرغان,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی

    آبله مرغان از چه راه‌هایی منتقل می شود؟

    آبله مرغان یک عفونت شدیدا مسری است که علامت و مشخصه آن ضایعات پوستی (بثورات وزیکولی varicella zouster) می‌باشد. آبله‌مرغان توسط ویروس واریسلا زوستر که از خانواده هرپس ویروس است، ایجاد می‌شود. این ویروس بعد از ایجاد آبله‌مرغان ، در همه افراد به صورت نهفته ، در مسیر رشته‌...

  • قربانیان آبله,اخبار جالب,خبرهای جالب,خواندنی ها و دیدنی ها

    ماجرای وحشتناک آخرین قربانی آبله!

    آبله، بیماری که سه هزار سال بود مردم را وحشت زده کرده و میلیون‌ها نفر را کشته بود، از طریق برنامه واکسیناسیون جمعی که ۱۰ سال به طول انجامید، ریشه کن شده بود. در تابستان ۱۹۷۸، سازمان بهداشت جهانی در آستانه یک دستاورد چشمگیر قرار داشت: آبله، بیماری که سه هزار سال بود...

  • ویدئو/آبله مرغان و مواردی که لازم است درباره‌ی آن بدانید

    آبله مُرغان (به انگلیسی: Chickenpox)، از بیماری‌های خفیف و بسیار واگیردار است. این بیماری که در کودکان شایع‌تر است، توسط ویروس هرپس زوستر ایجاد می‌شود. دلیل بیماری عفونت با ویروس واریسلا زوستر یک دی‌ان‌ای ویروس است. بیشترین شیوع آن در سن ۵ تا ۱۰ سالگی است. این ویروس از راه قطره‌...