سوریه کشوری است در خاورمیانه و پایتخت آن شهر تاریخی دمشق است.
جمهوری عربی سوریه کشوری در جنوب غرب آسیا و در کنار سواحل شرقی دریای مدیترانه است. حزب حاکم این کشور، حزب سوسیالیست بعث میباشد. این کشور از سمت شمال با ترکیه، از شرق با عراق، از غرب با لبنان و از جنوب غربی با اسرائیل و از غرب با دریای مدیترانه و از جنوب با اردن و فلسطین همسایه است.
دمشق پایتخت سوریه و حلب بزرگترین شهر آن است.
موقعیت سوریه در غرب آسیا و ساحل شرقی مدیترانه در طول تاریخ جایگاهی استراتژیک به این کشور بخشیدهاست.جنگ داخلی سوریه از سال ۲۰۱۱ آغاز شده و موجب ویرانیها و ناامنیهای گسترده در این کشور شدهاست.
این کشور در گذشته شام نامیده میشد. نام کنونی سوریه را فرانسویان پس از فروپاشی عثمانی و مستعمره نمودن این کشور از روی تاریخ کهن این بخش از جهان و آشوریان باستانی بر این سرزمین نهادند.
از نظر مذهبی حدود ۷۴٪ جمعیت سوریه را مسلمانان سنی، ۱۳٪ علویان، شیعیان دوازدهامامی و اسماعیلیان، ۱۰٪ مسیحی و ۳٪ دروزیتشکیل میدهند. از نظر قومیتی هم اعراب بیش از ۹۰٪ جمعیت سوریه را تشکیل میدهند در حالیکه کردها حدود ۹٪ جمعیت سوریه را تشکیل میدهند. ارامنه، ترکها، چرکسها و یهودیان مجموعاً کمتر از ۱٪ جمعیت سوریه را تشکیل میدهند.
نظام حكومتي:
سوريه يك كشور با نظام جمهوري مي باشد كه رييس جمهور آن هر هفت سال يكبار از سوي مردم انتخاب مي شود.
هم چنين مردم هر چهار سال نمايندگان مجلس را انتخاب مي كنند. نخست وزير اين كشور را رئيس جمهور تعيين مي كند. و در حال حاضر آقاي بشار اسد رئيس اين كشور مي باشد.
موقعیت جغرافیایی و طبیعی سوریه
سوریه با ۱۸۵۱۸۰کیلومتر مربع وسعت، هشتاد وهفتمین کشور جهان است که در جنوب غربی قاره آسیا، کنار دریای مدیترانه و در همسایگی کشورهای ترکیه در شمال، عراق در شرق و جنوب شرقی، اردن در جنوب، فلسطین در جنوب غربی و لبنان در غرب واقع شدهاست. آب و هوای آن در کنارهها و نواحی جنوب غربی معتدل و مرطوب (مدیترانهای)و در سایر نقاط گرم و خشک است. بلندترین نقطه آن از دریا، جبل شیخ با ۲۸۱۴ متر ارتفاع است. از رودهای مهم آن میتوان به فرات، خابور، عاصی، عفرین، قوین و دجله اشاره داشت که رود فرات ، با ۶۹۶/۲ کیلومتر طولانیترین آنها و حدود نیمی از آن در ترکیه و عراق جاری است.
درهای مهم سوریه عبارتاند از لاذقیه، طرطوس و بانیاس که در کنار دریای مدیترانه واقع شدهاند.
پایتخت
دمشق پایتخت سوریه است و این شهر را دروازه تاریخ مینامند و معروف است که این شهر که از کهنترین شهرهای جهان میباشد، از ۸ تا ۱۰ هزار سال قبل از میلاد پیوسته محل سکونت انسان بودهاست و به این دلیل آن را اولین پایتخت دنیا مینامند. دمشق شاهد پیدایش و گسترش کهنترین تمدنهای بشریاست که در مشرق زمین به پا خاستهاند. این شهر در دورههای مختلفیپایتخت و مرکز حکومت سلسلهها و امپراطوریهای مختلف بوده و پس از آنکه در سال ۶۳۶ میلادی پایتخت جهان اسلام شد، به مهمترین شهر جهان اسلام مبدل شد و در مدت کوتاهی، پس از آنکه مرکز خلافت امویان شد به اوج شکوفایی خود رسید.
امویان که امپراطوریشان در حد فاصل سالهای ۶۶۱ تا ۷۵۰ میلادی، از کوههای پیرنه در اروپا تا آسیای میانه و مرزهای چین گسترش یافت بزرگترین دولت تاریخ اسلام را ساختند. دمشق در تمام دورانها جایگاهی ویژه داشتهاست زیرا در طول هزاران سال پایتخت و مرکز حکومت پادشاهان و امپراطوریهای بزرگی بوده و در آن فرهنگ، هنر، ادبیات و دستآوردهای ملتهای زیادی، شکل گرفت ومردان و زنان پرآوازهای از تاریخ نگاران، دانشمندان، اندیشمندان، شاعران، ستارهشناسان، بزرگان دینی و پیامبران بسیاری از این خطه برخاستند و در مسیر گسترش و پیشرفت فرهنگ، دانش و دانایی و تبلیغ ادیان مختلف تلاشهای فراوانی کردند و به این دلیل بود که دمشق به عنوان پایتخت فرهنگی جهان عرب در سال ۲۰۰۸انتخاب گردید.
دیگر شهرهای مهم و پرجمعیت سوریه عبارتاند از: لاذقیه، حمص، حماه، دیر الزور، معره النعمان.
بلندیهای جولان به عربی: (هضبة الجولان ) که جزو خاک سوریهاست امروزه در تصرف کشور اسرائیل است.
جاذبههای گردشگری
بقایای شهر تاریخی پالمیرا:این شهر از زمان روم باستان باقیمانده و این شهر در بیابان واقع شدهاست و اصلیترین جاذبه توریستی سوریه بهشمار میآید.
شهر معلولا: این شهر تنها تجمع بشری موجود در جهان است که به زبان آرامی تکلم میکنند.
آپامئا: شهر قدیمی روم باستان که خانه حدود نیم میلیون نفر بودهاست و در قرن دوازدهم بر اثر یک زمین لرزه این شهر خراب میشود اما هنوز بقایای این شهر با خیابانهای طویل آن باعث فخر است.
دژ کردان: این قلعه جنگی از زمان روم باستان باقیمانده و هنوز تخریب نشدهاست.
وجه تسمیه شام و سوریه
سوریه کنونی در گذشته بخش عمدهای از شام بودهاست. سرزمین شام، کشورهای کنونی سوریه، لبنان، فلسطین و اردن را در بر میگرفتهاست و در حقیقت (الشام والشام) نامی بوده که جغرافیدانان عرب بر منطقهای که از طرفی به دریای روم و بیابان ممتد- از ایله تا فرات - و از طرفی دیگر - از فرات تا مرز روم - محدود میشود نهادهاند.
ام کنونی سوریه را فرانسویان پس از فروپاشی عثمانی و مستعمره نمودن این کشور از روی تاریخ کهن این بخش از جهان و آشوریان باستانی بر این سرزمین نهادند.
تاریخ سوریه
سوریه کنونی که در گذشته همراه با کشورهای اردن، لبنان، فلسطین، بخشی از سرزمین شام محسوب میشد، سابقهای بس دراز در تاریخ دارد که مورخان، این قدمت را به حدود پنج هزار سال پیش میرسانند. از آنجا که این سرزمین در طول مدت یاد شده، از فرهنگ و تمدن درخشانی برخوردار بوده، آثار و نشانههایی از این تمدن بر جای گذاشتهاست.
قبل از تسلط مسلمانان بر این کشور، اقوام مختلفی از جمله: اقوام سامی، آموری، آرامی، مصری، آشوری، بابلی، یونانی، رومی و ایرانی که هر از چند گاهی این کشور را سکونت گاه خویش نموده نشانههایی از تمدن خاص خویش را برای اعصار بعدی به یادگار گذاشتهاند. با تصرف شام در سال سیزده یا شانزده هجری به وسیله سپاه اسلام، فرهنگ این دین جدید بر تمدنهای چندین سده اقوام مذکور غلبه یافت. در قرنهای پنجم و ششم هجری که با جنگهای صلیبی بود، حکام معروفی در این کشور بر تخت سلطنت نشسته و پرچم جهاد علیه صلیبیها و رومیان را برافراشتند. کسانی چون نورالدین محمود زنگی شهید، سلطان صلاح الدین ایوبی، ملک عادل ایوبی، ملک ظاهر بیبرس البندقدارى، سیف الدوله حمدانی و... که نه تنها امور جنگی و نظامی را در راس اقدامات خود قرار داده و به ایجاد پایگاههای نظامی، ساخت قلعهها، حفر خندقها و... پرداختند که امروزه وجود صدها اثر تاریخی از آن دوران بیانگر این مدعاست.
در قرون بعدی، ممالیک و سرانجام ترکان عثمانی پس از استیلا بر این سرزمین، سیاست پیشگامان خود را تداوم بخشیده و ضمن حفاظت و بازسازی آن آثار اسلامی، به احداث بناهای دیگری نیز پرداختند.
مردم سوریه
سوریه کشوری است با گروههای نژادی و قومیتهای گوناگون. در این کشور به طور عمده عربها که حدود ۹۰٪ جمعیت کشور را تشکیل میدهند زندگی میکنند (این تعداد شامل ۴۰۰ هزار پناهنده فلسطینی نیز هست). کردها که ۱۰٪ باقیمانده جمعیت را تشکیل میدهند از تبار آریایی هستند و بیشتر در نواحی شمال شرقی و شمالی کشور زندگی میکنند. همچنین در این کشور اقلیتهای کوچک زبانی آرامی (آشوری) و ارمنی نیز زندگی میکنند.
کردها بزرگترین گروه اقلیت نژادی در سوریه هستند.
مذاهب و فرق مذهبی در سوریه
مسلمانان این کشور ۸۶ درصد جمعیت این کشور را تشکیل میدهند و مسیحیان که حدود ۵/۱۳ درصد جمعیت آن را بخود اختصاص میدهند اقلیت نسبآ چشمگیری در این کشور میباشند. حدود پنج هزار یهودی نیز در دمشق و اطراف آن زندگی میکنند.
نقش سوریه در جنگ ایران و عراق
سوریه پس از آغاز جنگ ایران و عراق روابط خود را با عراق به پایین ترین سطح ممکن رساند و از ایران حمایت کرد.
وضعیت توریسم قبل از جنگ های داخلی خانمانسوز سوریه
در سوريه بهدليل هزينه بالاي سفر و اقامت گردیگری هيچ رونقي نداشت زيرا تنها مردم ثروتمند اين کشور قادر به تامين مبالغ هنگفت براي اجاره و مراکز توريستي و دريافت خدمات گردشگري بودند و مردم اين کشور تنها در دوران ماهعسل شانس سفر و گردش را داشتند.
صنعت گردشگري سوريه درعينحال که از روابط و جايگاه قدرتمند سنتي خود در بازار کشورهاي عربي بهرهمند بود ، ولی با رشد فزاينده توريست خارجي به ويژه از ايران و سپس اروپا برخوردار شده بود که کمک های شاياني به اقتصاد و رشد سود ناخالص ملي اين کشور مي کرد.
۷۴ درصد از کل گردشگران خارجي که از سوريه بازديد مي کردند به ترتيب از کشورهاي عربي، سپس ايران، ترکيه بود . بنابراين گردشگران ايراني خوان پربرکتي براي سوريه بودند که سالانه سود سرشاري را نصيب اقتصاد اين کشور ميکردند .
تعداد کل بازديدکنندگان از کشور سوريه تنها در سال گذشته (۲۰۰۷) نزديک به ۴ ميليون گردشگر بود .
ساعت هاي كاري
كار وزارت خانه ها و موسسات رسمي كشور از ساعت ۸:۰۰ صبح تا ساعت ۱۶:۰۰ بعد از ظهر است.
مغازه هاي تجاري:
در زمستان از ساعت ۱۰:۰۰ صبح تا ساعت ۱۴:۰۰ بعد از ظهر و نيز از ساعت ۱۶:۰۰ بعد از ظهر تا ۲۰:۰۰ شب است، در تابستان از ساعت ۱۰:۰۰ صبح تا ۱۴:۰۰ بعد از ظهر و نيز از ساعت ۱۷:۰۰ تا ساعت ۲۱:۰۰ شب است.
تعطيلي رسمي
روزهاي جمعه و شنبه.