سومار؛ کوچکترین شهر ایران
سومار یکی از شهرهای شهرستان قصر شیرین در استان کرمانشاه میباشد. سومار شهری مرزی است که در میان درههای میان بلندیهای سارات، چغاامان و اردوبان قرار دارد. بلندیهای مرزی گیسکه و کهنهریگ همچون دیوار بلندی در غرب شهر قرار گرفتهاست. سومار کم جمعیتترین شهر ایران است. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این مکان ۱۸۰ نفر (۹ خانوار) بودهاست. این شهر در مرز ایران و عراق واقع شده و فاصله آن با شهر مندلی عراق ۱۵ کیلومتر است و یکی از نزدیکترین مناطق ایران به بغداد میباشد. این منطقه دارای آب و هوایی ملایم در زمستان و تابستانهایی نسبتاً گرم میباشد. سطح آن نیز با تپهماهور پوشیده شدهاست.
کشاورزی و منابع نفتی در سومار
کشاورزی و دامپروری رونق خاصی در این منطقه دارد و محصولات باغی آن مرکبات وانگور و خرما میباشد. وانواعی از محصولات جالیزی دراین منطقه رشد میکند. نفتشهر نیز از توابع آن دارای منابع گازی و نفتی است که هم اکنون از آنها استفاده میشود. در این منطقه رودخانه دائمی کنگیر جاری است. سومار در زمان جنگ ایران و عراق به تصرف نیروهای عراقی درآمد. از جمله عملیاتهای جنگی انجامشده در این منطقه عملیات مطلعالفجر بود.
بمب باران شیمیایی سومار
نخستین بار در تاریخ هیجدهم دیماه ۱۳۵۹ شهر سومار مورد حمله شیمیایی ارتش بعث عراق قرار گرفت.[نیازمند منبع] ارتش بعث عراق سومار را در ۱۶ مهر ۱۳۶۶ مورد حمله شیمیایی قرار دادند که شمار زیادی از ساکنان کشته شدند.
آزادسازی سومار
سومار در تاریخ ۸ مرداد ۱۳۶۷ بهطور کامل از دست نیروهای عراقی آزاد شد.
فرهنگ مردم سومار
گویش مردم سومار، کلهری و پوشش آنان نیز استفاده از لباسهابی کردی کلهری است. در واقع از نظر فرهنگی و اجتماعی، مردم سومار، به محیط فرهنگی و اجتماعی مردمان شهرهایی که در آنها ساکن هستند، شباهت دارند.