فیلم/ برپایی بزرگترین زیبابین جهان در ریاض
گردشگران و ساکنان ریاض در عربستان سعودی میتوانند از وارد شدن به بزرگ ترین زیبابین (کالیدوسکوپ) جهان لذت ببرند.
ممکن است شما هم در دوران مدرسه یک زیبابین بعنوان کاردستی علمی ساخته باشید. طرز کار زیبابین ساخته شده در ریاض شبیه همان استوانه با سه ضلع آینه ای است که دانش آموزان در دبستان می سازند اما به جای آنکه به داخل آن نگاه کنید می توانید وارد فضای ۴۰ متری آن شده و در میان موجی از تصاویر قدم بزنید.
زیبابین ها ساخته شده از یکسری سطوح بازتابنده هستند که همگی در یک زاویه خاص کج شده اند تا الگوهای متقارن را تکرار کنند. این تکرار باعث ایجاد توهم تکرار بی نهایت می شود.
کاری که زیبابین ها انجام میدهند غوطه ور کردن ذهن در یک دنیای بسیار عجیب و درخشان است که هم مایه سرگرمی است و هم اسباب الهام هنرمندان.
شرکت معماری Stufish که متخصص در طراحی صحنه و برگزاری کنسرت هایی با جلوه های ویژه خیره کننده و منحصربه فرد است، این زیبابین را به مناسبت همایش فناوری LEAP ۲۰۲۲ در ریاض بر پا کرد.
سازه اصلی زیبابین به ارتفاع شش، عرض چهار و طول ۴۰ متر بنا شده است و یک تجربه هیجان انگیز را برای بازدیدکننده رقم می زند.
زیبابین ریاض با کاشی های ال ای دی و نوع خاصی از سطح براق ساخته شده است. این کاشی ها که کف و انتهای تونل را می پوشانند، تصاویری از مناظر سراسر شبه جزیره عربستان را نشان می دهند. سپس تصاویر آسمان، ستارگان و دریا با تصویر منعکس شده افراد در داخل کالیدوسکوپ ترکیب می شود.
شرکت سازنده می گوید کل تجهیزات نمایشی این سازه «از کاشی های LED و فویل آینه ساخته شده است و وزن آن تنها ۱۵ کیلوگرم است.»
زیبابین چیست؟
زیبابین یا کِلایدِسکوپ (به انگلیسی: Kaleidoscope) وسیله ای است شامل دایره ای از آینه ها و اشیای رنگی و نامتصل هم چون تیله، مهره، خرده شیشه و تکه کاغذ که بازتاب نور به آنها الگوهای رنگارنگی را پدید می آورد.
زیبابین وسیله ای است که با بازتاب متعدد پرتوهای نوری در آینه های خود باعث بوجوداوردن تصاویری با تقارن مرکزی و خطوط تقارن محوری متعدد می شود. ساده ترین نوع زیبابین از اتصال سه آینه به صورت مثلث و با سطح بازتابانندهٔ رو به داخل، ساخته می شود و با قرار دادن جسم کوچکی در فضای بین آینه ها میتوان بازتاب آنرا مشاهده کرد.
با قرار دادن آینه ها با زاویه ۴۵ درجه، هشت تصویر تکراری از یک جسم پدید می آید، شش تصویر در ۶۰ درجه و چهار در ۹۰ درجه. با چرخاندن لوله زیبابین، روی هم افتادن تصاویر رنگی باعث نمایاندن الگوها و رنگ های متنوعی به چشم بیننده می شود.
سر دیوید بروستر، مخترع اسکاتلندی در سال ۱۸۱۷ میلادی این وسیله را نام گذاری کرد.
- 16
- 4