فیلم | مجازات و اعدام قاتل غزل حیدری؛ شرع و قانون درباره قتلهای ناموسی چه میگویند؟
اعدام قاتل غزل حیدری؛ قتل زن ۱۷ ساله به دست شوهرش در اهواز یکی از تلخترین پروندههای جنایی امسال را تشکیل داد؛ جنایتی که با بازتاب گستردهای همراه شد. پیش از این مادر متهمبهقتل مدعی شده بود عروسش در فضای مجازی با مردی اهل سوریه آشنا شد و بههمیندلیل به ترکیه رفت و در نهایت بعد از بازگشت به ایران بهدست همسرش به نام سجاد به قتل رسید.
امین گلریز، وکیل پایه یک دادگستری در گفتگو با خبرفوری گفت: قانون هیچ حمایتی از قتلهای ناموسی نمیکند بلکه یک استثنا با ۷ شرط وجود دارد که معمولا همه این شرطها با هم جمع نمیشوند. منبع: خبرفوری
سیمین حاجیپور ساردویی مدرس دانشگاه و دبیر کمیته مطالعات زنان؛ قتلهای ناموسی، در حقیقت، شدیدترین شکل خشونت علیه زنان است که حق حیات تفویضی از سوی خداوند را یک موجود بشری از جنس قابیل با بهانههای ناموس، شرف، غیرت، تعصب، آبرو و... از موجود بشری دیگری از جنس حوا سلب میکند و امنیت روحی و روانی شهروندان را به مخاطره میاندازد.
این نوع قتل که به «قتل به خاطر شرف» هم معروف است، متأسفانه در سالهای اخیر در کشور رشد تصاعدی داشته، سالانـــه بین ۳۷۵ تا ۴۵۰ مورد از آن در کشور گزارش میشود؛ بماند دختران و زنانی که مظلومانه، بیصدا و در اکثر موارد بیگناه از سوی مردان ناموسکُش از صفحه روزگار حذف میشوند و حسابش با کرامالکاتبین است.
در عین حال در سالیان اخیر تغییرات نگرانکننده دیگری نیز در وقوع اینگونه قتلها رخ داده است. علاوه بر افزایش در تعداد، با شدت در اعمال خشونت با استفاده از سلاحهای سرد و نحوه اعمال خشونت، نمایش عمومی قتل و خشونت و افزایش جسارت قاتل ناموسی روبهرو هستیم که نشانههایی از تغییرات فرهنگی، حمایتهای قانونی و... به همراه دارد. اما مسئلهای که در این معضل جامعوی رخنمایی میکند، ناموس بودن زن برای مرد نیست؛ بلکه تغییر مدلولهای واقعی این دال گفتمانی در نگاه مردسالارانهای است که تبلور غیرت مرد را در «صیانت از ناموس» نمیداند و آن را در «تنبیه»، «خشونت» و «قتل» ناموس جستوجو میکند؛ تغییر گفتمانی که باید با تلاش فرهنگی، اصلاح قانونی و صراحت در مجازات فرد عامل خشونت و قتل به مسیر، کارکرد و معنای اصلی خود بازگردد.
- 19
- 5
مقدمی
۱۴۰۰/۱۲/۲۱ - ۱۶:۳۹
Permalink