حوادث چهارشنبه سوری
هرگونه بی توجهی به نکات ایمنی و سهل انگاری در برپایی مراسم چهارشنبه سوری می تواند زیان های جانی و مالی سنگین و غیر قابل جبرانی را در پی داشته باشد.حادثه برای هرکسی اتفاق میافتد. در برخی حوادث افرادی کشته شده یا به شدت آسیب میبینند. اما از بروز اغلب حوادث از جمله حوادث چهارشنبه سوری میتوان جلوگیری کرد.
بی گمان چهارشنبه سوری از رسم های کهن پیش از اسلام نیست. در آن زمان هر یک از روزهای ماه را نامی بود، نه روزهای هفته را. استاد پورداود در این باره می نویسد : آتش افروزی ایرانیان در پیشانی نوروز از آیین های دیرین است ( ... ) شک نیست که افتادن این آتش افروزی به شب آخرین چهارشنبه ی سال، پس از اسلام رسم شده است. چه ایرانیان شنبه و آدینه نداشتند ( ... ) روز چهارشنبه یا یوم الاربعاء نزد عرب ها روز شوم و نحسی است. جاحظ در المحاسن و الاضداد آورده : والاربعاء یوم ضنک و نحس. این است که ایرانیان آیین آتش افروزی پایان سال خود را به شب آخرین چهارشنبه انداختند تا پیش آمدهای سال نو از آسیب روز پلیدی چون چهارشنبه بر کنار ماند.
در باورهای عامیانه، چهارشنبه روزی نامبارک است. سفر نبایستی کردن شب چهارشنبه، به احوال پرسی مریض نبایستی رفتن. و منوچهری گوید:
چهارشنبه که روز بلاست باده بخور به ساتکین می خور تا به عافیت گذرد
آتش افروختن شب چهارشنبه ی آخر سال، یا چهارشنبه آخر صفر را، برخی به قیام مختار نسبت می دهند : مختار سردار معروف عرب وقتی از زندان خلاصی یافت و به خونخواهی شهیدان کربلا قیام کرد، برای این که موافق و مخالف را از هم تمیز دهد و بر کفار بتازد، دستور داد شیعیان بر بام خانه خود آتش روشن کنند و این شب مصادف با شب چهارشنبه آخر سال بود. و از آن به بعد مرسوم شد.
نکاتی جهت پیشگیری از حوادث ناشی از چهارشنبه سوری:
*والدین در تهیه وسایل آتشبازی بی خطر فرزندانشان را همراهی نمایند. کودکان به هیچ عنوان شخصاَ نباید از مواد آتش بازی و محترقه استفاده نمایند.
*از نگهداری مواد محترقه، تهیه و ساخت وسایل آتش بازی به خصوص در منزل،زیر زمین،محل کار و ... جداً جلوگیری کنید.
*از حمل مواد محترقه و آتش گیر و انفجاری حتی به مقادیر بسیار کم، در جیب لباس و کیف جداًً خودداری کنید.
*در صورت نگهداری مواد آتش بازی، حتی کم خطر حتماً آن را در جای خشک و خنک نگهداری کنید.
*مواد آتش بازی (محترقه و انفجاری) را از محل هایی که مطمئن هستند خریداری کنید. این مواد را از دست فروش تهیه نکنید.
*همیشه در مواقع آتش بازی جهت اطفاء حریق، آب، کپسول اطفاء حریق و حتی الامکان جعبه کمکهای اولیه در دسترس باشد.
*مواد آتش بازی (منفجره و محترقه) را به طرف افراد دیگر پرت نکنید.
*هیچگاه مواد آتش بازی (منفجره و محترقه) را در ظروف شیشه ای یا فلزی قرار ندهید، زیرا در صورت انفجار ذرات شیشه یا فلز، به اطراف پرتاپ شده و سبب صدمات و خطرات جانی خواهد شد.
*هیچگاه از الکل برای آتش گیری مواد استفاده نکنید.
*از آتش زدن لاستیک، هیزم، کارتن خالی و امثال آن چه در واحدهای مسکونی و چه در معابر ، کوچه و خیابان خودداری نمایید.
*از پرتاب مواد آتش زا مانند فشفشه و موشک بر روی درخت ها، بام و بالکن منازل که از عوامل عمده بروز آتش سوزی است جداً خودداری کنید.
حادثه چهارشنبه سوری در در دزفول
فریدون جعفریانفر اظهار کرد: مصدومیت افراد مذکور خیلی جدی نبود و همگی پس از درمان سرپایی از بیمارستان مرخص شدند.
وی افزود: این افراد صدمه دیده عمدتا جوان و نوجوان بودند که بر اثر سهل انگاری و هیجان بیش از حد دچار حادثه های هر چند جزئی شده بودند.
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی دزفول گفت: از این ۱۴ نفر، چهار نفر از اعضای یک خانواده بودند که بر اثر ترقه مصدومیت جزئی برداشته بودند. هر چند شب چهارشنبه سوری در دزفول با حوادث و تلفات جانی و مالی همراه نبود اما آلودگی های شدید صوتی ناشی از انفجار مواد محترقه تا پاسی از شب باعث سلب آسایش شهروندان در نقاط مختلف این شهر شده بود.
حادثه چهارشنبه سوری در زاهدان
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، فریبرز راشدی اظهار داشت: به دلیل بازی با مواد محترقه، دیشب ۲ نفر از ناحیه چشم و ۴ نفر از ناحیه دست و صورت دچار جراحت و سوختگی شدند.
وی با بیان اینکه ۵ نفر هم در محل حادثه درمان شدند، ادامه داد: بلافاصله پس از اعلام گزارش مصدومیت، تیمهای اورژانس ۱۱۵ که در سطح شهر به حالت آماده باش قرار داشتند در محل حادثه حاضر و به مجروحان رسیدگی کردند.
راشدی با اشاره به اینکه ۸ مصدوم آقا و ۳ نفر خانم بودند، گفت: خوشبختانه تمامی مصدومان با حال عمومی مطلوب، از بیمارستانها ترخیص شدند.