صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
sarpoosh
کافه اسپرت > باشگاه پیکان تهران

باشگاه پیکان تهران

باشگاه پیکان تهران

 

 

باشگاه فوتبال پیکان تهران

باشگاه فوتبال پیکان یک باشگاه فوتبال ایرانی است که در شهر تهران بنیانگذاری شده‌است.

 

باشگاه پیکان در سال ۱۳۸۷ به شهر قزوین انتقال یافت؛ و در سال ۱۳۹۰ با دستور محمود شیعی و به دلیل عدم وجود امکانات، شرایط و مسایل مالی مسئولین فوتبال قزوین این تیم به تهران بازگشت و بازی‌های خود را در ورزشگاه شهدای شهرقدس انجام می‌دهد.

 

تاریخچه باشگاه فوتبال پیکان

در سالهای قبل از سال ۱۳۴۵ که تیم شاهین تهران فعال بود، محمود خیامی (مدیرعامل وقت ایران ناسیونال) یکی از هوادارهای این تیم بود که بعد از منحل شدن تیم شاهین، وی تصمیم گرفت با بودجه خود این تیم را اداره کند اما بازیکنان شاهین به تیم پرسپولیس رفتند و محمد خیامی با قائم مقامی و رضا افشار که از مدیران ورزش آن دوران بودند پیشنهاد ایجاد باشگاه را مطرح کردو باشگاه پیکان در سال ۱۳۴۶ بنیانگذاری شد.

 

هدف اصلی تشکیل مجموعه ورزشی پیکان، توسعه سلامتی کارکنان مجموعه صنعتی ایران خودرو بود. با پیشنهاد محمود خیامی تپه‌ای که محل جمع‌آوری ضایعات کارخانه و اطراف پارک چیتگر به زمین فوتبال تبدیل گردید و بعد از آن تیم فوتبال پیکان تشکیل گردید. این رشته در باشگاه با آمدن افراد حرفه‌ای نقش پررنگ تری به خود گرفت.

 

در سال ۱۳۴۸ این تیم قهرمان لیگ فوتبال تهران شد. در سال ۱۳۴۹ به دلیل اختلاف میان مدیران باشگاه و بازیکنان منحل شد و اغلب بازیکنان به تیم پرسپولیس بازگشتند.

 

در دهه ۵۰ باشگاه ورزشی پیکان بدون تیم فوتبال بود. تا این که سهمیهٔ باشگاه پرسپولیس را در آن سال خرید و به جای تیم پرسپولیس بازی کرد پرسپولیس تمامی بازیکنانش را به مدت یک سال به صورت قرضی به پیکان داد در همان سال پیکان قهرمان آن دوره از رقابت‌ها شد. در سال ۱۳۵۲ پیکان توانست به عنوان قهرمانی در لیگ تخت جمشید دست پیدا کند. سرمبری پیکان در آن سال را الن راجرز که در سال بعد به تیم فوتبال پرسپولیس پیوست بر عهده داشته.

 

باشگاه پیکان تا سال ۱۳۷۹ هیچ تیم فوتبالی نداشت اما بعد از ۳۰ سال با خریدن سهام باشگاه فوتبال بهمن این تیم دوباره به دسته اول بازگشت. در آن زمان اعضای تیم بهمن حفظ شدند اما مربیان تغییر کردند.

 

این تیم در سال ۱۳۸۷ به شهر قزوین منتقل شد و در سال ۱۳۹۰ مجدداً به تهران بازگشت.

 

باشگاه ورزشی پیکان در راستای  تاًمين اهداف كلان شركت ايران خودرو بعنوان يك بنگاه اقتصادي  در زمینه انجام مسئولیتهای اجتماعی ، با بهره گيري از ظرفيتها و فرصت های ورزش قهرمانی در سال ۱۳۴۶ به دستور مدیریت وقت شرکت ایران خودرو (ایران ناسیونال) تاًسیس گردید.

 

تشکیل تيم فوتبال پيكان در سال ۱۳۴۷ و تیم های بسکتبال ، والیبال و کشتی در سال ۱۳۴۸ آغاز فعالیت های رسمی باشگاه را رقم زد.

 

 ورزش شنا نيز از اوايل تاسيس باشگاه پيکان، با بناي استخر روباز به دايره رشته هاي ورزشي اضافه شد. بدنسازي، دوميداني و ورزش باستانی نیز  از جمله رشته هاي ديگر ورزشی بودند که به تدريج جایگاه خود را در باشگاه پیکان تثبیت نمودند.

 

علاوه بر فعالیتهای باشگاه پیکان در زمینه ورزش قهرمانی این مجموعه در راستای ارتقاء سلامت و نشاط آحاد پرسنل خود اعم از مدیران،کارکنان و کارگران خط تولید ، اهمیت ویژه ای برای ورزش کارگری قائل می باشد. اولین حکم در این زمینه در تاریخ ۱۷/۰۹/۱۳۵۲  تحت عنوان "مسئول امور ورزشي کارگران ايران ناسيونال"صادر گشت که در تاریخ ۱۸/۱۲/۱۳۵۶ این عنوان به "مسئول امور ورزشي شرکت" ارتقاء یافت.

 

بعد از پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي ايران ، ورزش ايران خودرو به عنوان يكي از قطبهاي مهم ورزش كارگري كشور در رشته هاي مختلف مطرح گرديد و فعاليتهاي باشگاه پيكان  در رشته هاي متنوعی چون  فوتبال ، فوتسال ،كشتي ، واليبال  ، بسكتبال ، هندبال ، شطرنج ، تكواندو ، كاراته ، فوتسال ، واترپولو ، اسكي ، اسكي روي چمن ، دوچرخه سواري ، اتومبيلراني ، جودو ، شمشير بازي ، كوهنوردي ، آمادگي جسماني ، ورزش باستاني ، وزنه برداري و بدنسازي ، تنيس روي ميز ، شنا و ورزش بانوان در كليه رشته ها و رده هاي سني بصورت تيمهاي حرفه اي و كارگري بسط وگسترش پيدا كرد.

 

تا سال ۱۳۷۸ باشگاه پیکان در قالب"مدیریت تربیت بدنی گروه صنعتی ایران خودرو"فعالیت می نمود که در تاریخ ۱/۱۰/۷۸  فعالیتهای خود را مستقلا تحت عنوان "مؤسسه فرهنگی ورزشی ایران خودرو" در مجموعه بزرگ ورزش کشور به ثبت رسانید.

 

در حال حاضر مؤسسه فرهنگي ورزشي ايران خودرو در فضایی بالغ بر ۶۰۰۰متر مربع دارای  اماكن متعدد ورزشي از جمله دو سالن چند منظوره ، یک زمین چمن طبیعی استاندارد برای مسابقات و تمرینات تیم های فوتبال ، دو زمین چمن تمرین طبیعی ، سه زمین چمن مصنوعی ، استخر روباز ، استخر سرپوشیده و سالن بدنسازی در طبقه فوقانی آن ، سالن بدنسازی مجزا جهت تیمهای حرفه ای و منتخب ، سالن کشتی ، سالن ورزشهای رزمی ، سالن تنیس روی میز ، سالن مجزا و مجهز باستانی و زمین والیبال ، سالن کنفرانس و آمفی تئاتر و دفتر پزشکی و دوپینگ و فوتبال ساحلی و نیز ساختمان ستادی مي باشد .

 

در سالهاي اخير با توجهات خاص مديريت  كارخانه نيروي تازه اي دركالبد و روح  ورزش كارخانه دميده شد. حضور موفق تيمهاي ورزشي پيكان در عرصه مسابقات داخلي و بين المللي  نمايان گر اين امر می باشد.

 

تاریخچه فوتبال پیکان

 مدیرعامل وقت کارخانه ایران خودرو ، با هدف ارتقاء سطح سلامت جسمی و روحی کارکنان مجموعه ، تپه مشرف به کارخانه که حوالی پارک چیتگر بود را  به زمین فوتبال تبدیل کرد و متعاقباً تیم فوتبال پیکان در سال  ۱۳۴۷ به عنوان اولین تیم باشگاه آغاز به فعالیت کرد.

 

همزمان با این اتفاق ، مصطفی مکری رئیس وقت فدراسیون فوتبال تصمیم به دسته بندی مجدد تیم ها گرفت و بر همین اساس ۱۶ تیم در قالب ۴ گروه ۴ تیمی به رقابت پرداختند که در پایان ۲ تیم اول هر گروه جواز حضور در لیگ دسته اول تهران را بدست آورد . پیکان به همراه تیم های پرسپولیس ، واحد و شرق در یک گروه قرار گرفت که موفق شد واحد را با ۱۱ گل و شرق را با ۵ گل از پیش روی بردارد و در آخرین دیدار گروه با پرسپولیس به تساوی بدون گل دست یافت و بدلیل تفاضل گل بهتر بعنوان تیم نخست گروه مجوز حضور در لیگ اول تهران را بدست آورد .

 

در این تیم نفراتی مانند : نادر لطیفی ( مربی – بازیکن ) ، علی پروین ، فریدون معینی ، امیرعابدینی ، مجید حلوایی، علی میرزایی ، علی قاضی شعار ، فیروز کیانی راد ، گودرز حبیبی ، حسین همیشه جوان ، علی سلطانی ، بهزاد افشار و ... حضور داشتند ، که پس از کسب جواز حضور در لیگ دسته اول تهران بدلیل بروز برخی اختلافات میان مدیران و بازیکنان ، تیمی متشکل از نفرات جذب شده جدیدی روانه مسابقات گردید.

 

در سال ۱۳۴۸ ، پیکان نسبت به جذب بازیکنانی از تیم شاهین اقدام نمود و موفق شد با مربیگری آلن راجرز قهرمان تهران گردد و با حضور در دومین دوره جام دوستی عنوان قهرمانی این مسابقات را نیز از آن خود نماید.

 

از جمله  اعضاي اين تيم می توان از چهره هاي نامداری چون  علی پروين، حسین کلانی ، حمید جاسمیان ،   همايون بهزادي ، مهدی عسگر خاني ، ابراهيم آشتيانی ، محراب شاهرخی  ، رضا وطن خواه ، غلام وطن خواه ، امیرعابدینی ، فریدون معینی ، جعفر کاشانی و ... نام برد ، این افراد همچنین از اعضای اصلی تيم ملي فوتبال ايران بودند و با شرکت در مسابقات بین المللی افتخارات بسیاری را برای ایران عزیز رقم زدند.

 

در سال ۱۳۴۹ با تصمیم مدیران ارشد کارخانه ایران ناسیونال، فعالیت تیم از حرفه ای به کارگری تغییر کرد و این تیم تا سال ۱۳۷۹ فعالیت حرفه ای نداشت.

 

در سال ۱۳۷۹ تیم فوتبال پیکان با خرید امتیاز تیم بهمن و حفظ اکثر بازیکنان این تیم به لیگ برتر کشور بازگشت و هم اکنون نیز در این لیگ مشغول به فعالیت دارد.

 

ورزشگاه و دارایی‌ها باشگاه پیکان

زمانی که پیکان در تهران بود، بازی‌هایش را در ورزشگاه خانگی خود با نام ورزشگاه ایران‌خودرو انجام می‌داد. پس از انتقال به قزوین، آنان بازی‌هایشان را در ورزشگاه شهید رجائی برگزار کردند. هم اکنون پس از بازگشت به تهران در ورزشگاه ۲۵ هزار نفری شهدا (شهرقدس) بازیهایشان را انجام می‌دهند.

 

اعضای کار فنی و بازیکنان باشگاه پیکان تهران

مجید جلالی سرمربي تیم فوتبال پیکان است.

مجید صالح مربي تیم فوتبال پیکان است.

امیرحسین صادقی مدافع تیم فوتبال پیکان است.

سامان نریمان جهان هافبک تیم فوتبال پیکان است.

 

 

سایر مطالب درباره باشگاه پیکان تهران