دستور طالبان عملی شد؛ سیهپوش شدن زنان در رسانههای افغانستان
اول خرداد آخرین مهلت وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان برای اجرای فرمان پوشاندن چهره مجریان زن در رسانههای افغانستان بود و این دستور در نهایت عملی شد. از صبح یکشنبه، مجریان زن در شبکههای تلویزیونی افغانستان، با لباسی کاملا سیاه بر صفحه تلویزیون ظاهر شدند و مجریان مرد بسیاری از شبکههای تلویزیونی مانند طلوع نیوز و ۱ نیز برای ابراز همدردی با همکاران زن خود، در جریان اجراهای تلویزیونی، ماسک سیاه به صورت زدند.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان روز پنجشنبه، ۲۹ اردیبهشت، به همه رسانهها دستور داد که از این پس، چهره مجریان زن را بپوشانند؛ اما تا روز شنبه، این دستور اجرایی نشد و مسئولان رسانهها و مجریان زن در مقابل آن ایستادگی کردند.
حامد کرزی، رئیسجمهوری پیشین افغانستان، یک روز پس از صدور این فرمان، در مصاحبه با شبکه سیانان، از فرمان اجباری شدن برقع و ماسک در افغانستان انتقاد کرد و گفت: «برقع و ماسک نه در فرهنگ مردم افغانستان جای دارد و نه حجاب اسلامیاند.»
کرزی از طالبان خواست در مورد این فرمان و همچنین بسته ماندن مدارس دخترانه تجدید نظر کند. او همچنین خطاب به مجریان زن در رسانهها گفت که از این دستور طالبان پیروی نکنند و چهرههایشان را نپوشانند.
ساعتی پس از پخش مصاحبه حامد کرزی در سیانان و بازتاب آن در رسانهها و فضای مجازی افغانستان، وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در توییتی نوشت که حامد کرزی سالهای زیادی برای بیحجاب کردن زنان افغانستان تلاش کرد، در حالی که همسر خودش هرگز در رسانه ظاهر نشد.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در ادامه این توییت افزود که حجاب یک حکم الهی است و دستور این وزارت مبنی بر پوشاندن چهره مجریان زن باید عملی شود و همه رسانهها مکلفاند از این دستور پیروی کنند.
طلوع نیوز روز یکشنبه در توییتی، نوشت که آخرین مهلت وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان در مورد اجرایی شدن دستور پوشاندن صورت مجریان زن، صبح روز یکشنبه بود و مجریان مرد این رسانه نیز برای ابراز همدردی با همکارانشان ماسک به چهره زدند. عکسها و ویدیوهایی که از طلوعنیوز در فضای مجازی پخش شد و همچنین برنامههای زنده این رسانه نشان میدهد که همه کارمندان آن ماسک سیاه زدهاند.
خپلواک صافی، رئیس طلوع نیوز، با پخش عکسهایی از همکارانش در حالی که همه آنان ماسک سیاه زدهاند، روز یکشنبه را «روز اندوه و پر از درد و رنج» خواند.
صافی در سرویس خبر شامگاه یکشنبه این رسانه گفت که او و همکارانش همچنان در مقابل اجباری شدن پوشاندن چهره زنان در جریان اجرای تلویزیونی ایستادگی میکنند و دلایلشان در این زمینه را به طالبان ارائه کردهاند.
رئیس شبکه طلوع نیوز افزود که در فرمان اخیر رهبر طالبان در مورد حجاب، به پوشاندن چهره زنان اشارهای نشده است اما وزارت امر به معروف این گروه تاکید دارد که این کار باید صورت گیرد.
صدور و اجرایی شدن دستور طالبان برای پوشاندن چهره زنان در رسانهها، با واکنشهای گستردهای در داخل افغانستان مواجه شد، اما به جز تعداد اندکی از دیپلماتهای خارجی که در توییتهایشان به این مسئله اشاره کردهاند، هیچ یک از دولتها و سازمانهای مدافع حقوق بشر به این عملکرد طالبان واکنشی نشان ندادهاند.
با این حال، مجریان زن و مرد در برخی از رسانههای فارسی زبان مستقر در خارج از افغانستان نیز در واکنش به این دستور طالبان، با ماسک سیاه ظاهر شدند. مجریان برنامههای تلویزیون «افغانستان اینترنشنال» با ابراز همدردی با مجریان زن در رسانههای داخل افغانستان و همچنین در واکنش به دستور طالبان، در جریان اجرای برنامههایشان ماسک زدند.
عاکف مهاجر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، در پاسخ به واکنشها به این دستور، در مصاحبه با طلوعنیوز گفت: «حجاب دستور ما نیست، حجاب حکم خداوند است.» عاکف افزود که حجاب اسلامی بدون پوشاندن چهره زنان، کامل نیست و به همین منظور، این دستور به تمامی رسانهها ابلاغ شده و عمل به آن بر همه الزامی است.
در ۹ ماهی که از سلطه طالبان بر افغانستان میگذرد، این گروه به صورت پیوسته دستورهای سختگیرانهای بر کار و زندگی زنان در افغانستان وضع کرده است. منع زنان از کار در خارج از خانه، اجباری شدن برقع، منع زنان از سفر بدون محرم، تفکیک جنسیتی در دانشگاهها و مراکز آموزشی، بسته شدن مدارس بالاتر از کلاس ششم به روی دانشآموزان دختر، توقف صدور گواهینامه رانندگی، منع پخش سریالها و فیلمهایی که در آن زنان نقش بازی کردهاند و اجباری شدن پوشاندن چهره مجریان زن از جمله دستورهاییاند که طالبان صادر کرده است.
وزارت امر به معروف و نهی از منکر که مسئول صدور و اجرا کردن این دستورها است، بارها هشدار داده است که اطاعت نکردن از این دستورها مجازات سنگینی در پی دارد.
- 10
- 4