تصاویر جدید تلسکوپ جیمز وب از ستونهای آفرینش
«تلسکوپ فضایی جیمز وب» (James Webb Space Telescope) به تازگی نگاهی دوباره به یکی از قابل تشخیص ترین اجرام میان ستاره ای انداخته است تا دقیق ترین تصویر خود را از «ستون های آفرینش» (Pillars of Creation) که یک مهدکودک ستاره ساز در سحابی عقاب است و تقریباً ۶۵۰۰ سال نوری از ما فاصله دارد، ثبت کند.
این تصویر در طیف فروسرخ نزدیک، جزئیات بیشتری را نسبت به عکس فوری هابل که در سال ۲۰۱۴ ثبت شد، به نمایش می گذارد و انبوهی از ستارگان، به ویژه ستارگان نوزاد در آن دیده می شوند.
هیچ یک از نقاط این تصویر جیمز وب، کهکشان نیستند. در حقیقت کهکشان ها به این علت دیده نمی شوند که گاز و غبار محیط میان ستاره ای در کهکشان راه شیری، نور اجرام دورتر را در چنین ناحیه ی متراکمی، می پوشاند.
ستارگان نوزاد نقاط قرمز روشن هستند و تخمین زده می شود که فقط چند صد هزار سال قدمت داشته باشند. درخشش سرخ رنگ ستون ها، بدون در نظر گرفتن خطوط مواج در برخی از لبه ها، نتیجه ی جت ها و موج های شوک کمانی است که به گاز هیدروژن انرژی می دهد و آن را به بیرون می راند.
«تلسکوپ فضایی هابل» (Hubble Space Telescope) برای نخستین بار در سال ۱۹۹۵ میلادی از ستون های آفرینش تصویربرداری کرد، ولی با فناوری آن زمان ، تنها بخشی از ستارگان منطقه را نشان داد.
تصویربرداری دوباره در سال ۲۰۱۴ اما جزئیات بسیار بیشتری را از این منطقه ارائه کرد، اما باز هم این عکس در طیف نور مرئی، باعث می شد ستون ها همچنان تقریبا مات باشند و برخی از ستاره های در حال شکل گیری پنهان شوند. اکنون مشاهدات جیمز وب، در حقیقت نمایش کامل تری از فعالیت در این مهد کودک ستاره ای است.
این تصویر باشکوه و ثبت پیشرفته ی داده ها فقط برای نمایش نیست بلکه دانشمندان امیدوارند به لطف داده های دقیق تر وب از ستاره ها و گاز و غبار این منطقه، مدل های خود درباره ی روند تشکیل ستارگان را اصلاح کنند. این موضوع به نوبه ی خود می تواند درک بشر را از زندگی ستاره های اولیه و بطور کلی از جهان بهبود ببخشد.
- 15
- 1