ال کلاسیکو
ال کلاسیکو (به اسپانیایی: El Clásico)، که به نام های دیگری مثل ال دربی اسپانول، ال دربی، ال سوپرکلاسیکو و ال کلاسیک (به کاتالان: El clàssic)، به مسابقه فوتبالی گفته می شود که بین دو تیم رئال مادرید، بارسلونا برگزار می شود. رقابت بین این دو تیم از این ناشی شده است که دو شهر مادرید و بارسلونا دو شهر بزرگ اسپانیا بوده، و این در حالی است که دو باشگاه موفق ترین و محبوب ترین باشگاه های کشور هستند. این مسابقه، یکی از بزرگترین مسابقه های فوتبال در جهان است که هر سال صدها میلیون نفر از کشورهای مختلف شاهد برگزاری آن می باشند.
اصطلاح کلاسیکو (clásico) در سال های اخیر رایج شده و در اصل برای مسابقه های مهم و تاریخی آمریکای جنوبی به کار می رود. این اسم به دلیل افزایش نفوذ فوتبال اسپانیایی در آن جا و همچنین تبلیغات جهانی مربوط به ال کلاسیکو، به وجود آمد.
رقابت منطقهای :
یکی از دلایل اختلاف دو تیم رئال مادرید و بارسلونا، ریشه در مناطقی که دو تیم در آن هستند دارد؛ این دو منطقه با هم دشمنی دارند. رئالیها در منطقه کاستیا حضور دارند و تیم رقیب در منطقه کاتالونیا. در واقع رقابت این دو تیم فوتبالی، تا حد زیادی مسائل سیاسی بین کاستیاییها و کاتالانها را نشان میدهد و نویسندهای آن را جنگ داخلی اسپانیانام گذاشتهاست.
ژنرال فرانکو :
در طول حکومت ریورا و بخصوص ژنرال فرانکو (۱۹۳۹-۱۹۷۵)، تمام مذاهب و گونههای مختلف زبان به جز مربوط به مردم کاستیا، نابود و سرکوب شدند.به همین دلیل بود که مردم کاتالان به تیمشان لقب «فراتر از یک باشگاه» را دادند.در واقع مردم آن منطقه، تنها راه مقابله با فرانکو و بیان کردن مخالفتهای خود را، پیوستن به باشگاه بارسلونا میدانستند چون هم ریسک کمتری داشت و هم کاملاً قانونی بود.البته در زمان فرانکو، بازیکنانی از هر دو تیم بودند که با حکومت فرانکو دچار مشکل شده بودند و زجرهای زیادی کشیدند.
دی استفانو :
در دهه ۵۰، رقابت بین دوتیم رئال مادرید و بارسلونا بسیار بیشتر از قبل شد. جاییکه آلفردو دی استفانو ستاره آن روزهای فوتبال بود و هر دو باشگاه قصد خریدش را داشتند. پس از درگیری و تلاشهای فراوان، سرانجام دی استفانو به رئال ییوست که اتفاقا یکی از عوامل اصلی موفقیتهای تیم در آن زمان شد.وی همچنین با زدن ۱۸ گل به بارسا، بهترین گلزن تاریخ الکلاسیکوها محسوب میشود.
چرا الکلاسیکو مهمترین است؟
مادریدیها آن را «الکلاسیکو» و کاتالانها «الکلاسیک» مینامند. این یعنی آغاز تفاوت و شروع رقابت (بخوانید دشمنی). راستی چرا این مسابقه که با نام «الداربی اسپانول»، «الداربی» و «ال سوپرکلاسیکو» هم شناخته میشود، با همه شهرآوردهای بزرگ جهان و شاید بتوان گفت با همه فوتبال فرق دارد؟ چرا الکلاسیکو را بسیاری مهمترین رقابت فوتبال باشگاهی جهان میدانند؟
دیدار رئال مادرید و بارسلونا پربینندهترین رویداد فوتبالی جهان است که در اسپانیا فراتر از یک جدال فوتبالی شناخته میشود. ریشه اختلاف میان اهالی «کاتالونیا» و «کاستیا» به اعماق تاریخ اسپانیا بازمیگردد و از دوره قرون وسطی تا زمان جنگ داخلی اسپانیا تا حالا به نوبت اهالی این دو ایالت یکدیگر را به «خیانت» متهم میکنند.
در دوران حکومت مسلمانان بر اسپانیا اهالی برشلونه یا بارسلون بیش از مادریدیها مورد توجه بودند. کاتالانها صدها سال بعد در سال ۱۹۳۱ به سقوط سلطنت و تشکیل جمهوری در اسپانیا کمک کردند اما دستاورد این جمهوری، کودتای ژنرال فرانکو بود و کاتالانها تمامی ستمهای بعدی فرانکو بر مردم بارسلون را به پای مادریدیها نوشته و حتی بازیکنان مبارز و دست چپی اسپانیایی برای مبارزه با دیکتاتور اسپانیا به تیم بارسلونا میپیوستند؛ باشگاهی که همچنان نماد مخالفت با حکومت پادشاهی در اسپانیاست.
در دهه ۱۹۵۰ میلادی نیز رقابت دو باشگاه بر سر «آلفردو دیاستفانو» بازیکنی که بعدها اسطوره مادریدیها شد، بر دشمنی فوتبالی دو باشگاه افزود. برای همین است که رفتن بازیکن به خصوص از کاتالونیا به کاستیا گناهی نابخشودنی به حساب میآید. در سال ۲۰۱۳ ایالت کاتالونیا اقتصاد خود را برتر از اسپانیای بحرانزده میدانست و موفقیت فوتبالی لاماسیا آنقدر تاثیرگذار بود که آنها به دنبال جدایی سیاسی از اسپانیا یا پیوستن به فرانسه بودند؛ اتفاقی که شاید حیات بزرگترین و پربینندهترین شهرآورد فوتبالی را پایان میبخشید.
باشگاههای رئال مادرید و بارسلونا هر کدام نماد یک منطقه از اسپانیا هستند. بسیاری معتقدند که جدال دو تیم فراتر از یک بازی فوتبال است و به گونهای نمایانگر تنش سیاسی و فرهنگی بین کاتالونیاییها و کاستایی هاست، تنشی که یکی از نویسندگان بنام اسپانیایی از آن به عنوان «آیینه تمامنمای جنگهای قومی و قبیلهای» در اسپانیا یاد میکند.
در دوران دیکتاتوری فرانکو تمام نمادها و نشانههای فرهنگی و قومیتی و حتی سخن گفتن جز به زبان اسپانیایی ممنوع اعلام شد. این اقدام فرانکو اعتراض اقلیتها و اقوام ساکن در مناطق مختلف اسپانیا را به دنبال داشت. در آن هنگام بود که باشگاه بارسلونا در منطقه کاتالونیا به عنوان نماد اعتراض معرفی شد.
بارسلونا برای کاتالونیاییها بیش از یک باشگاه بود، مانوئل واسکز، نویسنده و روزنامهنگار بنام اسپانیایی میگوید که بهترین راهی که کاتالونیاییها ابراز وجود و مخالفت خود را با حکومت فرانکو اعلام میکردند، این بود که به جمع هواداران باشگاه بارسلونا بپیوندند. این برای آنها بهتر از پیوستن به گروههای زیرزمینی و مخالف دولت بود. در مقابل به رئال مادرید به عنوان نماد دولت تمامیتخواه و فاشیست فرانکو نگاه میشد. همین مساله باعث شد تا رویاروییهای دو تیم به نوعی رنگ و بوی سیاسی به خود بگیرد و فراتر از یک بازی فوتبال باشد.
ال کلاسیکو نه تنها در اسپانیا که در سراسر جهان توجهها را به خود جالب کرد تا جایی که در سال ۲۰۰۲ در بازیای که بین دو تیم انجام شد روزنامههای اسپانیایی تعداد بینندگان آن را ۵۰۰ میلیون نفر اعلام کردند و به آن لقب بازی قرن را دادند.
ارسلونا و رئال مادرید ۶۲۱ کیلومتر از یکدیگر دور هستند ولی نبردشان همانند شهرآوردهای هر کجای دنیاست. آنها همسایه هم نیستند ولی بیش از هر تیم همشهری دیگری با یکدیگر دشمنی دارند. به راستی در پس این رقابت چه چیزی نهفته است؟
بزرگ ترین رقابت میان باشگاهها در اروپا تنها با دشمنی تیمهای همشهری سلتیک و گلاسکو رنجرز قابل مقایسه است. کشمکش میان قدرت مرکزی در مادرید با کاتالونیاییها هنوز هم به ورزشگاهها کشیده میشود؛ درست همانند گذشتههای دور و نزدیک.
آمار بازیهای گذشته
لیگا:
برد رئال: ۷۲
برد بارسا: ۶۸
تساوی: ۳۲
کوپا دلری:
بارسا: ۱۴ برد
رئال: ۱۲ برد
تساوی: ۷
جام اتحادیه:
بارسا: ۲ برد
رئال: -
تساوی: ۴
سوپرجام اسپانیا:
رئال مادرید: ۶ برد
بارسا: ۴
تساوی: ۲
لیگ قهرمانان اروپا:
رئال مادرید: ۳ برد
بارسا: ۲ برد
تساوی: ۲