ویدئو/ آشنایی با مفهوم رنگ ها در پرچم ایران
پرچم ایران در طول دوره های مختلف دستخوش تغییرات فراوانی گشته است
اولین اشاره در تاریخ اساطیر ایران به وجود پرچم، به قیام کاوه آهنگر علیه ظلم و ستم ضحاک بر میگردد. در آن زمان کاوه برای آن که مردم را علیه ضحاک بشوراند، پیش بند چرمی خود را بر سر چوبی کرد و آنرا بالا گرفت تا مردم گرد او جمع شدند. سپس کاخ فرمانروای خونخوار را در هم کوبید و فریدون را بر تخت شاهی نشانید. فریدون نیز بعد از آنکه فرمان داد تا پاره چرم پیش بند کاوه را با دیباهای زرد و سرخ و بنفش آراستند و دُر و گوهر به آن افزودند، آنرا درفش شاهی خواند و بدین گونه " درفش کاویان" پدید آمد.
پرچم ۳ رنگ ایران
گفته می شود پرچم ۳ رنگ ایران در واقع یادگاری از زمان امیرکبیر است که فرمان داده پرچم ایران مستطیل باشد و سفید باشد با دو نوار باریک سبز در بالا و سرخ در پایین. با این حال در همان عهد ناصری و بعد از آن در دوره مظفری ایران هم چنان پرچم واحدی نداشت. همین موضوع، گاهی دردسرساز می شد و یک نمونه اینکه ناصرالدین قاجار هنگامی که می خواست به سفر فرنگ برود، بریتانیا نمی دانست چه پرچمی برای استقبال از وی به اهتزار درآورد و با سفارتش در تهران مکاتبه کرد تا بالاخره مشکل حل شد.
با پیروزی جنبش مشروطه خواهی در ایران و گردن نهادن مظفرالدین شاه به تشکیل مجلس، نمایندگان مردم در مجلس های اول و دوم به کار تدوین قانون اساسی و متمم آن می پردازند. در اصل پنجم متمم قانون اساسی آمده بود:" الوان رسمی بیرق ایران، سبز و سفید و سرخ و علامت شیر و خورشید است"، کاملاً مشخص است که نمایندگان در تصویب این اصل شتاب زده بوده اند. چون اشاره ای به ترتیب قرار گرفتن رنگ ها، افقی یا عمودی بودن آن ها، و اینکه شیر و خورشید بر کدامیک از رنگ ها قرار گیرد به میان نیامده بود.
در زمان رضا شاه پهلوی پرچم مشروطه حفظ شد با این تفاوت که شیر با چهرهٔ واقعی تری ترسیم می شد و ديگر خورشید به صورت زنانه ترسیم نمی گردید و خورشید تنها دارای انواری بود.
پرچم ایران پس از انقلاب
در اصل هجدهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مصوب سال ۱۳۵۸( ۱۹۷۹ میلادی) در مورد پرچم گفته شده است که پرچم جمهوری اسلامی از سه رنگ سبز، سفید و سرخ تشکیل می شود و نشانهً جمهوری اسلامی( تشکیل شده با حروف الله اکبر) در وسط آن قرار دارد.
- 17
- 1