فیلم/ ابداع حسگر زیستی برای کنترل رباتهای کنترلشونده توسط ذهن انسان
محققان دانشگاه فناوری سیدنی استرالیا (UTS) یک فناوری حسگر زیستی (بیوسنسور) ابداع کرده اند که به افراد اجازه می دهد صرفا از طریق کنترل ذهنی، وسایلی مانند ربات ها و ماشین ها را مورد استفاده و بهره برداری قرار دهند.
این رابط پیشرفته مغز- رایانه توسط چند نفر از اساتید دانشگاه فناوری سیدنی در همکاري با «مرکز نوآوری دفاعی استرالیا» تولید شده است. این فناوری علاوه بر کاربردهای دفاعی همچنین کاربردهای بالقوه مهمی در حوزه هایی مانند تولیدات پیشرفته، هوافضا و پزشکی خواهد داشت و به طورمثال میتواند به افراد دارای ناتوانی جسمی امکان کنترل صندلی چرخ دار یا استفاده از پروتزها (اندام های مصنوعی) را بدهد.
به گفته محققان، این فناوری بدون دخالت دست و بدون دخالت صدا در محیط های خارج از آزمایشگاه در هر زمان و مکانی کار می کند و موجب منسوخ شدن رابط هایی مانند کنسول ها، صفحه کلید و صفحه لمسی خواهد شد. بر اساس مقاله انتشار یافته در نشریه «مواد نانوی کاربردی» که این فناوری را معرفی کرده است ، حسگرهای گرافینی تولیدشده در دانشگاه فناوری سیدنی بسیار رسانا، راحت برای استفاده و نیرومند هستند. این حسگرها با الگوی ۶ پهلو در پشت سر قرار می گیرند تا بتوانند امواج مغزی را ردیابی کنند. این حسگرها همچنین بسیار مقاوم ساخته شده و میتوانند در شرایط سخت نیز مورد استفاده قرار بگیرند.
کاربر با یک لنز مخصوص واقعیت مجازی، مربع های سفیدی می بیند و با تمرکز روی یکی از آن ها موجب می شود که حسگرها امواج مغزی را شناسایی کنند و یک «رمزگشا» آن سیگنال را به فرمان ترجمه می کند. این محققان اعتقاد دارند که این فناوری مورد علاقه و توجه جامعه علمی قرار خواهد گرفت و امیدوارند که به پیشرفت های بیشتری در زمینه رابط های مغز- رایانه برسند.
ابداع دستگاهی برای کنترل مانیپولاتورهای متحرک
در همین حال محققان موسسه رباتیک دانشگاه «کارنگی ملون» آمریکا با معرفی دستگاهی که روی سر قرار داده می شود، درصدد افزایش توانایی افرادی با نقص های حرکتی برای کمک به آن ها برای کنترل مانیپولاتورهای متحرک هستند.
مانیپولاتورهای متحرک کاربری از دور میتواند به افراد برای انجام کارهای روزمره یاری برساند. در این حال ابداع یک میکروفون «هندزفری» و یک حسگر که روی سر کار گذاشته می شود، به کاربران اجازه می دهد که یک ربات متحرک را از طریق حرکت سر و شناسایی صدا، کنترل کند.
این دستگاه جدید دستیار راه دور روی سر (HAT) نسبت به رابط های قبلی نیازمند مهارت های حرکتی کمتری است. بیش از پنج میلیون نفر در آمریکا با نوعی از فلج زندگی می کنند و برای انجام کامل کارهای روزمره با مشکل رو به رو هستند و این فناوری تازه میتواند در انجام بعضی کارها به آن ها یاری برساند.
- 11
- 5