صوت و فیلم گزارش تصویری کاریکاتور
چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
sarpoosh
کافه خودرو > پیشرانه خودرو

پیشرانه خودرو

پیشرانه خودرو


مهم‌ترین بخش اتومبیل، موتور آن است. نیــــروی لازم جهت حرکت اتومبیل با احتراق سوخت (بنزین – گازوئیل – گاز) در داخل موتور و تبدیل آن به نیروی مکانیکی تامین می‌شود.

موتورها تعدادی سیلندر (معمولا ۴ سیلندر) دارند که احتراق سوخت، آنجا صورت می‌گیرد. همانطوری که در شکل زیر مشاهده می کنید، داخل هر سیلندر پیستون متحرکی وجود دارد که توسط شاتون به میل‌لنگ متصل است.

 

در بالای سیلندر هم دو سوپاپ یکی برای باز و بسته کردن دریچه ورود سوخت و دیگری برای باز و بسته کردن دریچه خروج دود به همراه یک شمع جهت ایجاد جرقه تعبیه شده است. این سوپاپ‌ها با چرخش میل بادامک به نوبت و در لحظه معین باز و بسته می‌شوند.



احتراق سوخت در چهار مرحله صورت می‌گیرد:

۱- مرحله مکش سوخت (تنفس):
 

در این مرحله با حرکت پیستون به سمت پائین، سوپاپ ورود سوخت باز می‌شود و سوخت (مخلوط بنزین و هوا) به داخل سیلندر مکیده می‌شود.
 


۲- مرحله تراکم:

دراین مرحله با حرکت پیستون به سمت بالا و بسته شدن هر دو سوپاپ، سوخت متراکم و گرم می‌شود.



۳- مرحله انفجار (قدرت):


در این مرحله که باز هر دو سوپاپ بسته هستند، شمع جرقه زده و سوخت داخل سیلندر منفجر می‌شود. فشار حاصل از انفجار، پیستون را به سمت پائین هل می‌دهد. نیروی حاصل از حرکت پیستون به پایین هم باعث چرخش میل لنگ بدور محور خود می‌شود.



۴- مرحله تخلیه دود:


در این مرحله پیستون به بالا حرکت می‌کند و با باز شدن سوپاپ خروج گاز، دود حاصل از احتراق سوخت به طرف اگزوز هدایت می‌شود.



تفاوت موتور بنزینی با موتور دیزل 

در موتورهای بنزینی ابتدا بنزین و هوا با هم مخلوط شده و سپس وارد سیلندر می‌شوند. هنگامی که سوخت متراکم شد شمع جرقه می‌زند و عمل احتراق صورت می‌گیرد. ولی در موتورهای دیزلی ابتدا فقط هوا وارد سیلندر می‌شود، با بالا آمدن پیستون، هوای داخل سیلندر فشرده و گرم می‌شود.


در این لحظه پمپ انژکتور، گازوییل را بصورت پودر داخل سیلندر تزریق می‌کند. دمای بالای هوای فشرده شده، باعث انفجار سوخت می‌شود و عمل احتراق صورت می‌گیرد. به همین دلیل در موتورهای دیزلی نیازی به شمع نیست.
در موتورهای بنزینی سوخت بین ۸ تا ۱۲ مرتبه فشرده می‌شود ولی در موتورهای گازوییلی هوا می‌تواند تا ۲۵ برابر فشرده شود. به همین دلیل بازده موتورهای دیزلی بیشتر از موتورهای بنزینی است.



اجزاء موتور: 

سیلندر: سیلندر،  هسته مرکزی موتور است. با انفجار سوخت در این مکان نیروی محرکه اتومبیل تامین می‌شود.
محفظه روغن موتور زیر بدنه موتور قرار دارد. روغن موتور برای کم کردن اصطحکاک چرخش میل لنگ،‌ میل بادامک و حرکت پیستون داخل سیلندر مورد استفاده قرار می‌گیرد.


سیستم خنک‌کننده:  سیستم خنک‌کننده آب را در مجراهای دور سیلندرها به گردش در می‌آورد و باعث خنک شدن‌ محفظه احتراق سیلندرها می‌شود.


شمع: شمع‌ها باعث ایجاد جرقه و آتش زدن سوخت داخل سیلندر می‌شوند. سیستم برق رسانی به شمع‌ها باید آن‌قدر دقیق باشد که در زمان مناسب (پس از تراکم سوخت)، شمع جرقه بزند.



سوپاپ ها: سوپاپ‌ها دریچه‌های ورود سوخت و خروج دود را باز و بسته می‌کنند. این سوپاپ‌ها توسط گردش میل بادامک در زمان‌های مناسب به بالا و پائین حرکت می‌کنند.



پیستون: یک فلز استوانه‌ای شکل است که درون سیلندر بالا و پائین حرکت می‌کند و ضربات حاصل از انفجار سوخت را توسط شاتون به میل لنگ منتقل می‌کند.


میله گژن پین پیستون را به شاتون متصل می‌کند. رینگ(حلقه)‌های دور پیستون برای جلوگیری از نفوذ روغن زیر سیلندر موتور به محفظه احتراق می‌شود و یاتاقان‌های زیر شاتون هم ضربات و ارتعاشات حاصل از انفجار را تحمل کرده و از ساییدگی میل لنگ جلوگیری می‌کنند.

 

در موتورهای ۴ سیلندره، پیستون‌های داخل سیلندر طوری تنظیم می‌شوند که هر کدام در یک مرحله از مراحل احتراق باشند. مثلا اگر یک سیلندر در مرحله ورود سوخت باشد، ۳ سیلندر بعدی به ترتیب در مراحل تراکم، احتراق و خروج دود قرار داشته باشند.



میل لنگ: حرکت بالا و پایین پیستون باعث چرخش میل لنگ دور محور خود می‌شود. این چرخش از طریق گیربکس و میل گاردان و دیفرانسیل به چرخ‌هامنتقل می‌شود و اتومبیل حرکت می‌کند. یک سر میل لنگ فلایویل و سر دیگر آن پولی قرار دارد.
 

 
میل بادامک: میل بادامک نیروی لازم جهت چرخش خود را توسط زنجیری از چرخ دنده میل لنگ می‌گیرد. چرخش میل بادامک از طریق میل رابط و اسبک به سوپاپ‌های سرسیلندر منتقل شده و آنها بطور متناوب باز و بسته می‌شوند .
 



در برخی موتورها میل بادامک پایین سوپاپ و در برخی دیگر میل بادامک بالای سوپاپ‌ها طراحی و نصب می‌شوند ولی در هر حالت وظیفه اصلی میل لنگ باز و بسته کردن سوپاپ‌ها است.
 


در ضمن چرخش میل بادامک نیروی لازم جهت مکش بنزین از باک توسط پمپ بنزین و همچنین چرخاندن پمپ روغن را تامین می‌کند.


فلایویل: صفحه گرد دندانه‌دار بزرگی است که به انتهای میل لنگ متصل است. برای روشن شدن موتور باید میل لنگ شروع به چرخش کند. در زمان‌های قدیم اینکار توسط هندل انجام می‌شد ولی در اتومبیل‌های امروزی استارت اینکار را انجام می‌دهد. استارت نیروی خود را از باطری ماشین تامین می‌کند. به این ترتیب که بهنگام استارت زدن دندانه‌های استارت با دندانه‌های فلایویل درگیر می‌شود و میل لنگ متصل به آن شروع به چرخش می‌کند. با چرخش میل لنگ و روشن شدن موتور چرخ دنده استارت از فلایویل جدا می‌شود.


در ضمن با چسبیدن صفحه کلاچ به صفحه فلایویل چرخش میل لنگ به گیربکس منتقل می‌شود. 
 


پولی: به سمت دیگر میل لنگ متصل شده است. پولی با تسمه‌ای بنام تسمه پروانه به دینام و واتر پمپ (پمپ آب) متصل است و آنها را می‌چرخاند.
 


برای روشن شدن اتومبیل، استارت به‌کمک برق ذخیره شده در باطری می‌چرخد تا موتور روشن شود. پس از روشن شدن موتور، پولی میل لنگ به‌کمک تسمه پروانه، دینام را می‌چرخاند. دینام یک موتور الکتریکی است که با چرخش خود برق تولید می‌کند. برق تولید شده در سیستم جرقه، چراغ‌ها ، کولر و سیستم‌های دیگر اتومبیل مصرف می‌شود و مازاد جریان الکتریسیته هم صرف شارژ کردن دوباره باطری می‌شود.
 


با چرخش واتر پمپ هم آب گرم داخل موتور به گردش در می‌آید و با عبور از رادیاتور سرد شده و دوباره به موتور برمی‌گردد تا موتور را خنک کند.

 

 

 

سایر مطالب درباره پیشرانه خودرو

  • تقلب تویوتا,رسوایی تقلب در پیشرانه‌های دیزلی تویوتا

    رسوایی تقلب در پیشرانه‌های دیزلی تویوتا؛ توقف تولید هایلوکس، پرادو و لندکروزر

    تویوتا اعتراف کرد در تست‌های مربوط به قدرت پیشرانه‌های دیزلی خود تقلب انجام داده و این موضوع منجر به توقف تولید برخی محصولات مشهور در کارخانه‌های این خودروساز شده است. به گزارش پدال، این خودروساز مشهور ژاپنی اذعان کرد در تست‌های تأییدیه پیشرانه‌های دیزلی بکار رفته در...

  • خودروی جی70 مدل 2024,خودروی جنسیس

    جنسیس از خودروی جی۷۰ مدل ۲۰۲۴ با پیشرانه جدید رونمایی کرد

    یکی دیگر از تغییرات مهم در مدل ۲۰۲۴ این جنسیس جی۷۰ به سیستم ترمز با برند حرفه ای و محبوب برمبو مربوط می شود که به عنوان آپشن استاندارد ارائه می شود. به گزارش عصر ایران، جنسیس جی۷۰ در جدیدترین ارائه خود، با مدل ۲۰۲۴ و پیشرانه جدید معرفی شد. جنسیس جی۷۰ اکنون مجهز به تپنده ۴...

  • مزدا ۳ مدل ۲۰۲۱ توربو دودیفرانسیل,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو

    هاچ‌بک مزدا ۳ مدل ۲۰۲۱ توربو دودیفرانسیل معرفی شد (+ تصاویر)

    مزدا ۳ توربو دودیفرانسیل معرفی شد. هاچ بک مزدا ۳ مدل ۲۰۲۱ با پیشرانه ی توربوشارژ ۲۲۷ اسب بخاری SKYACTIV- G و سیستم تمام چرخ محرک برای بازار آمریکای شمالی رونمایی شد. نمایندگی مزدا در آمريکا ویدئویی در یوتیوب منتشر کرده است که در آن، به رونمایی یک خودرو در تاریخ ۸...

  • اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو,قطعه کنترلی خودرو

    افسار پیشرانه

    یکی از قسمت‌های بسیار حساس پیشرانه که تاثیری شگرف بر عملکرد آن دارد، مجموعه دریچه گاز است؛ محل تنفس پیشرانه و البته مستعد بروز مشکلات مختلف که هر کدام از این مشکلات می‌تواند موجب نمایان‌شدن علائم مختلفی در عملکرد پیشرانه شود که در ادامه به آن می‌پردازیم. به گزارش عصر...

  • مزدا Skyactiv-X,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو

    مشخصات فنی پیشرانه موردانتظار مزدا Skyactiv-X اعلام شد

    مزدا پیشرانه‌ی جدیدی با نام اسکای‌اکتیو ایکس معرفی کرده است. این پیشرانه‌ی دولیتری می‌تواند ۱۷۸ اسب‌بخار قدرت و ۲۲۴ نیوتن‌متر گشتاور تولید کند. اطلاعاتی که از بروشور مزدا در بازار اسلواکی به‌دست آمده، نشان می‌دهد مزدا فروش پیشرانه‌‌های جدید خود با نام اسکای‌اکتیو ایکس...

  • میزان آلودگی خودروهای برقی,مقایسه خودروهای برقی با خودروهای دیزلی,بررسی خودروهای دیزلی

    پیشرانه دیزل یا برقی؛ کدام آلودگی کمتری دارند؟

    باتوجه‌به فرایند‌ ساخت پیچیده باتری‌ها و تولید برق در کشورهای مختلف برخی بر این باورند که خودروهای الکتریکی در مقایسه با نسل جدید پیشرانه‌های دیزلی، دوستدار محیط زیست نیستند.  مؤسسه‌ی تحقیقاتی آلمانی ifo Schneldienst در تحقیقات اخیر خود میزان انتشار گاز دی اکسید کربن...

  • Hellephant,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو

    پیشرانه دوج Hellephant با قدرت ۱۰۰۰ اسب بخار قیمت‌گذاری شد

    واحد موپار شرکت دوج فروش پیشرانه‌ی قدرتمند Hellephant را با قیمتی در حدود ۳۰ هزار دلار آغاز کرد.   موپار واحد خودروهای قدرتمند دوج اقدام به معرفی رسمی پیشرانه‌ی Hellephant برای عرضه‌ی مستقل به بازار کرد. این پیشرانه سوپرشارژر همی (Hemi) می‌تواند ۱۰۰۰ اسب‌بخار قدرت...

  • پیشرانه P48 بی ام و,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو

    پیشرانه مسابقه‌ای جدید بی‌ ام و معرفی شد؛ ۲ لیتر با ۶۰۰ اسب بخار توان

    ‌بخش M-Power شرکت بی‌ام‌و به‌ تازگی پیشرانه‌ای با کد P48 را معرفی کرده است که با حجم ۲ لیتر، ۶۰۰ اسب‌بخار توان تولید می‌کند. ۲۰۰۲ توربو یکی از نمادین‌ترین خودروهای ساخته‌شده در تاریخ بی‌ام‌و است. با بهره‌گیری از پیشرانه‌ی M121 توربوشارژ، این خودرو یکی از افسانه‌های ...

  • ماشین بوگاتی,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو

    پیشرانه W16 بوگاتی، مجهز به سیستم هیبرید خواهد شد

    مدیرعامل بوگاتی اعلام کرد نسل جدید ابرخودروهای این برند اصیل فرانسوی، از پیشرانه‌ی ۱۶ سیلندر W16 استفاده نخواهند کرد. این مدل‌ها، هیبریدی خواهند بود. ۱۳ سال از رونمایی پیشرانه‌ی ۱۶ سیلندر ۸ لیتری بوگاتی با آرایش W می‌گذرد و تا امروز، نسخه‌های مختلف ویرون و دو مدل متفاوت...

  • اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو

    رنجرور کلاسیک با موتور کادیلاک

    شرکت تیونینگ جنسن، به‌تازگی یک رنجرور کلاسیک معرفی کرده است که با پیشرانه‌ی مدرن ۶.۲ لیتری کادیلاک کار می‌کند.   در رنجروری که به‌تازگی معرفی شده است، شاهد پیشرانه‌ی نامتعارفی در دنیای خودروهای خارج جاده‌ای هستیم. این پیشرانه خودرو را چنان تقویت کرده است که می‌توانید...

  • بدترین خودروی جهان,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو

    بدترین خودروهای جهان چه ویژگی‌های دارند؟

    برای تولید بدترین خودروی دنیا، می‌توان نقاط ضعف ناامیدکننده‌ترین محصولات از برندهای مختلف را در یک خودرو جمع‌آوری کرد. بدترین خودروی جهان چه ویژگی‌های دارد؟ شاید پاسخ به این سؤال برای ما ایرانی‌ها بسیار ساده باشد؛ ولی در بیشتر کشورهای اروپایی و آمریکا که خودروهای مدرن و...

  • خودرو,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو

    لیست ۱۰ موتور برتر ۲۰۱۸ از نگاه وب سایت واردز اتو

    پس از دو ماه آزمایش و بررسی بیش از ۳۲ پیشرانه مختلف، کارشناسان کمپانی واردز اتو لیست موتورهای برنده را اعلام کردند. جالب اینکه برندگان این لیست همگی از برندهای عادی خودرویی هستند و این نشریه اعلام کرده که هیچ خودروساز آلمانی نتوانسته در این لیست حضور داشته باشد. فورد دو...

  • پیشرانه توربو,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو

    معرفی پیشرانه‌ مشترک رنو و مرسدس بنز + عکس

    گروه رنو-نیسان و مرسدس در ادامه‌ی همکاری فنی خود، از اولین پیشرانه‌ی توربو ۱.۳ لیتری با قدرت‌های ۱۱۵ تا ۱۶۰ اسب بخار، رونمایی کردند که مشابهت‌هایی با نیسان GT-R دارد. گروه رنو نیسان با همکاری مرسدس از پیشرانه جدید ۱.۳ لیتری توربوشارژی رونمایی کردند که در پوشش سیلندرهای آن...

  • قدرت پیشرانه,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو

    دلایل اصلی در کاهش قدرت پیشرانه

    برای جلوگیری از کاهش قدرت و عملکرد زودهنگام پیشرانه چه باید کرد؟ چرا خودروها در طول زمان، با کاهش قدرت مواجه می‌شوند؟ به گزارش زومیت، ضعیف شدن عملکرد خودرو در طی زمان، یکی از آشناترین اتفاقاتی است که تمام رانندگان آن را تجربه کردند. به هر حال هرچه کارکرد خودرو بیشتر شود،...

  • قدرت موتور,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,بازار خودرو

    قدرت پیشرانه با گشتاور چه تفاوتی دارد؟

    همیشه در تبلیغ‌های خودروها قدرت موتور و گشتاور را به شکل یک عدد به شما نشان می‌دهند. عقل سلیم به ما می‌گوید هر چه عدد بزرگتر، موتور بهتر. اما واقعیت ماجرا چیست؟ اسب بخار بیشتر برای خودرو مزیت است یا گشتاور بالاتر؟ توان (که در موضوع خودروها به آن قدرت هم اطلاق می‌شود) در...

  • هیوندا,اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو

    هیوندای از نسل جدید پیشرانه هایش رونمایی کرد

    شرکت هیوندای از نسل بعدی پیشرانه های خود در نمایشگاه خودروی فرانکفورت رونمایی کرد.  به گزارش عصر ایران، همزمان با عرضه و ورود ۳ مدل جدید از خودروهای شرکت هیوندای به بازار اروپا شامل هیوندای I30  سری N، کوپه ۵ درب I30 و شاسی بلند کونا، این شرکت از اولین سری پیشرانه های خود...

  • اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو,رنو داستر

    داستر با پیشرانه جدید

    کمپانی رنو به تازگی نسخه جدیدی را برای رنو داستر سفارش هند معرفی کرده است به گزارش اخبار خودرو ،کمپانی رنو به تازگی نسخه جدیدی را برای رنو داستر سفارش هند معرفی کرده است که به پیشرانه جدیدی مجهز است. این خودرو قرار است که از این به بعد با گیربکس CVT ایکس ترونیک هم قابل...

  • اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو,پیشرانه خودروها

    قدرت موتور یا گشتاور؟ کدام‌یک مهم‌تر است؟

    زمانی که بحث پیشرانه خودروها مطرح می‌شود، ۲ کلمه قدرت و گشتاور همیشه کامل کننده این بحث خواهند بود که میزان قدرت و سرعت یک اتومبیل را نشان می‌دهند. این ۲ عنصر در خودروها اهمیت زیادی دارند و در عین حال برای خیلی از علاقه‌مندان خودرو، مبهم هستند. برخی قدرت را عامل برتری...

  • اخبار خودرو,خبرهای خودرو,مقایسه خودرو,تاریخچه فرمول یک

    قدرتمندترین پیشرانه تاریخ فرمول ۱ ساخت کیست؟

    در سال ۱۹۸۳ نلسون پیکت، اولین راننده‌ی تاریخ مسابقات فرمول ۱ بود که با خودرویی که از پیشرانه‌ی توربوی Brabham BMW BT52 نیرو می‌گرفت قهرمان جهان شود. به گزارش پدال ، پیشرانه‌ی برابم ب‌ام‌و BT52 با آن وضعیت استثنایی توسط ب‌ام‌و موتوراسپورت و با هدایت مدیر فنی پاول روش توسعه...