سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
۱۷:۲۸ - ۱۹ شهریور ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۶۰۰۱۷۵
اقتصادی

هشدار: ویدئو حاوی تصاویر دلخراش است

بیماری ترسناک در برخی مرغداری های ارومیه/ جوجه هایی که گوشت یکدیگر را می خورند!

ویدئویی از یک مرغ داری در شهرستان ارومیه نشان می دهد که درپی بیماری «کانیبالیسم» جوجه هایی که در روزهای آینده وارد بازار میشوند به شکل ترسناکی از گوشت هممنوعان خود تغذیه می کنند.

«کانیبالیسم» یا دیگرخواری پدیده ی عجیبی است که در روزهای اخیر گریبان گیر مرغداران ارومیه در استان آذربایجان غربی شده و به اینصورت است که جوجه ها به دلیل تغییراتی که در آن ها شکل گرفته است به جای تغذیه از خوراک مخصوص دام، به یکدیگر حمله کرده و از گوشت جوجه های ضعیف تر تغذیه می کند و همین جوجه ها بعد از تبدیل شدن به مرغ، در روزهای آینده وارد بازار خواهند شد.

در همین راستا تصاویر و ویدئوهایی از یک واحد مرغداری به ما رسیده که این فرآیند دلخراش را به تصویر می کشد. (هشدار: ویدئو حاوی تصاویر دلخراش است)

صاحب یک مرغ داری ۱۰ هزار قطعه ای که درگیر این پدیده شده است در گفتگو با جماران می گوید:در طول ۲۴ سال سابقه فعالیت در این حوزه تا به حال با چنین موضوعی برخورد نکرده است.

او در تشریح اتفاقی که رخ داده، می گوید:واحد مرغ داری ام را از اسفند ماه سال گذشته به علت نوسانات نرخ تامین مواد اولیه پرورش مرغ تعطیل کرده بودم ولی تیر ماه امسال تصمیم به ادامه فعالیت گرفتم و از همان روز اول مشخص بود جیره غذایی که به جوجه ها باید می دادیم، از لحاظ مواد غذایی تکمیل نیست تا این که وقتی جوجه ها به ۳۵ روزگی می رسیدند متوجه شدیم که آنها همدیگر را نوک می زنند.

او در ادامه توضیح داد که پس از مشاهده این موضوع با کارخانه تولید نهاده دامی، تماس گرفتیم و گفتیم ظاهرا سدیم کلرید و پروتئین دانه ها کم است و آنها هم با تائید این موضوع گفتند که ما این موضوع را می دانیم ولی مواد لازم برای تولید نهاده استاندارد را پیدا نمی کنیم و اگر هم پیدا شود قیمت نهاده دامی آماده را تا چند برابر افزایش می دهد.

این دامدار همچنین گفت: موارد مشاهده شده بسیار کم بود و طبق پایش های ما هیچ مشکل میکروبی یا ویروسی در مجموعه وجود نداشت تا این که در چهل و یک روزگی جوجه ها، متوجه شدیم که برخی از آن ها به جوجه های دیگر حمله کرده و ازجوجه های زخمی شده ای که زنده بودند، تغذیه می کنند. در روزهای اول مشاهده تلفات، می توانستیم با خارج کردن جوجه های زخمی، از خورده شدن آن ها توسط سایر جوجه ها جلوگیری کنیم اما به مرور میزان این تلفات هفتاد الی هشتاد و به تدریج به دویست قطعه رسید.

این دامدار در ادامه با اشاره به اقدامات خود او در تغییر ترکیب مواد خوراکی جوجه ها می گوید: هیچ کدام از این اقدامات مؤثر واقع نشد و روزانه تلفات جوجه هایم به سیصد قطعه رسید و تمام این جوجه ها به صورت کامل توسط جوجه های مهاجم خورده می شدند بگونه ای که فقط اسکلت تمیز شده و عاری از گوشت جوجه ها باقی می ماند حتی گردن مرغ نیز به صورت کامل خورده می شد و فقط استخوان آن باقی می ماند.

او در ادامه در خصوص چرایی قطع نکردن مواد خوراکی که گفته می شود دارای مشکل هستند، اظهار‌کرد: مرغ داری ها دارای سهمیه های "مواد خوراکی دام" هستند که بایستی برای تنظیم قیمت مرغ به نرخ دستوری ستاد تنظیم بازار از آن استفاده کنند که بخشی از این سهمیه به صورت یارانه ای از سوی دولت تامین می شود و مابقی نیازمان را از همان کارخانه خریداری کنیم که البته راه دیگری هم هست که نهاده دامی موردنیاز خود را از بازار خریداری کنیم که قیمت تمام شده مرغ در آن صورت بسیار بیشتر از قیمتی است که دولت دستور عرضه آنرا به ما داده است.

او در خصوص اینکه چه سازمانی مسئول تخصیص این سهمیه ها است از جهاد کشاورزی نام برد و شیوه کار کارخانه تولید نهاده فرآوری شده را این چنین تشریح کرد که این کارخانجات یارانه تخصیص یافته مرغداران را از جهاد کشاورزی می گیرد و چون این میزان تخصیصی حدودا معادل یک پنجم نیاز مرغداران است، این کارخانه مجبور است که مابقی نهاده موردنیاز ما را یا از طریق بازار آزاد تامین کند یا برای جبران قیمت آن از مواد دیگری استفاده کند مثلا به جای سویا از کنجاله و ... استفاده کند.

او در ادامه تأکید کرد: چنین موضوعی که پس از استفاده از نهاده های دامی جدید به وجود آمده بی سابقه بوده است و در موارد نادری تنها در مرغداری های تخم گذار رخ می داده که به سادگی قابل شناسایی و حذف بوده است.

این دامدار همچنین مدعی شد نهاد های مربوطه از وقوع چنین پدیده ای در دامداری ها خبر دارند و اظهار‌کرد: هم به دامپزشکی و هم به جهاد کشاورزی اطلاع داده ایم و نه تنها به این موضوع ورود نکردند بلکه برای مسایل خیلی ساده تر هم کاری نمی کنند.

او همچنین در توضیح ادعای خود مبنی بر دخالت داشتن ترکیب مواد خوراکی دامها در شکل گیری این پدیده، می گوید: مواد غذایی که به دام داده می شود، بایستی دارای پروتئین (Protein) زیاد و انرژی کم باشد ولی ترکیبات این خوراک بگونه ای است که بر عکس عمل می کند یعنی انرژی جوجه ها را بالا برده و پروتئین کمی به آن ها می دهد در نتیجه جوجه ها برای تامین پروتئین موردنیاز بدنشان به خوردن همدیگر روی می آورند.

او در پاسخ به این سوال که سرنوشت جوجه های مهاجم چه خواهد شد اظهار‌کرد: این مشکل برای تمام واحدهای مرغداری شهرستان ارومیه پیش آمده است و همین جوجه ها بزودی وارد بازار برای مصرف مردم شوند.

یکی دیگر از دامداران ارومیه ای که دارای مدرک دکتری دامپزشکی است و واحد تولیدی اش درگیر بیماری «کانیبالیسم» شده، گفت: این مشکل که پیش آمده بعید از است مختص به ارومیه باشد چراکه مشکل تامین نهاده دامی استاندارد در سراسر کشور وجود دارد و کارخانجاتی که در حال تامین این نهاده ها هستند به دلیل کمبود شدید و قیمت بسیار بالای نهاده های دامی، مجبور هستند که ترکیب مواد خوراکی دام ها را تغییر دهند.

او در ادامه می گوید:مشکل اصلی در سال های اخیر این است که نهاده دامی توسط بعضی افراد خاص وارد کشور می شوند و علی رغم اینکه دلار ۴۲۰۰ تومانی می گیرند، حتی آنرا با محاسبه ارز ۲۰ هزار تومانی هم نمی فروشند و قیمت ها بسیار بالاتر از ارزش واقعی آن است ولی اخیرا با دستکاری محتویات مواد خوراکی آماده هم روبرو شده ایم به گونه ای که ۲۰ درصد از جوجه های دامداری ها درگیر «کانی بالیسم» شده اند.

این دامپزشک دامدار با اشاره به اینکه این جوجه ها نباید وارد بازار شوند می گوید: متأسفانه صد در صد این مرغ ها وارد بازار می شوند.

او همچنین به تاثیر داشتن تعیین قیمت دستوری دولت برای فروش مرغ به مصرف کننده در به وجود آمدن چنین شرایطی اشاره کرد و گفت: صنایع و معادن و اداره تعزیرات به هیچ چیز کاری ندارد و فقط می گویند قیمت عرضه تولیدات شما مهم است و دیگر برای کسی مهم نیست که این مرغ چگونه پرورش می یابد.

این دامدار نیز با تائید اطلاع داشتن نهاد های مربوطه از شیوع این بیماری در دامداری ها گفت: ادارات صمت، دامپزشکی و جهاد کشاورزی صد در صد از این مشکل اطلاع دارند ولی تمام آن ها فقط روی قیمت نهایی دام تمرکز کرده اند.

jamaran.news
  • 22
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر